image1

Toprak Razgatlioglu: “Super-puntenpakker” Donington 2022...

Donny 23.07.2022 - 19.00

P1, Toprak Razgatlioglu (Yamaha): Grote winnaar:  Na een moeilijke seizoenstart 2022 waarin regerend wereldkampioen Toprak Razgatlioglu slechts een race, Tissot Superpole race Misano/Italië, wist te winnen sloeg de Turkse Yamaha coureur in het Britse Donington middels drie zeges op rij keihard terug.

“El Turco” maakte er een echte “One man show” van waarop zowel WK leider Alvaro Bautista (Ducati) als ook Kawasaki star Jonathan Rea nauwelijks een echt een antwoord paraat hadden.

Daarvoor casseerde hij dan ook de maximaal 63 haalbare WK punten en waarmee de sympathieke Turk een flinke sprong in het puntenklassement maakte en zijn achterstand op Bautista, natuurlijk geholpen door diens crash in de eerste race, van 79 naar 43 punten verkleinde.

Op zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea, actueel WK tweede, ontbreken de 25 jarige Razgatlioglu nog slechts 26 punten terwijl hij zijn voorsprong op zijn Yamaha teammaatje Andrea Locatelli vergrote van 42 naar 79 punten!

P2, Jonathan Rea (Kawasaki): Winnaar? Ondanks dat Champ Rea thuis in “The UK” andermaal geen race wist te winnen, 2x2 en 1x3, behoord hij met 45 punten en P2 op de “puntenpakkerslijst” zeker tot de Donington winnaars.

Terwijl de Champ zijn voorsprong op Bautista in Donington wist te verkleinen naar 17 punten moest hij echter ook toezien dat aartsrivaal Razgatlioglu hem tot op 26 punten is genaderd, dus toch: Winnaar of verliezer?

P3, Alex Lowes (Kawasaki): Winnaar: Wie zeker tot één van de winnaars van Donington behoord is Rea’s Kawasaki teamgenoot en “thuisrijder” Alex Lowes: Middels een 3e, 5e en 6e plaats scoorde de ca 6 km van het Donington Park wonende Brit 31 kostbare WK punten, zijn hoogste score in één weekend dit seizoen!

In het klassement blijft Lowes zevende doch met deze 31 punten, net zoveel als Scott Redding trouwens, 3 wist hij zijn achterstand op de voor hem staande Iker Lecuona en Michael Rinaldi te verkleinen naar respectievelijk 10 en 13 punten!

500 podiums: Met het behalen van twee podiumplaatsen, Rea tweede en Lowes derde, hebben "de groenen" nu meer dan 500, 501 dus, podiumplaatsen in het WorldSBK weten te veroveren waarvan de meesten natuurlijk op naam staan van Champ Rea!

P4, Scott Redding (BMW): Winnaar: Na een moeizame start in het seizoen 2022 wist Scott Redding met zijn BMW M1000RR als 4e, 3e en vijfde te finishen en zijn 31 Donington punten is tevens Reddings beste BMW resultaat tot dusver dus mogen we de BMW-rookie zeker tot één van de winnaars van Donington tellen.

Deze derde plaats in de Tissot Superpole race betekende niet alleen BMW’s eerste podiumplaats in dit seizoen maar ook de opmars van Redding en BMW, nu WK negende, in de WK Top 10.

P5, Michael Rinaldi (Ducati): Kleine winnaar: Ondanks dat Ducati’s Michael Rinaldi in “the UK” met twee zesde en een vierde plaats niet op het podium stond heeft de Italiaan één doel wel weten te bereiken: In het WK ten koste van Iker Lecuona (Honda) oprukken naar P5 in het WK.

Op de “puntenpakkerslijst” neemt de bedeesde en uiterst gemanierde 26 jarigeItaliaan met 27 punten de vijfde plaats in achter Redding terwijl hij in het WK zijn achterstand op WK vierde Andrea Locatelli “reduceerde” tot nog slechts 5 punten!

P6, Alvaro Bautista (Ducati): Kleine winnaar/verliezer?:  Met 26 WK Punten en P6 op de puntenpakkerslijst past WK leider Alvaro Bautista zowel in de categorie (kleine) verliezer als ook in de categorie (kleine) winnaar?

Na Bautista's crash in de eerste race, een matige vierde plaats in de TSP (Tissot Superpole Race) race wist WK tweede Jonathan Rea (Kawasaki) middels twee tweede plaatsen zijn achterstand op de kleine Spanjaard te verkleinen van 36 naar 13 punten!

Doch tijdens de afsluitende zondagrace stelde de kleine Spanjaard enigszins orde op zaken door de Champ van P2, achter “El Turco”, naar P3 te “verdrijven” en zijn voorsprong van 16 naar 17 punten te “vergroten”.

P7, Axel Bassani (Ducati): Geen van beide?: Achter Bautista, zesde op de puntenpakkerslijst, zien we de leider van het zogenaamde independent klassement (privé rijders/teams) Axel Bassani (Ducati) op een sterke 7e plaats.

De 22 jarige Italiaan scoorde in de eerste race een sterke 5e plaats, bleef echter in de TSP race als 12e puntloos om daarna de tweede normale race als 7e af te sluiten zodat hij 20 WK punten uit Engeland meeneemt en zijn achtste plaats in het klassement wist te behouden.

Bassani’s achterstand op de voor hem liggende Alex Lowes en Iker Lecuona bedraagt respectievelijk 18 en 28 punten doch 9 punten achter de snelle “junior” loert BMW “piloot” Scott Redding nu op het "jonkie"!

Met een beter resultaat in de TSP (Tissot Superpole Race) zou Bassani tot één van de winnaars van Donington behoren, doch behoord hij nu net niet tot verliezers?

P8, Iker Lecuona (Honda): Kleine verliezer: Gezien de rest van het seizoen scoorde Honda fabrieksrijder Iker Lecuona met de plaatsen 8, 7, en 10 en “slechts” 17 WK punten voor het eerst "onder zijn gemiddelde" wat hem op de achtste plaats van onze puntenpakkerslijst bracht.

Ook in het WK klassement moest de Spaanse Honda rookie niet alleen zijn vijfde plaats aan Michael Rinaldi afgeven, slechts 3 punten verschil overigens, maar weet nu ook Alex Lowes met 0 punten minder achter zich.

P9, Andrea Locatelli (Yamaha): Verlliezer:  Toprak's Teammaatje Andrea Locatelli, die in 2021 een abonnement op vierde plaatsen scheen te hebben, is als 9e op onze lijst met 16 punten ver weg wat zijn vorm van 2021 betreft.

Ook in Donington kwam de 25 jarige Italiaan niet verder dan 2 achtste en een tiende plaats wat duidelijk te weinig is voor een factory coureur die nu als (nog) WK vierde letterlijk de hete adem van Rinaldi (5 Pt) en Lecuona (8 Pt) in zijn nek voelt!

P10, Loris Baz (BMW): Geen winnaar:
Terwijl Scott Redding, en Baz aanvankelijk ook, middels een nieuwe achtervork in de BMW M1000RR een grote stap voorwaarts schenen te maken ging het voor de Fransman tijdens de races schijnbaar achteruit.

Baz, tweede in het independent klassement achter Bassani, had zich duidelijk meer voorgenomen als 3 negende plaatsen en de daarbij behorende 15 WK punten. De Fransman's grootste doel was Engeland in de WK Top 10 te verlaten doch ook dat, WK elfde, lukte niet.

Achter Baz, als elfde in de puntenpakkerslijst, volgt Garrett Gerloff die in Engeland met de plaatsen 7, 10 en 11 en de daarbij behorende 14 WK punten opnieuw niet echt indruk wist te maken.

Achter Gerloff wist Philipp Oettl (Ducati), fris terug na een gecompliceerde sleutelbeenbreuk, 9 WK punten te vergaren (2x11 en 1x12) waarmee de Duitser 13e in het WK klassement staat.

De nog steeds onder een pijnlijke handblessure lijdende Xavi Vierge (Honda) kwam in Donington niet verder dan 6 WK punten en verloor zijn 9e WK plaats aan Scott Redding.

Net als Vierge keerde ook Lucas Mahias (Kawasaki) terug na een vervelende handblessure in Donington en net als Vierge wist de Fransman scoorde tijdens zijn “comeback” 6 punten te veroveren waarmee hij zowel 14e op de puntenlijst is alsook in het WK.

De laatste WK punten, 15e en 16e op de puntenlijst, werden verdeeld onder twee van de drie Wildcard rijders.

Brits Superbike Champion 2021 Tarran Mackenzie (Yamaha) wist 3 WK punten te vergaren terwijl WorldSBK routinier Leon Haslam (Kawasaki) één puntje voor zijn rekening nam.