image1

Het WK is nog helemaal open: Wordt Portimao de verrassing?

Donny  5 August 2020

Na de tot dusver zes verreden races zagen we 6 verschillende rijders op het podium met 4 verschillende winnaars met 3 verschillende motormerken.

Ook hadden we twee verschillende WK leiders, Alex Lowes (Kawasaki) en nu dus Ducati “piloot” Scott Redding. Komend weekend, 7 t/m 9  augustus, kampeert het WorldSBK circus op het Algarve International Circuit nabij het Portugese Portimão. 

Na afgelopen weekend een opwindende terugkeer van het Superbike Wereldkampioenschap 2020 op het Circuito de Jerez - Angel Nieto te hebben beleefd krijgt niemand tijd om uit te rusten.

Ducati WorldSBK Rookie Scott Redding komt met 24 punten voorsprong op vijfvoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) naar Portugal.

De goedlachse en met nuchtere spreuken begaafde Brit won in Spanje zijn eerste twee WorldSBK races, werd tweede in de Tissot Superpole race en stond ook tijdens het openingsweekend in Australië 3 keer als derde op het podium.

Daarmee is Redding actueel de enige coureur die na alle races op het podium stond en zodoende het WK aanvoert met 98 punten.

Nog in 2019 won Alvaro Bautista met de toen nog nieuwe Ducati Panigale V4 R de tweede race op het snelle Portugese circuit. 

 

Ook Redding's Ducati teammaatje Chaz Davies keerde in Jerez terug op het WorldSBK podium middels een sterke tweede plaats in race twee. 

De altijd vechtende en spectaculair rijdende Davies vocht zich eerst al in de eerste race naar een sterke vierde plaats, werd 5e in de Superpole race en finishte als sterke tweede in de laatste race.

Zo schoof de Brit in Jerez op van de achtste naar de vijfde plaats in het WK.


Deze één-twee van Redding en Davies was het eerste dubbele podium voor Ducati sinds Assen 2012.

Toen stonden er met Guintoli, Giugliano en Carlos Checa zelfs drie Ducati coureurs op het Asser podium!

Nog in 2019 stond Davies na de eerste race als tweede op het Portimao podium.

Mocht Davies kunnen aanknopen aan zijn sterke Jerez resultaten is er ernstig rekening te houden met de “Welshmen”.

Regerend en vijfvoudig wereldkampioen Jonathan Rea kende een contrastrijk weekend in Jerez.

Het positieve is: Rea kwam als WK vierde naar Jerez en verliet Spanje als WK tweede met 74 punten. 

Minder goed: De Kawasaki coureur leide de beide "normale" races maar moest beide keren, pijnlijk genoeg, zijn meerdere erkennen in een sterke Scott Redding.

De Tissot Superpole race wist de Noord Ier dan wel voor diezelfde Scott  Redding te winnen doch in de tweede “normale” race finishte de Champ, voor het eerst sinds Laguna Seca in 2014, als zesde buiten de Top 5.



Doch Portimao behoord tot de absolute favorieten wat de Champ betreft en is het circuit bij uitstek waar Rea wel eens revanche zou kunnen gaan nemen! 

Rea won hier in het verleden al 9 races en stond 17 maal op het Portugese podium. Ook vertrok Rea hier net als Mister Superpole Tom Sykes al drie keer vanaf de Pole.

Rea’s nieuwe Kawasaki teamgenoot Alex Lowes kwam als WK leider naar Jerez doch nog geen een week later komt de Brit met 72 punten als WK derde naar Portugal.

Doch wie weet geeft zijn eerste Portimao podium van 2019, P3 in race 2, hem een extra portie positieve energie om terug te slaan.

Slechts twee punten scheiden hem van P2 in het WK! 

Het supertalent Toprak Razgatlioglu (Yamaha) komt als WK vierde (66 punten) naar Portugal. 

De met Yamaha goed op dreef zijnde Turk stond dit seizoen al vier keer op het podium maar moest ook, middels twee technische defecten, twee DNF’s (did not finish) incasseren!

Doch het prachtige berg en dal circuit schijnt Sofuoglu’s “protegé” te liggen: In 2019 stond “Razgat” hier na race twee als derde op het podium. 

Daarnaast, in 2015 ben 2017, won hij hier respectievelijk de races in zowel het Europees Superstock 600 kampioenschap als ook in het Europees Superstock 1000. 

Ook de Nederlander Michael van de Mark (Yamaha) kent het Portugese podium. MvdM de veroverde in Jerez zijn eerste 2020 podium door in de Tissot Superpole race derde te worden.

Echter net als zijn Yamaha teammaatje Razgatlioglu heeft ook Michael al een DNF achter zijn naam staan. 



Van der Mark komt als WK zesde met 47 punten naar Portugal maar kent zoals gezegd, 6 podiumplaatsen, het Portimao podium zeer goed.

Nog in 2019 stond de Nederlander hier na de eerste race als derde op het podium, daarvoor in 2018 een keer als derde en tweede en in 2017 na race 2 als tweede.

“Magic Michael” won hier in 2012, het jaar waarin hij Europees Superstock 600 kampioen werd en twee jaar later, 2014, opnieuw toen hij wereldkampioen werd in het FIM Supersport 600 WK. 

Portugal schijnt de Nederlander goed gezind te zijn dus. 

Op P7 met 37 punten komt de in Nederlandse dienst rijdende Loris Baz naar het zonnige Portimao. De voor het Nederlandse ten Kate Yamaha Team rijdende Fransman is actueel de snelste privatier in het veld.

Was Baz op P4 liggend tijdens race 2 niet gecrasht in Jerez waren zijn 10 punten achterstand op van der Mark een stuk kleiner geweest! Baz stond in 2014 na de eerste race, Kawasaki, als derde op het Portimao podium.

Wat privé rijders betreft: Met zijn adembenemende Jerez resultaten verbaasde Michael Ruben Rinaldi (Ducati) vriend en vijand in het Spaanse Jerez.

Vooral zijn sterke vierde plaats na race 2, inclusief het inhalen van Lowes en Rea, was indrukwekkend.

Middels deze P4 en een zesde in de eerste race 1 rukt de Italiaan met 30 punten op naar de negende plaats in het WK.

Wie weet zien we één van deze twee, of beide, op het Portugese podium komend weekend! 

Na de grote drie, Ducati, Kawasaki en Yamaha duikt de eerste HRC Honda van vicewereldkampioen 2019 Alvaro Bautista op.

Afgelopen seizoen won de toenmalige Ducati “piloot” hier de tweede race en komt 2020 puntgelijk, 37, met Loris Baz als WK achtste naar Portugal.


Het potentieel bij de nieuwe Honda CBR 1000 RR-R is duidelijk voorhanden doch HRC (Honda Racing Corporation), Bautista en Leon Haslam zijn nog volop bezig de puzzel voor een optimale Set-up uit te kienen.

Bautista’s teamgenoot Leon Haslam is actueel WK tiende met 28 punten.

"Pocket Rocket" Haslam stond al vier keer op het Portugese podium waaronder een derde plaats na race 2 in 2008 met Honda.

Voor het BMW Motorrad WorldSBK Team verliep het Jerez event niet echt super.

Een derde plaats van Mister Superpole Tom Sykes tijdens de Superpole was eigenlijk het enige echte hoogtepunt.

Een technisch probleem wierp Sykes uit de race in de eerste race, een hoopgevende zesde plaats in de Tissot Superpole Race werd gevolgd door een elfde plaats in de tweede “normale race.

Werk aan de winkel dus voor de Bayern en de Britse wereldkampioen van 2013. Misschien helpen zijn 2 overwinningen, 2012 en 2014, hem om genoeg zelfvertrouwen te tanken om zich in de Top 5 te rijden.

BMW's beste “Portimao resultaat" in 2019 in Portimao was een negende plaats (Tom Sykes).


Voor Sykes “BMW teammaatje” Eugene Laverty is Portimao
volgens eigen zeggen bijna een thuiswedstrijd. 

De Ier won hier in een ver verleden (2012-2013 Aprilia), net als Sykes twee races.

Doch als WK 17e in het WK is de Ier veel geluk en vorm nodig.

Marco Melandri (Ducati) vierde in de hitte van Jerez zijn comeback en dat niet onverdienstelijk.

De kleine Italiaan veroverde, beide keren vanuit het achterveld vertrokken, een sterke 8e en 9e plaats en staat met 15 punten 12e in het WK.

”Maccio” kent het Portugese circuit, en podium, erg goed en de kleine man uit Ravenna stond hier al acht maal op het podium waarvan twee keer als winnaar, in 2011 en 2013.

Melandri en Garrett Gerloff (Yamaha) hebben beide 15 punten doch in tegenstelling tot de ervaren Melandri is het Portimao circuit voor de Amerikaan nieuwland.

Middels twee top 10 resultaten, 10e en 8e in Jerez belande Gerloff op de 13e plaats direct achter Marco Melandri op P13.

Een punt achter deze twee neemt Sandro Cortese (Kawasaki) de 14e plaats in voor een ietwat tegenvallende Spanjaard Xavi Fores op de Puccetti Kawasaki.

Fores kent een wat moeizame WorldSBK return doch behoorde in het verleden altijd tot de top tien.

Maximilian Scheib (Kawasaki) wist in Jerez geen punten te scoren en is vast van plan dit in Portimao te corrigeren.

Hetzelfde geld voor Superbike rookie Federico Caricasulo (Yamaha) die hier in 2019  nog de WorldSSP 600 race won.

De Fransman Christophe Ponsson (Aprilia) veroverde een 12e plaats in de eerste race bij zijn terugkeer in het WorldSBK, terwijl Leandro Mercado (Ducati) eerst een erg moeilijk verlopen Jerez weekend van zich af moet schudden!


Voor de beide Mie Honda coureurs Takumi Takahashi en Lorenzo Gabellini als ook de Fransman Sylvain Barrier (Ducati) blijft het eerste doel hun eerste WK punten te veroveren.

Takahashi's beste WorldSBK Portimao resultaat was een tiende plaats in de tweede race in 2017.

Zoals altijd: We gaan het zien en beleven....

De actuele Top 6 luid:

1.Scott Redding         Ducati   98
2.Jonathan Rea          Kawasaki 74
3.Alex Lowes            Kawasaki 72
4.Toprak Razgatlioglu   Yamaha   66
5.Chaz Davies           Ducati   57
6.Michael van der Mark  Yamaha   47

FIM WorldSBK 2019 Portimão/Portugal Results  Race 1:

1  JONATHAN REA           GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK   Kawasaki ZX-10RR       1'41.418
   20 Laps = 91,840 Km in 34'19.341 min = 160,548 km/h 
2  CHAZ DAVIES            GBR  ARUBA.IT Racing - Ducati        Ducati Panigale V4 R      3.891
3  MICHAEL VAN DER MARK   NED  Pata Yamaha WorldSBK Team       Yamaha YZF R1             6.168
4  ALVARO BAUTISTA        ESP  ARUBA.IT Racing - Ducati        Ducati Panigale V4 R      8.564
5  LEON HASLAM            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK   Kawasaki ZX-10RR          8.877
6  TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR  Turkish Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR         10.404
7  ALEX LOWES             GBR  Pata Yamaha WorldSBK Team       Yamaha YZF R1            13.495
8  SANDRO CORTESE         GER  GRT Yamaha WorldSBK             Yamaha YZF R1            21.345
9  MARCO MELANDRI         ITA  GRT Yamaha WorldSBK             Yamaha YZF R1            21.582
10 MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA  BARNI Racing Team               Ducati Panigale V4 R     22.486
11 JORDI TORRES           ESP  Team Pedercini Racing           Kawasaki ZX-10RR         22.701
12 MARKUS REITERBERGER    GER  BMW Motorrad WorldSBK Team      BMW S1000 RR             27.132
13 TOM SYKES              GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team      BMW S1000 RR             34.484
14 LEANDRO MERCADO        ARG  Orelac Racing VerdNatura        Kawasaki ZX-10RR         36.612
15 TAKUMI TAKAHASHI       JPN  Moriwaki Althea Honda Team      Honda CBR1000RR          46.877
16 LORIS BAZ              FRA  Ten Kate Racing - Yamaha        Yamaha YZF R1            47.901
17 SYLVAIN BARRIER        FRA  Brixx Performance               Ducati Panigale V4 R   1'00.704
18 ALESSANDRO DELBIANCO   ITA  Althea Mie Racing Team          Honda CBR1000RR        1'00.767
19 RYUICHI KIYONARI       JPN  Moriwaki Althea Honda Team      Honda CBR1000RR        1'09.039
---------------------------------------Race niet beëindigd------------------------------------
RET EUGENE LAVERTY        IRL  Team Goeleven                   Ducati Panigale V4 R     8 Laps

FIM WorldSBK 2019 Portimão/Portugal Results Tissot Superpole Race:

 1  JONATHAN REA           GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK   Kawasaki ZX-10RR       1'41.272 
  10 Laps = 45,920 Km in 17'00.806 Min. = 161,943 km/h
2  ALVARO BAUTISTA        ESP  ARUBA.IT Racing - Ducati        Ducati Panigale V4 R      2.103
3  ALEX LOWES             GBR  Pata Yamaha WorldSBK Team       Yamaha YZF R1             2.384
4  TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR  Turkish Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR          4.053
5  LEON HASLAM            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK   Kawasaki ZX-10RR          4.318
6  MICHAEL VAN DER MARK   NED  Pata Yamaha WorldSBK Team       Yamaha YZF R1             5.423
7  TOM SYKES              GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team      BMW S1000 RR              6.287
8  SANDRO CORTESE         GER  GRT Yamaha WorldSBK             Yamaha YZF R1             7.340
9  LORIS BAZ              FRA  Ten Kate Racing - Yamaha        Yamaha YZF R1             7.462
10 CHAZ DAVIES            GBR  ARUBA.IT Racing - Ducati        Ducati Panigale V4 R      8.507
11 MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA  BARNI Racing Team               Ducati Panigale V4 R     12.834
12 JORDI TORRES           ESP  Team Pedercini Racing           Kawasaki ZX-10RR         13.077
13 MARCO MELANDRI         ITA  GRT Yamaha WorldSBK             Yamaha YZF R1            13.674
14 MARKUS REITERBERGER    GER  BMW Motorrad WorldSBK Team      BMW S1000 RR             14.425
15 EUGENE LAVERTY         IRL  Team Goeleven                   Ducati Panigale V4 R     16.591
16 LEANDRO MERCADO        ARG  Orelac Racing VerdNatura        Kawasaki ZX-10RR         20.413
17 TAKUMI TAKAHASHI       JPN  Moriwaki Althea Honda Team      Honda CBR1000RR          27.226
18 SYLVAIN BARRIER        FRA  Brixx Performance               Ducati Panigale V4 R     29.744
19 ALESSANDRO DELBIANCO   ITA  Althea Mie Racing Team          Honda CBR1000RR          30.032
20 RYUICHI KIYONARI       JPN  Moriwaki Althea Honda Team      Honda CBR1000RR          31.113

FIM WorldSBK 2019 Portimão/Portugal Results Race 2:

1  ALVARO BAUTISTA        ESP  ARUBA.IT Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R   1'41.853
   20 Laps = 91,840 Km in 34'18.017 Min. = 160,652 km/h
2  JONATHAN REA           GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR          0.111
3  TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR  Turkish Puccetti Racing          Kawasaki ZX-10RR          4.576
4  ALEX LOWES             GBR  Pata Yamaha WorldSBK Team        Yamaha YZF R1             8.119
5  LEON HASLAM            GBR  Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR          8.185
6  LORIS BAZ              FRA  Ten Kate Racing - Yamaha         Yamaha YZF R1            11.187
7  MICHAEL VAN DER MARK   NED  Pata Yamaha WorldSBK Team        Yamaha YZF R1            11.217
8  MARCO MELANDRI         ITA  GRT Yamaha WorldSBK              Yamaha YZF R1            16.488
9  TOM SYKES              GBR  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW S1000 RR             17.188
10 SANDRO CORTESE         GER  GRT Yamaha WorldSBK              Yamaha YZF R1            18.352
11 JORDI TORRES           ESP  Team Pedercini Racing            Kawasaki ZX-10RR         20.888
12 MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA  BARNI Racing Team                Ducati Panigale V4 R     26.491
13 MARKUS REITERBERGER    GER  BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW S1000 RR             28.061
14 EUGENE LAVERTY         IRL  Team Goeleven                    Ducati Panigale V4 R     30.993
15 LEANDRO MERCADO        ARG  Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR         33.331
16 CHAZ DAVIES            GBR  ARUBA.IT Racing - Ducati         Ducati Panigale V4 R     39.825
17 TAKUMI TAKAHASHI       JPN  Moriwaki Althea Honda Team       Honda CBR1000RR          48.441
18 SYLVAIN BARRIER        FRA  Brixx Performance                Ducati Panigale V4 R     53.560
19 RYUICHI KIYONARI       JPN  Moriwaki Althea Honda Team       Honda CBR1000RR          56.409
20 ALESSANDRO DELBIANCO   ITA  Althea Mie Racing Team           Honda CBR1000RR        1'03.666
Foto credit: WorldSBK, donnyfoto.com

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |