image1

Wie, wat en waar 2017 Deel 2...

Het gevecht om de laatste 5 Superbike zitjes!

Komen we bij de zogenaamde privé teams. Hier gelden met ingang van 2017 andere, hardere regels (wetten) wat de Dorna tegenover betreft. Hier gaat het langzaam maar zeker richting MotoGP! Hier gaat het er vooral om financieel slecht opgestelde team met ook nog eens te langzame rijders niet meer in het WK Superbikes! Met andere woorden, teams zoals Team Toth (Yamaha), Grillini Kawasaki en het traditierijke team van Lucio Pedercini (Kawasaki) hebben van de Dorna te horen gekregen dat men het technische niveau duidelijk moet opschroeven en men ook snellere rijders moet contracteren! Zo niet worden de licenties door de Dorna niet meer verlengd! Eerlijk gezegd is het best wel logisch, nemen we als voorbeeld het Hongaarse Team Toth of het Grillini Racing Team (Kawasaki), bij beide is er de laatste jaren geen of nauwelijks vooruitgang te zien. Zij het dan de protserige hospitaliteit van het Grillini Team, wat waarschinlijk meer kost als één snelle rijder over het hele seizoen! Dat deze "dreigingen" van de Dorna

blijkbaar functioneren ziet men inmiddels bij Andrea Grillini die voor 2017 minstens één nieuwe Kawasaki ZX-10 RR wil inzetten en de geroutineerde Ayrton Badovini (ITA) als nummer 1 rijder heeft aangetrokken! Dit een beetje in het grove wat de nieuwe structuren van de Dorna betreft! Natuurlijk kan de Dorna zulke accurate beslissingen nemen daar men in de gelukkige situatie verkeerd dat het aanbod van "gezonde teams" groter is als dat er plaatsen vrij zijn!!!

Voor het seizoen 2017 waren officieel 24 rijders gepland, wat betekend dat deze 24 rijders/teams financieel ondersteund gaan worden door de Dorna zelf. Dit hoofdzakelijk tijdens de vier peperdure overzee races, dit met bedragen met maar liefst met 5 nullen achter de komma! Het nieuwe devies van de Dorna luid; Klasse in plaats van massa! De zogenaamde onder gefinancierde teams met de daarbij behorende te langzame rijders moeten in competities van start gaan wat aan hun prestatieniveau voldoet en niet in een WK zo het devies van de Dorna! Harde woorden, maar een kern van waarheid zit er wel in. Wel laat de Dorna de deur op een kier staan voor eventuele nieuwe Teams/rijders die financieel en qua teamstructuur sterk zijn. Of die voor de bovengenoemde financiële ondersteuning in aanmerking komen zal de Dorna dan per geval gaan beoordelen! 

Van de tot op heden 24 beschikbare "zitjes hadden we in deel 1
de Topteams al genoemd, nu dus verder met de laatste ontwikkelingen wat deze laatste paar zitjes betreft. Zoals we allemaal hebben kunnen lezen is Davide Giugliano (ITA Ex Ducati) afgewandeld naar het Brits Superbike kampioenschap waar hij voor Tyco BMW van start zal gaan. Sterk team trouwens! Jammer is ook dat ook Sylvain Guintoli (Ex Yamaha) afreist naar het Brits Superbike kampioenschap en een fabrieks Suzuki  in het Bennetts Suzuki Team zal gaan piloteren! Dus twee definitieve SBK toppers weg! Maar daarvoor zijn er ook twee, of eigenlijk 3 Toppers bij gekomen. 

Eugene Laverty (Aprilia), Stefan Bradl (Honda) en Marco Melandri (Ducati) zijn met zekerheid drie coureurs waar we nog veel plezier en spanning mee kunnen beleven! 

Barni Racing Team:
Het Italiaanse Barni Ducati Team van Marco Barnabó heeft laten weten dat het team na hun debuutjaar 2016 volgend seizoen verder gaat met de snelle Spanjaard Xavi Fores. Fores ontbrak het, ook wel door domme pech, dit seizoen aan continuïteit maar is goed voor Top 10, ja zelfs Top 5 klasseringen. Het team zou eventueel nog uitgebreid kunnen worden met de Qatari Saeed el Sulaiti die bezig samen met het QMMF (Motorsport Federatie Qatar)  een slordige 800.000 Euro bij elkaar te "harken" voor een tweede Ducati in het Barni Racing Team!

IodaRacing:

Het grootste mysterie was tot op vandaag, 5 december het IodaRacing Team van de Italiaan Giampiero Sacchi. Het team, afkomstig uit de MotoGP, kende een redelijk goed debuutjaar in de Superbikes. Het Italiaanse talent Lorenzo Savadori en de geroutineerde, gedeeltelijk geblesseerde Alex de Angelis, kenden hoogten en diepten. De bij Aprilia op de loonlijst staande Savadori reed een aantal opvallend sterke races met een aantal Top 6 resultaten. Ook Alex de Angelis kende een highlight door tijdens een natte tweede race op de Duitse Lausitzring een prima tweede plaats te pakken. Na het seizoen echter stond het team er enigzins verloren bij en wist niemand hoe en of het überhaupt verder zou gaan. Immers, Aprilia heeft besloten 2017 met Milwaukee als fabrieksteam in zee te gaan en nemen natuurlijk IodaRacing snelste rijder, Lorenzo Savadori, mee. Ioda's Giampiero Sacchi wou de hele tijd graag, ook als tweede team, met Aprilia verder, en dat schijnt hem dan uiteindelijk ook gelukt te zijn. In ieder geval werd gisteren, 5 December, bekend gegeven dat het IodaRacing Team 2017 opnieuw met Aprilia van start zal gaan. Dit met de snelle Argentijn Leandro Mercado als rijder. Dat dit alles naar alle waarschijnlijkheid met financiële ondersteuning van de Dorna plaats vind moge duidelijk zijn! De Dorna is er in geinteresseerd een sterke Argentijnse rijder in het veld te hebben ivb met de vanaf 2018 te organiseren Superbike race in het Argentijnse Villicum! Alex de Angelis probeert aan boord te blijven en probeert men samen met de San Marinese Toeristenbond het budget op de rij te krijgen! Zoals altijd draait het allemaal dus weer om geld en Teamchef Giampiero Sacchi zal waarschijnlijk die rijder mee aan boord nemen die de grootste "bruidschat" meeneemt! Overigens is de Angelis ook bij Pedercini in beeld! Ook zal het IodaRacing Team één rijder in het nieuwe WK Supersport 300 aan de start brengen, dit met Yamaha.!

Team Pedercini Kawasaki:
Lucio Pedercini staat voor een aantal moeilijke beslissing. Met het vertrek van de Qatari Saeed el Sulaiti verliest het familie team een krachtige investeerder/sponsor. Daarnaast het, dringende, maar duidelijke advies/verzoek van de Dorna het technische niveau van het team duidelijk te verhogen en met slechts één, snellere, coureur het nieuwe seizoen in te gaan! In het verleden probeerde het team met één "betaalrijder" en één wat snellere coureur zich financieel boven water te houden, echter het technische level was niet bijzonder hoog. De Dorna wil dit soort van "zaken doen" toekomstig niet tolereren en betere teamstructuren zien! Aanvankelijk heeft teambaas Pedrcini geprobeerd de Brit leon Haslam in zijn team te halen, Haslam echter rijd 2017 vor Kawasaki weer in het British Superbike kampioenschap. Dit waarschijnlijkl tot grote "vreugde" van de Australiër Anthony West, bijna het hele seizoen ingevallen voor de Fransman Sylvain Barrier, die graag bij het team wil aandokken. Echter West moet betaald worden en neemt dus geen geld mee in het team! Moeilijke beslissing voor het team Pedercini vooral de vraag in welke richting man wil/kan of moet gaan!!! 

GoEleven Kawasaki:

Ook bij het GoEleven Kawasaki was er sprake van dat men een tweede Kawasaki naast de Spanjaard Roman Ramos wou hebben. Doch om budgettaire redenen is dit (althans voorlopig) van de baan. Roman Ramos krijgt 2017 de beschikking over de nieuwe Kawasaki ZX-10 RR en kan op meer technische ondersteuning van het officiële fabrieksteam rekenen. Ramos is een onopvallende maarbijna altijd "puntenpakkende" rijder, daarnaast een uiterst vriendelijke, en voorkomende persoonlijkheid in het paddock! 

Grillini Kawasaki:
Zoals boven al geschreven treed het Grillini team aan met de Italiaan Ayrton Badovini als de nummer 1 in het team. Naast Badovini rijd de Tsjech Ondrej Jezek, afkomstig uit de Superstock 1000 en was 2016, weinig succesvol, in het WK Supersport 600 onderweg! Ook Grillini teambaas Andrea Grillini Compliment heeft van de Dorna te horen gekregen dat men het level wat op moet schroeven. Positief punt van het Grillini Racuíng Team: Het team weet elk seizoen te  verrassen met opvallende en mooie kleurencombinaties wat hun motoren betreft! Dit uit het zicht van onze fotograaf tenminste!

VFT Ducati:
VFT Ducati is een familie team wat er eigenlijk uit bestaat zoonlief Fabio Menghi in een WK te laten rijden. De voorgaande jaren reed de sympathieke Italiaan al jaren in het FIM Supersport 600 kampioenschap, echte grote successen waren er niet te vieren! De 30 jarige crashte tijdens de openingsrace op Phillip Island erg hard en was voor de rest van het seizoen uitgeschakeld. Daarnaast moest de VFT coureur meerdere operaties aan oa zijn bekken en linker schouder ondergaan en was maandenlang in therapie. 2017 wil Menghi, mits hij 100 % fit is en een licentie van de Dorna krijgt, een nieuwe aanloop nemen....

Kawasaki Puccetti Racing:
Nieuw in het WK Superbikes is het Puccetti Kawasaki Team van Manuel Puccetti. Onbekend is het team echter niet, het team werd dit seizoen, net als in 2015 trouwens, opnieuw wereldkampioen in de FIM Supersport 600 klasse met de snelle Turk Kenan Sofuoglu. Ook de tweede plaats in het WSS 600 was een rijder van het Puccetti Team namelijk de Zwitser Randy Krummenacher. Krummenacher reed zijn eerste seizoen voor Puccetti, komt echter uit de MotoGP2. Sofuoglu blijft in de WSS 600, Krummenacher "promoveert" naar de Superbikes....

Guandalini Racing Yamaha:
Ook nieuw in het Superbike geweld is het Guandalini Racing Yamaha Team van Mirco Guandalini en Federico Sala. Als rijder is de Italiaan Ricardo Russo aangetrokken die als jong talent geld. Russo was oa in de tijd van Michael van de Mark in de Stock 600, Stock 1000 en in de MotoGP2 onderweg. Een erg wisselvallige, maar wel snelle coureur deze Russo, die 2016 in het Europees  Superstock 1000 goed onderweg was maar lang geblesseerd raakte dit seizoen.....

Inclusief de "grote teams" hebben we al 21 rijders zeker. Gaan we ervan uit dat IodaRacing met 2 rijders erbij komt hebben we er 23. Pedercini Kawasaki komt met minstens 1 rijder wat betekend dat we er 24 hebben. Echter het Aruba Ducati Fabrieksteam probeert voor de Argentijn Leandro Mercado een derde Superbike aan de start te brengen, bij succes zou dat betekenen dat we 25 coureurs hebben! We zijn er nog niet, lukt het Althea Boss Genesio Bevilacqua een derde BMW voor Raffaele de Rosa in te zetten en zou het Saeed Al Sulaiti lukken de benodigde 800.000 Euro voor een Ducati in het Barni Racing Team in Qatar bij elkaar te "harken" komen we op 27 rijders! Wat zou kunnen betekenen dat het Hongaarse Team Toth, en waarschijnlijk ook voor het VTR team van de familie Menghi, geen plaats meer op het WSBK paddock zullenhebben!!!! Toth junior doet er alles aan om het niet zover te laten komen en verhandelt met Yamaha om beter en sneller materiaal! Daarnaast wordt er met meerdere, snellere, rijders onderhandelt. Echter het is waarschijnlijk al te laat voor het Toth Team en ziet het er niet echt goed uit voor het al jaren in het SBK opererende team!!

Hieronder een voorlopige opstelling van het deelnemersveld van 2017:

Kawasaki:           Tom Sykes           (GBR)    Jonathan Rea    (GBR)
Ducati:             Chaz Davies         (GBR)    Marco Melandri  (ITA)     
Honda:              Nicky Hayden        (USA)    Stefan Bradl    (GER)
Yamaha:             Alex Lowes          (GBR)    Michael vd Mark (NED)
Aprilia:            Eugene Laverty      (IRL)    Lorenzo Savadori(ITA)
MV Agusta:          Leon Camier         (GBR)

Althea BMW:         Markus Reiterberger (GER)    Jordi Torres    (ESP)
Barni Ducati:       Xavi Fores          (ESP)                          
Grillini Kawasaki:  Ayrton Badovini     (ITA)    Ondrej Jezek    (CZE)
GoEleven Kawasaki:  Roman Ramos         (ESP)
Puccetti Kawasaki:  Randy Krummenacher  (SUI)
Guandalini Yamaha:  Riccardo Russo      (ITA)
VFT Ducati:         Fabio Menghi        (ITA)
IodaRacing: Aprilia Leandro Mercado     (ARG)    Alex de Angelis (RSA)???

Noch offen:

Althea BMW 3:      Raffaele de Rosa     (ITA)??
Barni Ducati 2:    Saeed el Sulaiti     (QAT)??
Pedercini Kawasaki: Anthony West        (AUS)??

? Aruba Ducati 3:     Alessandro Mercado? (ARG)
? Toth Yamaha: 1:     ?? ?? ?? ?? ?? ?? ??

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |