image1

Portimão 2021: Wie stopt Toprak Razgatlioglu?

Donny 29.09.2021 - 08.55

Sinds begin 2015 stelden we ons vaker dan ons lief was de vraag wie stopt Jonathan Rea doch voor het voor het komende Portimão weekend, van 1 t/m 3 oktober, stelt zich de vraag wie stopt Toprak Razgatlioglu?

Na opnieuw een indrukwekkende show in het Spaanse Jerez de la Frontera te hebben achter gelaten, die met twee zeges beloond werd, schijnt het dat de 24 jarige Yamaha coureur nu definitief het roer in eigen hand te hebben genomen!

De Turk komt nu met een comfortabele voorsprong van 20 punten naar het Portugese Algarve International Circuit nabij Portimão waarbij het in Portugal wel eens een hele “klus” kan worden deze voorsprong vast
te houden!

Het Portugese circuit is bij uitstek één van die circuits waar Kawasaki en Champ Rea circuit grote successen vierden en waar de Noord Ier al 19 keer (!!!) op het podium stond waarvan 12 keer als winnaar.

Ook in 2020 wist de excentrieke Kawasaki ster hier alle race te winnen terwijl hij het jaar ervoor, in 2019, één race moest afstaan aan de toen "On Fire" zijnde Alvaro Bautista (toen Ducati).

De concurentiue in 2021 is echter sterker dan ooit voor Rea en de grote vraag is of de wat in de jaren gekomen ZX-10RR qua pace/ontwikkeling nog wel op gelijke hoogte is als de huidige Yamaha’s, Ducati’s en zelfs Honda’s!

Wat natuurlijk, integendeel zelfs, niets afdoet aan de geweldige prestaties en sterke performance waarin de jonge Turk actueel verkeerd waarin hij actueel niet te kloppen schijnt.

Ook Razgatlioglu kent het Portugese podium goed en stond hier 2020 na de eerste en Tissot Superpole race nog als tweede achter de Champ op het podium wat een kleine waarschuwing is aan het adres van Rea!

Achter "Ratgat" met 449 punten en Rea met 429 punten volgt eenzaam en alleen Scott Redding met 375 punten wat 54 punten minder zijn dan Rea en op Razgatlioglu ontbreken de Brit zelfs 74 punten!

Dat Redding de titel nog niet heeft opgeven demonstreerde de snelle Brit in de tweede Jerez race toen hij, na een bikkelhard en spannend duel, het gevecht tegen Toprak veloor met het minimale verschil van 0.113  van een seconde.

Ook de strijd om de vierde plats is nog in volle gang en is niet minder spannend dan het gevecht om de WK leiding.

Actueel is deze velbegeerde vierde plaats een Italiaans onderonsje tussen Andrea Locatelli (Yamaha) en Michael Ruben Rinaldi (Ducati) die na Jerez namelijk puntgelijk, 227 punten, naar Portugal reizen.

Rinaldi kwam als WK vierde naar Jerez doch crashte in de eerste race om daarna in de tweede race, bandenproblemen, van de tweede naar de zevende plaats terug te vallen waardoor zijn landgenoot Locatelli opnieuw langzij kwam.

Aan het begin van dit seizoen leek het erop nog op dat ook Alex Lowes zich 2021 wel eens met de titelstrijd zou kunnen gaan bemoeien doch de Brit viel middels zijn vele crashes terug van de vierde naar de zesde plaats in het WK.

In Barcelona scheurde/brak de ongelukkige Kawasaki "crashpiloot" dan ook nog zijn pols wat hem er niet vanaf hield in de eerste Jerez race een dappere negende te veroveren.

Doch voor de tweede race besloot de Brit niet te starten om zijn energie en krachten te sparen voor het komende Portimão weekend. 

Lowes, zesde met 199 punten, staat behoorlijk onder druk van oa een een Michael van der Mark (BMW) die als WK zevende de sympathieke Brit tot op tien (189) punten is genaderd.

Tel daar van der Mark’s “Portimão voorgeschiedenis” bij dan zou het wel eens uiterst kritisch kunnen worden voor de geblesseerde Lowes wat zijn zesde WK plaats betreft!

Slecht voor Lowes: MvdM stond hier vanaf 2016 zes maal op het podium, 2 maal tweede en 4 keer derde en won hier in 2014 de FIM SSP 600 race terwijl de Brit hier alleen na de Tissot Superpole race van 2019 als derde op het podium stond.


MvdM is echter niet de enige "bedreiging" wat Lowes zesde plaats betreft.

19 punten achter van der Mark, met 170 punten en P8, ligt Garrett Gerloff (Yamaha) op de loer en hoewel de Amerikaan misschien niet echt in zijn beste doen is scoort hij wel elke race kostbare WK punten!

Na in Barcelona in de Tissot Superpole race derde te zijn geworden veroverde, en dat letterlijk, Alvaro Bautista voor Honda middles een derde plaats in de tweede race zijn eerste "normal"e podiumplaats voor Team HRC (Honda).

En eerlijk is eerlijk, een coureur met nog grotere vechtlust en risicobereidheid als Alvaro Bautista is actueel in het hele WorldSBK circus niet te vinden wat hem voor mij tot de grote winnaar van Jerez maakt.

De Spanjaard is als WK negende terug in de Top 10 en is na Jerez Garrett Gerloff (Yamaha) tot op één schamel WK puntje te genaderd en reduceerde ook zijn achterstand op MvdM naar precies 20 punten.

BMW factory coureur Tom Sykes moest na zijn zware hersenschudding, crash met Mahias in Barcelona, het Jerez weekend puntloos aan zich voorbij laten gaan.   

Sykes, tiende met 167 punten, krijgt bezoek van WorldSBK rookie Axel Bassani (Ducati) die in Jerez andermaal middels twee beresterke Top 10 resultaten, zesde en achtste, overtuigde.
We zien dat Bassani langzaam maar zeker richting Top 10, en dus richting Tom Sykes "kruipt"!

Met de resultaten van de 22 jarige Rookie en het Motocorsa Team heeft waarschijnlijk niemand gerekend dus een groot Chapeau aan Axel (en Motocorsa).

Normaal is Sykes komend weekend gewoon weer van de partij wat niet het geval is met Chaz Davies (Team GoEleven Ducati) die twee weken terug tijdens het Barcelona weekend twee ribben brak.

Ducati icoon Chaz Davies, actueel met 120 punten WK twaalfde, maakte in Jerez bekend dat hij aan het eind van dit seizoen 2021 zijn carrière als actief coureur op dit niveau gaat beëindigen.

Het klinkt misschen raar maar wij, Evelyn en ik, hebben deze generatie, Davies, Camier, Sykes, Haslam en zo nog wel een paar zien "opgroeien" in het Superbike wereldje en moeten nu steeds meer afscheid nemen van deze generatie!

Eerlijk gezegd een benauwd gevoel waar vooral ik niet echt goed mee kan omgaan!

Davies werd in Jerez vervangen door de Fransman Loris Baz, dit seizoen vierde in het Amerikaans Superbike kampioenschap, kweet zich met de plaatsen 6 en 9 meer dan goed van zijn taak waardoor hij ook in Portimão als Davies vervanger van de partij zal zijn.

Tijdens de trainingen zorgt WorldSBK routinier Leon Haslam
met snelle tijden regelmatig voorverrassingen doch in de races hapert het vaak bij de snelle en ervaren Brit.

Dit was ook tijdens het Jerez weer het geval en kwam Haslam niet verder dan een matige elfde en twaalfde plaats wat niet echt een aanbeveling is voor een eventuele contractverlenging bij Team HRC.

Bij Team HRC schijnt het sowieso nog slechts om een paar dagen te handelen alvorens men bekend gaat maken dat de beide Spanjaarden Xavi Vierge (Moto2™) en Iker Lecuona (MotoGP™) 2022 het Team HRC zullen vormen.  

Haslam is met 104 punten WK 13e doch heeft weinig te “vrezen” daar zijn naaste “achtervolger”, Kotha Nozane (Yamaha), als 14e slechts 46 punten heeft.

Puccetti Kawasaki coureur Lucas Mahias sluit de Top 15 af en wel definitief voor 2021.

De bepaald niet kleinzerige Fransman reed (en leed) al geruime tijd met een pijnlijke (gebroken en geopereerd) linkerhand die maar niet wil helen.

Echter in Jerez nam teambaas Manuel Puccetti Mahias de moeilijke beslissing af door zijn rijder zo te zeggen voor de rest van dit seizoen te "schorsen"!Een vervanger voor de Fransman was al snel gevonden in de vorm van de bij het Barni Racing (Ducati) enigszins “geflopte” Spanjaard Tito Rabat.

Zo maakt Rabat dus, met dank aan Mahias, in Portimão zijn rentree met de Puccetti Kawasaki!

Hieronder nog even de actuele Top 10 en de uitslagen van het Portimão event van 2020…

We sluiten af met: Ook dit gaan we zien en beleven....

WK Stand WorldSBK 2021 voor
Portimão:

1. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1         449
2. JONATHAN REA          GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      429
3. SCOTT REDDING         GBR  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  375
4. ANDREA LOCATELLI      ITA  Pata Yamaha with Brixx WorldSBK  Yamaha YZF R1         227
5. MICHAEL RINALDI       ITA  Aruba.it Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  227
6. ALEX LOWES            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR      199
7. MICHAEL van der MARK  NED  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         189
8. GARRETT GERLOFF       USA  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1         170
9. ALVARO BAUTISTA       ESP  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    169
10.TOM SYKES             GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW M 1000 RR         167
11.AXEL BASSANI          ITA  Motocorsa Racing                 Ducati Panigale V4 R  150
12.CHAZ DAVIES           GBR                    Ducati Panigale V4 R  120
13.LEON HASLAM           GBR  Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R    104
14.KOTHA NOZANE          JAP  GRT Yamaha WorldSBK Team         Yamaha YZF R1          46
15.LUCAS MAHIAS          FRA  Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR       44

FIM WorldSBK 2020 Portimão/Portugal Results Race 2:

1. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR    1'42.819  
   20 Laps = 91,840 Km in 34'36.949 Min. = 159,187 km/h  
2. SCOTT REDDING GBR ARUBA.IT Racing - Ducati                  Ducati Panigale V4 R   4.360
3. MICHAEL VAN DER MARK  NED PATA YAMAHA WorldSBK Off.Team     Yamaha YZF R1          4.453  
4. CHAZ DAVIES           GBR ARUBA.IT Racing - Ducati          Ducati Panigale V4 R   8.363  
5. ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                          Honda CBR1000RR-R     10.336  
6. MICHAEL RINALDI       ITA Team GOELEVEN                     Ducati Panigale V4 R  12.566
7. TOM SYKES             GBR BMW Motorrad WorldSBK Team        BMW S1000 RR          14.565  
8. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR PATA YAMAHA WorldSBK Off.Team     Yamaha YZF R1         26.231  
9. FEDERICO CARICASULO   ITA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team   Yamaha YZF R1         28.103
10.LEANDRO MERCADO       ARG Motocorsa Racing                  Ducati Panigale V4 R  32.926
11.GATTETT GERLOFF       USA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team   Yamaha YZF R1         33.229
12.EUGENE LAVERTY        IRL BMW Motorrad WorldSBK Team        BMW S1000 RR          13.326  
13.LEON HASLAM           GBR Team HRC                          Honda CBR1000RR-R     46.573
14.MARCO MELANDRI        ITA Barni Racing Team                 Ducati Panigale V4 R  49.902
15.SYLVAIN BARRIER       FRA Brixx Performance                 Ducati Panigale V4 R  52.293  
16.CHRISTOPHE PONSSON    FRA Nuova M2 Racing                   Aprilia RSV4 1000   1'05.643
17.LORENZO GABELLINI     ITA MIE Racing Althea HONDA Team      Honda CBR1000RR-R   1'06.784
18.TAKUMI TAKAHASHI      JPN MIE Racing Althea HONDA Team      Honda CBR1000RR-R   1'14.503
----------------------------------------- Did not Finish-------------------------------------
   XAVI FORES            ESP Kawasaki Puccetti Racing          Kawasaki ZX-10RR      5 Laps
   ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR     12 Laps  
   MAXIMILIAN SCHEIB     CHI ORELAC Racing VERDNATURA          Kawasaki ZX-10RR     19 Laps
   LORIS BAZ             FRA Ten Kate Racing Yamaha            Yamaha YZF R1         0 Laps

WorldSBK 2020 Portimão/Portugal Results Tissot Superpole Race:

1. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR   1'41.371  
   10 Laps = 45,920 Km in 17'00.623 Min. = 161,972 km/h.
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR PATA YAMAHA WorldSBK Off.Team     Yamaha YZF R1         2.946  
3. LORIS BAZ             FRA Ten Kate Racing Yamaha            Yamaha YZF R1         4.748  
4. ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR      5.374  
5. SCOTT REDDING         GBR ARUBA.IT Racing - Ducati          Ducati Panigale V4 R  6.605  
6. TOM SYKES             GBR BMW Motorrad WorldSBK Team        BMW S1000 RR          7.723  
7. MICHAEL VAN DER MARK  NED PATA YAMAHA WorldSBK Off.Team     Yamaha YZF R1         9.138  
8. MICHAEL RINALDI       ITA Team GOELEVEN                     Ducati Panigale V4 R  13.675  
9. LEON HASLAM           GBR Team HRC                          Honda CBR1000RR-R     13.776  
10.GARRETT GERLOFF       USA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team   Yamaha YZF R1         14.245  
11.ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                          Honda CBR1000RR-R     14.318  
12.FEDERICO CARICASULO   ITA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team   Yamaha YZF R1 IND     17.399  
13.XAVI FORES            ESP Kawasaki Puccetti Racing          Kawasaki ZX-10RR      19.224
14.LEANDRO MERCADO       ARG Motocorsa Racing                  Ducati Panigale V4 R  21.240  
15.MARCO MELANDRI        ITA Barni Racing Team                 Ducati Panigale V4 R  33.300    
16.SYLVAIN BARRIER       FRA Brixx Performance                 Ducati Panigale V4 R  35.714  
17.CHRISTOPHE PONSSON    FRA Nuova M2 Racing                   Aprilia RSV4 1000     36.394  
18.LORENZO GABELLINI     ITA MIE Racing Althea HONDA Team      Honda CBR1000RR-R     39.361   
19.TAKUMI TAKAHASHI      JPN MIE Racing Althea HONDA Team      Honda CBR1000RR-R     40.736  
20.EUGENE LAVERTY        IRL BMW Motorrad WorldSBK Team        BMW S1000 RR           1 Lap  
---------------------------------------Did not finish----------------------------------------
   MAXIMILIAN SCHEIB     CHI ORELAC Racing VERDNATURA          Kawasaki ZX-10RR      4 Laps  
   CHAZ DAVIES           GBR ARUBA.IT Racing - Ducati          Ducati Panigale V4    7 Laps

FIM World Superbikes 2020 Portimão/Portugal Results Race 1:

1. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR    1'42.075  
   20 Laps = 91,840 Km in 34'24.940 Min. = 160,113 km/h
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR PATA YAMAHA WorldSBK Off.Team     Yamaha YZF R1          5.142  
3. MICHAEL VAN DER MARK  NED PATA YAMAHA WorldSBK Off.Team     Yamaha YZF R1          7.029  
4. ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK     Kawasaki ZX-10RR       9.851  
5. MICHAEL RINALDI       ITA Team GOELEVEN                     Ducati Panigale V4 R  10.705  
6. LORIS BAZ             FRA Ten Kate Racing Yamaha            Yamaha YZF R1         12.226  
7. SCOTT REDDING         GBR ARUBA.IT Racing - Ducati          Ducati Panigale V4 R  12.485  
8. TOM SYKES GBR         BMW Motorrad WorldSBK Team            BMW S1000 RR          12.829
9. ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                          Honda CBR1000RR-R     14.233  
10.EUGENE LAVERTY        IRL BMW Motorrad WorldSBK Team        BMW S1000 RR          16.208  
11.CHAZ DAVIES           GBR ARUBA.IT Racing - Ducati          Ducati Panigale V4 R  22.477  
12.LEON HASLAM           GBR Team HRC                          Honda CBR1000RR-R     22.581  
13.XAVI FORES            ESP Kawasaki Puccetti Racing          Kawasaki ZX-10RR      23.535  
14.GARRETT GERLOFF       USA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team   Yamaha YZF R1         23.577  
15.FEDERICO CARICASULO   ITA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team   Yamaha YZF R1         30.728  
16.LEANDRO MERCADO       ARG Motocorsa Racing                  Ducati Panigale V4 R  39.137   
17.MARCO MELANDRI        ITA Barni Racing Team                 Ducati Panigale V4 R  49.020  
18.SYLVAIN BARRIER       FRA Brixx Performance                 Ducati Panigale V4 R  55.510
19.TAKUMI TAKAHASHI      JPN MIE Racing Althea HONDA Team      Honda CBR1000RR-R     55.891  
20.LORENZO GABELLINI     ITA MIE Racing Althea HONDA Team      Honda CBR1000RR-R   1'16.109
21.MAXIMILIAN SCHEIB     CHI ORELAC Racing VERDNATURA          Kawasaki ZX-10RR       1 Lap  
--------------------------------------- Did not Finish--------------------------------------
   SANDRO CORTESE       GER OUTDO Kawasaki TPR                 Kawasaki ZX-10RR       1 Lap   
   CHRISTOPHE PONSSON   FRA Nuova M2 Racing                    Aprilia RSV4 1000     4 Laps 

Pictures by donnyfoto.com

 

 

 

2021  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |