image1

Imola/Italy 2019 WorldSBK Tissot Superpole race...

WorldSBK Tissot Superpole race: Rea verslaat Ducati duo Davies/Bautista…

De eerste “zondagrace” van de Superbikes, de Tissot Superpole race, die over 10 ronden gaat was jammer genoeg ook de laatste race van het 2019 event op het prachtige, maar ook gevaarlijke, Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola in Italië.

Hierin moesten beide factory Ducati rijders Chaz Davies en WK leider Alvaro Bautista in “Ducati land” opnieuw een pijnlijke nederlaag slikken tegen regerend wereldkampioen Jonathan Rea en Kawasaki.

In een race waar het nodige vuurwerk werd geboden zegevierde de Noord Ier opnieuw, zijn tweede zege dit seizoen.

Op een opdrogend circuit was de beslissing wat banden betreft best wel moeilijk.

Voor Tom Sykes en BMW begon deze race al met een drama, de Brit miste de verplichte opwarm ronde waardoor hij vanuit de pitstraat aan deze race moest beginnen.

Chaz Davies kwam opnieuw het snelst uit de startblokken doch al in tweede bocht kwam viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea al langzij en ook Alvaro Bautista perste zich aan Davies voorbij.

Zo hadden we na de eerste ronde een top 5 van Rea, Bautista, Davies, Leon Haslam (Kawasaki) en Michael van der Mark (Yamaha).


Gaandeweg deze race begon Davies steeds meer druk uit op zijn teamgenoot Bautista uit te oefenen die heftig probeerde in het spoor van viervoudig wereldkampioen Rea te blijven.

In de zesde ronde perste Davies zich dan eindelijk aan zijn Ducati merkgenoot voorbij en nam de tweede plaats over.

In de zevende ronde reed Davies in 1'45.727 min zelfs de snelste raceronde en vond aansluiting bij kopman Rea.

Echter wat Davies ook probeerde en voerde geen weg aan de Champ voorbij terwijl Bautista ondertussen passief op deze derde plaats bleef "rondtoeren". 

Achter dit leidende trio was ondertussen een mooi gevecht gaande om P4 tussen: Michael van der Mark (Yamaha), beide Kawasaki toppers Toprak Razgatlioglu en Leon Haslam en van der Mark's teamgenoot Alex Lowes.

Vooraan veranderde er niets meer en Rea won met ruim twee seconden voorsprong op Chaz Davies zijn tweede race van het Imola event.

Alvaro Bautista finishte als derde met bijna vier seconden voorsprong op Michael van der Mark die als vierde over de finishlijn kwam.

De Nederlander had op zijn beurt een kleine vier seconde voorsprong op zijn Yamaha maatje Alex Lowes die tot de laatste ronde/bocht om P5 vocht met zijn Britse landgenoot Leon Haslam die uiteindelijk zesde werd.

Toprak Razgatlioglu had problemen met zijn achterband en kon het tempo niet meer volgen en werd zo doorgereikt naar de zevende plaats.

Daarbij moest de jonge Turk in de laatste rondealle zeilen nog bijzetten om de van P18 naar voren stormende Tom Sykes (BMW) achter zich te houden!

Sykes moest vanuit de pitstraat starten omdat in de startopstelling voor de Warm-up ronde te weinig druk in zijn achterband werd gemeten.


De Brit kwam als laatste uit de eerste ronde terug maar middels een aantal fenomenale (inhaal) acties wist de sympathieke (kaalkop) nog als achtste te finishen!

De Spanjaard Jordi Torres (Kawasaki) en Sykes BMW teamgenoot Markus Reiterberger werden de laatste “slachtoffers” van Sykes opmars en maakten de Top 10 vol.

Na Sykes waren twee laatstgenoemden ook nog Laverty invaller Tommy Bridewell (Ducati) ten offer gevallen.

De Britse gastrijder maakte opnieuw furore door als elfde te finishen voor Ducati testrijder Lorenzo Zanetti die twaalfde werd.

Sandro Cortese (Yamaha), Hector Barbera (Kawasaki) en Michael Ruben Rinaldi (Ducati) maakten de Top 15 vol.

Met deze overwinning komt de Champ nu op negen zeges in het totaal op het traditierijke Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola waarvan vier op een rij.

Tevens was dit de 73 WorldSBK race die de Noord Ier wist te winnen in zijn recordrijke carrière!

Nadat de Dorna enkele weken geleden in Assen middels slechte weersomstandigheden (sneeuw/wind en koud) gedwongen werd een deel van het World Superbike programma aftelasten zorgde regende viel er in Imola zondag zoveel regen dat de organisatie opnieuw gedwongen werd de tweede WorldSBK race en ook de WorldSSP300 race te schrappen! 

De actuele Top zes luid:

1. Alvaro Bautista      (ESP) Ducati     263
2. Jonathan Rea         (GBR) Kawasaki   220
3. Alex Lowes           (GBR) Yamaha     140
4. Michael van der Mark (NED) Yamaha     131
5. Leon Haslam          (GBR) Kawasaki   108
6. Chaz Davies          (GBR) Ducati      85

FIM Motul WorldSBK Imola/Italy 2019 Results Tissot Superpole Race:

1. JONATHAN REA           GBR Kawasaki Racing Team WSBK   Kawasaki ZX-10RR       1'45.896 
   10 Laps = 49,360 Km in 17'45.405 Min. = 166,787 km/h

2. CHAZ DAVIES            GBR ARUBA.IT Racing - Ducati    Ducati Panigale V4 R      2.141
3. ALVARO BAUTISTA        ESP ARUBA.IT Racing - Ducati    Ducati Panigale V4 R      6.864
4. MICHAEL VAN DER MARK   NED Pata Yamaha WorldSBK Team   Yamaha YZF R1            10.817
5. ALEX LOWES             GBR Pata Yamaha WorldSBK Team   Yamaha YZF R1            14.212
6. LEON HASLAM            GBR Kawasaki Racing Team WSBK   Kawasaki ZX-10RR         14.522
7. TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR Turkish Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR         20.484
8. TOM SYKES              GBR BMW Motorrad WorldSBK Team  BMW S1000 RR             20.764
9. JORDI TORRES           ESP Team Pedercini Racing       Kawasaki ZX-10RR         20.957
10.MARKUS REITERBERGER    GER BMW Motorrad WorldSBK Team  BMW S1000 RR             25.917
11.TOMMY BRIDEWELL        GBR Team Goeleven               Ducati Panigale V4 R     26.820
12.LORENZO ZANETTI        ITA Motocorsa Racing            Ducati Panigale V4 R     31.698
13.SANDRO CORTESE         GER GRT Yamaha WorldSBK         Yamaha YZF R1 IND        32.716
14.HECTOR BARBERA         ESP Orelac Racing VerdNatura    Kawasaki ZX-10RR         34.097
15.MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA BARNI Racing Team           Ducati Panigale V4 R     36.049
16.RYUICHI KIYONARI       JPN Moriwaki Althea Honda Team  Honda CBR1000RR          36.371
17.MARCO MELANDRI         ITA GRT Yamaha WorldSBK         Yamaha YZF R1            40.673
18.ALESSANDRO DELBIANCO   ITA Althea Mie Racing Team      Honda CBR1000RR          42.406

 FIM Motul WorldSBK Imola/Italy 2019 Race 1...

Regerend WorldSBK kampioen beëindigt Bautista's zegereeks....

Met een klinkende overwinning op het traditierijke Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola in Italië maakte regerend WorldSBK wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) een einde aan de zegereeks van Alvaro Bautista en Ducati.

Ter herinnering, tot dusver hadden Ducati en de Spaanse ex MotoGP vedette alle (11) verreden races weten te winnen terwijl Rea, behalve in Assen toen hij in race twee Michael van der Mark voor moest laten gaan, tien tweede plaatsten liet noteren.

Maar juist in het hol van de (Ducati) leeuw sloeg de Kawasaki Champ terug door deze eerste race met een voorsprong van maar liefst 7.832 seconde voor Ducati star Bautista te winnen.

Rea kwam zoals gebruikelijk uiterst snel uit de startblokken maar moest toezien dat Superpole winnaar Chaz Davies veelbelovend de kop nam.

Echter al in de eerste ronde, vlak voor de bekende die Acque Minerale bocht, gaf Davies Panigale V4 R plotseling de geest en was het over en uit voor de man uit Wales.

Zo kon Rea simpel de leiding overnemen en ook Bautista proviteerde van Davies uitval door de tweede plaats over te nemen.

De snelle Spanjaard zag zich echter geen kans de ontketende Rea in "eigen Ducati huis" terug te halen.


Achter deze twee kwam BMW coureur Tom Sykes verrassend als derde uit de eerste ronde achtervolgt door de vanaf P8 gestarte Michael van der Mark en diens Yamaha teamgenoot Alex Lowes.

Het leek er heel sterk op dat de opnieuw sterk rijdende Sykes deze eerste race de eerste podiumplaats voor BMW ging behalen.

Doch in de negende ronde sloeg ook bij de Brit het pechduiveltje toe en viel de Brit met een technisch defect uit. 
 
Na het uitvallen van Davies en Sykes begon er een hard gevecht om de derde plaats tussen Michael van der Mark en de beide Kawasaki toppers Toprak Razgatlioglu en Leon Haslam.

Van der Mark ging hard in het gelag met vooral Razgatlioglu om deze derde plaats zeker te stellen.

Hierbij schuwden beide kemphanen het directe contact met elkaar niet en werden er de "kuipkleuren" diverse malen met elkaar uitgewisseld!

Doch de Turk was aan het eind te sterk voor de Nederlander en eiste met 0.677 sec. verschil de derde plaats voor zich op.

Door het "getummel" tussen de Turk en de Nederlander kwam ook Haslam nog gevaarlijk dichtbij om uiteindelijk met 0.143 seconde achterstand op van der Mark als vijfde te finishen!

De achterstand van deze drie op Rea bedroeg echter al meer dan 19 seconden!

Om P6 werd er hard gestreden tussen beide Yamaha “piloten” Marco Melandri en Alex Lowes.

Uiteindelijk was het Melandri, van P10 gekomen, die met minder dan een halve seconde voorsprong de zesde plaats voor zich opeiste voor Lowes.

Waarbij gezegd mag worden dat Lowes onder een zware griep leed en bij lange niet fit was.

Een uiterst sterke race reed Ducati`s eigen „kweek“ Michael Ruben Rinaldi.


De jonge Italiaan lag halfweg deze race nog 17e en finishte, nog slechts een seconde achter Lowes, als sterke achtste.

Sterk optreden ook van Ducati's testrijder Lorenzo Zanetti die een indrukwekkende negende plaats wist te noteren. De Duitser Markus Reiterberger completeerde met de enig overgebleven BMW factory bike de Top 10. 

De plaatsten 11 t/m 15 gingen aan Jordi Torres (Kawasaki), Thomas Bridewell  (Ducati), Hector Barbera (Kawasaki), Ryuchi Kiyonari (Honda9) terwijl Alessandro Delbianco als laatste ook het laatste puntje "veroverde".


Deze zege was de derde zege op rij voor Rea op het traditierijke Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari di Imola en zijn achtste in het totaal.

Bij Ducati had men zich beslist meer "uitgerekend" in eigen huis maar daar stak Rea dus overtuigend een stokje voor.

Minder mooi verliep dit event voor Eugene Laverty. De Ier vloog tijdens de eerste vrijdagtraining per highsider hard van zijn Ducati en brak zich bij zijn landing beide polsen!

De 32 jarige Ier is inmiddels succesvol, in twee verschillende operaties, aan beide polsen geopereerd door de bekende trauma specialist dokter Xavier Mir. 
 
Laverty liep in zijn linker pols drie breuken op die minder gecompliceerd schijnen te zijn.

Echter in zijn rechterpols liep de Ducati coureur maar liefst zeven (gecompliceerdere) breuken op!

Ivb met Laverty's bloedsomloop besliste dr.Mir dan ook deze ingreep in twee verschillende operaties uit te voeren om elk risico uit te sluiten.

Het is te hopen voor de onfortuinlijke Laverty dat het überhaupt weer helemaal goed komt in dit geval!De oorzaak van deze (nieuwe) horrorcrash was overigens een elektronische foutmelding van de tractioncontrole!

Iets wat het team schijnt geweten te hebben, hierop komen we later deze week nog terug.

Het team wist van vrijdag op zaterdag de Brit Thomas (Tommy) Bridewell, actueel tweede in het Brits Superbike kampioenschap, in te laten vliegen als vervanger voor Laverty.

Ondanks alleen de derde vrije training van 20 minuten en de 25 minuten durende Superpole te hebben gereden wist de Brit een beresterke 12e plaats te veroveren.

Behalve Laverty kende ook Leon Camier weer eens een pechvol weekend met de Honda CBR 1000 FP 2.

Camier crashte tijdens de Superpole over een slecht verwijdert oliespoor wat de Ducati V4 R van Michael Ruben Rinaldi na een opgeblazen motor had achtergelaten.

Sandro Cortese, die vlak achter de ongelukkige Brit reed, crashte bij zijn (succesvolle) poging Camier te ontwijken.

Cortese kon op eigen kracht de Yamaha box bereiken om zich daarna nog als tiende te kwalificeren.

Camier echter moest naar het medisch centrum worden gebracht voor verder onderzoek.

Gelukkig bleek dat de 32 jarige Brit niets heeft gebroken maar liep wel een vervelende blessue aan zijn schouderbanden op en het is maar de vraag wat erger is!

In ieder geval hoopt Camier er in Jerez/Spanje weer bij te zijn!

Terwijl Davies en Sykes middels technische problemen op moesten geven ging Sandro Cortese er tegen het eind van deze race in de Acque Minerale er hard af.

Gelukkig bleef deze crash, buiten de kneuzingen die de Duitser al in Assen had opgelopen, zonder gevolgen.          

FIM Motul WorldSBK Imola/Italy 2019 Results race 1:

1  JONATHAN  REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR        1'46.023 
   19 Laps 19 = 93,784 Km in 33'48.277 Min = 166,458 km/h. 

2  ALVARO BAUTISTA        ESP ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R       7.832
3  TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR Turkish Puccetti Racing        Kawasaki ZX-10RR          19.291
4  MICHAEL VAN DER MARK   NED Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1             19.968
5  LEON HASLAM            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR          20.111
6  MARCO MELANDRI         ITA GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1             31.846
7  ALEX LOWES             GBR Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1             32.024
8  MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA BARNI Racing Team              Ducati Panigale V4 R      34.107
9  LORENZO ZANETTI        ITA Motocorsa Racing               Ducati Panigale V4 R      34.814
10 MARKUS REITERBERGER    GER BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR              40.196
11 JORDI TORRES           ESP Team Pedercini Racing          Kawasaki ZX-10RR          51.426
12 TOMMY BRIDEWELL        GBR Team Goeleven                  Ducati Panigale V4 R      55.235
13 HECTOR BARBERA         ESP Orelac Racing VerdNatura       Kawasaki ZX-10RR          56.539
14 RYUICHI KIYONARI       JPN Moriwaki Althea Honda Team     Honda CBR1000RR         1'01.025
15 ALESSANDRO DELBIANCO   ITA Althea Mie Racing Team         Honda CBR1000RR         1'27.025
-------------------------------------Race niet beëindigd-------------------------------------
   SANDRO CORTESE         GER GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1              5 Laps
   TOM SYKES              GBR BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR              10 Laps
   CHAZ DAVIES            GBR ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R      18 Laps


 

 

 

 

 

 

 

 

FIM Motul WorldSBK Imola/Italy 2019 Results Superpole:

1  CHAZ DAVIES            GBR ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R     1'45.180
2  JONATHAN REA           GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR            0.127
3  ALVARO BAUTISTA        ESP ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R        0.901
4  LEON HASLAM            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR            1.108
5  ALEX LOWES             GBR Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1               1.126
6  TOM SYKES              GBR BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR                1.178
7  MARKUS REITERBERGER    GER BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR                1.419
8  MICHAEL VAN DER MARK   NED Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1               1.614
9  JORDI TORRES           ESP Team Pedercini Racing          Kawasaki ZX-10RR            1.664
10 SANDRO CORTESE         GER GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1               1.893
11 TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR Turkish Puccetti Racing        Kawasaki ZX-10RR            1.989
12 MARCO MELANDRI         ITA GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1               2.042
13 LORENZO  ZANETTI       ITA Motocorsa Racing               Ducati Panigale V4 R        2.238
14 HECTOR BARBERA         ESP Orelac Racing VerdNatura       Kawasaki ZX-10RR            3.074
15 RYUICHI KIYONARI       JPN Moriwaki Althea Honda Team     Honda CBR1000RR             3.110
16 TOMMY BRIDEWELL        GBR Team Goeleven                  Ducati Panigale V4 R        3.563
17 MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA BARNI Racing Team              Ducati Panigale V4 R        3.603
18 ALESSANDRO DELBIANCO   ITA Althea Mie Racing Team         Honda CBR1000RR             3.904
19 LEON CAMIER            GBR Moriwaki Althea Honda Team     Honda CBR1000RR

 

FIM Motul WorldSBK Imola/Italy 2019 Results day 1...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Free Practices Combined Results Day 1:

1  JONATHAN REA           GBR Kawasaki Racing Team WdSBK  Kawasaki ZX-10RR        1'46.374 
2  CHAZ DAVIES            GBR ARUBA.IT Racing - Ducati    Ducati Panigale V4 R       0.155
3  TOM SYKES GBR          BMW Motorrad WSBK Team          BMW S1000 RR               0.392
4  ALVARO BAUTISTA        ESP ARUBA.IT Racing - Ducati    Ducati Panigale V4 R       0.712
5  TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR Turkish Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR           0.750
6  MICHAEL VAN DER MARK   NED Pata Yamaha WSBK Team       Yamaha YZF R1              0.840
7  LEON HASLAM            GBR Kawasaki Racing Team WSBK   Kawasaki ZX-10RR           1.045
8  ALEX LOWES             GBR Pata Yamaha WSBK Team       Yamaha YZF R1              1.163
9  LORENZO ZANETTI        ITA Motocorsa Racing            Ducati Panigale V4 R       1.213
10 MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA BARNI Racing Team           Ducati Panigale V4 R       1.264
11 JORDI TORRES           ESP Team Pedercini Racing       Kawasaki ZX-10RR           1.496
12 MARCO MELANDRI         ITA GRT Yamaha WSBK             Yamaha YZF R1              1.599
13 MARKUS REITERBERGER    GER BMW Motorrad WSBK Team      BMW S1000 RR               1.739
14 SANDRO CORTESE         GER GRT Yamaha WSBK             Yamaha YZF R1              2.083
15 LEON CAMIER            GBR Moriwaki Althea Honda Team  Honda CBR1000RR            2.154
16 RYUCHI KIYONARI        JPN Moriwaki Althea Honda Team  Honda CBR1000RR            2.725
17 HECTOR BARBERA         ESP Orelac Racing VerdNatura    Kawasaki ZX-10RR           2.900
18 ALESSANDRO DELBIANCO   ITA Althea Mie Racing Team      Honda CBR1000RR            3.689
19 EUGENE LAVERTY         IRL Team Goeleven               Ducati Panigale V4 R       5.373

FIM Motul WorldSBK Assen 2019 Results Race 2....

Bautista wint tweede, hectische, race Michael van der Mark tweede...

Elf overwinningen op rij is de balans van WorldSBK Alvaro Bautista die record na record breekt.

Michael van der Mark pakt na een behoorlijke touche met Jonathan Rea voor eigen publiek een prachtige tweede plaats.   

De tweede race op het TT Circuit van Assen is er één die in het "raceboekje" hoort.

Vanaf de start telden we aanvangs een kopgroep van liefst 10 rijders waarvan regerend wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) een echt huzarenstukje toonde.

De viervoudig wereldkampioen, van plaats 8 komend, was slechts vier bochten nodig om aan de leiding te gaan voor oa Alvaro Bautista (Ducati), Michael van der Mark (Yamaha) en Chaz Davies (Ducati). 

Rea probeerde en riskeerde veel deze race en wist tot aan het eind van de vijfde ronde deze leiding vast te houden.

Toen moest de Champ echter plaats maken voor de beide Ducati's van Alvaro Bautista en Chaz Davies!

In diezelfde ronde lukte het ook Michael van der Mark om de Champ in een eerste bloedstollende actie buitenom in te halen!

Bautista probeerde, zoals hij al een beetje gewend is, weg te komen doch de regerend wereldkampioen, inmiddels weer tweede, liet dit niet toe.
Rea ging echt tot het uiterste en probeerde er echt alles om bij Bautista te blijven doch het mocht opnieuw niet baten.

Van der Mark had het een moment moeilijk lang en viel even terug naar de zesde plaats achter Davies en zijn Yamaha teammaatje Alex Lowes.

Dit duurde echter niet zolang en begon van der Mark aan zijn "opmars" naar voren. Vooraan nu Bautista gevolgd door Rea, Lowes en van der Mark.

Dicht daarachter een groepje met Chaz Davies, Leon Haslam (Kawasaki) en de beide BMW's met Markus Reiterberger en Tom Sykes.


Na driekwart van de race gaf Rea het op om Bautista nog in te halen.

Daarna kwam de Noord Ier zelf steeds meer onder druk te staan van de Nederlander die Lowes inmiddels achter zich had gelaten en schijnbaar deze keer de betere bandenkeuze had gemaakt!

Bautista alleen weg, terwijl Rea en van der Mark een hard "onderonsje" aangingen om P2.

Daarbij mag best gezegd worden dat de Nederlander op dat moment veruit de snelste man op het circuit was, inclusief Bautista!

Drie ronden voor het einde kwam dan de eerste "grote aanval" van de Yamaha coureur op de Noord Ier en met succes.

Doch Rea was niet van plan deze tweede plaats zomaar af te geven en er ontwikkelde zich een bikkelhard maar fair gevecht tussen deze twee Toppers.

Dan kwam deze ademberovende aanval van van der Mark waarbij de Nederlander brutaalweg buitenom aan Rea voorbij en beide elkaar raakten!

Doch van der Mark kende geen pardon met de viervoudig wereldkampioen en kwam als eerste de Geert Timmer in en uit om met een verschil van 0.018 seconde verschil de tweede plaats voor zich op te eisen!

Gewoon een prachtige duel.

Daarachter was het veld een beetje uit elkaar gevallen tijdens de laatste ronden en finishte Alex Lowes, een dikke 10 seconden achter de winnaar, als vierde. 

Een slordige 3 seconden achter Lowes finishte Chaz Davies als vijfde. Over wie er zesde zou worden waren beide BMW Coureurs Markus Reiterberger en Tom Sykes het zelfs op de finishlijn niet eens.

Uiteindelijk wist de Duitser, als zesde, met het minimale verschil van 0.014 seconde voor zijn Britse teamgenoot te blijven.

Een sterk weekend voor BMW natuurlijk en vooral voor Reiterberger die na een aantal teleurstellende resultaten al een beetje in een "dipje" dreigde te vallen!

Leon Haslam ging een keer grof in de fout wat hem waarschijnlijk een Top 5 klassering koste. De Britse Kawasaki coureur viel terug naar de achtste plaats.

Daarbij had hij moeite genoegom de om de de negende en tiende plaats strijdende Kawasaki "piloten Toprak Razgatlioglu en Jordi Torres achter zich te houden!

Haslam dus op acht, Razgatlioglu en Torres respectievelijk als negende en tiende.

Sandro Cortese, na zijn harde highsider gisteren, finishte ook deze tweede race dan wel buiten de Top 10 maar scoorde niettemin opnieuw dapper WK punten.

Ook Leon Camier "verzamelde" als twaalfde vlijtig WK punten voor Honda.

Camier toonde zich als twaalfde het sterkste in een groepje rijders die bestond uit Eugene Laverty (Ducati), Marco Melandri (Yamaha), Michael Rinaldi (Ducati) en Mercado vervanger Hector Barbera die als ondankbare 16e werd afgevlagd.

Bautista brak met zijn elfde zege op rij opnieuw het record van de meest gewonnen races sinds de seizoenstart.

De Spanjaard bracht Ducati's aantal raceoverwinningen in het WorldSBK op 352 gewonnen races en bezorgde Ducati de 27e podiumplaats in Assen.Tevens is dit de 48e zege van een Spanjaard in het WorldSBK. Met deze 11e overwinning op rij staat Bautista nu gelijk met Rea die dit record 2018 opstelde.

Met deze elfde zege heeft Bautista nu net zoveel overwinningen als Superbike legenden Ruben Xaus, Regis Laconi en Stephane Mertens!

In ieder geval hebben we gezien dat, of dit nu wel of niet met het maximale toerental te doen heeft, de afstand tussen Bautista en de rest kleiner is geworden.

Blijft natuurlijk vraag wie oh wie stop Alvaro Bautista?

FIM Motul WorldSBK Assen 2019 Results Race 2:

1. ALVARO BAUTISTA       ESP ARUBA.IT Racing - Ducati        Ducati Panigale V4 R 1'34.564 
   21 Laps = 95,382 Km in 33'28.682 Min. = 170,946 km/h.
2. MICHAEL VAN DER MARK  NED Pata Yamaha WorldSBK Team       Yamaha YZF R1           4.688
3. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK   Kawasaki ZX-10RR        4.706
4. ALEX LOWES            GBR Pata Yamaha WorldSBK Team       Yamaha YZF R1          10.073
5. CHAZ DAVIES           GBR ARUBA.IT Racing - Ducati        Ducati Panigale V4 R   13.667
6. MARKUS REITERBERGER   GER BMW Motorrad WorldSBK Team      BMW S1000 RR           15.373
7. TOM SYKES             GBR BMW Motorrad WorldSBK Team      BMW S1000 RR           15.387
8. LEON HASLAM           GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK   Kawasaki ZX-10RR       20.915
9. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Turkish Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR       22.922
10.JORDI TORRES          ESP Team Pedercini Racing           Kawasaki ZX-10RR       23.518
11.SANDRO CORTESE        GER GRT Yamaha WorldSBK             Yamaha YZF R1          28.286
12.LEON CAMIER           GBR Moriwaki Althea Honda Team      Honda CBR1000RR        36.039
13.EUGENE LAVERTY        IRL Team Goeleven                   Ducati Panigale V4 R   36.359
14.MARCO MELANDRI        ITA GRT Yamaha WorldSBK             Yamaha YZF R1          36.895
15.MICHAEL RINALDI       ITA BARNI Racing Team               Ducati Panigale V4 R   36.913
16.HECTOR BARBERA        ESP Orelac Racing VerdNatura        Kawasaki ZX-10RR       37.095
17.ALESSANDRO DELBIANCO  ITA Althea Mie Racing Team          Honda CBR1000RR      1'10.200
----------------------------------Race niet beëindigd-------------------------------------
  RYUICHI KIYONARI      JPN Moriwaki Althea Honda Team  Honda CBR1000RR        5 LapsFIM Motul WorldSBK Assen 2019 Race: Bautista heer en meester... 1....

Assen 2019 FIM WorldSBK race 1: Opnieuw winst voor Bautista, van der Mark derde...

Onder een stralend "winters zonnetje" met een graadje of 4 pakte WK leider Alvaro Bautista (Ducati) direct na de start de leiding voor een super gestarte Markus Reiterberger (Kawasaki) BMW) en Michael van der Mark (Yamaha).

Ondanks dat het er vrijdag nog op leek dat Rea en co in Assen betere kaarten hadden dan de Spanjaard wat de rondetijden betrof reed de ex MotoGP ook in Assen eenzaam en alleen naar zijn eerste Assen zege in zijn nog korte WorldSBK carrière.

De werkelijke gevechten in deze race vonden achter de rug van de WK leider plaats. Markus Reiterberger bijvoorbeeld produceerde niet alleen een "raketstart".

De Duitser wist deze tweede plaats namelijk ook lang vast te houden en te verdedigen tegen regerend wereldkampioen Jonathan Rea en Michael van der Mark.

Jonathan Rea (Kawasaki), vanaf P8 komend, boenderde letterlijk door het deelnemersveld.

Al in de derde ronde al ging de Champ aan zijn Kawasaki teammaatje Leon Haslam (Kawasaki) en Michael van der Mark voorbij.

Rea scheen niet te stoppen en opende gelijk de jacht op de snelle  Reiterberger.Doch de BMW coureur maakte het de viervoudig wereldkampioen niet erg gemakkelijk en wist de Noord Ier het leven een aantal ronden behoorlijk zuur te maken.

Het duurde tot de achtste ronde voordat Rea een weg aan de BMW S1000 RR voorbij vond. Hierbij vooral geholpen doordat "Reiti" in dit gevecht teveel van zijn banden had gevergd!

Niettemin: 7 ronden op P2 rondrijden is niet niks en zonder meer goeie opsteker voor de Bayer!

In de tiende ronde verschalkte ook Michael van der Mark de BMW coureur en de Nederlander rukte op naar het achterwiel van de Kawasaki Jonathan Rea.

Dit terwijl Bautista moederziel alleen aan kop zijn rondjes reed op kop en zich eigenlijk alleen maar beperkte tot het continueren van zijn drie seconden voorsprong!

Van der Mark probeerde van alles om P2 van Rea over te nemen doch het mocht, ook vanwege een niet al te goede bandenkeuze, allemaal niet baten.

Zo bleef de Top 3, Bautista, Rea en van der Mark. Een zes seconden achter het leidende trio vochten beide Britten Alex Lowes (Yamaha) en Leon Haslam (Kawasaki bijna de hele race om P4. Uiteindelijk was het Lowes die zijn landsman in de laatste ronde naar P5 verwees.

Weer een dikke vijf seconden achter deze twee kruiste Markus Reiterberger als zesde de finishlijn, zijn beste resultaat tot dusver.

De Bayer kreeg op het laatst nog bezoek van Chaz Davies doch de Duitser had nog genoeg over om de Ducati "piloot" achter zich te laten.

Achter Davies, 7e, finishten beide privatiers Jordi Torres en Toprak Razgatlioglu, die de hele race door in een keihard gevecht verwikkeld waren, op de plaatsten 8 en 9.Daarbij wisten beide Kawasaki rijders in de laatste ronde Tom Sykes (BMW) nog naar P10 te verwijzen!

Leon Camier (Honda) pakte op P11 opnieuw een handvol WK punten.

Beide GRT Yamaha coureurs Marco Melandri en Sandro Cortese kenden een moeilijk moeilijk Assen weekend/race/weekend en finishten respectievelijk als 12e en 13e!

 


De Japanner Ryuichi Kiyonari (Honda) pakte het laatste WK puntje in deze race terwijl Hector Barbera (Kawasaki) zijn debuutrace, na een kleine crash, als laatste afsloot.

Michael Rinaldi (Ducati) en Alessandro Delbianco beëindigden deze race niet.

Bautista's zege was de eerste Ducati zege op het TT Circuit van Assen. Sylvain Guintoli won hier in 2012 de eerste en tevens de laatste race voor de "rooien".            

FIM Motul WorldSBK Assen 2019 Results Race 1:

1. ALVARO BAUTISTA       ESP ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R 1'34.949 
   21 Laps = 95,382 Km in 33'30.479 Min. = 170,793 km/h.
2. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR        3.130
3. MICHAEL VAN DER MARK  NED Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1           4.934
4. ALEX LOWES            GBR Pata Yamaha WorldSBK Team      Yamaha YZF R1          10.679
5. LEON HASLAM           GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK  Kawasaki ZX-10RR       10.859
6. MARKUS REITERBERGER   GER BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR           15.105
7. CHAZ DAVIES           GBR ARUBA.IT Racing - Ducati       Ducati Panigale V4 R   17.001
8. JORDI TORRES          ESP Team Pedercini Racing          Kawasaki ZX-10RR       20.227
9. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Turkish Puccetti Racing        Kawasaki ZX-10RR       20.276
10.TOM SYKES SYKES       GBR BMW Motorrad WorldSBK Team     BMW S1000 RR           21.748
11.LEON CAMIER           GBR Moriwaki Althea Honda Team     Honda CBR1000RR        32.686
12.MARCO MELANDRI        ITA GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1          38.777
13.SANDRO CORTESE        GER GRT Yamaha WorldSBK            Yamaha YZF R1          43.075
14.EUGENE LAVERTY        IRL Team Goeleven                  Ducati Panigale V4 R   46.018
15.RYUICHI KIYONARI      JPN Moriwaki Althea Honda Team     Honda CBR1000RR        46.293
16.HECTOR BARBERA        ESP Orelac Racing VerdNatura       Kawasaki ZX-10RR       2 Laps
----------------------------------Race niet beëindigd------------------------------------
   MICHAEL RINALDI       ITA BARNI Racing Team              Ducati Panigale V4 R   5 Laps
   ALESSANDRO DELBIANCO  ITA Althea Mie Racing Team         Honda CBR1000RR       11 Laps


Foto credit: WorldSBK, Kawasaki, Yamaha en donnyfoto.com
2019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |