image1

Van der Mark en Rea over 3 races in 2019...

Michael van der Mark (Yamaha): << Het gaat om de fans. >>

Het WK Superbikes heeft na de overname door de Dorna eind 2012 veel veranderingen ondergaan. Aanvangs heerste er een vlaag van wantrouwen tegen de Spaanse organisator die immers ook de scepter zwaait in de MotoGP!

Velen waren bang dat de Dorna het Superbike gebeuren wou gebruiken om de MotoGP nog verder op de voorgrond te dringen!

Echter gaandeweg de laatste jaren verbeterde de Dorna deels de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het WorldSBK en namen de toeschouweraantallen toe.

Dat de races er niet mooier op zijn geworden door een overheersende Jonathan Rea (Kawasaki) kan ook de Dorna niets aan doen. Ook de nieuwe regels konden Rea en Kawasaki niet stoppen om hun vierde wereldtitel op rij te veroveren. 

Men moet niet alles wat de Dorna zich aan nieuwe regels en wetten heeft laten invallen goed vinden natuurlijk.

Aan de andere kant kan men de Dorna niet verwijten dat ze stil hebben gezeten en zich niets hebben laten invallen om de races spannender en interessanter voor de WorldSBK fans te maken.

In 2019 worden er ipv twee zelfs drie races gereden, hoe dit er precies gaat uitzien is nog niet gecommuniceerd. Onder de Superbike coureurs heersen erg gemengde gevoelens wat het rijden van 3 races betreft. Een aantal coureurs zijn er tegen, een aantal zijn er voor.

Pata Yamaha Official WorldSBK Team topper Michael van der Mark ziet deze jongste ontwikkelingen positief tegemoet en ziet nieuwe kansen en mogelijkheden in deze "vernieuwing".

De WK derde van dit seizoen verheugt zich nu al op het komende seizoen met drie races per weekend.

<< Het gaat hier niet om ons, het gaat om de toeschouwers, en de meerheid van de fans wouden een derde race. >> aldus de snelle Nederlander in een gesprek met het Duitse Speedweek.

<< De mensen willen races zien, en wij houden ervan races te rijden ook als het een sprintrace is. Voor ons en voor de fans wordt het zeker erg interessant. >>


<< De eerste paar weekends zullen de sprintraces voor wat opwinding en verrassingen zorgen omdat iedereen eraan wennen moet, maar ik vind het idee goed. >>

<< Ik zou graag de eerste zijn die alle drie races in één Superbike event weet te winnen, proberen doe ik het. >>

2018 debuteerde het WorldSBK in Argentinië, in 2020 is het de beurt aan Lake Torrent in Noord Ierland om te debuteren. Van der Mark is een voorstander van nieuwe circuits in de WorldSBK kalender en houdt van de afwisseling die dat met zich meeneemt.
 
<< Ik vindt mooi om op nieuwe circuits te rijden. Ik denk dat het een goede zaak is een steeds veranderende kalender te hebben. >> zo de 26 jarige Nederlander verder.

<< Het zou trouwens heel erg jammer zijn als we Laguna Seca (USA) niet meer in de kalender zouden hebben. Daar heerst een heel speciale atmosfeer. >>

<< Aan de andere kant was het debuut in Argentinië ook fantastisch. Een nieuw land, nieuwe fans en veel publiek. >>

Dat de meningen verdeeld zijn blijkt wel uit de reactie van regerend en viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea.

<< Als ik heel eerlijk moet zijn vind in een sprintrace een absolute catastrofe. >> was de eerste reactie van de Kawasaki Champ. <<  Voor mij bestaat een Superbike weekend uit twee races. >>


<< Deze lange traditie te veranderen voelt voor mij zeldzaam aan. Anderzijds hou ik van het rijden van races en wil het liefst niets anders doen dan races rijden. Zo gezien zijn drie races niet slecht. >>

<< Ook al is het een kortere race dan kunnen we die quasi als een extra training voor de tweede race gebruiken >>

Wat Rea meer zorgen baart is de bestaande regel van één motorfiets per coureur. Natuurlijk beschikken de (meeste) teams over een tweede motorfiets doch die mag pas ingezet worden als de eerste echt helemaal in puin is! 

 

<< In zo'n sprintrace wordt vaak veel agressiever gereden waardoor het om de een of andere manier veel spannender wordt. >> peinst de 31 jarige Noord Ier.

<< Wat gebeurd er als ik tijdens de sprintrace men motor totallos rij? Ik vind dat we over twee motoren moeten kunnen beschikken. Hoe dan ook, voor de fans is een derde race natuurlijk fantastisch. >>

Of de fans en de rijders nu wel of niet op een derde race zaten de wachten is een open vraag. Persoonlijk denk ik dat het beter was geweest om gewoon weer op zondag beide races te verrijden!

Een sprintrace was misschien mooi geweest ipv de Superpole of na de Superpole....We gaan het zien 2019!

 

 

Wie, wat en waar 2019 deel 1...

WK Superbike 2019 zonder Laverty, Melandri , Fores en Torres???

Nog nooit liepen de verhandelingen wat rijders betreft zo moeizaam als dit seizoen en ziet het er naar uit dat er voor een aantal zogenaamde “stamcoureurs” geen plaats meer is!

Wat het aantal motormerken betreft is de huidige stand dat we Aprilia en MV Agusta 2019 niet meer terug zien in het WorldSBK!

Onder de "afvallige" rijders bevinden zich vier rijders die in het WorldSBK races wisten te winnen: Marco Melandri (22x), Eugene Laverty (13x), Loris Baz (2x) en Jordi Torres (1x). Ook sterke rijders zoals een Xavi Fores en een Lorenzo Savadori zijn momenteel nog zonder job voor 2019.

Van Jake Gagne, Patrick Jacobsen, Yonny Hernandez, Jakub Smrz en Roman Ramos zullen we waarschijnlijk alleen de Spanjaard Román Ramos terugzien.

Het Kawasaki Racing Team treed 2019 aan met viervoudig WorldSBK wereldkampioen Jonathan Rea en de Britse Superbike Kampioenschap kampioen van 2018 Leon Haslam.

Zo beloond Kawasaki WorldSBK routinier Haslam voor het winnen van het Brits Superbike kampioenschap, zijn loyaliteit aan Kawasaki tijdens oa de acht uurs race van Suzuka en het vele testwerk wat de Brit voor de “groenen” heeft verricht!

 


Vanaf 2020 zal dan naar alle waarschijnlijkheid de jonge Turk (22) Toprak Razgatlioglu de plaats naast viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea gaan innemen.

Overigens is Razgatlioglu tijdens de training voorafgaand aan een race om het Japans Superbike kampioenschap hard gecrashst en brak daarbij oa zijn rechterschouder!

De Puccetti Kawasaki Rookie was als "gaststarter" op uitnodiging van Kawasaki Japan in Suzuka om deel te nemen aan een race om het Japans Superbike kampioenschap.


Dit als een soort dankjewel voor zijn goede "Rookie" resultaten van 2018!

Natuurlijk ook omdat Kawasaki de jonge Turk als derde coureur naast Rea en Haslam wil hebben voor de 8 uur van Suzuka 2019! 

Ducati gaat een nieuwe ara aan wat de motorfiets betreft, vanaf 2019 zet het traditierijke Italiaanse merk op een nieuwe Panigale R met een V4 motor.

De Walesman Chaz Davies blijft aan boord terwijl Marco Melandri, ondanks 2 zeges en 8 podiumplaatsen dit seizoen, verrassend vervangen gaat worden door MotoGP coureur Alvaro Bautista!

Ondanks dat de Spanjaard in 9 jaar MotoGP slechts 3 podiumplaatsen behaalde en nooit een race won schijnt Ducati (of Dorna Euro’s) meer vertrouwen in Bautista te hebben dan in routinier en publiekstrekker Marco Melandri!

Ducati hoofdsponsor en teameigenaar Aruba.it stoppen met het Ducati Junior Team waarvoor Ducati's "eigen kweek" Michael Ruben Rinaldi dit seizoen reed.

De pas 22 jarige Rinaldi wordt voor 2019 naar het Barni Racing (Ducati) Team getransfereerd wat ten koste gaat van Xavi Fores!

Het enige team waar niets veranderd is het Pata Yamaha Official WorldSBK Team en gaat alles gewoon verder met Michael van der Mark en de Brit Alex Lowes.

Beiden wisten het afgelopen seizoen hun eerste overwinningen voor Yamaha te veroveren.  Vanaf 2019 veroorloofd Yamaha met het Giansanti Racing  Team (GRT) zich een officieel satellieten team.

Daarbij zet het team op de kersverse Supersport 600 wereldkampioen van dit jaar Sandro Cortese. Mocht het budgettair mogelijk zijn komen de jonge Italiaan  Federico Caricasulo of de Fransman Florian Marino eventueel in aanmerking voor een tweede Yamaha R1.

Het GRT Yamaha Team is van plan hun rijders duo op de jaarlijkse motorbeurs EICMA in Milaan begin november te presenteren.


BMW stelt op de EICMA de nieuwe BMW S1000RR voor en maken daarnaast officieel bekend dat men de komende drie jaar een samenwerking aangaat met het SMR, Shaun Muir Racing.

De afgelopen twee jaar was Muir onderweg als Milwaukee Aprilia, het jaar daarvoor als klantenteam met BMW!

Als rijders heeft men BMW`s “eigenkweek” Markus Reiterberger en de ervaren en ex wereldkampioen (2013) Tom Sykes, na 9 jaar Kawasaki, ingelijfd.

Het Red Bull Honda World Superbike Team  en de Brit Leon Camier waren eind juni al tot een akkoord gekomen voor één jaar. Wie de tweede rijder gaat worden wordt nog deze week of begin volgende week bekend gemaakt wie de tweede rijder gaat worden.

Er gaat overigens een sterk gerucht dat Honda Racing Corporation (HRC) eventueel een nieuw team willen opzetten samen met hun langjarige partner Moriwake. 

Of dit ten koste zal gaan van het “oer” Nederlandse ten Kate team is een open vraag, mocht het überhaupt zover komen.

Wel wil HRC zich meer inmengen in het Superbike gebeuren maar hoe precies maakt men, waar anders, op de AICMA in Milaan bekend!

Zou Moriwake het nummer 1 team van Honda gaan worden is ex WorldSBK coureur Ryuichi Kiyonari in gesprek als rijder naast Camier. 


Als partner wat logistiek en hospitaliteit betreft schijnt men met het huidige GULF ALTHEA BMW Racing Team van de Italiaan Genesio Bevilacqua te verhandelen!

Mocht dit gerucht juist zijn is de toekomst en deelname van het Red Bull Honda Team, ten Kate dus, en het Duitse TripleM Honda World Superbike Team voor 2019 onzeker.

Bij Kawasaki Puccetti Racing blijft alles bij het oude en is Toprak Razgatlioglu als coureur gezet.

Ook het Orelac Kawasaki Team en de Argentijn Leandro Mercado zijn het met elkaar eens en staan vlak voor een verlenging van hun samenwerking voor 2019.

Go Eleven (Kawasaki) gaan waarschijnlijk verder met de Spanjaard Román Ramos, of dit met Kawasaki of dat men overstapt naar Ducati of Honda is nog open!

Pedercini Kawasaki was één van de eersten die dit keer zijn rijders, Gabriele Ruiu en Yonny Hernandez, voor 2019 bekend maakte. Doch in Magny Cours kwam het tot grotere meningsverschillen tussen Pedercini en de Colombiaan die daarop per direct ontslag nam.

Op dit moment is alleen de pas 18 jarige Italiaan Gabriele Ruiu als coureur gezet voor 2019, een tweede rijder wordt gezocht! Ook het Guandalini Yamaha Team zal 2019 met één coureur aantreden, wie dat zal worden is tot dusver onbekend. 

Vrijwel zeker is dat het traditierijke motormerk MV Agusta er volgend jaar niet meer bij zal zijn. Als “reddingsboei” voor Aprilia komt alleen het huidige MV Agusta Team van de Zwitser Andrea Quadranti in aanmerking.

Dit echter alleen maar als Aprilia bereid is hun financiële vorderingen tov 2018 behoorlijk naar onderen te corrigeren!

Komt deze deal niet tot stand concentreert Quadranti zich 2019 met MV Agusta volledig op het Supersport 600 gebeuren en zien we in 2019 geen Aprilia’s meer in het WorldSBK!

Volgens Dorna sportdirecteur Gregorio Lavilla zal het rijdersveld 2019 uit minstens 20 rijders bestaan en zullen er per race 4 Wildcards ter beschikking staan! 

<< Het probleem is niet de kwantiteit maar de kwaliteit >>, onderstreept Lavilla, <<  We willen graag 20 tot 22 fiksstarters van teams op een goed niveau. De vraag is altijd weer hoe dit te bereiken. >>

<< De meest duurzame oplossing is hen die instrumenten in de hand te geven zodat ze zelf voor meer ondersteuning kunnen zorgen. Daar zijn we mee bezig. >>

Hetzelfde verhaal als de afgelopen twee seizoenen dus. Wat Wildcard inzetten betreft kwam daar niet echt veel van terecht dus wachten we het maar weer af.

Feit is en blijft dat sterke WorldSBK coureurs zoals een Marco Melandri, Eugene Laverty, Xavi Fores, Loris Baz, Lorenzo Savadori en Jordi Torres tot dusver zonder job voor 2019 zitten!

Hieronder de 15 coureurs die zeker zijn van een start in 2019: 

Kawasaki Racing Team WorldSBK:       Jonathan Rea        (GBR)   Leon Haslam     (GBR)
Aruba.it Racing Ducati:              Chaz Davies         (GBR)   Alvaro Bautista (ESP)
Pata Yamaha Official WorldSBK Team:  Michael vd Mark     (NED)   Alex Lowes      (GBR)
SMR Shaun Muir Racing BMW:           Markus Reiterberger (GER)   Tom Sykes       (GBR)
Kawasaki Puccetti Racing:            Toprak Razgatlioglu (TUR) 
Team Pedercini Kawasaki Racing:      Gabriele Ruiu       (ITA)   ???
GRT Yamaha:                          Sandro Cortese ?    (GER)   ???
Barni Racing Team Ducati:            Michael Rinaldi     (ITA)
Red Bull Honda World Superbike Team: Leon Camier         (GBR)   ???
Orelac Racing VerdNatura:            Leandro Mercado ?   (ARG)        
Team GoEleven Kawasaki:              Román Ramos ?       (ESP)

Losail/Qatar WorldSBK 2018 Results Day 2 and Race 1...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Losail/Qatar 2018 FIM World Superbikes Results Race 1:

1. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK        Kawasaki ZX-10RR  1'57.284 
   17 Laps = 91,460 Km in 33'34.913 min. =  163,410 km/h 1 / 2
2. TOM SYKES             GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK        Kawasaki ZX-10RR     1.424 
3. ALEX LOWES            GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team   Yamaha YZF R1        3.705 
4. EUGENE LAVERTY        IRL Milwaukee Aprilia                    Aprilia RSV4 RF      4.723 
5. MARCO MELANDRI        ITA Aruba.it Racing - Ducati             Ducati Panigale R   10.579 
6. LORIS BAZ             FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team          BMW S 1000 RR       13.173 
7. MICHAEL VAN DER MARK  NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team   Yamaha YZF R1       14.557 
8. CHAZ DAVIES           GBR Aruba.it Racing - Ducati             Ducati Panigale R   17.216 
9. JAKE GAGNE            USA Red Bull Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR     17.277 
10.TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Kawasaki Puccetti Racing             Kawasaki ZX-10RR    18.179 PR
11.LORENZO SAVADORI      ITA Milwaukee Aprilia                    Aprilia RSV4 RF     24.924 
12.LEANDRO MERCADO       ARG Orelac Racing VerdNatura             Kawasaki ZX-10RR    30.183 PR
13.XAVI FORES            ESP Barni Racing Team                    Ducati Panigale R   34.931 PR
14.ROMÁN RAMOS           ESP Team GoEleven Kawasaki               Kawasaki ZX-10RR    46.851 PR
15.GABRIELE RUIU         ITA Team Pedercini Racing                Kawasaki ZX-10RR    58.890 PR
------------------------------------------Race niet beëindigt----------------------------------
   MAXIMILIAN SCHEIB     CHI MV Agusta Reparto Corse              MV Agusta 1000 F4   9 Laps 
   LEON CAMIER           GBR Red Bull Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR    10 Laps 
PR = Privé rijder/team

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Losail/Qatar WorldSBK 2018 Results Superpole:

 

 

 
------------------------------------------SUPERPOLE 2----------------------------------------
1. TOM SYKES             GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK        Kawasaki ZX-10RR   1'56.124 
2. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK        Kawasaki ZX-10RR      0.131 
3. ALEX LOWES            GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team   Yamaha YZF R1         0.231 
4. EUGENE LAVERTY        IRL Milwaukee Aprilia                    Aprilia RSV4 RF       0.410 
5. LORENZO SAVADORI      ITA Milwaukee Aprilia                    Aprilia RSV4 RF       0.835 
6. XAVI FORES            ESP Barni Racing Team                    Ducati Panigale R     1.157 PR
7. LORIS BAZ             FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team          BMW S 1000 RR         1.223 
8. MICHAEL VAN DER MARK  NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team   Yamaha YZF R1         1.238 
9. MARCO MELANDRI        ITA Aruba.it Racing - Ducati             Ducati Panigale R     1.283 
10.LEON CAMIER           GBR Red Bull Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR       1.558 
11.TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Kawasaki Puccetti Racing             Kawasaki ZX-10RR      1.571 PR
12.CHAZ DAVIES           GBR Aruba.it Racing - Ducati             Ducati Panigale R     1.743 
------------------------------------------SUPERPOLE 1-----------------------------------------
13.LEANDRO MERCADO       ARG Orelac Racing VerdNatura             Kawasaki ZX-10RR   1'58.440 PR
14.JAKE GAGNE            USA Red Bull Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR       0.119 
15.GABRIELE RUIU         ITA Team Pedercini Racing                Kawasaki ZX-10RR      0.516 PR
16.ROMÁN RAMOS           ESP Team GoEleven Kawasaki               Kawasaki ZX-10RR      0.860 PR
17.MAXIMILIANO SCHEIB    CHI MV Agusta Reparto Corse              MV Agusta 1000 F4     0.950 
PR = Privé rijder/Team  

 

 

 

 

 

 

 

 


FIM World Superbike Losail/Qatar 2018 Results Free practice/Warm-up

 

 

 

 

1. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK        Kawasaki ZX-10RR  1'57.716
2. TOM SYKES             GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK        Kawasaki ZX-10RR     0.324 
3. MARCO MELANDRI        ITA Aruba.it Racing - Ducati             Ducati Panigale R    0.470 
4. ALEX LOWES            GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team   Yamaha YZF R1        0.557 
5. XAVI FORES            ESP Barni Racing Team                    Ducati Panigale R    0.783 PR
6. EUGENE LAVERTY        IRL Milwaukee Aprilia                    Aprilia RSV4 RF      0.891 
7. LORENZO SAVADORI      ITA Milwaukee Aprilia                    Aprilia RSV4 RF      1.045 
8. CHAZ DAVIES           GBR Aruba.it Racing - Ducati             Ducati Panigale R    1.047 
9. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Kawasaki Puccetti Racing             Kawasaki ZX-10RR     1.061 PR
10.JAKE GAGNE            USA Red Bull Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR      1.084 
11.MICHAEL VAN DER MARK  NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team   Yamaha YZF R1        1.389 
12.LEON CAMIER           GBR Red Bull Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR      1.619 
13.LORIS BAZ             FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team          BMW S 1000 RR        1.784
14.LEANDRO MERCADO       ARG Orelac Racing VerdNatura             Kawasaki ZX-10RR     1.811 PR
15.MAXIMILIAN SCHEIB     CHI MV Agusta Reparto Corse              MV Agusta 1000 F4    2.472 
16.GABRIELE RUIU         ITA Team Pedercini Racing                Kawasaki ZX-10RR     2.674 PR
17.ROMÁN RAMOS           ESP Team GoEleven Kawasaki               Kawasaki ZX-10RR     2.789 PR
PR = Privé rijder/team
Foto credit: Kawasaki/Ducati/Yamaha/WorldSBK and donnyfoto.com
Losail/Qatar WorldSBK 2018 Results Day 1....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FIM World Superbike Losail/Qatar 2018 Combined Results Day 1:

1. EUGENE LAVERTY        IRL Milwaukee Aprilia                    Aprilia RSV4 RF    1'57.323  
2. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK        Kawasaki ZX-10RR      0.183 
3. TOM SYKES             GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK        Kawasaki ZX-10RR      0.191 
4. ALEX LOWES            GBR Pata Yamaha Official WorldSBK Team   Yamaha YZF R1         0.333 
5. LORENZO SAVADORI      ITA Milwaukee Aprilia                    Aprilia RSV4 RF       0.476
6. LORIS BAZ             FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team          BMW S 1000 RR         0.599 
7. MARCO MELANDRI        ITA Aruba.it Racing - Ducati             Ducati Panigale R     0.601
8. MICHAEL VAN DER MARK  NED Pata Yamaha Official WorldSBK Team   Yamaha YZF R1         0.657
9. CHAZ DAVIES           GBR Aruba.it Racing - Ducati             Ducati Panigale R     0.723
10.TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR Kawasaki Puccetti Racing             Kawasaki ZX-10RR      0.731 PR
11.LEANDRO MERCADO       ARG Orelac Racing VerdNatura             Kawasaki ZX-10RR      0.850 PR
12.XAVI FORES            ESP Barni Racing Team                    Ducati Panigale R     0.918 PR
13.JAKE GAGNE            USA Red Bull Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR       1.233 
14.LEON CAMIER           GBR Red Bull Honda World Superbike Team  Honda CBR1000RR       1.891 
15.ROMÁN RAMOS           ESP Team GoEleven Kawasaki               Kawasaki ZX-10RR      2.462 PR
16.GABRIELE RUIU         ITA Team Pedercini Racing                Kawasaki ZX-10RR      2.628 PR
17.MAXIMILIAN SCHEIB     CHI MV Agusta Reparto Corse              MV Agusta 1000 F4     3.182
--------------------------------------DECLARED UNFIT TO DRIVE--------------------------------
18.JAKUB SMRZ            CZE Guandalini Racing                    Yamaha YZF R1         0.000 PR2018  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |