image1

Alvaro Bautista (Ducati): Tijd die ik niet heb...

Donny 21.12.2021 - 20.00

Ducati in plaats van Honda: Alvaro Bautista maakt zijn leeftijd verantwoordelijk voor zijn overstap naar de "rooien"...

Na twee teleurstellende jaren bij Honda te hebben verbracht maakten Alvaro Bautista en Aruba.it Ducati al vroeg in het seizoen bekend dat de Spanjaard voor 2022 opnieuw een Ducati Panigale V4 R gaat bemannen.

Daarmee keert de vicewereldkampioen van 2019 terug naar zijn oude “werkplek” in het team waarmee hij in 2019 als Superbike rookie zo succesvol was: Het Aruba.it Racing - Ducati fabrieksteam.  

De ex 125 cc wereldkampioen van 2006 en vicewereldkampioen 250cc van 2008 besloot eind 2018, na 9 jaar MotoGP, de overstap naar het Superbike wereldkampioenschap te wagen en dat niet zonder succes.

Dat Ducati met Bautista een goede keus hadden gemaakt bleek al snel uit het feit dat Bautista op de toen fonkelnieuwe Panigale V4 R de eerste 11 races op rij wist te winnen en waarbij hij bij tijden Rea&co regelrecht degradeerde. 

Doch halfweg het seizoen leverde de nieuwe "Ducati god" zichzelf en Ducati een waar "crashfestijn" waardoor de altijd constante Champ Rea al gauw het gat naar de snelle Superbike rookie wist te dichten.Uiteindelijk sloot Bautista zijn rookie-jaar 2019 met 24 podiumplaatsen, 16 overwinningen, 14 snelste racerondes en 4 Superpoles, tot grote teleurstelling van Ducati, als vicewereldkampioen af!

Middels een super(financieel) aanbod van Honda, en het te lang pokeren om geld wat de Ducati managers betrof, tekende Bautista al vroeg in het seizoen 2019 een contract voor 2020 bij het nieuwe Honda fabrieksteam, Team HRC.

Doch al gauw bleek dat ook deze nieuwe versie van de nieuwe Honda Fireblade Honda CBR1000 RR-R geen potten te breken waren en waren drie, dat over 2020 en 2021, derde plaatsen de Spanjaards beste resultaten.

Wat echter niet wil zeggen dat  de Spanjaard, integendeel zelfs, geen vertrouwen heeft in het Team HRC (Honda Racing Corporation) project.

Bautista is er nog steeds heilig van overtuigd dat HRC van de nieuwe Fireblade een “winning machine” kunnen maken doch gezien zijn eigen leeftijd heeft hij daar het geduld niet voor.

<< Het was in 2019 niet gemakkelijk toen ik de keuze had tussen HRC en Ducati. >> geeft de nu 37 jarige Bautista toe. << HRC is een groot bedrijf met heel veel race know-how! >>


<< Doch de Panigale V4 R is actueel waarschijnlijk de competitievste motor hoewel ik het gevoel niet echt kwijt raak dat Honda voor 2022 eennieuwe sterke motor gaan bouwen, dat hebben ze in de MotoGP al vaker gedaan. >>

<< En ook hier gaan ze het redden. >> is Bautista overtuigt.

Waarom verliet je Team HRC dan?  << Honda heeft meer tijd nodig in dit technisch gecompliceerde kampioenschap waarin je steeds door regels wordt uitgeremd en je hier nu eenmaal niet zo veel aan een bike kunt/mag veranderen als bv in de MotoGP. >>

<< Daarbij ben ik niet meer de jongste coureur in het veld en heb dus niet echt veel tijd daar op te wachten. >>

<< Mijn beslissing was vooral gebaseerd op tijd/leeftijd en mijn focus lag op een bike die nu al snel en concurrentwaardig is.  >>

<< Dat was mijn beweegredenen om terug naar Ducati te gaan. Zoals gezegd, Honda heeft een competitieve motor maar het kost teveel tijd om de puntjes op de I te zetten, tijd die ik niet heb! >>

Met deze "overstap" manoeuvreert Bautista zich echter ook gelijk in een soort van favorietenrol naast oa een Toprak Razgatlioglu (Yamaha), Jonathan Rea (Kawasaki) en ook een Scott Redding (BMW).


Net als Bautista natuurlijk wil ook Ducati aanknopen aan de Spanjaards successen van 2019 en stellen logischerwijze hoge aanspraken aan de snelle Bautista om niet te zeggen de wereldtitel!

Hoewel Ducati met de Panigale V4 R de afgelopen drie jaar menig succes heeft kunnen vieren, 89 podiumplaatsen waaronder 35 zeges, moet de eerste titel er nog steeds komen met de V4 R.

<< Ik verwacht helemaal niets. >> probeert Bautista de verwachtingen wat uit te remmen. << Ik keer niet naar Ducati terugkeren en zeg dat ik races voor ze ga winnen of om het kampioenschap ga vechten. >>


Natuurlijk keert Bautista niet zonder ambities terug naar Ducati en gezien zijn vechtersmentaliteit en risicobereidheid mogen we er zeker van zijn, mits hij zijn vorm van 2019 terug weet te vinden, een titelkandidaat is!

<< Ik wil samen met Ducati het komende seizoen opnieuw sterke resultaten gaan behalen en dat wat ik in 2019 geleerd en "verknald" heb voor 2022 in mijn voordeel gebruiken. >>

<<  In 2019 was ik aan het begin van het seizoen erg sterk waarna het, waarom dan ook, ineens stijlbergafwaarts ging. >>

<< Ik zet mezelf echter niet onder druk en heb actueel nog geen specifiek doel voor ogen wat 2022 betreft, ik wil gewoon weer van het motorrijden genieten en dan zien we wel wat er van komt. >> neemt de sympathieke Spanjaard afscheid...

Bautista is in het WorldSBK paddock meer een man van weinig woorden doch op het moment dat de kleine en lichte Spanjaard zich op zijn bike is het een totaal andere Bautista.

Actueel hebben we waarschijnlijk weinig of geen zo risicobereide en vechtlustige rijders als Alvaro Bautista, iets waarvoor hij met de Honda CBR Fireblade menigmaal middels harde crashes veel betaald heeft.

Doch de toekomstige Ducati rijder neemt deze crashes allemaal in koop in zijn drang podiumplaatsen te eroveren...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |