image1

Crashbericht 2021: Wie en waar het meest gecrasht werd 2021?

Donny 28.12.2021 - 18:45

Het is misschien niet het mooiste thema om over te schrijven maar zeker interessant en het hoort, jammer genoeg, nou eenmaal ook bij het racen.

In deze kleine story kijken we snel even terug naar het aantal crashes van het afgelopen seizoen 2021 met daarbij een statistiek van alle klassen waar en wanneer deze plaatsvonden.

Het MOTUL FIM SBK wereldkampioenschap 2021 is waarschijnlijk één van de spectaculairste en spannendste seizoenen van de laatste jaren waarbij tijdens het 13 raceweekenden durende seizoen ook talloze valpartijen te betreuren waren.

WorldSBK bracht afgelopen week een “rapport” uit met daarin een aantal interessante gegevens van alle klassen van, wie, waar en op welke circuit de meeste valpartijen plaatsvonden.

Het afgelopen seizoen 2021 telde 632 valpartijen waarvan 159 in het WorldSBK, 197 in het WorldSSP 600, 220 in het WorldSSP300 en 56 in de nieuwe Yamaha R3 bLU cRU European Cup.

Bij de Superbikes waren dat gemiddeld 12 valpartijen in 13 races, bij de WorldSSP 600 16 in 12 raceweekenden en bij de “jonge wilden” in het WorldSSP 300 waren dat gemiddeld 28 in 8 raceweekenden! 

Terwijl bij de Superbikes het aantal crashes van afgelopen seizoen van 14 naar 12 lichtjes daalde steeg het aantal valpartijen in het WorldSSP 600 in 2021 van 15 naar 16 crashes.
Het “grootste verschil” zien we bij de Supersport 300ers waar, sinds 2021 beduidend minder rijders dan nog in 2020, het aantal valpartijen terugliep van 34 naar 31.

Hadden we deze week nog geschreven over de enorme "risicobereidheid" van Alvaro Bautista (Team HRC Honda) zo zien we nu dat de dappere Spanjaard deze statistiek aanvoert met 12 crashes in 13 events!

Echter: Zou de Fransman Lucas Mahias (Puccetti Kawasaki Racing) het seizoen normaal hebben “afgemaakt” zou hij waarschijnlijk de "crashkoning" van 2021 zijn geworden.


De ongelukkige “brokkenpiloot” crashte in de 9 races waaraan hij deelnam 11 keer waarbij hij zich dusdanig blesseerde dat hij de laatste 4 events, Spanje, Portugal, Argentinië en Indonesië moest laten schieten.

Achter de Fransman Mahias houden beide GRT Yamaha WorldSBK-team teamgenoten Garrett Gerloff (USA) en Kohta Nozane (JAP) met beide 10 crashes elkaar goed in evenwicht.

De Spanjaard Isaac Viñales, Orelac Racing VerdNatura Kawasaki, is wat crashes betreft precies het tegenovergestelde van zijn landsman Bautista: 1 crash in 13 races!

Wereldkampioen 2021 Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha met Brixx WorldSBK) stapte op weg naar zijn eerste wereldtitel 3 keer onvrijwillig van zijn R1 terwijl zijn titelrivaal Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) 6 keer crashte.

Over alle klassen samen gezien "produceerde" WorldSSP 600 coureur Niki Tuuli (MV Agusta Corse Clienti) de meeste valpartijen, de Fin crashte tijdens 12 events maar liefst 13 maal.

Achter Tuuli volgt de Italiaan Raffaele de Rosa (Orelac Racing VerdNatura Kawasaki) die net als Alvaro Bautista bij de Superbikes 12 keer crashte.


Beide SSP 600 rijders Federico Caricasulo (Biblion Iberica Yamaha Motoxracing),  Can Alexander Öncü (Puccetti Kawasaki Racing) en Vertti Takala (Kallio Yamaha Racing) crashten afgelopen seizoen alle drie precies 10 maal!

De "frisgebakken" WorldSSP 600 wereldkampioen Dominique Aegerter (Ten Kate Racing Yamaha) daarentegen crashte tijdens zijn rookie-seizoen slechts één keer: Jerez/Spanje race 1!

In het WorldSSP 300 kampioenschap voert de Spanjaard Jose Luis Perez Gonzalez met 12 crashes uit 8 races deze "crashlijst" aan terwijl de Australiër Harry Khouri en de Turk Bahattin Sofuoglu beide 11 maal de bodem kusten. 

Wat circuits betreft steekt het Misano World Circuit „Marco Simoncelli“ met 89 crashes boven alle anderen uit waarbij de meeste slachtoffers, 37, in het WorldSSP 600 te betreuren waren.

Ook de WorldSSP 300 coureurs waren met 35 crashes sterk vertegenwoordigd in Italië terwijl de Superbike boys het weekend met bescheiden 11 valpartijen afsloten en de nieuwe Yamaha R3 Cup slechts 6 crashes kende.

Achter Misano World Circuit „Marco Simoncelli“ neemt het Assense TT circuit met 77 crashes de tweede plaats in gevolgd door het Circuit de Barcelona-Catalunya/Spanje met 69 crashes.  


Van de drie nieuwe circuits op de kalender van 2021 noteerde het Pertamina Mandalika International Street Circuit met “slechts” 14 crashes het minste aantal valpartijen!

Het allerminste aantal crashes zagen we in 2021 op het sinds 2018 op de kalender staande Argentijnse Circuito San Juan Villicum, (alleen WorldSBK en WorldSSP) waar slechts 13 crashes te vertekenen waren!

Naast circuits en rijders zijn er ook bepaalde bochten waar de coureurs het moeilijk hebben en waar dan ook een verhoogd aantal valpartijen te vertekenen zijn.

De moeilijkste drie bochten in 2021, wat valpartijen betreft dan, was de nieuw "aangepaste" linksbocht (bocht 10) op het Circuit de Barcelona-Catalunya waar over alle klasses gezien 23 valpartijen plaatsvonden.

Daarachter volgen twee bochten met alle twee sterke remzones, en alle twee rechtsbochten: Bocht 4 in Misano/Italië en bocht 1 op het Tsjechische Autodrom Most met respectievelijk 20 en 18 crashes.

Bij deze willen we ons ook graag eens bij alle marshals/officials bedanken voor hun tomeloze en onschatbare steun en inzet tijdens het seizoen om de veiligheid standaards zo hoog mogelijk te houden.

Zonder al deze vrijwilligers zouden wij, en dat over de hele wereld, niet kunnen genieten van onze zo geliefde sport: Dus vrouwen, mannen en officials aan en op het circuit: Bedankt…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |