image1

Champion Toprak Razgatlioglu: Eerste grote doel bereikt…

Donny 24.11.2021 - 20:00

Het World Superbike WK was lang niet zo competitief als dat dit jaar het geval was en waar de wereldkampioen zich pas tijdens de seizoensfinale in Indonesië kon worden "gekroond": Toprak Razgatlioglu.

De 25 jarige Turkse Yamaha rijder kwam met 30 punten voorsprong naar het nieuwe Mandalika Street Circuit maakte daarbij echter niet echt de indruk dat het hier om de WK titel ging!

Maar ondanks dat hij het niet echt nodig had reed “Stoppie” zoals men dat van hem gewend is en ging vol op “aanvalmodus” tijdens alle trainingen en races.

Doch alleen maar meerijden en genoeg punten scoren om zich dan na de tweede/derde race tot wereldkampioen te laten kronen past niet echt bij de sterke Yamaha rijder.Ondanks dat Champ Rea de eerste race (en ook de tweede race) op zijn naam schreef bleef "El Turco", zoals de Turk sinds Barcelona wel wordt genoemd, de zesvoudig wereldkampioen "jagen".

Doch Rea liet zien uit het juiste "racehout" tgesneden te zijn en probeerde gaandeweg de race Toprak in de fout te drijven doch deze bleef koel en controleerde eigenlijk deze eerste race.

 


Kawasaki "piloot" Rea deed wat hij moest doen en won deze race voor Toprak die echter genoeg had aan deze tweede plaats om zijn (eerste) grootste droom uit te laten komen: World Superbike wereldkampioen 2021.

Nadat ook de eerste race zaterdag middels heftige regenbuien al was gecanseld, tja lieve Dorna het is in Indonesië regentijd, dreigde ook de tweede race letterlijk in het water te vallen.

Doch na ettelijke bezichtigingen van de verantwoordelijke FIM/Dorna marchals werd besloten, vooral de Indonesische fans ten lieve, een verkorte, van 21 naar 12 ronden, tweede race te gaan rijden.

Aanvankelijk leek het erop dat “Stoppie” zijn “regenangst” had overwonnen en ging hij volop in de slag met ex-Champ Jonathan Rea, Scott Redding (Ducati), WorldSBK Rookie Axel Bassani (Ducati) en Michael van der Mark (BMW).

Doch na meerdere “bijna crashes” met bovengenoemde drie rijders besloot de frisgebakken wereldkampioen deze tweede race genoegen te nemen met de vierde plaats achter Rea, Redding en MvdM.

Lopen we even snel "El Turco's" carrière door: Toprak Razgatlioglu werd op 16 Oktober 1996 in het Turkse Alanya geboren als zoon van stuntrijder Arif Razgatlıoğlu en Belgin Ulgan en heeft één broer: Tümay Razgatlıoğlu.

Het toeval wil dat Toprak, op de dag en jaar precies, samen viert met zijn Italiaanse Yamaha teamgenoot Andrea Locatelli.

Vooral vijfvoudig FIM WorldSSP 600 wereldkampioen Kenan Sofuoglu had en heeft immens veel invloed op Toprak`s sportcarrière en diens successen.

Daarbij ontdekte Sofuoglu het Turkse talent eigenlijk door toeval doch was slim genoeg hem direct als mentor/coach en manager onder zijn ervaren, wat connecties betreft dan, vleugels te nemen.

Tussen 2004 en 2008 hield Razgatlioglu zich bezig met het rijdens van motorcross, meer locaal en in de kleine klasses, alvorens hij in 2009 overstapte naar het Turks wegracekampioenschap.
In 2011 en 2012 veroverde (2012) “Razgat” niet alleen de Turkse titel maar nam ook deel aan de Yamaha Cup die hij in 2011 als 18e en 2012 als 7e afsloot.

2013 en 2014 ging het dan verder in de Red Bull MotoGP Rookies Cup wat hij in 2013 als tiende afsloot (2 podiums) om vervolgens in 2014 zijn eerste zege en een zesde plaats overall te behalen.

Op aandrang van Sofuoglu nam de toen 17 jarige Razgatlioglu deel aan de seizoenfinale van het Europees Superstock 600 kampioenschap in het Franse Magny Cours en wist gelijk deze te winnen.

 

Een reden te meer dus voor “Stoppie” en manager Sofuoglu 2015 over te stappen naar het WorldSBK paddock waarin de “mentor” zelf met een Puccetti Kawasaki wereldkampioen werd.

Net als Sofuoglu wist ook Razgatlioglu 2015 internationale opmerkzaamheid op zich te vestigen door in zijn rookie jaar het Europees Superstock 600 kampioenschap, 8 races 5 zeges!, te winnen. 

Na in 2016 en 2017 het Europees Superstock 1000 kampioenschap respectievelijk als vijfde en tweede te hebben afgesloten “promoveerde” Razgatlioglu voor 2018 naar de Superbikes.

Van het begin af aan wist de Turkse rookie ook hier, sinds 2015 samen met Kawasaki Puccetti Kawasaki Racing, met een 2e plaats in Engeland, een 3e in Argentinië en zijn 9e plaats in het WK de aandacht op zich te vestigen. 

In 2019 stormde het Turkse talent als derde op de podiums van Imola/Italië, Jerez/Spanje, Laguna Seca/USA, pakte een tweede plaats in Misano/Italië en wist in Donington nog eens 2 tweede plaatsen te pakken.

Op zijn inmiddels tot lieveling circuit geworden Circuit de Nevers Magny-Cours wist hij dan eindelijk de eerste race en de Tissot Superpole race te winnen en sloot het seizoen als WK vijfde af.  

Voor juli 2019 plande Kawasaki Razgatlioglu in om samen met Champ Rea en Leon Haslam aan de 8 Hours van Suzuka deel te nemen en te winnen wat middels een protest tegen Yamaha dan ook lukte.

Doch tot grote woede van Razgatlioglu en manager Sofuglu kwam “Razgat” niet tot inzet waarop Sofuoglu zijn “prothese” voor 2020 bij het Yamaha fabrieksteam als teamgenoot van Michael van der Mark onderbracht!

Veel zogenaamde experts betwijfelden aanvankelijk of de agressieve rijstijl van Toprak wel zou harmoniëren met het “gemoedelijke” en smeuïge karakter van de Yamaha R1!


Iets waarop de toen 24 jarige gelijk het passende antwoord wist te geven door gelijk de openingsrace op Phillip Island te winnen en het seizoen met 9 podiums, 3 x 1, 3 x 2 en 3 x 3,  als WK vierde af te sluiten.

Dit seizoen, 2021 dus, liet Razgatlioglu overduidelijk zien dat hij mentaal en als coureur tot één van de beste Superbike coureurs ter wereld behoord!  

Was het misschien toch voordeel dat de meesten van ons voor de seizoenstart gefocusseerd waren op zesvoudig wereldrecordkampioen Jonathan Rea en vicewereldkampioen Scott Redding (Ducati) ?

Het duurde immers het duurde tot aan 9e race in het Italiaanse Misano voordat Toprak zijn eerste race wist te winnen waarna er nog 12 zouden volgen met nog  eens 16 (9 x 2 en 7 x 3) andere podiums!

Vooral na Misano vochten Razgatlioglu en Champ Rea elke race, middels een kleine down kon Redding deze twee even niet volgen,  brak er op en naast het circuit een bijna meedogenloze en spannende strijd uit tussen deze twee.

Maar zoals we voor Indonesië nog schreven moeten (en doen het ook, respect) zelfs Rea’s trouwste supporters/fans toegeven dat Razgatlioglu zelfverzekerder/zelfbewuster onderweg was.

 

Terwijl Rea door eigen fouten 3 nullen moest incasseren en zichzelf ook nog eens belachelijk maakte met het best wel domme protest tegen Razgatlioglu na de Tissot Superpole-race in Frankrijk, bleef de tien jaar jongere jarige Turk koel en foutloos.

Toprak`s  drie “nullen” (Portimão/Portugal en Barcelona/Spanje) werden veroorzaakt door technische problemen terwijl hij in Assen werd “afgeschoten” door zijn Yamaha merkgenoot Garrett Gerloff!

Niettemin wist Rea de beslissing wat het WK 2021 betreft open te houden tot aan de seizoensfinale op het nieuwe Mandalika Street Circuit van Indonesië, ook een prestatie!  

We kunnen er lang en breed over discuteren maar komen er niet om toe dat Toprak “El Turco” met grote zekerheid een terechte wereldkampioen 2021 is wat overigens, nu de strijdbijl is begraven, ook Champ Rea en zijn KRT crew bevestigen.

Wij, donnyfoto.com, hebben Topral (en ook Kenan) zien komen zo te zeggen, en eerlijk is eerlijk, het zijn alle twee uiterst aangename tijdgenoten hoewel ik niet bepaald bekend sta als de grote .....vriend.

Om laten zien hoe spannend het werkelijk was hebben we, zonder al teveel in detail te willen gaan, in het onderstaande staande grafiekje het aantal podiumplaatsen van beide rijders eens met elkaar vergeleken.

                       Races  Podiums  Zeges  Tweedes  Derdes  Poles  Snelste ronde WK punten  
 
Toprak Razgatlioglu   37      29       13     9        7       3       9            564
Jonathan Rea           37      30       13     9        8       8      14            551

Van harte gefeliciteerd Toprak “Stoppie” Razgatlioglu you look good in blue....…

Hieronder nog even snel de Top 15 van het seizoen 2021:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU    Yamaha    564
2. JONATHAN REA           Kawasaki  551
3. SCOTT REDDING          Ducati    501
4. ANDREA LOCATELLI       Yamaha    291
5. MICHAEL RINALDI        Ducati    282
6. MICHAEL van der MARK BMW       262
7. GARRETT GERLOFF        Yamaha    228
8. ALEX LOWES             Kawasaki  213
9. AXEL BASSANI           Ducati    210
10.ALVARO BAUTISTA        Honda     195
11.TOM SYKES              BMW       184
12.CHAZ DAVIES            Ducati    143
13.LEON HASLAM            Honda     134
14.KOTHA NOZANE           Yamaha     64
15.LORIS BAZ              Ducati     53


Pictures by WorldSBK and donnyfoto.com

2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |