image1

Dorna "Boss" Carmelo Ezpeleta: WorldSBK slechts tweede divisie!!!

Donny 12.01.2020

WorldSBK en MotoGP promotor Dorna zijn (opnieuw) van plan het WorldSBK concept "om te buigen" om zo het van normale productiemotoren afgeleide WK nog meer als tweede divisie te kunnen positioneren.

Actueel schijnt de Dorna van plan te zijn om in de nabije toekomst het reglement van het huidige Endurance WK toe te passen.  

Dorna boss Carmelo Ezpeleta kocht eind 2012 de commerciële rechten van het Superbikes en Supersport 600 WK van de FIM die voordien meer dan 20 jaar in handen van de broers Maurizio en Paolo Flammini waren geweest

Deze beide dappere Italianen probeerden lang het WorldSBK middels veel "ontwikkelingsvrijheid" op hetzelfde niveau als de MotoGP (Dorna) te brengen/houden.

Dat lukte de Flammini's ook een aantal jaren en vormden met hun "dikke viertakten" best een bedreiging voor de toenmalige 500 cc Grand Prix tweetakten.

In de tijd van een Fogarty, Edwards, Bayliss, Haga, Corser, Chili & co waren de zware viertakten minstens zo populair bij het publiek als de toenmalige 500 cc Grand Prix!

Dat deze dikke viertacten bijna net zo snel waren als de tweetact 500 cc Grand Prix prototypes 500 kon natuurlijk niet.

Zo kwam het dat de Dorna 2002 "overstapte" van tweecilinder tweetact motoren naar 1000 cc viertaktmotoren.

Ook de naam 500 Grand Prix werd omgedoopt in MotoGP.

Deze zet van de Dorna betekende het einde voor de Flammini broers.

De financieel sterker opgestelde Dorna wist practisch alle motorfietsfabrikanten achter zich te krijgen wat uiteindelijk de doorslag gaf!  

Zo kwam het dat de Flammini broers zich eind 2012 ook geslagen gaven en de World Superbike rechten automatisch terugvloeiden aan de FIM die ze hetzelfde jaar nog verkochten aan de Dorna.

Zo kreeg de Dorna een monopoliepositie in hun schoot geworpen.

Een positie  die ze, zoals we dat de laatste jaren hebben kunnen zien, goed weten om te zetten. 

Dit bv bij de onderhandelingen met de verschillende organisatoren/circuit bestuurders als ook wat TV rechten en de belangen van de verschillende motorfietsfabrikanten aangaat

Natuurlijk hebben we sindsdien ook best wel een aantal positieve veranderingen gezien of mogen meemaken.

Doch deze komen ten opzichte van de negatieve veranderingen in het Superbike gebeuren niet echt tot uitdrukking!

Vooral wat de promotie van het WorldSBK betreft valt er nog (heel) veel te doen ne is één van de redenen mee waarom de publieke interesse voor het WorldSBK te wensen overlaat.

Dat heeft weer tot gevolg dat de "inkomsten" ver onder de verwachtingen van de Dorna blijven en het Superbike WK door de Dorna als de Dorna's "zorgenkindje" is benoemd.  

Veel organisatoren zijn niet meer bereid het lieve sommetje van 300.000 voor een WorldSBK event op tafel te leggen, een bedrag waarmee de Dorna nauwelijks de lopende kosten schijnt te kunnen dekken.

In de MotoGP betaald een organisator al gauw een slordige 4 miljoen Euro voor een event, Qatar, Argentinië, Australië betalen zelfs nog meer!


Zo stelt zich voor de Dorna eind 2019 opnieuw de vraag of het geen fout was zich de Superbike rechten op hun hals te halen en dat ook nog tot eind 2036! 

Ook om die reden is Dorna "Boss" Carmelo Ezpeleta opnieuw erg bemoeid het WorldSBK weer eens als tweede divisie te bestempelen.

Natuurlijk is actueel de meeste aandacht op de MotoGP gericht, ook dit is het werk van Ezpeleta.

Alles bij elkaar geteld heeft Ezpeleta commercieel en zakelijk gezien zijn "motorsportsporen" dik verdiend.

Daarbij had hij het geluk indrukwekkende types als een Barry Sheene, Kevin Schwanz, Mick Doohan en vooral Valentino Rossi in de MotoGP te hebben die meer dan een grote steen hebben bijgedragen aan dit succes!

Doch dit alles doet niks af aan het feit dat, behalve het hogere aantal decibels van de MotoGP bikes, het verschil tussen deze twee fantastische race series niet zo groot is als dat Dorna boss Ezpeleta dat graag zou willen zien.

Nemen we Assen eens als voorbeeld. Hier reed zesvoudig MotoGP wereldkampioen Marc Marquez (Honda) 2019 de snelste raceronde in 1'33.617 wat 174.6 km/u betekend.

Onder beduidend slechtere weersomstandigheden reed Alvaro Bautista (Ducati) als winnaar van de eerste race bij de Superbikes 2019 een tijd van 1'34.949 wat op 172,21 km/u neerkomt.

Dat dit eigenlijk minimale verschil Dorna CEO Ezpeleta niet smaakt is duidelijk want als er iets is wat de Dorna "Boss" persé niet wil is dat deze twee prachtige raceseries met elkaar kunnen wedijveren.

De Formule 1 en bv het Toer/Sportwagen wedijveren ja ook niet als directe concurrenten met elkaar als het om TV zendtijd, sponsoren of publiek gaat is Ezpeleta's mening.

Zo kan Ezpeleta maar moeilijk "verkroppen" dat een aantal sportverslaggevers en journalisten de vijfvoudig WorldSBK wereldkampioen ophemelen als beste Superbike coureur ter wereld en hem daarbij op één lijn zetten met een Marc Marquez!

<< Cal Crutchlow (klopt niet helemaal, bv Danilo Petrucci en Colin Edwards komen bv uit het WorldSBK paddock) is de enige coureur die zich vanuit het Superbike WK in de MotoGP bewezen heeft. >> zo Ezpeleta.

<< Dat is niemand anders gelukt. Daarom heb ik geen begrip voor de jubeltonen wat Rea betreft. >>

<< Jonathan Rea schijnt zijn vaardigheden zelf beter in te schatten anders had hij allang een nieuwe uitdaging in de MotoGP aangenomen om zich met Márquez, Dovizioso en co te meten. >>

Heeft de MotoGP "Pate" daar misschien een beetje gelijk?


Ja en nee, Rea en veel andere SBK talenten hebben nooit echt serieuze en financieel sterke aanbiedingen uit de MotoGP binnen handbereik gehad.

Dus is het meer dan logisch dat de Noord Ier en zijn collega's voor een topteam in het Superbike WK kiezen!

Daar komt bij dat, net als in het WorldSBK Jonathan Rea, ook in de MotoGP een paar uitzonderlijk sterke coureurs zoals een Mick Doohan, Valentino Rossi en actueel Marc Marquez jarenlang de MotoGP beheerst hebben. 

Okay, eerlijk is eerlijk en moet ik als Superbike mens toegeven dat bv rijders zoals een John Kocinski, Max Biaggi, Carlos Checa en Sylvain Guintoli pas na hun GP carrière een Superbike WK titel wisten te winnen.

Superbike coureurs als een Troy Corser, James Toseland, Ben Spies, Neil Hogdson, Noriyuki Haga en Cal Fogarty wisten nooit echt aan te komen in de MotoGP!

Doch over het echte top materiaal beschikten de meeste van bovengenoemde Superbikers ook niet.

Heeft Ezpeleta eigenlijk ooit serieus geprobeerd om (sterke) WorldSBK rijders eens een kans te geven zich in de MotoGP te manifesteren!

 

De "Dorna denkwijze" is eigenlijk simpel te onthullen.

Het mooiste voorbeeld daarvan is dat Rea tijdens de laatste twee gemeenzame tests in Jerez tests de MotoGP stars behoorlijk blameerde en met zijn Kawasaki ZX-10RR het nakijken gaf!

Okay, Marquez, Dovi en Rossi waren geloof in niet van de partij!

Doch nadat dit zowel in 2017 als in 2018 het geval was word er niet meer "gemeenschappelijk" getest!

 

Ook is het de Spanjaard een doorn in het oog dat Kawasaki en BMW in het WorldSBK willen blijven acteren en niet zoals hij dat graag zou willen in de MotoGP!

Volgens de Spanjaard speelt de muziek in de MotoGP waar het daar pas echt om hightech, uitverkochte tribunes en prestige gaat!

Met BMW en Kawasaki als fabrieksteams in de MotoGP zou de commerciële als ook de financiële waarde van de Dorna/MotoGP in ongekende hoogte stijgen. 

Met Honda, Ducati, Yamaha, Suzuki, Aprilia en KTM zijn er al zes merken in de MotoGP vertegenwoordigd, met BMW en Kawasaki zouden dat er acht zijn.

In het World Superbike WK tellen we met Kawasaki, Ducati, Yamaha, BMW en Honda vijf verschillende motormerken.

Tussen de diverse TV zenders en verschillende streamingchannels word er jaarlijks, ondanks de enorme bedragen, nog steeds gevochten om de MotoGP TV rechten.

Positief is natuurlijk dat deze enorme bron van inkomsten de Dorna de mogelijkheid bied jaarlijks een slordige 70 miljoen Euro in de verschillende privé/fabrieksteams te "pompen".   

In tegenstelling tot de MotoGP rijd het Superbike WK 2020 bv niet meer in Japan, Amerika en Zuid Oost Azië.

Zelfs in het mega grote Duitsland vond in 2019 geen WorldSBK event meer plaats.

Dat dit natuurlijk met de "promotie trommel" van de Dorna te doen heeft moge duidelijk zijn.

Het is niet aardig om te zeggen maar ergens lijkt dit koren op de molen van Ezpeleta te zijn om zo het WorldSBK steeds meer in de "verliezerhoek" te manoeuvreren.

<< De MotoGP is de absolute nummer 1 >> aldus Ezpeleta, << Er beweert toch ook niemand dat een voetbalteam uit de tweede divisie beter is dan bijvoorbeeld een Bayern München of FC Barcelona. >>


Waarschijnlijk heeft de Dorna Boss in een paar punten best wel gelijk.


Doch nuchter gezien is het verschil tussen, behalve de decibels dan, de zg miljoenen verslindende prototypes en de gewoon "koopbare" Superbikes gewoon te klein.  

Hadden we boven al eens de tijden van Assen vergeleken zo hebben we hetzelfde nog eens gedaan met de rondetijden van Phillip Island/Australië.  

Maverick Vinales (Yamaha) reed hier 2019 in 1'29.322 min (179.2 km/u) de snelste raceronde terwijl Cal Crutchlow (Honda) met 344 km/u de hoogste topspeed liet meten.  

Bij de Superbikes reed Alvaro Bautista (Ducati) in 1'30.884 (176,07 km/u) de snelste tijd en had met 314,0 km/u de hoogste Topspeed.

Zoals gezegd, het verschil is niet, behalve financieel dan, zo groot als sommige mensen dat graag zouden willen! Het is voor de Dorna dan ook een probleem dit kleine verschil te verkopen!

Dus is de enige weg: De Superbikes langzamer maken en dus is gaan we (Dorna/Ezpeleta) verder met het "slopen" van het WorldSBK reglement.

Zo wil de Dorna dat er toekomstig (opnieuw) een omdenken moet gaan plaatsvinden wil men, ook opnieuw, het Superbike reglement op zijn kop te zetten.

Daarmee wil de Dorna (lees Ezpeleta) het Superbike WK nog duidelijker als tweede divisie positioneren en is van plan deze "racemotoren" aan het reglement van het Endurance aanpassen. 

Wat opnieuw een castratie van de Superbikes betekend waar weinig of geen tuning vrijheid meer geoorloofd is!

Mocht dit plan zijn weg vinden kan de Dorna zich na x tijd zich op de borst kloppen dat de peperdure prototypes in de MotoGP zo vreselijk snel zijn!

Daarnaast gaat het gerucht dat men de Superbike rijders ook wil verplichten aan het Endurance WK mee te doen. Dit is echter tot dusver alleen maar een (groot) gerucht...


 

 

 

 

 

 

 

We gaan het zien en beleven....

 

 

 

Carlos Checa: "Een enkele race is spannender."

Ducati zal nog lang de WorldSBK statistieken blijven aanvoeren.

Donny 08.01.2020

Door het "invoeren van de Yamaha R3 Cup moest het tijdplan van de Europese WorldSBK events voor 2020 een ietwat gemodificeerd worden.

Kritiek punt is en blijft echter ook voor 2020 de in 2019 ingevoerde Tissot Superpole race!

Zo hebben we 2019 voor het eerst in de Superbike geschiedenis drie races in één raceweekend kunnen zien.

De eerste zo te zeggen normale wordt op zaterdag verreden waarna het zondagmorgen om 11.00 verder gaat met de Tissot Superpole race en dan volgt om 14.00 uur de tweede “normale” race.

Bij de fans schijnt, volgens de Dorna dan, het nieuwe eventschema één WorldSBK race op zaterdag en twee races op zondag goed aan te komen.

Waarschijnlijk heeft dat meer te doen met het feit dat men voor hetzelfde geld drie Superbikes races krijgt aangeboden.

Bij de teams komt deze Superpole race niet goed aan en men is absoluut niet blij met het extra werk wat deze race hun verschaft.

Ook de meeste rijders zien het nut van deze “Sprintrace” niet echt in en definiëren deze race als een extra kwalificatie voor de startopstelling voor de tweede race!

Doordat de Dorna de Tissot Superpole race pas invoerde nadat alle rijders hun contracten al getekend hadden werd geen van de coureurs hiervoor betaald!

WorldSBK traditionalisten ergert het vooral dat overwinningen, podiumplaatsen, aantal racestarts en snelste ronden van deze Sprintrace net als en normale races wordt behandeld en zo dus ook meetelt in de WorldSBK statistieken.

Zo is het slechts een kwestie van tijd dat alle bestaande records achterhaald worden omdat er een derde meer races gereden worden!In 2011 moesten toenmalig WorldSBK wereldkampioen Carlos Checa & co tot eind 2018 twee races per zondag rijden.

Wat betekend dat de snelle Spanjaard tussen 2008 en 2013 in het totaal 150 Superbike races reed.

Als er in datzelfde tijdperk al een Sprintrace hebben bestaan zouden dat er 224 zijn geweest!

Deze “derde race” houdt de inmiddels 47 jarige Checa voor absoluut absurd: << Voor mij functioneerde het systeem met twee races (zondag) per event gewoon goed hoewel ik één race per event nog beter vind. >>  zo de Spanjaard.

<< De toeschouwers krijgen dan wel meer races te zien maar ik kan me best voorstellen dat het problematisch wordt tijdens alle races op de tribune te zitten. >>

<< Drie races zijn voor de TV en sponsoren mogelijkerwijze interessant doch één enkele race is veel spannender. >>

<< En als je dan ook nog zo overheersende coureurs als Jonathan Rea (Kawasaki), (of Marc Marquez red.) hebt is de kans groot dat het WK al halfweg het seizoen beslist is! >>

Net als oa Jonathan Rea, Tom Sykes (BMW), en zo nog wel een paar toppers, bekritiseerd ook Checa de regel van één motorfiets per coureur.
<< Ondanks het feit dat er drie races gereden moeten worden beschikken de coureurs slechts over één bike. >> aldus Checa.

<< Dat vindt ik weinig zinvol. Het klopt ook niet dat er op die manier geld gespaard wordt. Het is beter en niet duurder dat alle rijders twee bikes in hun box hebben staan. >>

Ik moet aan dit alles toevoegen dat eigenlijk alle rijders teams en vooral de fans het liefst weer, zoals vroeger, twee normale races op zondag zouden zien.

Om perse drie races te willen rijden zou de Dorna zaterdags de 25 minuten Superpole toch kunnen "inruilen" tegen de 10 ronden durende Tissot Superpole race en de uitslag daarvan geld dan voor de eerste race op zondag!

We gaan het opnieuw zien en beleven, hieronder alvast het eventschema van 2020:   

Vrijdag:  Start  Duur/min. Klasse        Sessie

          09:00     30     WorldSSP 300   FP1 A
          09:45     30     WorldSSP 300   FP1 B
          10:30     50     WorldSBK       FP1
          11:30     45     WorldSSP 600   FP1
          12:30     30     Yamaha R3 Cup  FP1
          13:30     30     WorldSSP 300   FP2 A
          14:15     30     WorldSSP 300   FP2 B
          15:00     50     WorldSBK       FP2
          16:00     45     WorldSSP 600   FP2
          17:00     30     Yamaha R3 Cup  FP2

Zaterdag: Start  Duur/min. Klasse         Sessie
          09:00     20     WorldSBK       FP 3
          09:30     20     WorldSSP 600   FP 3
          10:00     15     WorldSSP 300   FP 3 A
          10:25     15     WorldSSP 300   FP 3 B
          11:00     25     WorldSBK       Superpole
          11:40     25     WorldSSP 600   Superpole
          12:20     20     WorldSSP 300   Superpole
          12:50     20     Yamaha R3 Cup  Superpole
          14:00            WorldSBK       Race 1    
          15:15            WorldSSP 300   Last Chance Race
          16:10            Yamaha R3 Cup  Race 

Zondag:   Start   Tijd/Min. Klasse        Sessie
          09:00     15     WorldSBK       Warm-up
          09:25     15     WorldSSP 600   Warm-up'
          09:50     15     WorldSSP 300   Warm-up
          11:00            WorldSBK       Tissot Superpole Race
          12:30            WorldSSP 600   Race
          14:00            WorldSBK       Race 2
          15:15            WorldSSP 300   Race

Ducati zal nog lang de WorldSBK statistieken blijven aanvoeren.

Ondanks dat de afgelopen vijf jaar voor Ducati triest verliepen zijn de anderen de komende zeven jaar niet in staat het zo traditierijke "racemerk" de WorldSBK troon te stoten als het gaat om het aantal WK titels.

Sinds het begin van het Superbike WK in 1988 werden er tijdens de 32 jaar van zijn bestaan 17 verschillende coureurs tot wereldkampioen gekroond.

Met grootheden als een Doug Polen, Carl Fogarty en bv een Troy Bayliss tot en met Carlos Checa in 2011 "sleepten" acht verschillende Ducati V2 coureurs maar liefst 14 WK titels naar het Italiaanse Bologna!

Sinds 2019 echter moest het oude V2 concept (jammer genoeg?) plaats maken voor een nieuw V4 concept alla MotoGP.

Achter Ducati volgt Kawasaki met nu 7 WK titels waarvan Jonathan Rea er maar liefst vijf (2015-2019)voor zijn rekening nam na Tom Sykes in 2013 en Scott Russel in 1993.

Met deze 7 WK titels liggen de groenen nipt voor aartsrivaal Honda die met Fred Merkel (1988-1989), Colin Edwards (2000-2002), John Kocinski (1997) en James Toseland (2007) zes titels in hun bezit hebben.

Daarachter volgt Aprilia die met Max Biaggi (2010-2012) en Sylvain Guintoli (2014) drie WK titels veroverden. Yamaha (Ben Spies 2009) en Suzuki (Troy Corser 2005) wisten beide één WK titel te winnen.            

Nog duidelijker is de statistiek als het gaat om het WK der verschillende motormerken. Daar won Ducati tussen 1991 en 2011 maar liefst 17 maal de titel.

Kawasaki volgt tussen 2015 en 2019 met 5 keer terwijl Aprilia (2010-2014) en Honda (1988, 89, 90 en 97) deze beide 4 keer de "fabrikanten" titel wonnen.

Ook Yamaha (2007) en Suzuki (2005) wisten ooit een keer de "merkenbokaal" te veroveren.  

Van alle regelmatig engageerde merken wacht Honda, James Toseland in 2007, het langst op een WK rijder titel.

De laatste merkentitel van werelds grootste motorfietsfabrikant Honda ligt nog verder terug: 1997!

Alle wereldkampioenen sinds 1988:

Jaar Rijder            Motormerk    Merken WK

2019 Jonathan Rea      Kawasaki     Kawasaki
2018 Jonathan Rea      Kawasaki     Kawasaki
2017 Jonathan Rea      Kawasaki     Kawasaki
2016 Jonathan Rea      Kawasaki     Kawasaki
2015 Jonathan Rea      Kawasaki     Kawasaki
2014 Sylvain Guintoli  Aprilia      Aprilia
2013 Tom Sykes         Kawasaki     Aprilia
2012 Max Biaggi        Aprilia      Aprilia
2011 Carlos Checa      Ducati       Ducati
2010 Max Biaggi        Aprilia      Aprilia
2009 Ben Spies         Yamaha       Ducati
2008 Troy Bayliss      Ducati       Ducati
2007 James Toseland    Honda        Yamaha
2006 Troy Bayliss      Ducati       Ducati
2005 Troy Corser       Suzuki       Suzuki
2004 James Toseland    Ducati       Ducati
2003 Neil Hodgson      Ducati       Ducati
2002 Colin Edwards     Honda        Ducati
2001 Troy Bayliss      Ducati       Ducati
2000 Colin Edwards     Honda        Ducati
1999 Carl Fogarty      Ducati       Ducati
1998 Carl Fogarty      Ducati       Ducati
1997 John Kocinski     Honda        Honda
1996 Troy Corser       Ducati       Ducati
1995 Carl Fogarty      Ducati       Ducati
1994 Carl Fogarty      Ducati       Ducati
1993 Scott Russell     Kawasaki     Ducati
1992 Doug Polen        Ducati       Ducati
1991 Doug Polen        Ducati       Ducati

1990 Raymond Roche     Ducati       Honda
1989 Fred Merkel       Honda        Honda
1988 Fred Merkel       Honda        Honda

Rijders WK:                      Merken WK:

Ducati    14          Ducati   17
Kawasaki   7         
Kawasaki  5
Honda      6          Aprilia   4
Aprilia    3          Honda     4
Yamaha     1          Yamaha    1
Suzuki     1          Suzuki    1

 

 


 

Superbike WK: Waarom we 2020 een geweldig seizoen gaan krijgen…

Donny  04.01.2020

Allereerst willen we jullie natuurlijk allemaal een gelukkig en gezond nieuwjaar toewensen.

Eind volgende maand gaat op het Australische Phillip Island alweer het 33e seizoen van het WK Superbikes van start.

Hieronder een paar noemenswaardigheden waarop de WorldSBK fans zich kunnen verheugen.

Van één ding kunnen we 2020 zeker zijn, alle coureurs en motormerken openen 2020 opnieuw de jacht op vijfvoudig wereldkampioen Jonathan Rea en Kawasaki.

Natuurlijk weten Rea en zijn werkgever Kawasaki dat ook hun ara eens zal eindigen.

Of dat echter in 2020 het geval zal zijn staat nog in de sterren geschreven, wel is het zo dat Champ Rea 2020 waarschijnlijk meer tegenstand zal krijgen dan ooit!

Komend seizoen zullen we meer fabrieksteams in actie gaan zien als dat we de laatste jaren gewend waren.

Vooral Ducati en BMW, maar ook Yamaha zijn allemaal geladen om Kawasaki en Jonathan Rea van de troon te stoten!

Vooral bij Ducati brand het zo te zeggen.

 

Het traditierijke en meest succesvole Superbike motormerk in de Superbike geschiedenis wil na acht jaar zonder titel, Carlos Checa 2011, eindelijk de titel terug naar Bologna halen.

Met de komst van Brits Superbike Champion 2019 en ex MotoGP coureur Scott Redding brengt Ducati na Alvaro Bautista opnieuw een ex MotoGP rijder aan het “front”.

Samen met de snelle “Walesman” Chaz Davies vormt dit een geducht duo als het om titelaanspraken voor 2020 gaat!

 

Naast Kawasaki en Ducati is te verwachten dat Yamaha samen met Michael van der Mark en de jonge Turk Toprak Razgatlioglu opnieuw een stap voorwaarts hebben kunnen maken.

Dat beide coureurs in staat zijn races te winnen hebben we nog in 2019 kunnen zien.

Het officiele BMW fabrieksteam wil na een beresterke comeback het afgelopen seizoen 2020 met Tom Sykes en nieuwkomer Eugene Laverty hun eerste zege(s) veroveren en zijn vast van plan zich 2020 in de titelstijd te mengen.  

2020 keert Honda na lange tijd van afwezigheid, 2002 Colin Edwards, als offcieel HRC (Honda Racing Corporation) fabrieksteam terug in het WorldSBK paddock.

Daarbij zetten de Japanners op de vicewereldkampioen van 2019 Alvaro Bautista.

Naast de Spanjaaard heeft men routinier en de als ontwikkelings coureur bekend staande Leon Haslam aangetrokken.

Deze beide snelle routiniers zullen 2020 over een nieuwe en, aldus Honda HRC, revolutionare Honda Fireblade gaan beschikken!

Nieuwe/andere coureurs:Naast Scott Redding is ook de Amerikaan Garrett Gerloff nieuw in het WorldSBK. Gerloff treed 2020 naast Federico Caricasulo voor het GRT Yamaha team aan.

Naast HRC Honda zullen we 2020 met Teams Brixx en Motocorsa twee nieuwe Ducati teams in actie gaan zien.

Naast Redding en Gerloff keren nog een aantal nieuwe cq oude gezichten terug in het WorldSBK paddock.De bekenste daarvan is natuurlijk Xavi Fores (Kawasaki), maar ook Lorenzo Savadori (Kawasaki), vicewereldkampioen SSP 600 Federico Caricasulo (Yamaha), de Japanner
Takumi Takahashi, (Honda) en de Chileen Maximilian Scheib zijn geen onbekenden.

2020 een hoog karaats rijdersveld.

Het 2020 deelnemersveld in het Superbike WK is met actueel 22 rijders beduidend groter als de afgelopen jaren.

Met Jonathan Rea (5 x WorldSBK), Tom Sykes (1 x WorldSBK), Michael van der Mark (1 x SSP 600) en Alvaro Bautista (1 x 250 cc) staan er vier wereldkampioenen aan de start die samen acht titels bezitten. 

Zouden we de nationale en Europese titelhouders erbij tellen groeit het aantal  Champions duidelijk: Met Leon Haslam, Leon Camier, Scott Redding en Alex Lowes staan er bv vier Britisch Superbike kampioenen op de stargrid!

Michael Rinaldi, Lorenzo Savadori en Leandro Mercado wisten allen het Europees Superstock 1000 kampiooenschap te winnen terwijl Toprak Razgatlioglu een Europees Superstock 600 titel op zak heeft!

 

Honda: Geen blamages meer! 

Sinds 2007, James Toseland, wist Honda geen WorldSBK titel meer te winnen. Ook de zg merkentitel werd sinds 1997 niet meer gewonnen.

Ondanks dat Honda's voorkeur jarenlang naar de MotoGP en de rally Dakar ging schijnt het nu dat de jarenlange Superbike blamages werelds grootste motorfietsenfabrikant (eindelijk) te veel werden.


Doch wat berichtgeving betreft is Honda/HRC steeds erg woordkarig en het enige wat echt vrij gegeven is dat men 2020 als officieel HRC factory team 2020 vanuit het Spaanse Barcelona gaat "opereren".

Dat het Honda ernst is zien we aan het feit dat men vicewereldkampioen Alvaro Bautista heeft aangetrokken als coureur. Wat de nieuwe Honda Fireblade CBR1000RR-R SP2 betreft is er weinig bekend.

Mocht de door Honda vrijgegeven technische data kloppen handelt het zich hier om een sterke en misschien revolutionaire bike die evenwaardig is aan de Ducati Panigale V4R!

Wat Moriwaki Mie Honda betreft is het zo dat  teamcheffin Midori Moriwaki 2020 als Honda HRC satellietteam hun tenten zullen opslaan en samen met de Tsjech Milos Cihak een nieuw team vormen. 

Cihak was vroeger in (Pro Race Honda) in het Supersport WK en de Moto2 onderweg en heeft de nodige Honda ervaring.

Als coureur is alleen de Japanse HRC "edeltester" Takumi Takahashi bevestigd, een tweede rijder schijnt gezet te zijn doch Cihak/Moriwaki wilden geen naam noemen!

Dit nieuwe team betekend de ondergang van het sinds 2007 in het Superbike paddock aanwezige Althea Team van Genesio Bevilacqua 2020.


Daarbij was teamchef
Bevilacqua er tot voor kort nog van overtuigd 2020 met een eigen Honda en coureur in de startopstelling te staan!

Het enige wat er na 12 jaar actief te zijn geweest in oa het Supersport/Stock 600, Stock 1000 en Superbikes kampioenschap nog overblijft voor Althea Racing is 2020 de hospitality voor het Moriwaki team te verzorgen, triest maar waar.

Nieuw: Oschersleben en Barcelona...

De al sinds jaren totaal ongeliefde seizoenfinale in het Arabische Qatar is 2020 niet meer. Jammer genoeg vindt deze finale ook in 2020 niet in Europa plaats maar in het Argentijnse San Juan.

Qatar is komend seizoen het tweede event, 13 t/m 15 maart, na de openingsrace in Australië.

Na een tweejarige pauze keert 2020 Duitsland terug in de WorldSBK en mag Motopark Arena Oschersleben van 31 juli tot 2 augustus de WorldSBK stars ontvangen.

Met Barcelona/Spanje, 18 t/m 20 september hebben we dan een twee nieuwe "kandidaten" in de WorldSBK 2020 kalender.

Vier raceklassen.

Na het "Afschaffen" van het Europees Superstock 1000 kampioenschap 2018 (laatste kampioen Markus Reiterberger) hadden we afgelopen seizoen slechts drie klasses.

Voor 2020 wordt de Yamaha R3 Europe Cup aan de raceweekends toegevoegd. Net als het Supersport 300 WK rijden deze heren alleen tijdens de Europese races.

Races en Superpole: Geen veranderingen.

De nieuwe Tissot Superpole race werd volgens de Dorna door de fans positief opgenomen.

Ook het grote aantal deelnemers in de Supersport 300 die per event in twee groepen worden verdeeld is volgens de fans zinvol en blijft ook 2020 zo.


Ook het invoeren van kwalificatiebanden voor alle klassen word als erg positief gezien, voorheen was dat alleen voor de Superbikes weggelegd.

Voor de financieel minder goed gestelde teams is dit natuurlijk een extra belasting! 

Wat de Superpole betreft blijft alles bij het oude wat betekend dat de Superbikers ook 2020 25 minuten de tijd hebben een snelle tijd te laten klokken....Actueel ziet het startveld voor 2020 er als volgt uit:

Kawasaki Racing Team WorldSBK   Kawasaki   Jonathan Rea         (GBR) Alex Lowes          (GBR)
Aruba.IT Racing Ducati          Ducati     Chaz Davies          (GBR) Scott Redding       (GBR)
Pata Yamaha WorldSBK Team       Yamaha     Michael van der Mark (NED) Toprak Razgatlioglu (TUR)
BMW Motorrad WorldSBK Team      BMW        Tom Sykes            (GBR) Eugene Laverty      (IRL)
HRC Honda Racing Corporatien    Honda      Alvaro Bautista      (ESP) Leon Haslam         (GBR)
GRT Yamaha                      Yamaha     Federico Caricasulo  (ITA) Garrett Gerloff     (USA)
Team Pedercini Racing           Kawasaki   Jordi Torres         (ESP) Lorenzo Savadori    (ITA)
Puccetti Racing                 Kawasaki   Javier (Xavi) Fores  (ESP)
Ten Kate Racing                 Yamaha     Loris Baz            (FRA)
Barni Racing Team               Ducati     Leon Camier          (GBR)
Team Goeleven                   Ducati     Michael Rinaldi      (ITA)
Orelac Racing VerdNatura        Kawasaki   Maximilian Scheib    (CHL)
Moriwaki Mie Honda              Honda      Takumi Takahashi     (Jap) ???
Brixx Ducati Performance        Ducati     Sylvain Barrier      (FRA)

WorldSBK 2020: Bijna de puntjes op de I???

Donny 15.12.2019

De jaarlijks weerkerende stoeltjesdans voor het seizoen 2020 bevind zich, op een paar "zitjes" na, alweer in de eindfase. Desondanks lopen we het nog een keer snel door en beginnen bij de fabrieksteams.

Bij vijfvoudig wereldkampioen Kawasaki was vijfvoudig wereldkampioen Jonathan Rea al gezet. Het laatste "betere" zitje naast Champ Rea wordt 2020 ingenomen door de WK derde van 2019 Alex Lowes.

Ook bij Kawasaki's grootste "belager" Ducati is alles fiks. De "Welshman" Chaz Davies blijft aan boord terwijl Brits Superbike kampioen Scott Redding komend seizoen zijn debuut als opvolger van WK tweede Alvaro Bautista zal maken.

Yamaha zorgde in 2019 waarschijnlijk voor de grootste verrassing door voor 2020 de 23 jarige Toprak Razgatlioglu bij Kawasaki "weg te lokken".

Naast de Turk zal Michael van der Mark opnieuw een aanloop met Yamaha op de WK tetel nemen.

Ook bij het Duitse BMW Motorrad WorldSBK Team werd een nieuwe coureur ingelijfd.

Naast de wereldkampioen 2013 Tom Sykes maakt WorldSBK en MotoGP routinier Eugene Laverty zijn opwachting voor 2020.

 

Met de komst van de Ier gelukte ook de "Bayern" een echte verrassing.

Mooi detail: In 2013, het jaar waarin Sykes (Kawasaki) wereldkampioen werd, veroverde Laverty (Aprilia) het vicewereldkampioenschap.

Bij Honda was het een hele tijd lang erg onoverzichtelijk en spannend wat de Japanners voor hadden.

Daarbij zat het eraan te komen dat Honda 2020 als officieel HRC (Honda Racing Corporation) fabrieksteam wou aantreden wat 2020 dus het geval is.

Daarvoor "lokten" HRC verrassend vicewereldkampioen 2019 Alvaro Bautista (16 zeges Ducati) bij Ducati weg waarmee de Japanners aangeven dat het menens is!

Aanvankelijk was de plaats naast Bautista voorbehouden aan de Japanner Takumi Takahashi doch plotseling besliste Honda Japan voor 2020 de Britse routinier Leon Haslam te contracteren! 

Al met al een interessant deelnemersveld wat de fabriekscoureurs betreft en ook in de privéteams vinden er een aantal interessante veranderingen plaats...

Actueel zien de officiële fabrieksteams 2020 er als volgt uit:

Kawasaki: Jonathan Rea         (GBR) Alex Lowes          (GBR)
Ducati:   Chaz Davies          (GBR) Scott Redding       (GBR)
Yamaha:   Michael van der Mark (NED) Toprak Razgatlioglu (TUR)
BMW:      Tom Sykes            (GBR) Eugene Laverty      (IRL)
Honda:    Alvaro Bautista      (ESP) Leon Haslam         (GBR)

De privé teams 2020?

Ook bij de privé teams zijn (bijna) alle "topplaatsen" vergeven en zijn er eventueel drie zitjes (nog) niet helemaal zeker.

Pijnlijk punt in de "racerij" is en blijft dat veel rijders, ondanks dat ze in een WK rijden, een behoorlijke zak met duiten mee moeten nemen om überhaupt ergens te kunnen rijden!

Het gevolg daarvan is dat veel sterke (sub) toppers en jonge talenten moeilijk aan concurrentwaardig materiaal kunnen komen wat ook nog eens betaalbaar is!

Dat dit de "doorstroming" en het doorbreken van jonge talenten behoorlijk in de weg staat moge duidelijk zijn.

De grootse aandrang onder deze "privé" teams gold vooral de "zitjes" bij GRT Yamaha, Puccetti Racing (Kawasaki), Ten Kate Yamaha Team en Barni Racing (Ducati).

Bij deze teams spelen vooral de sponsorgelden een grote rol wat hun rijders betreft. GRT Yamaha was de eerste van deze vier sterke teams die alles op een rijtje hadden.

GRT liet al vroeg in het seizoen weten 2020 met FIM Supersport 600 vicewereldkampioen 2019 Federico Caricasulo in zee te gaan.

 

Doch de plaats naast de Italiaan bracht opnieuw weer een (Yamaha) verrassing met zich mee door voor 2020 de Amerikaan Garrett Gerloff te arrangeren! 

Waarschijnlijk kwam deze deal vooral onder de druk van Yamaha Amerika en de Dorna tot stand om eindelijk weer een Amerikaan in het WK te hebben! !

Het Puccetti Racing (Kawasaki) moest eerst het verlies van Razgatlioglu (en hoofdsponsor Turkije) verwerken doch het aanbod van rijders voor het Italiaanse topteam was groot.

Uiteindelijk koos teammanager Manuel Puccetti voor routinier en dus WorldSBK terugkeerder Xavi Fores.

Bij Barni Ducati was men wat langer nodig alvorens men voor 2020 besloot met de in 2019 lang geblesseerde Leon Camier in zee te gaan.

Ook actueel is de Brit geblesseerd aan zijn schouder maar als alles past is hij eind januari weer fit.

Last but not least is natuurlijk de vraag of het Ten Kate Racing Yamaha team 2020 met één of met twee coureurs aan het seizoen gaan beginnen.

 Mochten het er twee worden is hier in principe nog een zitje vrij. Actueel is echter alleen zeker dat het 2020 verder gaat met Loris Baz. 

Werd er vooreerst een soort van mondelinge afspraak met Sandro Cortese gemaakt zo schijnt het nu zo te zijn dat het team de Duitser vrij laat ergens anders te ondertekenen!

Het Moriwaki Althea Mie team gaat 2020 functioneren als satellietenteam van het officiële HRC team.

Hier geld hetzelfde als bij ten Kate Yamaha, en is het niet bekend of dit één of twee bikes gaan worden.

Actueel is alleen de Japanse (Honda) routinier Ryuichi Kiyonari gezet. Tot dusver heerst er (opnieuw) een diep stilzwijgen wat de definitieve plannen voor 2020 zijn.

Wel vallen er bv de namen van Sandro Cortese en Mattia Pasini (Moto2) doch alles onofficieel.

Bij het Team Pedercini Racing (Kawasaki) was men het allang eens met WK elfde Jordi Torres aan boord terwijl WorldSBK terugkeerder Lorenzo Savadori de teamgenoot van de Spanjaard gaat worden.

Bij het GoEleven Ducati neemt 2020 de jonge Italiaan Michael Rinaldi de plaats in van de naar BMW vertrokken Eugene Laverty.

Al in Qatar maakte het financieel niet echt op rozen gebette Orelac Racing VerdNatura Team bekend dat men in 2020 opnieuw van de partij zal zijn en stelden onlangs de Chileen Maximilian Scheib als coureur voor.

Voor 2020 worden er twee nieuwe teams aan het startveld toegevoegd. Deze twee zullen, om budgettaire redenen, alleen aan de Europese races deelnemen.

Deze teams, het Team Motocorsa Ducati en het Team Brixx Ducati hebben in 2019 per wildcard al een beetje WorldSBK lucht gesnoven wat schijnbaar goed aankwam. 


Het Britse Team Motocorsa maakte onlangs bekend 2020 van start te gaan met de Argentijn Leandro "Tati" Mercado. 

Mercado en Rinaldi zijn bv mooie voorbeelden van de snelle jongere talenten die "uitgeremd" worden door verkeerd materiaal en te weinig geld!

Het uit het Brits Superbike kampioenschap stammende Team Brixx Ducati team was aanvankelijk van plan met tweevoudig Europees Superstock 1000 kampioen (BMW) Sylvain Barrier uit te rukken.

Doch actueel is hier niets officieel bevestigd!


Hieronder de privé teams/rijders die zeker zijn van deelname 2020:

Puccetti Racing:   Kawasaki     Javier (Xavi) Fores  (ESP)
Ten Kate Racing:   Yamaha       Loris Baz            (FRA)
Barni Racing:      Ducati       Leon Camier          (GBR)
GRT Yamaha:        Yamaha       Federico Caricasulo  (ITA) Garrett Gerloff  (USA)
Team Pedercini:    Kawasaki     Jordi Torres         (ESP) Lorenzo Savadori (ITA)
Go Eleven Ducati:  Ducati       Michael Rinaldi      (ITA)
Team Orelac:       Kawasaki     Maximilian Scheib    (CHL)
Moriwaki/Althea    Honda        Ryuichi Kiyonari     (Jap)
Team Brixx Ducati  Ducati       Sylvain Barrier???   (FRA)

Op dit moment zijn er 21 rijders gezet. Mochten Moriwaki/Althea Honda en ten Kate Yamaha alsnog een tweede rijder presenteren zijn we bij 23 rijders.

Dat is waarschijnlijk ook het maximale wat de Dorna wil!

In deze nieuwe constellatie zouden we 2020, alle genoemde teams meegerekend, 6 Kawasaki's, 5 Ducati's 2020, 5 Yamaha's, 3 Honda's en 2 BMW's op de startgrid zien!

Daarbij "beloofd" de Dorna (opnieuw) meer Wildcard inzetten voor 2020 doch, sorry Dorna, functioneren deed dat eigenlijk nooit in al die jaren! 

Jonathan Rea had het aanvangs 2019 erg moeilijk met de sterk acterende Alvaro Bautista die het WK middels zijn "crashfestijn" de Champ zijn vijfde WK titel "schenkte".

Echter in 2019 hebben we kunnen zien dat bv Alex Lowes, Michael van der Mark en Toprak Razgatlioglu beduidend dichterbij zijn gekomen waardoor we 2020 wel eens een spannend seizoen kunnen verwachten. 

Daarnaast hebben we met Scott Redding, Xavi Fores, Federico Caricasulo, Garret Gerloff, Lorenzo Savadori, Maximilian Scheib en Sylvain Barrier zeven nieuwe/bekende gezichten wat op zich ook positief is natuurlijk...


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto credit: WorldSBK en donnyfoto.com

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |