image1

Marco Melandri GRT Yamaha: Door het oog van de naald!

Zo heel eenvoudig kwam de deal Melanddri/GRT Yamaha niet tot stand...

Na de Superbike finale in het Arabische Qatar scheen het doek voor WorldSBK star Marco Melandri gevallen te zijn. Immers de Ducati principale besloten, ondanks Melandri’s 2 overwinningen en 8 podiumplaatsen in 2018, dat de geroutineerde Italiaan 2019 plaats moet maken voor MotoGP coureur Alvaro Bautista.

Melandri pokerde zelf ook al een hele tijd voordat Ducati de deal met Bautista sloot wat achteraf gezien niet echt in zijn voordeel is geweest.

Melandri zette alles op één kaart en was er heilig van overtuigd dat hij 2019 in het nieuwe Yamaha satellieten team van Mirko Giansanti (GRT) onderdak zou vinden. Deze gok pakte echter verkeerd uit voor Melandri. 

Het GRT team, tot dusver in het FIM WorldSSP 600 onderweg, maakte echter ook een fout die consequenties zou hebben.

Toen GRT namelijk hun plannen aan de Dorna voorstelden om 2019 in de Superbikes op te stijgen was Marco Melandri een vast bestanddeel in deze plannen!

Echter nadat de Dorna hun “goedkeuring” hadden uitgesproken over deze plannen kristalliseerde het GRT team zich als soort van talentscout die jonge rijders een kans wilden geven!

Hier werd het woord bij de daad gevoegd en GRT contracteerde samen met Yamaha onmiddellijk de kersverse WorldSSP 600 wereldkampioen Sandro Cortese voor 2019.


Een aanbod wat de Duitser natuurlijk dankbaar aannam. Daarmee was Melandri op dat moment “out” omdat de stand van zaken op dat moment zo was dat GRT Yamaha 2019 met slechts één bike aan het Superbike WK zouden deelnemen! 

<< Het GRT team is het team waarin Yamaha jonge talenten uit bv de Supersport een kans wil geven zich in het WorldSBK te bewijzen. >> waren de woorden van Yamaha racechef Andrea Dosoli.

Hier hielp ook de hechte vriendschap die er tussen Dosoli en Melandri bestaat niet meer.Dat deze gang van zaken bij de Dorna in het verkeerde keelgat schoot moge duidelijk zijn. Vooral het feit dat de kleine man uit Ravenna één van de bekendste en beroemdste Superbike coureurs ter wereld is speelt voor de Dorna natuurlijk een grote commerciële rol!

<< We helpen het GRT team graag om in de Superbikes te komen. >> aldus Dorna sportdirecteur Gregorio Lavilla, << Natuurlijk hebben wij, de Dorna, aanvangs de verhandelingen met de GRT verantwoordelijken gevraagd wie de rijders voor 2019 gaan worden. >>

<< Tijdens deze gesprekken viel zijdens het GRT Yamaha team steeds de naam Marco Melandri. >>

Zo kwam het GRT team steeds meer onder druk te staan door oa de Dorna, een aantal “Melandri belanghebbenden” en waarschijnlijk Yamaha hoofdsponsor Pata.

Ook de Dorna beseft zich natuurlijk dat een Superbike WK zonder beroemdheden zoals een Melandri gif is voor het WorldSBK image!

Met zekerheid zou ook de grootste en belangrijkste Italiaanse Sportzender Mediaset afgehaakt hebben waarbij het voor de Dorna om miljoenen gaat!

Zo keerde het tij zich langzaam maar zeker ten gunste van Marco Melandri met als resultaat dat we de inmiddels 36 jarige Melandri 2019 op een GRT Yamaha in actie zullen zien. Ook goed zo eerlijk gezegd.

Er zijn maar weinig coureurs die een betere staat van diens kunnen voorleggen als Melandri.

Van zijn 153 verreden races stond de kleine Italiaan met Yamaha, BMW, Aprilia en Ducati maar liefst 72 keer op het podium waarvan 22 keer als overwinnaar! 21 keer reed "Machio" de snelste race ronde en won 4 keer de Superpole.

<< Marco is bijzonder waardevol voor het WorldSBK en wij zijn blij coureurs van zijn formaat te hebben.>> aldus Dorna’s Gregorio Lavilla. << Daarbij hebben we Melandri niet meer geholpen als bv een Fores, Laverty of een Torres en alle anderen. Dat heeft met respect te doen. Iedereen weet dat het altijd de rijder is die een project waardevoller maakt. >>

Aanvankelijk zou het GRT team 2019 met slechts één Yamaha R1 uitrukken omdat er voor een tweede Yamaha/coureur geen budget was. Doch later vond men schijnbaar toch voldoende geld om 2019 met twee Yamaha’s uit te rukken.

Daarbij ondersteunt Yamaha het GRT Team niet alleen met materiaal, Yamaha betaald ook de salarissen van beide coureurs. Dus bepaald Yamaha ook wie er wel of niet op een R1 zitten 2019!

Voordat Cortese werd gecontracteerd was er sprake van dat de Fransman Lucas Mahias voor GRT de R1 zou gaan bemannen.

Doch de WorldSSP 600 wereldkampioen van 2017 en vicewereldkampioen van 2018 besloot op korte termijn om voor veel geld over te stappen naar Puccetti Kawasaki om in 2019 samen met “de Groenen”  te proberen opnieuw de wereldtitel in het WorldSSP 600 te veroveren.

Na het "afzeggen" van Mahias kwamen Federico Caricasulo of Florian Marino in aanmerking voor deze plaats in het SBK team doch zover kwam het dus niet.

In dit geval schijnt de Dorna het laatste woord gehad te hebben en begreep de Dorna eindelijk hoe waardevol een man als Marco Melandri voor het Superbike WK is.

De snelle maar onconstante “jonge wilde” Federico Caricasulo wordt waarschijnlijk in het Team GMT94 getransfereerd voor nog een jaar WorldSSP 600.

Zo komt het dat we Melandri 2019 op een Yamaha R1 in actie zullen zien en dat met hetzelfde materiaal als beide officiële fabriekscoureurs Michael van der Mark en Alex Lowes.

Hoofdsponsor Pata, Italiaanse marktleider in chips, ondersteunt financieel het Melandri/GRT project en wil samen met Melandri het middelpunt van de media vormen.

Ook mineraalolie concern Eni ondersteunt de 22 voudige WorldSBK racewinnaar uit Ravenna en mag de Dorna nu weer hopen dat ze hun contract met de veelbekeken Italiaanse TV zender Mediaset kunnen verlengen.

 


Hier nog even de stand van zaken wat coureurs voor 2019 betreft:

Kawasaki Racing Team WorldSBK:       Jonathan Rea        (GBR)   Leon Haslam     (GBR)
Aruba.it Racing Ducati:              Chaz Davies         (GBR)   Alvaro Bautista (ESP)
Pata Yamaha Official WorldSBK Team:  Michael vd Mark     (NED)   Alex Lowes      (GBR)
SMR Shaun Muir Racing BMW:           Markus Reiterberger (GER)   Tom Sykes       (GBR)
Kawasaki Puccetti Racing:            Toprak Razgatlioglu (TUR) 
Team Pedercini Kawasaki Racing:      Gabriele Ruiu       (ITA)   ???
GRT Yamaha:                          Sandro Cortese      (GER)   Marco Melandri  (ITA)
Barni Racing Team Ducati:            Michael Rinaldi     (ITA)
Honda Moriwake Althea Team:          Leon Camier         (GBR)   Ryuichi Kiyonari(JAP)
Orelac Racing VerdNatura:            Leandro Mercado ?   (ARG)        
Team GoEleven Kawasaki:              Román Ramos ?       (ESP)
Ducati-Team Motocorsa Lorenzo Zanetti     (ITA) Alleen Europese races

Foto Gregorio Lavilla: WorldSBK.com

2019 Einde van de Superpole???

Dorna komt met nieuwe kwalificatie idee: 2019 Einde van de Superpole in zicht?

In het seizoen 2019 krijgen we voor de eerste keer drie races per event te zien. Hoe dit allemaal precies in zijn werk zal gaan is nog niet gecommuniceerd. Van onze Duitse collega Ivo Schützbach is te horen dat 2019 de legendarische Superpole 2019 verdwijnt. 

Zeker is dat beide "normale" races net als de afgelopen 2 seizoenen op zaterdag en zondag zullen plaatsvinden. In Europa wordt er beide dagen om 14.00 uur gestart. Naast deze beide "hoofdraces" komt er voor de zondag een zogenaamde sprintrace bij, een verkorte race dus.

Deze sprintrace gaat waarschijnlijk als kwalificatierace dienen voor de startopstelling voor de "zondagrace. Of er voor deze race ook punten worden vergegeven is nog onduidelijk, waarschijnlijk wel maar minder als voor een race!

Het overige is allemaal nog erg vaag, maar er zijn bepaalde aanduidingen die deze richting gaan.  

Om deze vernieuwingen te begrijpen kijken we nog even naar de huidige situatie. Dit jaar zagen we 3 vrije trainingen die als kwalificatie voor Superpole 1 en 2 dienden.

De top 10 van deze 3 samengetelde vrije trainingen kwalificeerden zich direct voor Superpole 2.

De overige rijders kwamen in Superpole 1 waaruit de snelste 2 zich alsnog kwalificeerden voor Superpole 2.

  In Superpole 2 werd er gereden om de startplaatsen 1 t/m 12, de overige startplaatsen, vanaf P13, namen de coureurs al naar gelang hun kwalificatie in Superpole 1 in. 

De resultaten van de Superpole waren dan de startplaatsen voor de eerste race. De start opstelling voor race 2 was een mix uit de Superpole en de eerste race om het kort te houden.

Zoals het er nu uitziet is dat 2019 allemaal verleden tijd en komt de Dorna met een heel nieuw idee.

Na de drie vrije trainingen volgt er voor alle klassen komend seizoen 2019 een 25 minuten durende kwalificatie en wordt de Superpole afgeschaft!


De gedachte hierachter is dat de Dorna (eindelijk) heeft ingezien dat de Superpole eigenlijk nog weinig mensen interesseert sinds die op zaterdagmorgen voor de eerste race middags wordt gereden!

Vooral voor de nieuwe WorldSSP 300 met zijn vele (jonge) coureurs was de Superpole moeilijk om te zetten. De resultaten van deze nieuwe 25 minuten durende kwalificatie bepaald 2019 de startplaatsen voor de eerste race op zaterdag. 

Zondagmorgen krijgen we dan de zg sprintrace die de startplaatsen voor de eigenlijk zondagrace dicteert. Met andere woorden: Het resultaat van de sprintrace is bepalend voor de startopstelling van de zondagrace.

Of dit idee/plan ook zo omgezet kan worden is afhankelijk van de Superbike commissie die begin december over dit voorstel/plan zullen vergaderen!

Eerlijk gezegd vindt ik het plan goed, de Superpole was voor ons een vervelende en "langdradige" aangelegenheid.

Een 25 minuten durende kwalificatie is met zekerheid mooier om te zien en een stuk spannender!

Immers pas in de laatste 5-10 minuten gaan de heren nog een keer naar binnen voor een kwalificatieband om het best mogelijke eruit te halen!

Deze keer een bravo Dorna....

 

 

WorldSBK test MotorLand Aragón/Spanje, Ducati V4 snel...

WorldSBK test MotorLand Aragón/Spanje 2018: Rea geeft opnieuw de toon aan...

Tijdens de eerste tweedaagse test ter voorbereiding op het seizoen 2019 was het opnieuw regerend en viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea die de toon aangaf.

De Kawasaki coureur reed gelijk de eerste dag op racebanden al een fabeltjes tijd van 1’49.668 min!

Daarmee was de Brit sneller dan de snelste raceronde in Aragón wat sinds 2016 (1.50,421 min.) op naam staat van Chaz Davies (Ducati) die overigens ook het polerecord, 1:49,319 min uit 2017 op zijn naam heeft staan.

De Brit Alex Lowes reed tijdens de eerste dag de tweede tijd in 1’51.157 min. De Brit verloor echter al een pijnlijke 1,489 sec. op de snelste tijd van Rea!

Waarbij gezegd moet worden dat we alleen maar tijden hebben van deze eerste dag daar de tweede testdag letterlijk en figuurlijk in het water (en in de kou) is gevallen.

Opmerkelijk tijdens de eerste dag was het optreden van Chaz Davies met de nieuwe Ducati Panigale V4 R die met 1’51.180 de derde tijd noteerden!

Davies was dan wel 1,512 sec langzamer als Jonathan Rea maar op ooghoogte met Yamaha wat duidelijk het potentieel van de nieuwe races uit Bologna aangeeft!


Ook ex MotoGP en Superbike coureur Randy de Puniet was in Aragón van de partij en teste voor het KTM MotoGP testteam de KTM GP bike voor 2019. De Fransman reed een tijd van 1:51,253 op het Spaanse asfalt waarmee hij langzamer was als de drie beste Superbikers.

Kawasaki Racing Team WorldSBK debutant Leon Haslam was een tik langzamer dan de Puniet en noteerde met 1’51.479 de vijfde tijd. De Brit verloor 1,811 seconde op zijn snelle teamgenoot Jonathan Rea maar gezien dat dit Haslam's eerste optreden was in het Kawasaki factory team is deze tijd niet echt een maatstaaf!

 


Barni Racing Ducati coureur Michael Ruben Rinaldi had de eer tijdens deze test de plaats de plaats in te mogen nemen in het Aruba.it Racing – Ducati fabrieksteam als vervanger voor Ducati's nieuwe aanwinst in het WorldSBK Alvaro Bautista.

Bautista moest deze test uitlaten door zijn verplichtingen in de MotoGP die dit weekend de seizoenfinale in het Spaanse Valencia hebben.

Rinaldi sloeg zich dapper op de nieuwe Panigale V4 en beëindigdeals deze eerste test als zesde, de Puniet meegerekend.

De jonge Italiaan was de laatste die minder dan 2 seconden (1,988 sec) langzamer was dan Jonathan Rea. Ook hier is het potentieel van de nieuwe Ducati V4 duidelijk te zien.

Michael van der Mark sloot deze test als zevende en dus als laatste af. Van der Mark beperkte zich meer tot het testen van een aantal nieuwe componenten waaronder oa een nieuwe voor-en achtervork voor de R1.

Daarnaast gaf de Nederlander te kennen nog steeds last te hebben van zijn polsblessure overgehouden aan een crash in Qatar wat tevens een reden was het wat rustiger aan te doen en geen risico's in te gaan.

Zoals we boven al hadden vermeld regende het de tweede dag van deze test en was het daarbij erg koud.

Terwijl Kawasaki en Yamaha hun "spullen" inpakten testen beide Ducati rijders Chaz Davies en Michael Rinaldi respectievelijk nog 22 en 25 ronden op het natte en koude MotorLand Aragón circuit.

Al met al was dit vooral voor Ducati waarschijnlijk een goede en belangrijke test en heeft het traditierijke Italiaanse motormerk laten zien van meet af aan een snelle viercilinder te kunnen bouwen!

Na ja nieuw, zoals we voor maanden al eens berichten steekt er veel MotoGP techniek in deze bike.Niet officiële tijden MotorLand Aragon dag 1:

1. Jonathan Rea           Kawasaki Racing Team WorldSBK   1’49.668
2. Alex Lowes           Pata Yamaha Off WorldSBK Team 1’51.157
3. Chaz Davies          Aruba.it Racing – Ducati      1’51.180
4. Randy de Puniet      KTM MotoGP Test team          1’51.253 (MotoGP)
5. Leon Haslam          Kawasaki Racing Team WorldSBK 1’51.479
6. Michael Ruben Rinaldi BARNI Racing Team             1’51.656
7. Michael van der Mark  Pata Yamaha Off WorldSBK Team 1’51.852

Niet officiële tijden MotorLand Aragon dag 2:

1. Chaz Davies             Aruba.it Racing – Ducati       2.04.513
2. Michael Ruben Rinaldi BARNI Racing Team             2.07.961

Foto credit: Kawasaki, Ducati, WorldSBK en donnyfoto.com

Voorlopige WorldSBK kalender 2019...

WorldSBK kalender 2019: 13 events, geen Laguna Seca?

De Dorna maakte deze week een voorlopige kalender voor 2019 bekend. Deze kalender beinhoud geen al te grote verrassingen. Het enige onduidelijke in deze kalender is het vraagteken dat achter het Laguna Seca (USA) event staat.

Mocht het de Dorna niet lukken een overeenkomst met het management van het Amerikaanse circuit te sluiten wijkt het WorldSBK event waarschijnlijk uit naar het nieuwe Sokol Circuit in Kazakstan!

Het seizoen begint traditiegetrouw van 22 t/m24 februari in het Zuid Australische Phillip Island. Net als alle andere jaren wordt er maandag en dinsdag vooraf aan dit event nog op hetzelfde circuit getest. 

Drie weken later (15 t/m 17 maart) gaat het dan verder in het Thaise Buriram waarmee de twee eerste "overzee" races dan zijn afgesloten.

Na Thailand reist het hele circus terug Europa waar men van 5 t/m 7 april in het Spaanse Aragón gasteert. Net als afgelopen jaar gaat het een week later (12/14 april) direct door naar Assen. Twee weken vroeger als de laatste 2 jaar dus!

Na Assen volgt er een kleine pauze van drie weken voordat het van 10 t/m 12 mei verder gaat in het Italiaanse Imola.

Hadden we 2018 Brno/Tsjechië (op) nieuw in de kalender zo krijgen we ipv Brno van 7 t/m 9 juni het prachtige circuit van Jerez de la Frontera/Spanje terug. Een mooie "weg" en een mooie terug dus!

Van 21 t/m 23 juni sluit het SBK circus de maand juni af in het Italiaanse Misano Adriatico waarna het 2 weken later verder gaat, van 5 t/m 7 juli, in het Engelse Donington, één van mijn favorieten, wat foto`s betreft tenminste.

Het weekend van 19 t/m 21 Juli is normaal gereserveerd voor het Laguna Seca event in de USA.

Doch tot op heden hebben de Dorna en de Amerikaanse organisators zich niet kunnen enigen wat dit voor de Dorna en de motorfietsen fabrikanten zo belangrijke event betreft!

Mocht de Laguna Seca “deal” niet tot stand komen kan de Dorna zich goed voorstellen uit te wijken naar het in Azië gelegen Kazakstan!

Het 4,4 km lange WK Sokol Circuit ligt ca. 75 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Amati in het drielandenpunt Kazakstan, Kirgizië en China!

Na de zomerpauze van 7 weken gaat het dan van 6 t/m 8 september verder op het prachtige circuit van Portimaó/Portugal en sluiten we de maand september, van 27 t/m 29, af in het Franse Magny Cours.

Daarna is het WorldSBK seizoen wat Europa betreft voorbij en vertrekt het SBK circus voor de laatste 2 overzee races eerst naar het Argentijnse San Juan, 11 t/m 13 oktober om twee weken later, van 24 t/m 26 oktober, het seizoen in het Arabische Doha/Qatar af te sluiten.

Jammer genoeg ben ik, en velen met mij, van mening dat je een WorldSBK seizoen daar afsluit waar je de meeste fans hebt, in Europa dus! Maar je, geld stinkt bekentelijk niet dus kiest de Dorna voor de Arabische dollars!!!

Hier nog een keer de datums op een rijtje: 

 

 

Losail/Qatar 2018, het is nog niet voorbij....

Het WK is weliswaar beslist doch voor velen staat er nog veel op het spel….

Het WorldSBK circus slaat zijn laatste tenten wat het World Superbike WK seizoen van 2018 betreft komend weekend op in het Arabische Doha in het kleine oliestaatje Qatar.

Ondanks dat Jonathan Rea (Kawasaki) al in Frankrijk voor de vierde keer op rij als wereldkampioen werd gekroond staat er voor zowel Rea als ook een aantal andere coureurs nog veel op het spel.

Voor recordhouder Rea zijn er nog een paar records te knakken, daarnaast gaat de strijd om het vicewereldkampioenschap 2018 komend weekend op het 5,3 km lange Losail International Circuit onder kunstlicht zijn laatste ronde in.

De kersverse viervoudig wereldkampioen komt met het record aantal van 10 gewonnen races op rij naar Doha. De Noord Ier wil in Doha proberen ook het record van 17 gewonnen races in één seizoen te verbreken.

Actueel heeft de 31 jarige dit seizoen maar liefst 16 races gewonnen. Gezien de vorm waarin de Champ momenteel verkeerd is ook dit record niet onmogelijk. Dit record staat op naam van de Amerikaan Doug Polen en stamt uit 1991.

Daarnaast is Rea van plan om zijn eigen record van 556 punten in één seizoen te breken. Momenteel heeft de Kawasaki rijder er 520 wat betekend dat beide records binnen handbereik zijn!

 

Veel spannender is de vraag wie er vicewereldkampioen gaat worden. Daarbij rukt Chaz Davies komend weekend voor de laatste keer uit met de Ducati Panigale tweecilinder die 2019 vervangen gaat worden door de nieuwe Panigale V4.

De man uit Wales zal er alles aan doen de traditierijke V2 een waardig afscheid te bezorgen. Davies komt met 24 voorsprong op Michael van der Mark (Yamaha) naar Qatar en is vast van plan vicewereldkampioen te blijven.

In 2016 won de "Walesman" hier beide races, in 2017 moest hij beide races achter Jonathan Rea genoegen nemen met de tweede plaats.

Voor Michael van der Mark ziet het er zo uit dat hij zijn zesde plaats van 2017 in het WK gaat toppen met een derde plaats in het WK 2018.

De Nederlander komt zoals gezegd met 24 punten achterstand op Davies naar Qatar en heeft op zijn beurt 30 punten voorsprong op WK vierde Tom Sykes (Kawasaki).

Om WK derde te worden wordt echter een hele klus. De Nederlander stond in Doha wat het WK Superbikes betreft nog nooit op het podium maar scoorde hier 2 vierde plaatsen zowel met Honda als met Yamaha.

In 2014 echter won van der Mark hier zijn race in de Supersport 600 klasse, het jaar waarin hij wereldkampioen werd in deze klasse. Wie weet valt er voor de Yamaha coureur vrijdag 26 oktober nog wat meer te vieren als alleen zijn 26e verjaardag....

Tom Sykes heeft inmiddles 30 punten achterstand op van der Mark maar voelt na Argentinië de hete adem in zijn nek van WK vijfde Marco Melandri.

Voor Melandri geld hetzelfde als voor Chaz Davies; Afscheid nemen van de Ducati V Twin. Echter met dit verschil dat de kleine Italiaan 2019 niet op een Ducati V4 zal rijden.

De Superpole winnaar van Argentinië zijn achterstand op WK vierde Tom Sykes bedraagt na zijn sterke optreden in Argentinië noch slechts 8 punten.

 


Melandri kennende wil zeker nog wat bewijzen en vooral laten zien dat hij een plaats in het World Superbike WK verdiend!

Achter Melandri op P6 "logeert" van der Mark's teamgenoot Alex Lowes. De Brit heeft een slecht Argentinië event achter de rug en ziet nu zelfs zijn zesde plaats in het WK bedreigt door Xavi Fores.

De Spanjaard scoorde in Argentinië een tweede en vierde plaats en is de Brit tot op 5 punten genaderd! Ook hier spanning aangezegd dus.


Achter deze twee zijn er een drietal rijders die om de achtste plaats in het WK strijden. Vooral tussen WorldSBK routinier Eugene Laverty (Aprilia) en WK Rookie Toprak Razgatlioglu (Kawasaki) is het erg spannend. 

Beide komen met 145 punten naar Qatar. Daarbij komt Laverty met ervaring uit zowel de MotoGP als ook met WorldSBK ervaring naar het Losail international circuit, voor SBK Rookie Razgatlioglu is het circuit nieuw.  

Deze twee moeten op hun beurt weer oppassen voor Lorenzo Savadori (Aprilia) die slechts 12 punten achterstand op de Ier en de Turk heeft. De jonge Italiaan wil minimaal zijn tiende plaats in het WK zeker stellen maar is tegelijkertijd eerzuchtig genoeg om P8 in het vizier te hebben.

Echter ook Savadori word van achteren “bedreigd” en wel door Loris Baz. De enige BMW coureur in het veld is momenteel WK elfde doch de Fransman komt slechts zes punten te kort op de tiende plaats van Savadori!

Net als Laverty beschikt Baz over veel Losail ervaring en een tiende plaats in het WK klinkt nu eenmaal beter als WK elfde!

In 2014, zijn laatste WorldSBK jaar, veroverde Baz hier zowel in de Superpole als ook in race een tweede plaats!

 

 


Het Red Bull Honda team kende een moeilijk seizoen, Camier blessure bedingt, voor Jake Gagne was alles nieuw doch het Losail International Circuit kent hij van 2017. De Amerikaan en de Brit zullen er natuurlijk alles aan doen het seizoen 2018 enigszins waardig af te sluiten.

Hadden we in Argentinië na de “massa ontslagen” op het WorldSBK paddock drie nieuwe gezichten zijn het er nu nog twee.

 


Voor de naar de MotoGP vertrokken Jordi Torres (MV Agusta) rijd in Qatar opnieuw de Chileen Maximilian Scheib.

Bij het Team Pedercini Kawasaki neemt net als in Argentinië de pas 18 jarige Italiaan Gabriele Ruiu de plaats vanYonny Hernandez in.

Bij het TripleM Honda WSBK Team nam de Fransman Florian Marino het zitje over van de ontslagen Amerikaan Patrick Jacobsen.

Doch na in de eerste race in Argentinië een sterke elfde plaats te hebben veroverd crashte de jonge Fransman in het begin van de tweede race. Daarbij brak daarbij zijn kuitbeen op twee plaatsten.

Het TripleM team besloot daarop niet naar Qatar te reizen...

Hier nog even de actuele Top 10 voor Qatar:

1. Jonathan Rea         (Kawasaki) 520
2. Chaz Davies          (Ducati)   348
3. Michael van der Mark (Yamaha)   324
4. Tom Sykes            (Kawasaki) 294
5. Marco Melandri       (Ducati)   286
6. Alex Lowes           (Yamaha)   232
7. Xavi Fores           (Ducati)   227
8. Eugene Laverty       (Aprilia)  145
9. Toprak Razgatlioglu  (Kawasaki) 145
10.Lorenzo Savadori     (Aprilia)  133

2017 Losail/Qatar FIM World Superbike Results Race 1:

1. JONATHAN REA      GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10RR 1'57.577 
   17 Laps = 91,460 Km in 33'41.021 = 162,916 km/h
2. CHAZ DAVIES       GBR Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R   4.944 
3. MARCO MELANDRI    ITA Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R  10.405 
4. EUGENE LAVERTY    IRL Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF    12.052 
5. LORENZO SAVADORI  ITA Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF    12.339 
6. TOM SYKES         GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10RR   15.587
7. JORDI TORRES      ESP Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR      16.789 
8. SYLVAIN GUINTOLI  FRA Kawasaki Puccetti Racing       Kawasaki ZX-10RR   17.869 
9. LEON CAMIER       GBR MV Agusta Reparto Corse        MV Agusta 1000 F4  18.494 
10.ROMAN RAMOS       ESP Team Kawasaki Go Eleven        Kawasaki ZX-10RR   22.660 
11.JEREMY GUARNONI   FRA Pedercini Racing SC-Project    Kawasaki ZX-10RR   36.011 
12.JAKE GAGNE        USA Red Bull Honda Superbike Team  Honda CBR1000RR    38.237
13.ROBERTO ROLFO     ITA Grillini Racing Team Kawasaki  ZX-10RR            49.659 
14.ONDREJ JEZEK      CZE Grillini Racing Team Kawasaki  ZX-10RR            50.079 
-------------------------------Race niet beëindigt-------------------------------
ALEX LOWES           GBR Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1 15   2 Laps 
XAVI FORÉS           ESP BARI Racing Team               Ducati Panigale R  7 Laps 
RAFFAELE DE ROSA     ITA Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR      7 Laps 
MICHAEL VD MARK      NED Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1     11 Laps 
DAVIDE GIUGLIANO     ITA Red Bull Honda Superbike Team  Honda CBR1000RR   12 Laps 
ALESSANDRO ANDREOZZI ITA Guandalini Racing              Yamaha YZF R1     14 Laps

2018 Losail/Qatar FIM World Superbike Results race 2:

1. JONATHAN REA         GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10RR 1'57.061 
   17 Laps = 91,460 Km in 33'39.718 = 163,021 km/h.
2. CHAZ DAVIES          GBR Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R   1.961
3. ALEX LOWES           GBR Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1       4.185
4. MICHAEL VD MARK      NED Pata Yamaha Off WorldSBK Team  Yamaha YZF R1       5.843
5. XAVI FORÉS           ESP BARNI Racing Team              Ducati Panigale R   8.987 
6. MARCO MELANDRI       ITA Aruba.it Racing - Ducati       Ducati Panigale R  14.675 
7. EUGENE LAVERTY       IRL Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF    16.251
8. SYLVAIN GUINTOLI     FRA Kawasaki Puccetti Racing       Kawasaki ZX-10RR   16.675 
9. LEON CAMIER          GBR MV Agusta Reparto Corse        MV Agusta 1000 F4  19.607 
10.ROMAN RAMOS          ESP Team Kawasaki Go Eleven        Kawasaki ZX-10RR   20.628 
11.RAFFAELE DE ROSA     ITA Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR      26.043
12.JAKE GAGNE           USA Red Bull Honda Superbike Team  Honda CBR1000RR    32.656 
13.ALESSANDRO ANDREOZZI ITA Guandalini Racing              Yamaha YZF R1      41.197 
14.ONDRJ JEZEK          CZE Grillini Racing Team           Kawasaki ZX-10RR   41.844 
15.ROBERTO ROLFO        ITA Grillini Racing Team           Kawasaki ZX-10RR   47.116 
16.JEREMY GUARNONI      FRA Pedercini Racing SC-Project    Kawasaki ZX-10RR   2 Laps 
-----------------------------------Race niet beëindigt------------------------------
   TOM SYKES            GBR Kawasaki Racing Team           Kawasaki ZX-10RR  15 Laps 
   LORENZO SAVADORI     ITA Milwaukee Aprilia              Aprilia RSV4 RF   15 Laps 
   JORDI TORRES         ESP Althea BMW Racing Team         BMW S 1000 RR     16 Laps

2018  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |