image1

Brno/Tsjechië race 2: Fenomenale zege van Alex Lowes...

Eerste WorldSBK zege voor Alex Lowes, Michael van der Mark tweedes, Rea out....

De Britse Yamaha coureur Alex Lowes wist afgelopen weekend in het Tsjechische Brno in zijn  4 jarige Superbike carrière eindelijk zijn eerste race te winnen. Michael van der Mark maakte het Yamaha feestje compleet door 2.167 seconde achter Lowes als tweede te finishen die op zijn beurt een dikke 5,5 seconde voorsprong had op vicewereldkampioen Chaz Davies (Ducati).

De in grote getale aanwezige toeschouwers kregen deze tweede race een spectaculaire show maar ook één van de meest dramatische races te zien. Na Lowes winst hebben in 2018 maar liefst zes verschillende rijders races weten te winnen! De één-twee van Lowes en van der Mark betekende ook Yamaha's eerste "dubbel" sinds hun comeback als fabrieksteam in het WorldSBK!

Of Lowes en van der Mark nu wel of niet profiteerden van het vroege uitvallen van Jonathan Rea (Kawasaki) blijft open maar beide Yamaha rijders reden een beresterke race!

Michael van der Mark nam vanaf de start gelijk de leiding en kwam als eerste uit de eerste ronde terug. Echter al in ronde 2 "perste" Lowes zich aan zijn teammaatje voorbij en reed op sublieme wijze zijn eerste WorldSBK zege tegemoet, verdiend!

Direct nadat Lowes aan van der Mark voorbij was gegaan kreeg Michael van der Mark bezoek van een vanaf P8 komende Marco Melandri (Ducati) die ook gelijk aan de Nederlander voorbij ging.

 


In de derde ronde echter kreeg het publiek een aantal dramatische, bijna ongelofelijke scènes voorgespeeld. Het begon met het gevecht om P6 en P7 tussen beide Kawasaki teamgenoten Tom Sykes en Jonathan Rea.

In een verwoede (blinde) poging van Rea om aan Sykes voorbij te komen raakten beide rijders elkaar waarbij de regerend wereldkampioen onderuit ging en het einde oefening was!

Zag het er na de zaterdagrace nog zo uit dat de "Champ" in Tsjechië opnieuw zijn puntenvoorsprong zou vergroten wat hem bijna onaantastbaar zou maken ging hij nu met lege handen naar huis! 

Dat beide Jonathan Rea en Tom Sykes niet de beste vrienden zijn is een publiek geheim doch beide Kawasaki fabrieksrijders arrangeerden zich tot dusver naar buiten en ook teamintern erg professioneel.

Echter na het "incident" in Brno lijkt vooral Rea de "strijdbijl" tegen zijn teamgenoot weer te hebben opgegraven. Rea beschuldigd Sykes er namelijk van hem moedwillig van de motor te hebben gereden iets wat gezien de TV beelden te betwijfelen valt!

Nuchter gezien leek het er verdacht veel op dat de manier waarop Rea aan Sykes voorbij wou meer met pure zelfoverschatting te doen had als dat men Sykes onsportief rijgedrag zou kunnen veronderstellen!

Schijnbaar denkt Rea dat als hij, na zelf twee grove fouten in dezelfde bocht te hebben gemaakt, dat andere rijders dan voor hem moeten remmen om hem vervolgens voorbij te laten!

Ik denk persoonlijk dat het zo niet kan zijn en dat de "Champ" de schuld bij zichzelf moet zoeken en niet bij zijn teamgenoot! Wordt vervolgt!

In de vijfde ronde trof het de op P2 liggende Marco Melandri. In zijn gevecht met Michael van der Mark en Chaz Davies (Ducati) reed de kleine Italiaan plotseling rechtdoor een grindbak in. Echter met veel moeite kreeg Melandri zijn Panigale weer vlot om zijn weg als 18e te vervolgen! Oorzaak: Afgebroken remhevel! Daarbij was Melandri op dat moment absoluut de snelste man op het 5,4 km lange Brno circuit!

In de vijfde ronde maakte Tom Sykes een schuiver maar hield zijn Kawa aan de praat om zijn weg als 17e te vervolgen, voor Marco Melandri!

De schuiver van Sykes betekende tevens dat we deze race geen Kawasaki op het podium te zien kregen en was het voor het eerst sinds Sykes en Rea het Kawasaki team vormen dat beide rijders geen punten behaalden! Marco Melandri lukte het tenminste nog als 15e een WK puntje mee te pikken!

Na driekwart van de race leiden de beide Yamaha rijders en baande zich een Yamaha duel aan om de zege die Lowes dus in zijn voordeel besliste. Na 5 jaar als permanente WorldSBK coureur eindelijk zijn eerste zege!

Overigens debuteerde Lowes hier in Brno in 2011 als invaller voor Jonathan Rea in het Honda Castrol Team. Een 15e plaats in race 1 en een crash in de tweede was toen zijn resultaat!

Chaz Davies kon het tempo van de beide Yamaha's niet mee gaan en consolideerde zijn kleine voorsprong op een opnieuw sterk rijdende Eugene Laverty (Aprilia).

Middels zijn derde plaats keerde Davies dan wel terug op het WorldSBK podium doch de achterstand van de "Walesman" op Jonathan Rea bedraagt maar liefst een vorstelijke 65 WK punten! Het gevaar voor Davies en Ducati komt in dit geval van achteren!

Door zijn sterke optreden in Donington en in Brno ontbreken de Nederlander nog slechts 9 punten op de tweede plaats van Davies in het WK!

Ook Aprilia's Eugene Laverty reed opnieuw een beresterke race en in een pakkende race werd de Noord Ier prima vierde. Ook Laverty's Aprilia teamgenoot Lorenza Savadori reed opnieuw een sterke race maar moest zich aan het eind als 5e met slechts 0,3 sec. geslagen geven tov Eugene Laverty!

Het lijkt erop dat Aprilia eindelijk uit het diepe dal komt waar het lang in vertoefde! Voor beide Aprilia rijders en het Milwaukee Aprilia team waren die de beste resultaten tot dusver in het WorldSBK! Aprilia binnenkort (ook) podiumrijp?  

Natuurlijk een beetje geholpen door de pech van enkele toppers vierde Ducati's jongste talent en WorldSBK Rookie Michael Ruben Rinaldi met P6 zijn beste resultaat in zijn prille Superbike carrière.

 


Rinaldi moest er hard voor werken en liet routiniers als Leon Camier (Honda) en Xavi Fores (Ducati) als 7e en 8e achter zich.

Achter Fores Een 3 seconden achter Fores werd er hard gevochten om de plaatsten 9 t/m 12 tussen de Turk Toprak Razgatlioglu (Kawasaki), de Spanjaard Román Ramos (Kawasaki), de fransman Loris Baz (BMW) en de Amerikaan Jake Gagne (Honda) die ook in deze volgorde over de finish kwamen.

De Amerikaan Patrick (PJ) Jacobsen (Honda) pakte een 13e plaats terwijl Yonny Hernandez (Kawasaki) en Marco Melandri de laatste WK punten deelden!

Wat het WK betreft deed Michael van der Mark de beste zaken en passeerde niet alleen Tom Sykes voorbij maar heeft zoals gezegd zijn achterstand op de vicewereldkampioen van 2017, Chaz Davies, gereduceerd naar slechts 9 punten, interessant!

Echter de komende race is in het Amerikaanse Laguna Seca. Hier was Chaz Davies in het verleden altijd sterk stond in "the USA" sinds 2013 6 keer op het podium waarvan drie overwinningen!

Dit in tegenstelling tot Michael van der Mark wiens beste WorldSBK resultaat hier een 4e plaats was in 2016 race 1. We zullen het zien....

De actuele Top 5: 1. Jonathan Rea (Kawasaki) 270 Pt, 2. Chaz Davies (Ducati) 205 Pt, 3. Michael van der Mark (Yamaha) 196 Pt, 4. Tom Sykes (Kawasaki) 179 Pt en vijfde is Marco Melandri (Ducati) met 157 punten....  

Brno/Tsjechië World SBK race 2...

1  ALEX LOWES             GBR Pata Yamaha Offi. WSBK Team  Yamaha YZF R1       2'00.320
    18 Laps = 97,254 Km in 36'23.516 Min. = 160,344 km/h

2  MICHAEL VAN DER MARK   NED Pata Yamaha Offi. WSBK Team  Yamaha YZF R1          2.167
3  CHAZ DAVIES            GBR Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R      7.649
4  EUGENE LAVERTY         IRL Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF        9.422
5  LORENZO SAVADORI       ITA Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF        9.716
6  MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA Aruba.it Racing - Jun. Team  Ducati Panigale R     12.967 PR
7  LEON  CAMIER           GBR Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR       17.341
8  XAVI FORES             ESP Barni Racing Team            Ducati Panigale R     20.293 PR
9  TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR Kawasaki Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR      23.613 PR
10 ROMAN RAMOS            ESP Team GoEleven Kawasaki       Kawasaki ZX-10RR      24.670 PR
11 LORIS BAZ              FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team  BMW S 1000 RR         25.106
12 JAKE GAGNE             USA Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR       25.212
13 PJ JACOBSEN            USA TripleM Honda WSBK Team      Honda CBR1000RR       28.172 PR
14 YONNY  HERNANDEZ       COL Team Pedercini Racing        Kawasaki ZX-10RR      31.659 PR
15 MARCO MELANDRI         ITA Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R     32.407
16 TOM SYKES              GBR Kawasaki Racing Team WSBK    Kawasaki ZX-10RR      36.305
17 LEANDRO MERCADO        ARG Orelac Racing VerdNatura     Kawasaki ZX-10RR      39.367 PR
18 ONDREJ JEZEK           CZE Guandalini Racing            Yamaha YZF R1         44.976 PR
-------------------------------------------------Race niet beëindigt-----------------------
   JORDI TORRES           ESP MV Agusta Reparto Corse      MV Agusta 1000 F4       13 Laps
   JONATHAN REA           GBR Kawasaki Racing Team WSBK    Kawasaki ZX-10RR        16 Laps
PR = Privé rijder/Team
Voorbeschouwing Motul WorldSBK Brno/Tsjechië 2018…

Het WorldSBK® bereid zich voor op Brno ter afsluiting eerste seizoenhelft…

Het World Superbike circus keert na vijf jaar “pauze” terug naar de Masakry Ring in het Tsjechische Brno. Raar genoeg heeft zich aan het deelnemersveld sinds 2012 niet eens zo erg veel veranderd.

Het kenmerkende verschil met 2012 is natuurlijk dat Brno’s grootste publiektrekker er niet meer bij is: Tweevoudig WorldSBK champion Max Biaggi.

Tijdens het laatste WorldSBK event in 2012 kwamen er maar liefst 65.000 toeschouwers naar Brno om hun grote idool in actie te zien! Max Biaggi is de meest succesvolle coureur ooit op het prachtige 5.403 meter lange berg en dal circuit van Brno.

Vanaf zijn eerste race in Brno, 1993, stond de inmiddels 46 jarige icoon als tweede in het 250 cc WK op het podium. Daarna volgden nog een aantal topresultaten en van 1994 t/m 1997 won de Italiaan hier zelfs vier keer op rij!  

Ook tijdens zijn 500 cc WK debuut won Biaggi hier de race.

Zijn laatste zege met een 500 cc tweetact motorfiets behaalde de excentrieke Romer in het jaar 2000. In 2002 versloeg hij hier zijn aartsrivaal/vijand Valentino Rossi in de MotoGP op een viertact MotoGP machine! Maar liefst 7 keer wist Biaggi in Brno te winnen alvorens hij overstapte naar de Superbikes!

In 2007 won Biaggi , na tweede in de eerste zijn geworden, de tweede race voor het Alstare Suzuki team. Zijn tweede zege in dat seizoen, zijn eerste in Brno. In totaal stond Max hier bij de Superbikes 9 keer op het podium waarvan 4 keer als winnaar.

Wat Biaggi op een totaal van 11 overwinningen in Brno brengt, nooit eerder was een coureur zo succesvol in Brno als Biaggi. Of er komend weekend ook 65.000 toeschouwers zullen komen zonder Biaggi? Maandag weten we het!

Van de actueel acterende coureurs zijn er twee die Biaggi hier wisten te verslaan, namelijk regerend wereldkampioen Jonathan Rea (2010 Honda) en Marco Melandri . Melandri lukte dit kunststukje zelfs 3 keer, één keer in 2011 met Yamaha en in 2012 met BMW) beide races!

Tot dusver hebben we een Superbike seizoen gezien wat uiterst spannend was en hebben we in zes events vijf verschillende winnaars en zeven verschillende rijders op het podium gezien.

Ook hebben we kunnen zien dat de nieuwe regels/reglementen schijnbaar hun werk doen en de races beter en spannender zijn geworden waarbij het bijna onmogelijk is een winnaar te voorspellen! 

Het snelle, brede en vloeiende Brno circuit is voor de coureurs een grote uitdaging en behoord tot de absolute lievelingscircuits van vele rijders. 

Zoals gezegd zijn er van de huidige WorldSBK acteurs slechts twee die hier in het verleden wisten te winnen: Jonathan Rea (Kawasaki) en Marco Melandri (Ducati). Drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea heeft met zekerheid zijn batterijen extra opgeladen en is erop gebrand opnieuw te winnen. Dat het de champ niet gemakkelijk is gevallen in eigen huis (Donington) twee keer te moeten verliezen moge duidelijk zijn!

Daarnaast is de Noord Ier gedreven om eindelijk zijn 60e WorldSBK race te winnen om zo alleen houder van het record te zijn wat het winnen van de meeste WorldSBK races ooit betreft.

Nog deelt Rea dit record met WorldSBK Superbike legende Carl Fogarty, beide hebben 59 gewonnen races achter hun naam staan! Rea weet echter ook dat het Brno circuit wel eens goed bij de Yamaha R1 van Michael van der Mark zou kunnen passen, die van der Mark die hem in Donington twee keer in een rechtstreeks duel wist te verslaan!

Zeker is dat opnieuw vele ogen op de Nederlander gericht zullen zijn na zij fantastische dubbele zege in het “United Kingdom”.  Daarbij niet te vergeten dat van der mark is opgerukt is naar de derde plaats in het WK en vol goede dingen is. 

Zowel Yamaha als ook Ducati en Kawasaki hadden hier voor een paar weken nog een succesvolle test en ook het Brno podium is voor de Rotterdammer niet nieuw: In 2012 won hij hier de Stock 600 race om later ook tot kampioen in deze klasse gehuldigd te worden!

Met 18 punten voorsprong op van der Mark neemt Chaz Davies de tweede WK plaats in. De uit Wales stammende Ducati rijder weet maar al te goed dat hij in Brno moet scoren wil hij zijn kansen in het WK in tact houden!

Dus logischerwijze zijn Rea en van der Mark de eersten die hij zal moeten verslaan, op Rea punten goedmaken en weglopen bij van der Mark is het devies voor Davies komend weekend!


Drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea komt met maar liefst 64 punten voorsprong naar Brno!

Davies teamgenoot Marco Melandri won hier zoals gezegd in 2012 beide races na bikkelharde duels met niemand minder dan de wereldkampioen van 2013: Tom Sykes (Kawasaki).

De wetenschap dat hij hier kan winnen geeft vooral Melandri natuurlijk een extra kik aan zelfvertrouwen en wie weet wat Melandri voor komend weekend in petto heeft! Een vierde Brno zege misschien?

Wie anders dan Mister Superpole Tom Sykes stond hier tijdens het laatste WorldSBK weekend in 2012 op de Pole, juist niemand. Echter de Britse Kawasaki rijder moet na zijn zo moeizaam verlopen thuis event eerst opnieuw kracht en zelfvertrouwen tanken om komend weekend te proberen terug op het podium te keren.

Sykes stond alleen na de eerste race als 3e op het podium tijdens zijn “Homerace” en dat op een circuit waar hij voordien maar liefst negen keer op rij had gewonnen! Sykes Brno balans is sowieso niet niet echt overtuigend: Acht races, twee podiums!

Ook Ducati privé rijder Xavi Fores kende in Engeland veel problemen en moest beide races voortijdig beëindigen! Zowel Sykes als ook Fores werden in het WK gepasseerd door een buitengewoon sterk rijden nde Michael van der Mark en zakten beiden af naar een respectievelijk vierde en zesde plaats in het WK.

Werk aan de winkel dus voor beide Top 5 gegadigden!

Hetzelfde geld voor van der Mark's teamcollega Alex Lowes. De Brit had zich ijverig voorgenomen in eigen land de eerste Yamaha zege te behalen.

Echter de Brit moest zich in beide races tevreden geven met twee vierde plaatsten wat natuurlijk enigszins teleurstellend was voor de Yamaha coureur! Lowes kent het Brno circuit voor zover bekend alleen van de test direct na Assen wat echter geen nadeel moet zijn.

Lowes kwam naar Donington als WK 7e en verliet Donington als WK 7e maar heeft inmiddels 45 punten achterstand op Michael van der Mark die met 163 punten de derde plaats in het WK inneemt! Daar komt voor Lowes bij dat zijn contract, zoals bij veel rijders, eind 2018 uitloopt en er veel kapers (Tom Sykes) op de kust zijn bij Yamaha! 

Overigens wordt er gemonkeld dat Michael van der Mark 2019 wel eens de teamgenoot van Jonathan Rea bij Kawasaki zou kunnen worden!!!

Niet alleen Michael van der Mark schreef in Donington met zijn twee zeges  Nederlandse geschiedenis voor zijn vaderland! Ook Toprak Razgatlioglu schreef voor geschiedenis Turkije. De Turkse Kawasaki rijder kwam vanaf P10 maar "sloop" zich naar voren om vervolgens bij onopvallend bij Jonathan Rea aan te dokken om die dan in de laatste ronde naar de derde plaats te verwijzen!

Met deze tweede plaats is Razgatlioglu de eerste Turk in de Superbike geschiedenis ooit die op een WorldSBK podium stond. De Kenan Sofuoglu pupil en WorldSBK Rookie neemt ook in het WK een sterke 8e plaats in.

Loris Baz en BMW komen steeds beter op gang en Baz mocht in Donington voor het eerst mee naar het podium. Dit niet na een race maar na de Superpole die de lange Fransman als derde beëindigde.

Een goede opsteker voor Baz en het Althea Team en ook tijdens de races scoorde Baz twee Top 10 resultaten. Baz reed hier in 2012 nog voor het Kawasaki fabrieksteam, in race 1 crashte hij toen in de tweede werd hij 8e.

Vlak voor het einde van de eerste seizoenhelft neemt Baz de negende plaats in in het WK.

 


Voor WK 10e Jordi Torres (MV Agusta) is de 5,403 km lange Masakry Ring nieuw. Torres en MV Aguste verbeteren zich weliswaar van race naar race doch van de aangestreefde Top 5 klasseringen was men in Donington ver verwijderd.

In het WK is Torres dan wel tiende doch de druk van Leon Camier direct achter neemt naarmate de Honda coureur fitter wordt toe dus.

 Ook Aprilia's Eugene Laverty kent het Brno circuit goed en noteerde hier in het verleden meerdere Top 5 klasseringen. Gezien de stijgende lijn van het Aprilia Team, met name van de Italiaan Lorenzo Savadori, en de Aprilia successen uit het verleden met Max Biaggi, zou Brno wel eens een goed omen voor Aprilia kunnen zijn...

Het Red Bull Honda team komt naar Tsjechië met een nog steeds niet fitte Leon Camier. Camier en het team werken nog steeds aan de ontwikkeling van de Honda CBR 1000 RR SP2 maar hebben natuurlijk behoorlijk wat achterstand opgelopen door Camier's blessures.

Camier, elfde in het WK, scoorde hier 2012 (Suzuki) één top 10 resultaat. Ook zijn teamcollega Jake Gagne kent het circuit en de Amerikaan won hier in 2010 de tweede race in het Red Bull Rookie kampioenschap! Ook Gagne staat wat zijn contract betreft onder druk alhoewel dat een verlenging zeer onwaarschijnlijk is!

De actuele Top 5 luid:

1. Jonathan Rea (Kawasaki) 245 Pt
2. Chaz Davies (Ducati) 181 Pt
3. Michael van der Mark (Yamaha) 163 Pt
4. Tom Sykes (Kawasaki) 163 Pt
5. Marco Melandri (Ducati) 136 punten.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donington Park/UK daar waar alles ooit begon....

Het WorldSBK keert terug naar waar alles begon…

Het World Superbike circus keert komend weekend terug naar het circuit waar precies 30 jaar, 1988, ooit is begonnen: Het oer Engelse Donington Park.

Het prachtige 4.023 meter lange berg en dal en in het groen gelegen circuit ligt in de heuvels van Leicestershire een dikke 20 km zuidelijk van Nottingham. In 1988 werd de eerste race hier trouwens gewonnen door Ducati icoon Davide Tardozzi op een Bimota (Ducati).

Wat de historie van dit circuit betreft is Donington natuurlijk bij uitstek geschikt opnieuw motorsport geschiedenis te schrijven en bestaande records te verbreken! Ook positief is natuurlijk dat het WorldSBK event in "the UK" met maar liefst met 6 Wild Card en One event deelnemers zal plaatsvinden!

Ipv van de gebruikelijke 18 permanente rijders, eigenlijk 19 daar Michael Ruben Rinaldi (Ducati) steeds als one event rijder is ingeschreven, staan er in Donington maar liefst 25 coureurs aan de start waaronder twee Suzuki´s GSX R 1000.

De belangrijkste twee daarvan zijn natuurlijk de pas 21 jarige Bradley Ray en WorldSBK routinier Leon Haslam. Bradley Ray is waarschijnlijk de interessantste van die twee.

Het jonge Suzuki talent won namelijk verrassenderwijs beide races tijdens de seizoenopener het Brits Superbike kampioenschap op dit toch wel legendarische circuit!


Ray staat momenteel tweede in British Superbike kampioenschap achter: Leon Haslam (Kawasaki)!

De ex WorldSBK vedette zal er het komend alles aan gaan doen om zijn enigszins teleurstellend verlopen Imola weekend te vergeten om zich nu voor eigen publiek en fans voor 100 procent te focusseren op podiumplaatsen!

Remember: In 2017 stond de Brit na de eerste race nog als derde op het podium!

 Ook Yamaha heeft voor het Brits weekend versterking "aangevorderd" en wel in de vorm van de ervaren Italiaan Niccolò Canepa. Ook Canepa kent het Donington circuit goed en test bovendien vaak voor het Yamaha Superbike team. Naast Haslam en Canepa is ook de Brit Gino Rea een oude bekende. 

Rea reed tot vorig seizoen nog in het World Supersport 600 kampioenschap maar stapte dit jaar over naar het Brit Superbike kampioenschap (BSB)

De nogal en onstuimige Brit zal met een Suzuki GSX-R1000 van de partij zijn, wat tevens zijn eerste grote optreden in het WorldSBK met een Superbike zal zijn.

Naast deze drie bekendere coureurs komt ook de Brit Mason Law (Kawasaki) in actie. Mason is momenteel 23e in het BSB, Rea net voor hem op de 21e plaats.

Na zijn dubbele zege in Imola komt regerend wereldkampioen Jonathan Rea met maar liefst 47 punten voorsprong naar Donington.

In Imola egaliseerde Rea met zijn 59e WorldSBK zege Superbike legende Carl Fogarty`s record van 59 Superbike zeges. Wat betekend dat als Rea in Donington, en dat voor eigen publiek, een race zou winnen dit record van zijn voorbeeld en vriend heeft overtroffen.

 

Wat inhoud dat de nu al als Superbike legende gevierde Champ het meeste aantal Superbikes heeft gewonnen in de 30 jarige Superbike geschiedenis!

Dan kunnen de Dorna en FIM nog zoveel regeltjes en wetten bedenken tegen deze Rea is gewoon geen kruid gewassen. En eerlijkheidhalve moet iedereen toegeven, of men hem nu mag of niet, dat Jonathan Rea actueel gewoon de beste WorldSBK rijder ter wereld is!

Echter van de 16 races die de Champ op Donington reed won hij er slechts twee. De laatste race van 2017 werd echter door Rea gewonnen waarmee hij tevens een einde maakte aan de lange zegereeks van zijn teamgenoot Tom Sykes! Sykes won hier maar liefst 9 keer op rij! 

2017 echter werd Sykes voor eigen publiek in race twee door Rea als "koning van Donington Park" onttroond. Sykes is echter vast van plan om op het hoogste treetje van het Donington podium terug te keren en van plan voor eigen publiek/fans te schitteren.

Naast zijn 9 overwinningen hier heeft Sykes zowel het Pole als ook circuit record op zijn naam staan en daarnaast heeft de baardige Brit veel zelfvertrouwen getankt na zijn dominante overwinning in Assen! Sykes is met 137 punten momenteel derde in het WK.

Iemand die waarschijnlijk met gemengde gevoelens naar Donington komt is vicewereldkampioen Chaz Davies. De uit Wales stammende Ducati coureur heeft hier met geen van de drie motormerken waarmee hij hier reed een race kunnen winnen! Davies stond hier in het verleden vier keer op het podium, de laatste keer was dat in 2017 in race 2 als derde.

Ondanks dat Donington voor Davies en Ducati schijnbaar een moeilijk circuit is weten beiden ook dat het gezien de 47 punten achterstand op Rea tijd is voor actie! Iets wat de WorldSBK fans alleen maar ten goede kan komen!

Ook Davies Ducati teamgenoot Marco Melandri kent het circuit goed is en won hier in het verleden 3 keer en stond daarnaast 3 keer als tweede op het podium! Nog in 2017 werd de Italiaan hier 4e in de eerste race, in de tweede viel hij met technische problemen uit.

 

Wil Melandri de aansluiting in het WK niet verliezen, vierde achter Sykes, is voor de kleine man Italië "aanvallen" het sleutelwoord! Hetzelfde geld in het principe voor WK vijfde Xavi Fores. De Spaanse Ducati vedette is waarlijk geen liefhebber van het Donington Park circuit, in 2017 kwam Fores hier niet verder dan een tiende en zevende plaats. Werk aan de winkel dus voor Fores!

Michael van der Mark daarentegen kende goede resultaten in het United Kingdom. Van der Mark won hier in 2014 de FIM World Supersport 600 race en ook in 2017 beindrukte de Nederlander hier in zijn Yamaha debuutjaar met de plaatsten 5 en 4. Van der Mark is vast van plan in Donington zijn vijfde plaats van Xavi Fores terug te veroveren en zijn voorsprong op teamcollega Alex Lowes uit te bouwen! Buitendien is het voor het Pata Yamaha Official WSBK Team (Crescent) ook een thuisrace...

Daar het rijdersveld grotendeels uit snelle Engelstalige rijders is het natuurlijk voor de hand liggend dat deze snelle mannen hier allemaal willen schitteren.

Bijvoorbeeld Alex Lowes (Yamaha) zal zijn smaad van de laatste vier races hier in successen willen omzetten. Door pech, maar deels ook eigen schuld, verloor de YZF-R1 coureur enigszins de aansluiting aan de top 5 en wil natuurlijk voor eigen fans zijn potentieel laten zien.

Lowes heeft veel "Donington ervaring" en stond hier 2017 voor het eerste sinds 2014 na race één als tweede op het podium, de tweede race beëindigde de Brit als vijfde.

Ook Eugene Laverty (Aprilia) is een Donington kenner en de Noord Ier stond hier in 2013 na race 2 als derde op het podium. Laverty is echter "On the way back" na een ernstige bekkenblessure. 

Het Donington Park moet eigenlijk goed passen bij de Aprilia RSV4 en zo gezien, mits hij fit is, wordt het tijd voor Laverty te laten zien dat hij in de Top 5 kan rijden!

Een andere Britse held die natuurlijk in eigen land en voor eigen fans wil laten zien wat hij kan is Leon Camier. Echter de Red Bull Honda coureur is herstellende van drie gebroken ribben en nog voor twee weken in Italië was het voor de taaie Brit schier onmogelijk de CBR 1000 RR te bemannen.

In Donington gaat de Brit het opnieuw proberen hoewel hij (gister) nog steeds veel pijn heeft! Eerlijk gezegd ken ik geen team  wat de laatste twee jaar meer pech te verwerken had/heeft als het Red Bull Honda Team!


Nog in 2017 werd  Camier hier met de MV Agusta nog twee keer zesde!

Nog iemand die men zo langzamerhand in het oog moet vatten is de Turk Toprak Razgatlioglu. De Kawasaki WorldSBK Rookie komt steeds beter op gang en vooral door zijn continuïteit is de Sofuoglu prothese langzaam maar sterk in de Top 10 gedrongen en is neemt momenteel achtste in het WK.

Razgatlioglu kent het Britse podium, in 2017 won hij hier de Europees Superstock 1000 race!

Jordi Torres en MV Agusta raken steeds meer aan elkaar gewend en harmoniseren steeds beter samen. In Imola scoorde de sympathieke Spanjaard opnieuw een top 5 klassering en klom zo op naar de 9e plaats in het WK klassement.

Van zijn zes verreden races hier scoorde Torres drie keer een zevende plaats dus zo heel slecht....

Tiende man in het WK is de Fransman Loris Baz. De BMW rijder reed in 2014 de laatste keer op het Donington Park circuit (Kawasaki) en stond toen twee keer als tweede op het podium.

Ook het jaar ervoor, 2013, noteerde de lange Fransman hier Top 10 klasseringen.

Na een moeilijke start met de BMW S 1000 RR hopen Baz en het Gulf Althea BMW Racing Team een aantal problemen opgelost te hebben en hier minstens twee top 10 resultaten te behalen!

Met maar liefst 9 Britten en een Ier aan de start wordt met zekerheid een interessant raceweekend. Vooral ook omdat er achter Rea, de top 5 zo te zeggen, dringend wat moet gebeuren wil men verhinderen dat de Kawasaki rijder voor de vierde keer op rij wereldkampioen wordt!

Dat realiseren Davies, Sykes en Melandri zich terdege maar hoe Rea te stoppen is natuurlijk een heel ander verhaal. We zullen het zien...

De actuele Top 5 luid: 1. Jonathan Rea (Kawasaki) 209 Pt, 2. Chaz Davies (Ducati) 162 Pt, 3. Tom Sykes (Kawasaki) 137 Pt, 4. Marco Melandri (Ducati) 131 Pt en vijfde is Barni Ducati coureur Xavi Fores met 124 punten. Ja, Michael van der Mark (Yamaha) is zesde met 113 punten....

 

2017 FIM Motul World Superbikes Donington Park/United Kingdom Race 1:

1  TOM SYKES           GBR Kawasaki Racing Team         Kawasaki ZX-10RR   1'27.886
    23 Laps = 92,529 Km in 33'56.457 min. = 163,571 km/u
2  LEON HASLAM         GBR Kawasaki Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR     16.500
3  ALEX LOWES          GBR Pata Yamaha Offi. WSBK Team  Yamaha YZF R1        19.170
4  MARCO MELANDRI      ITA Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R    19.699
5  MICHAEL V.D. MARK   NED Pata Yamaha Offi. WSBK Team  Yamaha YZF R1        21.454
6  LEON CAMIER         GBR MV Agusta Reparto Corse      MV Agusta 1000 F4    23.376
7  LEANDRO MERCADO     ARG IODARacing                   Aprilia RSV4 RF      24.979
8  CHAZ DAVIES         GBR Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R    26.988
9  JORDI TORRES        ESP Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR        34.910
10 XAVIER FORÉS        ESP BARNI Racing Team            Ducati Panigale R    35.178
11 ROMAN RAMOS         ESP Team Kawasaki Go Eleven      Kawasaki ZX-10RR     38.585
12 LORENZO SAVADORI    ITA Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF      39.824
13 EUGENE LAVERTY      IRL Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF      44.623
14 RANDY KRUMMENACHER  SUI Kawasaki Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR     52.539
15 RAFFAELE DE ROSA    ITA Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR        58.875
16 AYRTON BADOVINI     ITA Grillini Racing Team         Kawasaki ZX-10RR   1'03.994
17 ALEX DE ANGELIS     RSM Pedercini Racing SC-Project  Kawasaki ZX-10RR   1'06.816
18 ONDREJ JEZEK        CZE Grillini Racing Team         Kawasaki ZX-10RR   1'14.800
---------------------------------Race niet beëindigd-------------------------------
   JONATHAN REA        GBR Kawasaki Racing Team         Kawasaki ZX-10RR    20 Laps
   STEFAN BRADL        GER Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR     16 Laps
   RICCARDO RUSSO      ITA Guandalini Racing            Yamaha YZF R1       16 Laps
   JAKE DIXON          GBR Royal Air Force Kawasaki     Kawasaki ZX-10RR    14 Laps

 2017 FIM Motul World Superbikes Donington Park/ United Kingdom Race 2:

1  JONATHAN REA        GBR Kawasaki Racing Team          Kawasaki ZX-10RR    1'27.863
   23 Laps = 92,529 Km in 33'53.138 Min. = 163,838 km/u

2  TOM SYKES           GBR Kawasaki Racing Team          Kawasaki ZX-10RR       1.601
3  CHAZ DAVIES         GBR Aruba.it Racing - Ducati      Ducati Panigale R     12.200
4  MICHAEL V.D. MARK   NED Pata Yamaha Offi. WSBK Team   Yamaha YZF R1         12.984
5  ALEX LOWES          GBR Pata Yamaha Offi. WSBK Team   Yamaha YZF R1         18.953
6  LEON CAMIER         GBR MV Agusta Reparto Corse       MV Agusta 1000 F4     23.971
7  XAVIER FORÉS        ESP BARNI Racing Team             Ducati Panigale R     29.892
8  ROMAN RAMOS         ESP Team Kawasaki Go Eleven       Kawasaki ZX-10RR      44.742
9  JAKE DIXON          GBR Royal Air Force Kawasaki      Kawasaki ZX-10RR      50.622
10 RAFFAELE DE ROSA    ITA Althea BMW Racing Team        BMW S 1000 RR         51.749
11 STEFAN BRADL        GER Red Bull Honda WSBK Team      Honda CBR1000RR       59.459
12 RICCARDO RUSSO      ITA Guandalini Racing             Yamaha YZF R1       1'12.794
13 ONDREJ JEZEK        CZE Grillini Racing Team          Kawasaki ZX-10RR    1'22.719
14 AYRTON BADOVINI     ITA Grillini Racing Team          Kawasaki ZX-10RR     18 Laps
-----------------------------------Race niet beëindigd-------------------------------
   LORENZO SAVADORI    ITA Milwaukee Aprilia             Aprilia RSV4 RF      15 Laps
   MARCO MELANDRI      ITA Aruba.it Racing - Ducati      Ducati Panigale R     8 Laps
   LEANDRO MERCADO     ARG IODARacing                    Aprilia RSV4 RF       8 Laps
   JORDI TORRES        ESP Althea BMW Racing Team        BMW S 1000 RR         5 Laps
   EUGENE LAVERTY      IRL Milwaukee Aprilia             Aprilia RSV4 RF       3 Laps
   ALEX DE ANGELIS     RSM Pedercini Racing SC-Project   Kawasaki ZX-10RR      2 Laps
   LEON HASLAM GBR     Kawasaki Puccetti Racing          Kawasaki ZX-10RR      1 Laps
   RANDY KRUMMENACHER  SUI Kawasaki Puccetti Racing      Kawasaki ZX-10RR      0 Laps

FIM WorldSBK Imola, passie, hartstocht en speed....

Voel de harstocht van het racen in Imola...

Het WorldSBK kampioenschap gasteert komend weekend op het traditierijke Autodromo Internationale Enzo e Dino Ferrari di Imola in Italië. Eén van die circuits waar de harstocht en passie voor het racen letterlijk in de lucht hangt. Ook komend weekend, 11,12 en 13 Mei bestaat er geen twijfel aan dat zal er op het prachtige Italiaanse circuit opnieuw geschiedenis zal worden geschreven.

Voor de voltallig Italiaanse Ducatisties zullen 22 coureurs op het enge, bochtige en technische en bij de coureurscircuit uitertsgeliefde Autodromo Internationale Enzo e Dino Ferrari circuit van start gaan.

Wat voor de toeschouwers voor de TV of op de tribunes een prachtig beeld is, als fotograaf is Imola een moeilijk toegankelijk circuit waar je met je scooter door complete woonwijken moet rijden om van A naar B te komen.

Niet alleen dat, het circuit is compleet omheint met veiligheidsgaas (autoraces) en heeft men hier en daar gaten in het gaas gemaakt voor ons fotograven! 

Echter met het “leger” van Italiaanse fotograven, waar die hun pasjes weg krijgen is voor ons een raadsel, moet men af en toe hard optreden om überhaupt een plek aan zo’n “gat” te krijgen!

Ook het altijd overvolle paddock maakt het er voor ons niet gemakkelijker op. Desondanks, de atmosfeer is racen puur en zeker als beide Ducatistie’s Melandri en Davies voorin te vinden zijn. 


In 2017 domineerde Ducati coureur hier beide races wat tevens de eerste dubbel betekende voor zowel Davies als Ducati.  Ook in 2018  geld de man uit Wales als favoriet op de Ducati op het lijf geschreven Autodromo Internationale Enzo e Dino Ferrari circuit.

Davies en Ducati wonnen hier de afgelopen twee seizoen alle vier races op rij en reed hier niet alleen de snelste Superpole ronde en snelste raceronde maar heeft ook het circuit record in zijn bezit! Tel daarbij de duizenden Ducati tifosi die hem komen aanvuren dan is de druk best groot op de factory rijder!

Maar de 31 jarige Davies die met zes podiumplaatsen en als tweede in het WK naar Italië komt weet dat het geen gemakkelijke opgave wordt hier opnieuw te winnen.

Natuurlijk weet Davies dat één of zelfs twee overwinningen zijn 30 punten achterstand op WK leider Jonathan Rea behoorlijk zullen verkleinen en om dat voor de ogen van de duizenden Italiaanse Ducatisties te doen is waarschijnlijk zijn grootste droom!

Hierbij mogen we echter niet vergeten dat ook drievoudig en regerend wereldkampioen Jonathan Rea een Imola reputatie heeft. In 2014 en in 2015 won de huidige Kawasaki rijder hier namelijk beide races, dus 4 op een rij!

Twee keer met Kawasaki dus en twee keer met Honda dus. 2018 ontbreken Rea nog slechts twee zeges om de ranglijst wat het winnen van de meeste races betreft te egaliseren. Ook in 2011 won Rea hier de eerste race wat 5 zeges in Imola betekend!    

Ook Marco Melandri komt na een voor hem erg succesvolle test in het Tsjechische Brno met opgetogen gezicht naar Imola en heeft er naar eigen zeggen het volste vertrouwen in dat hij in Imola weer op het niveau komt zoals hij dit seizoen begon in Australië:  Met twee klinkende overwinningen op rij. Na Australië echter werden de prestaties steeds “magerder” en moest de kleine man uit Ravenna in Assen toezien dat zijn Ducati teamgenoot Chaz Davies hem naar de derde plaats in het WK verwees.

Melandri’s achterstand op Davies bedraagt echter slechts 14 punten, iets wat hem met de ondersteuning van de vele Tifosi in eigen land een extra portie motivatie zou kunnen geven om deze achterstand weg te rijden!

Belangrijk punt hierbij is het feit dat Melandri’s crew de problemen die de kleine man de laatste paar races kende opgelost schijnen te hebben. Klopt dat dan moet er terdege rekening met Melandrigehouden worden. Melandri’s beste resultaat in Imola was zijn derde plaats in race 1 2017! 

 


Michael van der Mark komt na zijn twee podiumplaatsen in Assen natuurlijk supergemotiveerd naar Imola. Door deze twee podiumplaatsen, tweede en derde, klom de Nederlandse Yamaha topper op naar de vierde plaats in het WK.

Hoewel van der Mark op de meeste circuits in Europa en overzee in zijn  Superstock  600 of Supersport 600 carrière al eens wist te winnen is dat in Imola niet het geval.

 

 

Van der Mark`s beste resultaat in Imola dateert uit 2013 toen hij in de FIM WorldSSP 600 met Honda tweede werd achter zijn toenmalige teamgenoot en thuisrijder Lorenzo Zanetti.

In 2012 noteerde de huidige Yamaha fabrieksrijder hier in de Stock 600 ookal een tweede plaats, ook op Honda. Van der Mark beste resultaat met een Superbike in Imola zijn twee zevende plaatsen behaald in 2016 en 2017.

Na zijn zege tijdens de tweede race van Assen blaakt Tom Sykes van zelfvertrouwen. De Kawasaki wereldkampioen van 2013 won deze tweede race met maar liefst 5.445 seconde voorsprong op Jonathan Rea, een voorsprong die in 2018 tot dusver niemand wist te behalen.

Ook Sykes heeft Imola historie, in 2013 namelijk, het jaar waarin hij wereldkampioen werd, won de Brit hier beide races. In 2017 werd Sykes hier de tweede race nog derde en daarvoor, vanaf 2012 stond de baardige Brit maar liefst 10 keer op het Italiaanse podium!

Sykes houdt naar eigen zeggen van dit soort stop en go circuits en is na zijn sterke optreden in Assen vol goede moed. Sykes ontbreken slechts twee puntjes om van der Mark van zijn vierde plaats te verdrijven!

De Spanjaard Xavi Fores kwam als WK vierde naar Assen maar verliet Assen als WK zesde! De Barni Ducati coureur is het hele seizoen elke race in de Top 5 te vinden en ook in Assen scoorde de onopvallend maar altijd snelle Fores een vierde en vijfde plaats.


Echter door de hoge scores van Michael van der Mark en Tom Sykes gingen beide aan Fores voorbij! Aan de actuele WK stand is mooi te zien hoe dicht het veld bij elkaar ligt. Het verschil tussen van der Mark als vierde en Fores als zesde bedraagt slechts een luttele drie WK punten! 

Het is echter oppassen geblazen met de sterke Fores in Imola, de rustig en bedeesde Spanjaard scoorde hier in 2017 een sterke vierde en vijfde plaats!

Voor van der Mark's Yamaha teamgenoot Alex Lowes lipe het in Assen niet echt goed. Door een verkeerd gemonteerde achterband in race één en twee crashes in race twee kwam de Brit niet verder dan een 12e en 14e plaats in de “The Cathedral off Speed".

De Brit zakte dan ook van de vierde plaats in het WK terug naar de zevende plaats in de tussenstand.

Lowes steekt niet onder stoelen of banken dat Imola niet zo zijn ding is! In 2017 finishte de Brit hier als 8e en 6e. Lowes kijkt tegen een achterstand van 24 punten aan op de voor hem staande Xavi Fores.

Om de plaatsen 8 en 9 is een mooi duel gaande tussen de Turk Toprak Razgatlioglu (Kawasaki) en Althea BMW Racing coureur Loris Baz.

Tot dusver wist de Turk meestal voor Baz te finishen doch in Assen schijnt het team progressie met de BMW S 1000 RR gemaakt te hebben. Baz finishte in Assen twee keer dik in de Top 10 en is de Turk tot op één puntje genaderd!

Het Althea BMW Team teste dan wel niet zoals veel andere teams in het Tsjechische Brno maar gingen daarvoor naar het Magione circuit in Italië waar oa nieuwe elektronica werd getest.

Ondanks dat Leon Camier er sinds Aragón/Spanje niet als coureur meer bij is staat de lange Brit op de tiende plaats in het WK. Camier werd in Aragón door Jordi Torres overreden en brak zich daarbij drie ribben.

Het sinds 2017 al enigszins ongelukkige Red Bull Honda Team hoopt op een terugkeer van Camier? Echter of Camier fit genoeg is is eigenlijk nog ongewis. Camier zelf zegt dat mocht hij nog teveel pijn hebben het geen zin heeft in Imola te gaan rijden!

Ook Camier's Honda teamgenoot Jake Gagne is officieel nog niet bevestigd dat hij na zijn harde crash in Assen "Fit to race" is.

Mochten de geruchten kloppen heeft Honda de 30 jarige Australiër Jason O'Halloran opgeboden naar Italië te reizen voor het geval of Camier of Gagne niet in staat zijn om te racen!

O'Halloran rijdt met een Honda CBR 1000 RR in het Brits Superbike kampioenschap dit echter met de in Engeland voorgeschreven eenheidselektronica van Motec. Tijdens de eerste race stond de Australiër middels een P3 in race 1 op het podium voor Honda. 

Goed nieuws komt er van Milwaukee Aprilia. Zeven weken na zijn horrorcrash (bekkenbreuk) samen met Jordi Torres (MV Agusta) is de Noord Ier weer fit om op de mooie Aprilia RSV4 RF te stijgen om te proberen zijn zo slecht verlopen seizoen tot nu toe eensoort van  nieuwstart te geven.

Wel moet de vrijgave van de raceartsen nog gegeven worden maar aldus Laverty is dat geen probleem en is hij "Fit to race". Laverty stond hier in een ver verleden (2011 en 2013) als derde op het podium.

Laverty's teamgenoot Lorenzo Savadori rijdt het hele seizoen al ver onder zijn kunnen. De jonge Italiaan uit Aprilia's "eigen kweek" scoorde in Assen niet echt optimaal en in ook in 2017 kwam "Salva" op het Autodromo Internationale Enzo e Dino Ferrari di Imola niet verder dan een 12e en 13e plaats!

Achter deze Top 10 vinden we op de 11e plaats de Spanjaard Jordi Torres die ondanks twee uitvallen/crashes, waaraan hij niets kon doen overigens, steeds beter op gang komt met de MV Agusta.

Imola is ook voor Torres een soort van thuisrace met de zo traditierijke en prachtige MV Agusta en in 2015 stond Torres met Aprilia al een keer als derde op het Imola podium!

Op de plaatsen 12 t/m 15 vinden we puntjepikker Román Ramos (Kawasaki), Lorenzo Savadori (Aprilia)Leandro Mercado (Kawasaki) en WorldSBK debutant Michael Ruben Rinaldi!

Vooral laatstgenoemde is iemand om in Italië rekening mee te houden. De jonge Ducati fabrieksrijder, die alleen in Europa rijdt, staat nu nog met 21 punten op P15 in het WK doch dat zou er na dit weekend wel eens heel anders uit kunnen zien.

 


Rinaldi is een ruwe diamand, erg leergierig en erg snel en moet alleen nog bijgeslepen worden. Het verschil tussen Ramos op P12 en Rinaldi op P15 bedraagt slechts 7 punten. Ook hier is het kampioenschap erg eng en waarschijnlijk verlaat Rinaldi Imola als WK twaalfde!

Op het traditierijke Autodromo Internationale Enzo e Dino Ferrari di Imola zullen we ook een korte terugkeer van WorldSBK vedette en Superbike routinier Leon Haslam middels een Wildcard meemaken. Haslam rijdt voor het Puccetti Kawasaki Team zowel in Imola als ook in Donington in zijn thuisland United Kingdom. Haslam is op het moment leider in het Brits Superbike kampioenschap, ook met Kawasaki.

Naast de Brit komt ook de Rus Vladimir Leonov (Kawasaki) in actie in Imola. Na zijn sterk optreden in Aragón waar hij tijdens alle vrije trainingen in de Top 10 eindigde en zich daarna via Superpole 1 als snelste kwalificeerde voor Superpole 2.

Wegens technische problemen echter waren het team en de Rus niet bij machte te starten! Nu dus een tweede kant voor de Rus die het Imola circuit nog uit zijn Supersport 600 tijd kent....  

De actuele WK Top 5: 1. Jonathan Rea (Kawasaki) 159 Pt, 2. Chaz Davies (Ducati) 129 Pt, Marco Melandri (Ducati) 115 Pt, 4. Michael van der Mark 103 Pt en vijfde is nu dus Tom Sykes met 101 punten...

2017 Imola/Italië Motul FIM World Superbikes Race 1:

1  CHAZ DAVIES        GBR Aruba.it Racing - Ducati    Ducati Panigale R     1'46.393
   12 Laps = 59,232 Km in 21'21.371 = 166,412 km/u

2  JONATHAN REA       GBR Kawasaki Racing Team        Kawasaki ZX-10RR         6.696
3  MARCO MELANDRI     ITA Aruba.it Racing - Ducati    Ducati Panigale R        9.287
4  TOM SYKES          GBR Kawasaki Racing Team        Kawasaki ZX-10RR         9.913
5  XAVIER FORÉS       ESP BARNI Racing Team           Ducati Panigale R       16.142
6  LEON CAMIER        GBR MV Agusta Reparto Corse     MV Agusta 1000 F4       21.914
7  MICHAEL V.D. MARK  NED Pata Yamaha Off. WSBK Team  Yamaha YZF R1           24.638
8  ALEX LOWES         GBR Pata Yamaha Off. WSBK Team  Yamaha YZF R1           25.792
9  ROMAN RAMOS        ESP Team Kawasaki Go Eleven     Kawasaki ZX-10RR        34.035
10 STEFAN BRADL       GER Red Bull Honda WSBK Team    Honda CBR1000RR         34.585
11 ALEX DE ANGELIS    RSM Pedercini Racing SC-Project Kawasaki ZX-10RR        39.857
12 LORENZO SAVADORI   ITA Milwaukee Aprilia           Aprilia RSV4 RF         40.639
13 RANDY KRUMMENACHER SUI Kawasaki Puccetti Racing    Kawasaki ZX-10RR        43.089
14 RAFFAELE DE ROSA   ITA Althea BMW Racing Team      BMW S 1000 RR           43.560
15 AYRTON BADOVINI    ITA Grillini Racing Team        Kawasaki ZX-10RR        47.289
16 ONDREJ JEZEK       CZE Grillini Racing Team        Kawasaki ZX-10RR        50.389

-----------------------------Race niet beëindigt------------------------------------

   EUGENE LAVERTY     IRL Milwaukee Aprilia           Aprilia RSV4 RF        12 Laps
   RICCARDO RUSSO     ITA Guandalini Racing           Yamaha YZF R1           6 Laps
   NICKY HAYDEN       USA Red Bull Honda WSBK Team    Honda CBR1000RR         4 Laps
   LEANDRO MERCADO    ARG IODARacing                  Aprilia RSV4 RF         3 Laps
   JORDI TORRES       ESP Althea BMW Racing Team      BMW S 1000 RR

2017 Imola/Italië Motul FIM World Superbikes Race 2:

1  CHAZ DAVIES        GBR Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R   1'46.720
   18 Laps 18 = 88,848 Km in 32'12.361 Min. = 165,524 km/u

2  JONATHAN REA       GBR Kawasaki Racing Team         Kawasaki ZX-10RR       3.739
3  TOM SYKES          GBR Kawasaki Racing Team         Kawasaki ZX-10RR       4.342
4  XAVIER FORÉS       ESP BARNI Racing Team            Ducati Panigale R     14.441
5  MARCO MELANDRI     ITA Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R     14.596
6  ALEX LOWES         GBR Pata Yamaha Offi. WSBK Team  Yamaha YZF R1         32.214
7  EUGENE LAVERTY     IRL Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF       33.919
8  JORDI TORRES       ESP Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR         35.932
9  MICHAEL V. D. MARK NED Pata Yamaha Offi. WSBK Team  Yamaha YZF R1         36.099
10 LEANDRO MERCADO    ARG IODARacing                   Aprilia RSV4 RF       37.621
11 ROMAN RAMOS        ESP Team Kawasaki Go Eleven      Kawasaki ZX-10RR      40.395
12 NICKY HAYDEN       USA Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR       43.738
13 LORENZO SAVADORI   ITA Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF       48.589
14 STEFAN BRADL       GER Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR       54.649
15 RANDY KRUMMENACHER SUI Kawasaki Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR      54.916
16 RAFFAELE DE ROSA   ITA Althea BMW Racing Team       BMW S 1000 RR         56.434
17 ONDREJ JEZEK       CZE Grillini Racing Team         Kawasaki ZX-10RR    1'15.311
------------------------------Race niet beëindigd---------------------------------
   RICCARDO RUSSO    ITA Guandalini Racing            Yamaha YZF R1         9 Laps
   LEON CAMIER       GBR MV Agusta Reparto Corse      MV Agusta 1000        2 Laps
   ALEX DE ANGELIS   RSM Pedercini Racing SC-Project  Kawasaki ZX-10RR      2 Laps
   AYRTON BADOVINI   ITA Grillini Racing Team         Kawasaki ZX-10RR      0 Laps

Was Brno/Tsjechie test belangrijk of....

Brno test: Yamaha op de juiste weg, Melandri's "wakkel" probleem opgelost.....  

Voor de Yamaha, Kawasaki en Ducati fabrieksteams ging het na het Assen event gelijk verder naar het Tsjechische Brno voor een tweedaagse test. Na het wegvallen van het Duitse Lausitzring event (verkocht aan de Dekra) wist Superbike organisator Dorna voor 2018 de terugkeer naar het Tsjechische Masaryk circuit bij Brno te bewerkstelligen.

De laatste race op dit prachtige, vloeiende berg en dal circuit ligt alweer een tijdje terug en dateert uit 2012. Niemand minder dan Marco Melandri won hier toen, op BMW, beide races voor Kawasaki coureur Tom Sykes die twee maal tweede werd.

Misschien komt het Tsjechische circuit Ducati en Melandri opnieuw een stuk tegemoet daar Melandri hier ook in 2011 met Yamaha wist te winnen plus een tweede plaats achter Max Biaggi (Aprilia) wist te pakken. Echter Melandri rijdt niet meer met BMW of Yamaha maar met Ducati.

Doch Marco verliet het Brno circuit erg optimistischen en het schijnt dat zijn Ducati crew de problemen wat het wakkelen en slingeren van Melandri’s Panigale heeft kunnen oplossen. Dit probleem had merkwaardig genoeg alleen Melandri's Panigale en alleen als de Italiaan met hoge snelheden in in het zog van zijn rivalen reed. Davies Ducati daarentegen had dit probleem niet!

<< Onze prioriteit lag niet bij het verbeteren van onze racespeed maar bij het krijgen van meer stabiliteit in de motor. >> aldus de Brno routinier, << En ik denk dat we gevonden hebben wat we zochten en duidelijk een stap naar voren hebben gemaakt wat de stabiliteit van de Panigale betreft. >>

 

 

<< We hebben ook diverse vergelijken van verschillende afstellingen doorgevoerd om de oorzaak van het wakkelen en slingeren te vinden en in te dammen. Het is nog niet helemaal perfect maar ik geloof dat we ons doel bereikt hebben. Zoals gezegd, we hebben definitief een stap voorwaarts gemaakt en voor het komende raceweekend in Imola (Italië) heb ik er het volste vertrouwen in dat ik opnieuw voorin meevechten kan. >>

<< Het was een nuttige test en we reizen met een aantal kleine maar effectieve verbeteringen uit Brno af. << Aldus WK tweede Chaz Davies. << Echter wel met de wetenschap dat tijdens een raceweekend altijd alles anders is als tijdens een test natuurlijk...Het is echter alleen al een lust voor het leven weer op het prachtige Brno circuit te mogen rijden. >>

<< Ondanks dat we behoorlijk last hadden van een dikke wind die ervoor zorgde dat er veel pollen in de lucht hingen en ook op het circuit belanden waardoor het circuit niet de optimale grip bood. >>

<< We hebben twee dagen hard gewerkt en antwoord op enige problemen gekregen alhoewel er nog steeds een aantal vraagtekens bij bepaalde dingen open zijn. Nu ga ik eerst naar huis om energie te tanken voor het Imola weekend. >>

Of Melandri’s prestaties in Brno 2011 met Yamaha een goed omen voor Michael van der Mark en Yamaha betekenen staat nog in de sterren geschreven. Wel verliep de test voor het Pata Yamaha team naar wens.

De wisselende weersomstandigheden vonden de meeste teams best ideaal. De eerste dag was het zonnig en warm, de tweede duidelijk koeler en viel er af en toe wat regen.

Jammer genoeg werden er niet met transponders gereden en er geen tijden bekend gemaakt. << Door de verschillende weersomstandigheden konden we veel nuttige data verzamelen die we hier tijdens het raceweekend in Juni natuurlijk goed kunnen gebruiken. >> aldus van der Mark.

<< We hebben een goede basis set-up voor onze R1 kunnen vinden inclusief een goede overzetting van de gearing. Toen het de tweede dag koeler was hadden we gelijk meer grip en hebben dan ook veel met de elektronica en het chassis kunnen experimenteren. >>


Voor Michael van der Mark is het
Tsjechische Masaryk circuit en het podium aldaar niet nieuw, integendeel zelfs. De snelle Nederlander won hier in 2012 de toenmalige Europees Superstock 600 race op een ten Kate Honda! 

Ter herinnering: In het Superbike WK mogen de overzettingen van/in de versnellingsbak gedurende het lopende seizoen niet veranderd worden. Zodoende dat men middels tandwielen de overzettingen/gearing moet aanpassen om iets te veranderen!

Hoewel van der Marks Yamaha teamgenoot Alex Lowes pas sinds 2014 als permanente WorldSBK coureur onderweg is was deze test niet zijn debuut op het Brno circuit.

 

De Brit reed hier in 2011 op een Ten Kate Castrol Honda als invaller voor de geblesseerde Jonathan Rea. Lowes vertrok toen vanaf de 21e plaats en scoorde in de eerste race middels P15 zijn eerste WK punt. In de tweede race crashte de Brit.

<< Een goede test, vooral de tweede dag. >> Loofde de 27 jarige Yamaha coureur zijn crew. << We hebben vooral vooruitgang weten te maken wat de voorvork van de R1 betreft waardoor ik meer vertrouwen heb gekregen bij het ingaan van de bocht. >>

<< Hoewel het de tweede dag een stuk kouder was kon ik betere rondetijden rijden als tijdens de eerste dag. Ook de racesimulatie is veelbelovend. Echter in het midden en bochtuitgang moeten we ons nog verbeteren, daar hapert het nog. >>

Voor het wereldkampioensteam Kawasaki was deze test meer een functie test en ging het er meer om een goede basis afstelling/set-up te vinden voor het raceweekend 8 t/m 10 juni op het Masaryk circuit.

De technische voorsprong die Kawasaki en Jonathan Rea hadden is middels de nieuwe regels behoorlijk gekrompen maar niettemin voert de Noord Ier ook nu weer het WK aan.

Na vier events, 8 races, heeft Rea 30 punten voorsprong op zijn grootste rivaal in het WK: Chaz Davies (Ducati), sinds Rea’s overstap van Honda naar Kawasaki eigenlijk al bijna gewoon!

 

 

Niettemin is de situatie in 2018 duidelijk anders als dat nog in 2017 het geval was: Door de nieuwe regels moet ook de drievoudig wereldkampioen zich meer dan ooit inspannen en is gedwongen de hele race aan zijn limiet gaan. 

Kijken we even terug naar Assen dan zien we dat Rea tot in de laatste ronde met minimaal drie “belagers” te had wat dus duidelijk een ander beeld is als nog in 2017 en daarvoor. De Top 4 kwamen in Assen binnen 1,4 seconde over de finishlijn! 

Zoals gezegd, tijdens de Brno test werkte het team hoofdzakelijk aan het vinden van een goede afstelling/set-up van de Kawasaki ZX 10 RR om hun star te helpen om de komende races op de bovenste trede van het podium te klimmen.

<< Jonathan verlangt van ons een week, zacht rijdende motor die niet onberekenbaar reageert. Dus hebben we hier aan diverse delen en afstellingen gewerkt die deze balans mogelijk maken. >>  aldus Rea’s Crewchief Pere Riba. << Dit was een positieve test en ondanks de ons opgelegde beperkingen (Dorna reglement) maken we nog steeds progressie. Ondanks Jonathan's eerste en tweede plaats in Assen zoeken we natuurlijk permanent naar verbeteringen. >>

Voor Rea was het de eerste keer dat hij met de Kawasaki in Brno reed doch met Honda wist Rea hier in 2010 de eerste race te winnen om de tweede als tweede achter Max Biaggi (Aprilia) af te sluiten.

 << Daar we heel lang niet in Brno waren was het fantastisch hier opnieuw een aantal rondes te rijden. >>aldus de 31 jarige Noord Ier. << Natuurlijk hebben we hier naar een goede basis set-up gezocht en ook een goede compromis gevonden voor het komend raceweekend hier in Juni. >>

<< De eerste dag was het erg warm de tweede was het een stuk kouder wat ideaal was om te zien hoe de banden zich hier onder de verschillende omstandigheden gedragen. Voor de eerste training in Juni hebben we een goede basis set-up voorbereid. >>

Zetten we deze test op een rijtje zien we dat het meer een functie test was als eigenlijk een test wat nieuwe delen/componenten betreft. Ook dit heeft met de nieuwe reglementen te doen waarop we later nog op terug komen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |