image1

Jonathan Rea: Was nog nooit zo klaar voor de MotoGP als nu...

Jonathan Rea/Ducati Panigale V4 R 2020 optie???

Donny 25.03.2020

Eerst even de laatste puntjes op de i wat de World Superbike kalender 2020 betreft: Zoals we al hadden geschreven (http://www.donnyfoto.com/index.php/de/656-update-worldsbk-corona-virus-kalender) het WorldSBK event Assen 2020 niet op de geplande datum, 17 t/m 19 april plaatsvinden maar van 21 t/m 23 augustus

Jonathan Rea's jarenlange manager Chuck Aksland zorgde voor een tijdje geleden voor opzien door te zeggen dat zijn beschermeling genoeg talent heeft om ook MotoGP wereldkampioen te worden.

Het enige waaraan het de Superbike ster ontbreekt is de kans dit ook onder bewijs te stellen.

Eind 2020 lopen bijna alle contracten der Superbike coureurs uit, ook die van vijfvoudig wereldkampioen en "Superbike recordbreker" Jonathan Rea.

<< Het is nog veel te vroeg om nu al over mijn toekomst te speculeren. >> meende Rea in een gesprek met het Duitse Speedweek. << Maar zeker is dat ik voor die optie zal kiezen die ik voor het beste hou. >>

Voor 2015 maakte de Noord Ier de overstap van het private ten Kate Honda team naar het Kawasaki fabrieksteam en wist daarmee gelijk het eerste jaar, en de daarop volgende vier, wereldkampioen werd.
Echter tijdens de seizoenopener van 2020 op het Australische Phillip Island/Australië moest Rea, na door zijn ex (Kawasaki) teamgenoot Tom Sykes (BMW) in de grindbak te zijn "bevordert", het veld van achteren oprollen.

Na net de aansluiting aan de staart van het veld te hebben gevonden crashte de Champ zichzelf dan definitief uit deze eerste race.

De Tissot Superpole race de dag erna wist Rea nipt (0.067 sec) voor Toprak Razgatlioglu (Yamaha) te winnen doch in de tweede "hoofdrace" moest de 33 jarige, met 0.037 sec verschil, het hoofd buigen voor zijn Kawasaki teammaatje Alex Lowes.

Na drie van 39 races verliet Rea Australië als WK vierde met 32 WK punten.

Een paar weken geleden schreef een Italiaanse website een bericht wat behoorlijk veel "onrust stichte" met de boodschap dat Champ Rea voor 2021 een MotoGP aanbieding van Ducati op zak heeft!

Doch MotoGP (en WorldSBK) Ducati sport directeur Paolo Ciabatti dementeert dit gerucht tenb sterkste: << Dit bericht is totale onzin en dat heb ik de betreffende journalist ook direct laten weten. >>

Ook Rea manager Chuck Aksland wast zijn handen in onschuld: << Natuurlijk heb ik actueel veel contact met een aantal motorfietsfabrikanten wat Jonathan betreft doch niet met Ducati over de MotoGP. >>

Doch Ciabatti is een "geslepen" en ervaren vos in deze "handel" en Chuck Aksland's opmerking: "Niet met Ducati over de MotoGP" te praten zou men ook anders kunnen verstaan!

Ik bedoel het is een publiek geheim dat Chaz Davies, jammer genoeg, de "zwakke schakel" in de Ducati ketting is en Ciabatti's opdracht luid: Voor Ducati de Superbike WK titel terug naar het Italiaanse Bologna te halen! 

Natuurlijk is dit alles best wel erg speculatief doch Ciabatti's "geslepenheid" kennende, de uitspraak van Aksland van niet over de MotoGP te praten en het feit dat Ducati beslist deze titel terug wil geeft toch te denken!

Ook Rea is misschien, na vijf (of zes) wereldtitels met de "Groenen" aan een nieuwe uitdaging toe.

Dat de Italianen (Audi) bereid zijn hier een paar Euro voor uit te geven moge duidelijk zijn. 

Wat actueel tegen deze "deal" zou spreken is het feit dat Italië, Ducati, Audi economisch middels het Coronavirus heel andere problemen op te lossen hebben dan dit "wensdenken" over Jonathan Rea zijn toekomst.

Maar het is in ieder geval wel iets wat zou kunnen passen en om over na te denken toch?

<< Jonathans prioriteit ligt duidelijk bij de Superbikes. >> verduidelijkt Aksland andermaal.

 

<< Om dan toch als 33 jarige de overstap naar de MotoGP te wagen/maken gaat dan alleen als men hem het juiste materiaal ter beschikking kan stellen. >>

<< Natuurlijk zijn we geïnteresseerd mocht er een top aanbieding komen. Maar om Jonathan uit het Superbike WK weg te lokken moet er wel een heel sterk aanbod komen. >>

Rea zelf maakt er geen geheim van dat hij het liefst bij Kawasaki wil blijven. Doch de Noord Ier verwacht wel van Kawasaki dat ze 2021 een bike neerzetten die net als de actuele Ducati Panigale V4R of de Honda CBR1000RR-R over "MotoGP genen" beschikt! 

<< Ik zeg niets slechts over de MotoGP. >> zo Rea in een gesprek met Speedweek. << MotoGP is nu eenmaal de top van de racesport op twee wielen. >>

<< Het is ook daar echter niet zo dat de rijders daar zich hun mogelijkheden zelf kunnen uitzoeken. Ook die moeten zien klaar te komen met het gebodene. >>

<< Niemand van ons kan zijn toekomst bepalen. Ik kan bijvoorbeeld niet beslissen of ik voor Repsol Honda of Monster Yamaha wil of kan rijden. >>

<< Ik heb in mijn carrière vele malen met diverse MotoGP teams gesproken. >>

 


<< Natuurlijk had ik wel een paar, meer provisorische, aanbiedingen uit de MotoGP doch een echt serieuze aanbieding met een handtekeningrijp contract zat er niet bij. >>

<< Zelfs niet van privéteams die ergens in de achterhoede rondrijden. De realiteit is dat ik met Kawasaki een fantastisch team achter me heb die me de mogelijkheid bied races te winnen. >>

<< Mocht er toch iets om de hoek komen wat me meer zou boeien (Ducati?) denk ik daar natuurlijk over na. Doch actueel kan ik echter nergens beter zijn als daar waar ik nu ben. >>


Gezien het grote aantal jonge talenten in de MotoGP, een Fabio Quartararo bv met zijn 20 jaar, is het moeilijk voor te stellen dat er in de MotoGP een team is die op een Jonathan Rea zitten te wachten! 

Daarbij helpen de Noord Ier ook niet zijn 89 WorldSBK zeges en de vijf wereldtitels die hem tot beste World Superbike rijder der geschiedenis maken.

Daarbij is Rea's manager Chuck Aksland er nog steeds heilig van overtuigd dat zijn "beschermpupil" getalenteerd genoeg is om MotoGP wereldkampioen te worden!

Natuurlijk moet hij dit standpunt verdedigen, alleen al om Rea's "marktwaarde" te doen stijgen!

<< Ik was nog nooit zo klaar voor de MotoGP als nu. >> betoond Rea. << Ik ben op het hoogtepunt van mijn carrière. >>

<< Doch voor een fabrieksteam als Kawasaki te rijden waar alles harmoniseert en waarmee ik races en titels kan winnen is natuurlijk heel bijzonder. >>

<< Niet vergeten: Marquez staat voor Honda, ik voor Kawasaki. Kawasaki is een fantastische firma waar ik me ook nu nog steeds erg welkom voel. >>

<< Nog in december was ik in de fabriek en had het gevoel bij familie op bezoek te zijn. >> 

Rea een beetje kennende en zijn "burgelijke kant" om met alles op  nummer zeker te zetten maakt het eigenlijk schier onwaarschijnlijk dat de Champ voor 2020 ook maar iets gaat veranderen!!!!

 

Update WorldSBK-Corona virus-Kalender...

Zeker: Maart, april en mei geen WorldSBK/MotoGP!

Donny 19.03.2020

WorldSBK promotor Dorna werken intensief aan een zogenaamd “noodplan” om zoveel mogelijk WorldSBK races door te laten gaan.

Doch in het beste geval zou dit plan pas ergens eind juni kunnen starten. Het seizoen 2020 begon echt vlekkeloos op het Phillip Island circuit waar alles vlekkeloos verliep.

Daar zagen we adembenemende racesport waar vijf aan elkaar gewaagde motormerken om victories strijden en een verrassende Alex Lowes (Kawasaki) die Australië als WK leider verliet.

Echter op grond van de sterk toenemende uitbreiding van de Covid 19 pandemie werd het volgende WorldSBK event in het Arabische Qatar afgezegd.

Korte tijd later volgde het eerste Europa event 2020 in het Spaanse Jerez dat naar het einde van het seizoen werd verplaatst.

Zoals we gisteren al schreven is Jerez naar eind oktober verschoven, of er überhaupt een Qatar event komt is nog onbekend.

Zeker is dat de Dorna de komende dagen een nieuwe kalender bekend zal maken met grote veranderingen.

Ook diegenen die de media niet zo heel nauwlettend volgen is het de laatste twee weken duidelijk zijn geworden we zeker in april en mei niet zullen "racen".

Waarschijnlijk kunnen we ook juni en juli alvast “schrappen” in deze nieuwe kalender!

Nu is dus zeker dat de races in  Assen, 17 t/m 19 april, Imola/Italië, 8 t/m 10 mei, Aragón/Spanje 22 t/m 24 mei en Misano/Italië, 12 t/m 14 juni geen doorgang zullen vinden.

<< Ik zou zo graag verkondigen dat de situatie omtrent het Coronavirus zich heeft verbeterd, doch.... >> zo WorldSBK managing directeur Gregorio Lavilla in een gesprek met het Duitse Speedweek.

<< Daarom wil ik ook niet nog een race verschuiven die mogelijkerwijze toch op de geplande datum kan plaatsvinden. >>

<< Voorlopig heb ik nu eerst alle events voor de komende twee maanden omgedateerd. >>

<< In die tijd zullen we zien of we ook Misano/Italie verschuiven moeten. Ik heb een plan B voor Misano en ook voor Donington/Engeland begin juli. >>

<< Ik hoop dat einde juli de situatie zich zo heeft ontspant dat we dan weer onze normale kalender kunnen handhaven! >>

Wil je alle evens verschuiven of vallen er ook welke totaal weg? << Mijn plan ziet voor dat alle races alsnog zullen plaatsvinden. >> onderstreept Lavilla. >>

<< Actueel betreffen de verschuivingen Assen, Imola en Aragon. >>

<< Die kunnen zonder al teveel problemen ook met ons “meeschuiven”. Misano en Donington staan actueel op stand-by, ook die hebben uitwijk mogelijkheden. >>

Begrijpelijk willen we dit verschrikkelijke virus allemaal zo snel mogelijk achter ons laten terug keren naar ons dagelijkse leven.

Daarnaast willen we als echte WorldSBK/MotoGP fans niets liever dan zo snel mogelijk weer genieten van onze sport.

Doch dit zal pas gebeuren als we gezamenlijk dit verschrikkelijk en zich zo snel verspreidende virus gezamenlijk hebben gestopt of onder controle hebben zien te krijgen.

 

Deze keer we allemaal een grote verantwoording en is het extra belangrijk dat we allemaal meewerken en vooral dat doen wat de specialisten ons "opdragen" om de verspreiding van dit oh zo gevaarlijke virus te stoppen.

Nogmaals lieve motorsportvrienden/vriendinnen, volg de richtlijnen van het WHO (Werelds gezondheid organisatie) en steun daarbij de mensen om je heen die om wat voor redenen dan ook sowieso al zwakker zijn.

Om deze "race" te winnen moeten we allemaal ons steentje bijdragen en deze keer dragen we allemaal evenveel verantwoording!

Hieronder de "nieuwe" gecorrigeerde WorldSBK kalender 2020:

    28.02 t/m 01.03    Phillip Island/ Australië   Geweest
   13.03 t/m 15.03    Losail/Qatar                Uitgesteld naar onbekend
   27.03 t/m 29.03    Jerez/Spanje                Gecorrigeerd naar 23 t/m 25.10.2020
   Nieuw te benoemen  Assen/Nederland             Open
   Nieuw te benoemen  Imola/Italië                Open
   22.05 t/m 24.05    Aragón/Spanje               Open
   12.06 t/m 14.06    Misano/Italië               Open
   03.07 t/m 05.07    Donington Park/Engeland
   31.07 t/m 02.08    Oschersleben/Duitsland
   04.09 t/m 06.09    Portimão/Portugal
   18.09 t/m 20.09    Catalunya/Spanje
   25.09 t/m 27.09    Magny-Cours/Frankrijk       Gecorrigeerd naar 02 t/m 04.10.2020
   02.10 t/m 04.10    Magny-Cours/Frankreich      Gecorrigeerd
   09.10 t/m 11.10    San Juan/Argentinien*
   23.10 t/m 25.10    Jerez/Spanien               Gecorrigeerd


 

Covid-19: Assen, Imola, Aragón, Misano, 2020???

Donny 17.03.2020

Aanvangs dachten de meesten van ons waarschijnlijk nog dat de opwinding wat het Covid 19/Corona virus betreft vooral door de media werd "opgeblazen" en het allemaal met een sisser zou aflopen.

Doch helaas moeten we nu inzien dat dit gevaarlijke virus actueel een bedreiging voor de hele wereld is. 

Het virus verbreid zich sneller als onze Superbikes kunnen rijden waardoor er over de hele wereld rijenwijze grote, en ondertussen ook kleine, sport evenementen, concerten, beursen en noem maar op moet worden afgezegd.

Vele landen hebben actueel hun grenzen gesloten en verschillende international vliegmaatschappijen houden hun (passagiers) "vliegers" aan de grond. 

Zo hebben we kunnen zien dat het Losail/Qatar, voor zowel de MotoGP als ook voor het WorldSBK de eerste events waren die dit bedreigende virus ten offer vielen.

Kort daarna moesten de Dorna en de FIM ook de "Europa première 2020" in het Spaanse Jerez afzeggen en naar later in het jaar, 23t/m 25 oktober verschuiven. 

Naast Jerez vind het Magny Cours/Frankrijk event een week later, waarschijnlijk om de bestaande datum voor een ander event (MotoGP) vrij te houden, plaats van 2 t/m 4 oktober.


Normaal gesproken heeft het Drentse TT circuit in Assen 2020 de eer hebben om de eerste WorldSBK race 2020 op Europese bodem te mogen organiseren doch daar zijn we actueel heel ver van weg.

Onder deze omstandigheden is het schier onmogelijk om een dusdanig event te laten plaatsvinden.  Zeker gezien de agressiviteit waarmee het virus actueel om zich toegrijpt.

Dus mogen/moeten we ond er op voorbereiden dat de events in Assen, 17 t/m 19 april, Imola/Italië, 8 t/m 10 mei, Aragón/Spanje 22 t/m 24 mei en Misano/Italië, 12 t/m 14 juni geen doorgang zullen vinden.

In het "beste" geval en met veel geluk zal het eerste Europese WorldSBK event pas van 03 t/m 05 juli in het Britse Donington gaan plaatsvinden, met echt heel veel geluk dan!

Ditzelfde dilemma geld ook voor de MotoGP natuurlijk waar net als bij de Superbikes al een aantal races naar later in het seizoen zijn verplaatst/afgelast.

We ondervinden de ernst van de situatie allemaal aan den lijve mee en aan de harde en drastische maatregelen die overal doorgezet worden zien we de ernst van de situatie. 

De hele wereld is meer dan ernstig bemoeid is om verdere uitbreiding van dit uiterst gevaarlijke, waarchijnlijk uit China "geïmporteerde" virus, te bestrijden/stoppen.

Daarbij is volgens de actuele statistieken Italië het zwaarst betroffen land in Europa wat deze gevaarlijke ziekte betreft.

Dit "motorsport minded" land steld echter de meeste mensen in zowel het WorldSBK, MotoGP als ook in het Formule 1 paddock. 

Het Aruba.it-Ducati team , Pedercini Kawasaki, GRT Yamaha, Barni Ducati, Puccetti Kawasaki en een Go Eleven Ducati bestaan voornamelijk uit Italiaanse teamleden.

Het zelfde geld bv voor de topteams uit de WorldSSP 600 klasse zoals Bardahl Evan Bros Yamaha, MV Agusta en Puccetti Kawasaki.Naast de vele Italianen werken bij de zg toeleveranciers zoals bv Showa en Nissin veel Japanners die bijna net zo erg betroffen zijn als de Italië.  

Vooral gezien de ernst der situatie in Italië kunnen er actueel voor zowel het WorldSBK en de MotoGP eigenlijk helemaal geen (nieuwe) datums vernoemd worden en, sterker nog, is het maar de vraag of het seizoen 2020 überhaupt kan worden voortgezet?

Die paar events (Jerez/Magny Cours) die door de Dorna/FIM zijn "omgedateerd" zijn zeggen niet over het verdere verloop van het seizoen 2020.

Zeker gezien het feit dat onze specialisten het erover eens zijn dat het Coronavirus zijn hoogtepunt nog lange niet bereikt schijnt te zijn.

Het heeft er jammer genoeg alle schijn van dat we 2020 geen WorldSBK of MotoGP races op de Drentse hei gaan beleven!

Maar aan de andere kant is onze aller gezondheid het kostbaarste goed op deze aarde en dus moeten we dit allemaal gezamenlijk "uitbroeden" en vooral de moed erin houden om te zien waar het schip strand. 

Veel sterkte en geluk aan jullie allemaal en vergeet niet bij eigen geluk ook aan het geluk van anderen te denken....

Voorlopige WorldSBK Kalender 2020:

28.02 t/m 01.03   Phillip Island/ Australië        Geweest
   13 t/m 15.03   Losail/Qatar               Uitgesteld naar onbekend
   27 t/m 29.03   Jerez/Spanje               Uitgesteld naar 23 t/m 25.10.2020
  
17 t/m 19.04   Assen/Nederland
   08 t/m 10.05   Imola/Itali
ë
   22 t/m 24.05   Aragón/Spanje
   12 t/m 14.06   Misano/Itali
ë
   03 t/m 05.07   Donington Park/Engeland
   31 t/m 02.08   Oschersleben/Duitsland
   04 t/m 06.09   Portimão/Portugal
   18 t/m 20.09   Catalunya/Spanje
 
  25 t/m 27.09   Magny-Cours/Frankrijk      Uitgesteld naar 02 t/m 04.10.2020
   02 t/m 04.10   Magny-Cours/Frankreich     Nieuw
   09 t/m 11.10   San Juan/Argentinien*
   23 t/m 25.10   Jerez/Spanien              Nieuw

Tot dusver zonder nieuwe datum: Doha/Qatar

Foto credit: WorldSBK-donnyfoto.com

Need for Speed: Op Phillip Island werden topspeed records gedecimeerd...

Donny 10.03.2020

Tijdens de spannende en enge races op het Phillip Island circuit hebben de superbike fans een fantastische WK Superbike seizoenstart kunnen mee beleven.

De laatste jaren hebben we zelden races gezien waar de top in alle races zo dicht bij elkaar finishten en dat de verschillende motormerken wat topspeed betreft allemaal aan elkaar gewaagd zijn.

Tijdens dit eerste WorldSBK event in Australië 2020 werden dan ook alle bestaande speedrecords die ooit op Phillip Island werden gereden verpulverd.

De laatste, snelle bocht die de rijders richting het lange rechte stuk start/finish leid geeft de WorldSBK coureurs de gelegenheid het volle vermogen van hun bikes in te zetten.

Zo kwam het dat zeven van de tien Highspeed records in de WorldSBK geschiedenis tijdens de Yamaha Finance Australian Round 2020 werden gereden.

Alle vijf motormerken van 2020, Yamaha, Honda, Kawasaki, Ducati en BMW, zijn na het Phillip Island event alle in de actuele topspeed lijst aller tijden te vinden. 

Ducati voert met Chaz Davies (330.3 km/u) deze lijst aan voor Kawasaki star Alex Lowes en Honda's Alvaro Bautista die beide 329.3 km/u lieten klokken.


De snelste Yamaha was die van Toprak Razgatlioglu die met 326.3 km/u de zesde plaats inneemt voor de privé Yamaha van Loris Baz op P7!

Opmerkelijk: Twee van deze Phillip Island records staan op naam van Aprilia en stammen uit 2012 (Max Biaggi 324.6 km/u) en 2015 (Jordi Torres 324.3 km/u).

Mooi te zien op wat voor een niveau Aprilia toen met de RSV4 stond!

BMW sneed in dit rijtje wat minder goed af.

 

Mister Superpole en wereldkampioen 2013 Tom Sykes (BMW) belande, ondanks het winnen van de Superpole, met 324.3 km/u op P9.

Daarmee was de altijd goedlachse Brit met zijn BMW S1000 RR zo te zeggen de "langzaamste" der factory bikes!

Wat topsnelheid betreft maakte vooral Team HRC veel indruk met de debuterende nieuwe Honda CBR1000RR-R.

Met respectievelijk 329,3 km/u en 327,3 km/u doken vicewereldkampioen 2019 Alvaro Bautista en zijn geroutineerde teamcollega Leon Haslam als derde en vierde op in de zg "Speedlijst".   

Een solide start/comeback van werelds grootste motorfietsenfabrikant en Team HRC geeft daarmee aan dat te het ernst menen 2020.

Iets waar wij en alle WorldSBK fans zich ook de rest van het seizoen op kunnen verheugen lijkt me.

Het nieuwe topspeed record staat op naam van Chaz Davies die 330,3 km/u uit zijn Panigale V4 R wist te persen.

Daarmee was de "Welchman" was precies 1 km/u (329,3 km/u) sneller dan de Kawasaki ZX-10 RR van Alex Lowes die de tweede race op zijn naam schreef.

 

De Brit wist meerdere malen al slipstreamend aan Rea voorbij te gaan en wist daarna deze positie ook te houden.

WorldSBK rookie Scott Redding (Ducati) werd vijfde wat de hoogste speed betreft. De Brit, een tik zwaarder als de mannen voor hem, kende een prima weekend met drie podiumplaatsen.

Actueel zien we dus beide fabrieks en Ducati's en Honda's in de Top 5 wat topsnelheid betreft met Kawasaki daartussen.

Opmerkelijk natuurlijk dat zowel Ducati als nu ook Honda over de nieuwste Superbike technologie beschikken, afgeleid uit de MotoGP!

De topspeed van de Yamaha van Toprak Razgatlioglu, winnaar van de eerste race, bedroeg 326.3 waarmee de Turk de zesde plaats inneemt.

Als zesde was Razgatlioglu slechts 1 km/u sneller dan Loris Baz op de ten Kate Yamaha die in tegenstelling tot van der Mark en Razgatlioglu met een 2019 motor onderweg was.

Dat geeft aan dat het vermogen van de Yamaha de laatste jaren eigenlijk constant is. 

Fijne opsteker voor Baz en ten Kate Racing Yamaha was het feit dat Baz zich met deze "ouwe motor" in de kopgroep wist te handhaven en voor het eerste sinds 2014 weer eens een aantal ronden op kop wist te rijden!

Het eerste niet 2020 speed record stamt uit 2012 toen Max Biaggi met de Aprilia RSV 4 met 324,6 km per uur werd geklokt.

Met dit acht jaar oude record staat Aprilia als achtste nog voor Tom Sykes (BMW) die met zijn 324.3 km/u desondanks als negende niettemin de beste BMW rijder ter wereld is!

Ook het tweede Topspeed record in de Top 10 staat op naam van Aprilia. In 2015 wist Jordi Torres op Phillip Island namelijk 324.3 km/u uit dezelfde Aprilia RSV 4 te persen.

Tijdens de Phillip Island MotoGP van Australië 2019 noteerde de Brit Cal Crutchlow (Honda) met 344 km/u de hoogste topspeed van de MotoGP rijders.

Daarmee bedraagt het verschil in Topspeed tussen een MotoGP bike van 2019 en een actuele Superbike bedraagt 13,7 km/u.

Dat hoort zich dan wel veel aan, wat het in de top ook wel is natuurlijk doch in de rondetijden is dit verschil eigenlijk nauwelijks niet terug te vinden.  

De snelste raceronde van 2019 der MotoGP boys staat op naam van de later gecrashte Maverick Vinales: 1:29,322.

Vijfvoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) brandde tijdens de eerste race 2020 een fabeltjestijd van 1:30,501 in het Australische asfalt.

 

De onderstaande representeert alle 5 actuele deelnemende motormerken....

1.  2020 Chaz Davies          Ducati   330.3
2.  2020 Alex Lowes           Kawasaki 329.3
3.  2020 Alvaro Bautista      Honda    329.3
4.  2020 Leon Haslam          Honda    327.3
5.  2020 Scott Redding        Ducati   327.3
&. 2020 Toprak Razgatlioglu Yamaha 326.3
7.  2020 Loris Baz            Yamaha   325.3
8.  2012 Max Biaggi           Aprilia  324.6
9.  2020 Tom Sykes            BMW      324.3
10.2015 Jordi Torres         Aprilia  324.3
Foto credit: WorldSBK-donnyfoto.com

WorldSBK 2020 Phillip Island/ Australië day 3...

Phillip Island/ Australië 2020: Lowes verslaat Champ Rea....

Donny 01.03.2020

Warm Up:

Ook de derde dag op het Phillip Island Grand Prix Circuit in Australië had het in zich.

Dat begon met een crash van Eugene Laverty tijdens de Warm-up waarbij de Ier een hersenschudding opliep waarna zijn Australië avontuur voorbij was.

Kort daarna werd deze sesisie per rode vlag stilgelegd doordat Sandro Cortese (Kawasaki) en Garrett Gerloff (Yamaha) gezamelijkcrashten.

Gerloff werd per helikopter naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis gevlogen waar in eerste instantie een hersenschudding werd vastgesteld.

Tijdens deze Warm-up was Loris Baz met de privé ten Kate
Yamaha in 1'30.470 min het snelst gevolgd door Alex Lowes (Kawasaki) en Scott Redding op de fabrieks Ducati Panigale V4 R.

Michael van der Mark (Yamaha) beëindigde deze sessie als negende.

Tissot Superpole race:

Na het "opgeven" van eerst Leon Camier (Ducati) en daarna ook nog Eugene Laverty en Garrett Gerloff stonden er nog slechts 16 rijders aan de start voor de Tissot Superpole race.
Doch net als al tijdens de eerste race zaterdag bood ook de slechts 10 ronden durende Tissot Superpole race weer racen van het fijnste.

Opnieuw kwam de Top 3, Jonathan Rea (Kawasaki), Toprak Razgatlioglu (Yamaha) en Scott Redding met het minimale verschil van 0,072 sec over de finishlijn.

Michael van der Mark wist zich lang voorin op te houden doch de Nederlander moest uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats.

Na zijn crash in de eerste race melde de regerend wereldkampioen zich dus sterk terug aan het front en liet zien dat de crash van een dag ervoor hem niet beindrukt had.

Overigens droeg de Champ deze overwinning op aan zijn gisteren overleden grootmoeder.

Race 2: Lowes verslaat Rea met zijn eigen wapens...

De startopstelling voor de tweede race wordt na de Superpole race opnieuw berekend. Zo starten Jonathan Rea (Kawasaki), Toprak Razgatlioglu (Yamaha) en Scott Redding (Ducati) uit de eerste rij.

De tweede rij bestond uit Alex Lowes (Kawasaki), Michael van der Mark (Yamaha) en Tom Sykes (BMW). Leon Haslam was beste Honda "piloot" op P8.

Sandro Cortese werd als "schuldige" van de Gerloff/Cortese crash door de raceleiding drie plaatsen terug gezet en startte vanaf P12.

De 54.437 toeschouwers kregen deze tweede race opnieuw een pakkende race voorgeschoteld die tot aan de laatste ronde spannend bleef.

Champ Rea dirigeerde van begin afaan het tempo wat veel coureurs echter in moeilijkheden bracht!

De Kawasaki coureur reed bij vlagen, om zijn banden te sparen, een tempo wat bijna allen konden rijden waardoor het hele rijdersveld bijna de hele race bij elkaar bleef.

Wat niet wil zeggen dat er geen actie was.

Het was bijna onmogelijk het aantal inhaalacties te tellen en het was echt bewonderenswaardiger was dat dit allemaal goed ging.


Halfweg de race ging het Loris Baz schijnbaar echt te langzaam en de ten Kate Yamaha coureur ging tot de aanval.

Met zijn aanvallen zaaide de ten Kate Yamaha Racing coureur behoorlijk wat onrust en mede daardoor kwamen ook de andere coureurs weer "tot leven".

Tegen het eind hadden we dezelfde kopgroep als in race 1 doch deze keer leide Rea van begin afaan voor Michael van der Mark, Alex Lowes, Scott Redding, Toprak Razgatlioglu en Loris Baz.

Echter 3 ronden voor het einde kreeg Razgatlioglu met een technisch probleem te kampen en moest een keer rechtuit het gras in waarbij hij Loris Baz meenam.

De Turk moest opgeven terwijl Baz zijn uitzichten op een podiumplaats kon "begraven".

Tijdens de laatste twee ronden overdreef Rea het waarschijnlijk een beetje met het "tempo drukken" waardoor Lowes zijn kans zag en de Champ overrompelde.

Rea probeerde nog wel van alles, kwam ook een paar keer naast Lowes, doch de Brit hield de deur goed dicht en won zijn eerste race met Kawasaki met 0.037 sec voorsprong op Champ Rea. 

WorldSBK rookie Scott Redding kon deze laatste twee ronden de beide Kawasaki net niet meer volgen en pakte als derde zijn derdeWorldSBK podium dit weekend. 

Net als Redding kon ook Michael van der Mark dit tempo, waarom dan ook, niet meer mee gaan en de Nederlander moest in de laatste ronde nog toezien dat Redding hem naar P4 verwees.

Door de pech van Razgatlioglu en zelf te winnen neemt Lowes neemt ook de leiding in dit nog zo jonge WK van de Turk over!

Chaz Davies (Ducati) mocht zich na een hard gevecht met oa Alvaro Bautista (Honda) verheugen op een welverdiende vijfde plaats.

De "Wales man" besliste het gevecht met de Spanjaard met een minimale voorsprong van 0.044 sec in zijn voordeel.  

Achter Bautista deed Maximilian Scheib (Kawasaki) als zevende een diepe greep in de puntenpot.


De Chileen moest op het laatst wel alle registers open trekken om een aanstormende Loris Baz achter zich te houden. 

Sandro Cortese (Kawasaki) en de wereldkampioen van 2013 Tom Sykes (BMW) maakten de Top 10 vol.

Voor Sykes opnieuw een teleurstellend resultaat, zeker gezien zijn training en Superpole resultaten.

WorldSBK routinier Xavi Fores (Kawasaki) was meerdere keren de "weg kwijt" in deze race en moest als elfde in de laatste ronde nog alle zeilen bijzetten om een aanstormende Leon Haslam (Honda) achter zich te houden.


Haslam kende de pech dat hij buiten zijn schuld om door een crashende Michael Rinaldi van zijn bike werd gehaald doch kon, zij het als laatste, zijn weg vervolgen om als twaalfde en laatste te finishen. 

De actuele WK top 5:

1. ALEX LOWES            KAWASAKI 51
2. SCOTT REDDING         DUCATI   39

3. TOPRAK RAZGATLIOGLU   YAMAHA   34
4. JONATHAN REA          KAWASAKI 32
5. MICHAEL VAN DER MARK  YAMAHA   31

Results Race 2:

1. ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR    1'32.143
   22 Laps = 97,790 Km in 34'04.327 Min. = 172,205 km/u
2. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR       0.037 
3. SCOTT REDDING         GBR ARUBA.IT Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   0.849 
4. MICHAEL VAN DER MARK  NED PATA YAMAHA WorldSBK Off. Team   Yamaha YZF R1          1.784
5. CHAZ DAVIES           GBR ARUBA.IT Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   4.278 
6. ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                         Honda CBR1000RR-R      4.322 
7. MAXIMILIAN SCHEIB     CHI ORELAC Racing VERDNATURA         Kawasaki ZX-10RR       4.829 
8. LORIS BAZ             FRA Ten Kate Racing Yamaha           Yamaha YZF R1          6.172 
9. SANDRO CORTESE        GER OUTDO Kawasaki TPR               Kawasaki ZX-10RR      11.057
10.TOM SYKES             GBR BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW S1000 RR          17.204
11.XAVI FORES            ESP Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR      33.338 
12.LEON HASLAM           GBR Team HRC                         Honda CBR1000RR-R     33.779 
------------------------------------Race niet beëindigd-----------------------------------
   MICHAEL RINALDI       ITA Team GOELEVEN                    Ducati Panigale V4 R  8 Laps 
   TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR PATA YAMAHA WorldSBK Off. Team   Yamaha YZF R1         3 Laps 
   FEDERICO CARICASULO   ITA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team  Yamaha YZF R1        12 Laps 
   TAKUMI TAKAHASHI      JPN MIE Racing Althea HONDA Team     Honda CBR1000RR-R    17 LapsTissot Superpole Race...

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Results Tissot Superpole Race:

1. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR    1'31.028  
   10 Laps = 44,450 Km in 15'18.421 Min. = 174,234 km/u
2. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR PATA YAMAHA WorldSBK Off. Team   Yamaha YZF R1          0.067 
3. SCOTT REDDING         GBR ARUBA.IT Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   0.072 
4. ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR       0.205
5. MICHAEL VAN DER MARK  NED PATA YAMAHA WorldSBK Off. Team   Yamaha YZF R1          1.088 
6. TOM SYKES             GBR BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW S1000 RR           1.631 
7. LORIS BAZ             FRA Ten Kate Racing Yamaha           Yamaha YZF R1 IND      1.849 
8. LEON HASLAM           GBR Team HRC                         Honda CBR1000RR-R      7.145
9. MICHAEL RINALDI       ITA Team GOELEVEN                    Ducati Panigale V4     7.219
10.MAXIMILIAN SCHEIB     CHI ORELAC Racing VERDNATURA         Kawasaki ZX-10RR       7.433
11.SANDRO CORTESE        GER OUTDO Kawasaki TPR               Kawasaki ZX-10RR       9.6781 
12.XAVI FORES            ESP Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR      10.744 
13.CHAZ DAVIES           GBR ARUBA.IT Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R  11.124
14.FEDERICO CARICASULO   ITA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team  Yamaha YZF R1         20.837 
15.TAKUMI TAKAHASHI      JPN MIE Racing Althea HONDA Team     Honda CBR1000RR-R      4.380
16.ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                         Honda CBR1000RR-R     3 Laps 

 

 

 

 

 

 

 

 

Results Warm Up:

1. LORIS BAZ             FRA Ten Kate Racing Yamaha           Yamaha YZF R1       1'30.470  
2. ALEX LOWES            GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR       0.067 
3. SCOTT  REDDING        GBR ARUBA.IT Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   0.080
4. LEON HASLAM           GBR Team HRC                         Honda CBR1000RR-R      0.089 
5. TOPRAK RAZGATLIOGLU   TUR PATA YAMAHA WorldSBK Off. Team   Yamaha YZF R1          0.112
6. TOM SYKES             GBR BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW S1000 RR           0.252
7. ALVARO BAUTISTA       ESP Team HRC                         Honda CBR1000RR-R      0.257 
8. JONATHAN REA          GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR       0.284 
9. MICHAEL VAN DER MARK  NED PATA YAMAHA WorldSBK Off. Team   Yamaha YZF R1          0.386
10.CHAZ DAVIES           GBR ARUBA.IT Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   0.575 
11.MICHAEL RINALDI       ITA Team GOELEVEN                    Ducati Panigale V4 R   0.669 
12.FEDERICO CARICASULO   ITA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team  Yamaha YZF R1          0.871
13.XAVI FORES            ESP Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR       1.082
14.MAXIMILIAN SCHEIB     CHI ORELAC Racing VERDNATURA         Kawasaki ZX-10RR       1.761 
15.SANDRO CORTESE        GER OUTDO Kawasaki TPR               Kawasaki ZX-10RR       1.813
16.GARRETT GERLOFF       USA GRT Yamaha WorldSBK Junior Team  Yamaha YZF R1 IND      3.017 
17.TAKUMI TAKAHASHI      JPN MIE Racing Althea HONDA Team     Honda CBR1000RR-R      3.912 
18.EUGENE LAVERTY        IRL BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW S1000 RR              0
2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |