image1

Pakt Chaz Davies in Indonesië zijn 100 podium?

Donny 14.11.2021 - 19:59

Sinds de oprichting van het Superbike wereldkampioenschap in 1988 zijn er slechts vijf coureurs die meer dan 100 podiumplaatsen wisten te veroveren in hun WorldSBK carrière.

Over goed een week, van 19 t/m 21 november, vind op het debuterende Mandalika Street Circuit (Lombok) in Indonesië de seizoenfinale van 2021 plaats en heeft één coureur de kans de zesde te worden op deze lijst.

Voor een aantal rijders, Tom Sykes (BMW), Leon Haslam (Honda) en Team GoEleven Ducati coureur Chaz Davies is dit tevens hun “afscheidvoorstelling".


Terwijl Sykes en Haslam beide zo te zeggen geen “onderdak” meer vinden voor het seizoen 2022 neemt Chaz Davies “vrijwillig” afscheid van het World Superbike paddock.

Davies kende een kwaalvol seizoen met een aantal fikse crashes en ander ongemak en brak zich tot overmaat van ramp, na door Lucas Mahias (Kawasaki) te zijn “afgeschoten”, tijdens een crash in het Spaanse Barcelona ook nog eens twee ribben.

Daarmee viel de uit Wales stammende Brit voor de events in Jerez/Spanje en Portimão/Portugal uit en werd vervangen door de Fransman Loris Baz die met de plaatsen 6, 9, 3, 3 en 4 behoorlijk wat punten uit de “puntenpot” graaide!


Niet geheel onverwachts gaf Davies dan kort voor het Jerez weekend, donderdag 23 september, te kennen aan het eind van het seizoen 2021 zijn helm in de wilgen te willen hangen om meer tijd voor andere mooie dingen (familie) in het leven te hebben.

Het einde van Davies glamourreuze carrière werd eigenlijk al in 2020 ingeluid toen de Welshman van Ducati te horen kreeg dat hij zijn plaats in het Ducati fabrieksteam voor 2021 zou verliezen aan de 9 jaar jongere Michael Ruben Rinaldi.

Doch zo heel zeker van hun zaak was men zich bij Aruba.it Ducati dan toch niet waarop men besloot de 34 jarige Ducati routinier als goede “reserve”, en met de beschikking over fabrieksmateriaal, onder te brengen bij het Team GoEleven Ducati.

Doch Davies seizoen verliep moeizaam en de snelle Welshman crashte voortdurend waarbij waarschijnlijk vooral zijn psyche als niet (meer) fabrieksrijder hem grote parten speelde!

Zijn balans dit seizoen is dan ook niet echt omwerpend: Slechts 5 Top 5 klasseringen en één podiumplaats, tweede na race 2 in Estoril/Portugal, en met 131 punten actueel 13e in het WK!

Na van 2002 t/m 2007 in zowel de toenmalige 125, 250 cc en als invaller in de MotoGP te hebben gereden besloot Davies voor 2007 zijn geluk in Amerika te gaan proberen.


Daar nam hij in 2007 en 2008 jaar deel aan zowel de Supersport 600 kampioenschap als ook aan de Stock Extreme die hij respectievelijk als 13e en (6e) beëindigde.

In 2008 bestreed de Welshman opnieuw deze beide klassen en deze keer beëindigde de jonge Brit het Supersport 600 seizoen als 6e en sloot het Stock Extreme als 5e af.

Ook was Davies  in datzelfde jaar de eerste Brit, na de diskwalificatie van Josh Hayes wegens een “illegale” krukas, die de zo begeerde Daytona 200 op zijn naam wist te schrijven!

2009 was dan Davies laatste seizoen in de Verenigde Staten waar hij op een Aprilia RSV 1000 R deelnam aan het nieuw opgerichte AMA Pro Daytona Sportbike Championship die hij als 9e afsloot.

In datzelfde jaar, 2009 dus, snoeperde Davies voor het eerst de lucht van het WorldSBK paddock in door met het ParkinGO team op Triumph Daytona 675 aan de laatste 3 races van het FIM World Supersport kampioenschap (22e) deel te nemen.

In 2010 waren Davies en het ParkinGO Triumph team een vast bestand in het Supersport WK 600 en wist de Brit, middels 4 derde plaatsen, het WK als vierde af te sluiten.

Het sterke optreden van Team ParkinGO en Davies was voor Yamaha reden genoeg het team als semifabrieksteam voor het seizoen 2011 “in te lijven”.
Dat men bij Yamaha, Andrea Dosoli, het juiste neusje had bleek al gauw en Davies en zijn ParkinGO wisten met 8 podiums, waaronder zes zeges, hun eerste WK titel te veroveren!

Voor 2012 promoveerde Davies samen met ParkinGO en Aprilia naar de koningsklasse der “gewone” productie motoren: Het World Superbike wereldkampioenschap.

Ook hier deed de schuchtere Davies als rookie, en vooral middels zijn enorme inzet, van begin af aan van zich spreken wat uiteindelijk beloond werd met vier podiums waaronder één zege, Nürburgring/Duitsland race twee, en een negende plaats in de eindstand.

 

Voor 2013 tekende Davies bij BMW Motorrad GoldBet SBK Team wat echter op dat moment al geen fabrieksteam meer was!

Niettemin veroverde Davies ook hier 6 podiumplaatsen, won 3 races en werd WK vijfde.

In 2014 kwam dan Davies grote droom uit: Fabriekscoureur bij Ducati met wie de 34 jarige coureur tot aan de dag van vandaag een zo te zeggen innige relatie/verhouding heeft!

Met Ducati veroverde Davies drie vicewereldkampioenschap titels (2015, 2017 en 2018), werd twee keer WK derde (2016 en 2020) en stond 90 keer met de "rooien" op het podium waar van 29 maal als winnaar met zowel de V2 als met de actuele V4 motor!

Feit is dat de “Welsman” voor zijn laatste WorldSBK optreden naar Indonesië reist met maar liefst 99 podiumplaatsen achter zijn naam!

Mocht de Ducati icoon erin slagen om in Lombok één top 3 resultaat te veroveren hij zich in een uiterst elitair gezelschap van 6 rijders bevind die 100 podiums in hun carrière hebben weten te veroveren!

En als we nou even heel eerlijk zijn: Wie gunt het Davies niet dat hij met 100 podiums afscheid van het WorldSBK neemt!Deze Top 5 wordt aangevoerd door zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea met 191 podiums, gevolgd door Troy Corser (130), Noriyuki Haga (116), Tom Sykes (112) en Carl Fogarty met 109 podiumplaatsen.

Het feit dat drie van deze zes coureurs nog steeds actief zijn geeft aan hoe hoog het niveau van het huidige  Superbike WK werkelijk is.

Heeft bijna elke coureur wel een circuit waar hij beter presteert als op andere circuits is dat in het geval van Davies het Motorland Aragón circuit in Spanje.  

Hier veroverde Davies niet alleen 7 overwinningen en 15 andere podiumplaatsen maar stond ook nog eens met alle motormerken waarop hij heeft gereden, van Yamaha (Supersport P1)  Aprilia, BMW tot aan Ducati op het Spaanse podium.

Ik heb er al vaker over geschreven en moet opnieuw vaststellen dat we duidelijk in een generatiewissel geraakt zij wat eigenlijk al begon met het vertrek van een Marco Melandri en Leon Camier.

Voor ons, Evelyn en mij, verdwijnen er andermaal drie coureurs die we zo te zeggen van “kleins” af aan hebben meegemaakt in dit paddock en alle drie als aangename “tijdgenoten" hebben mogen meemaken!

Op Tom Sykes en WorldSBK allrounder Leon Haslam komen we later nog eens uitgebreid terug, eerst wensen we Chaz en zijn familie, hebben we in Jerez al gedaan, een hele fijne en gezonde toekomst...

Dank je Chaz, we zullen je missen...

2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |