image1

FIM WorldSBK Donington Park/UK results Race 2...

 Donington race 2: Buitengewone Michael van der Mark wint ook race 2, Toprak Razgatlioglu tweede!

Na het behalen van zijn eerste zege tijdens de zaterdag race in het MOTUL FIM Superbike World Championship lijkt het ijs gebroken te zijn voor Michael van der Mark (Yamaha). Ook tijdens de tweede race was er geen houden meer aan voor Rea en co. Regerend en drievoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) moest in deze race in de laatste ronde nog toezien dat een ontketende Toprak Razgatlioglu! (Kawasaki) aan hem voorbij ging!

Het hoogtepunt van dit Engels weekend is en blijft natuurlijk het bijzonder sterke, ja bijna bizarre optreden van onze landgenoot Michael van der Mark. Nooit eerder in de geschiedenis van dit prachtige kampioenschap lukte het een Nederlander een race te winnen.

En laten we eerlijk zijn, niemand van ons heeft er waarschijnlijk ooit van gedroomd dat de Rotterdammer dat zelfs twee keer achter elkaar zou flikken, fantastisch gewoon!

Een ander hoogtepunt tijdens race 2 was de tweede plaats van Toprak Razgatlioglu. De Turk wist na een paar “super snelle” laatste ronden in de laatste ronde regerend wereldkampioen Jonathan Rea te verschalken om zo zijn eerste podiumplaats in het WorldSBK te vieren.

Niet vergeten: Razgatlioglu is WorldSBK Rookie! Deze tweede plaats was overigens een mooi verjaardagscadeau voor de jarige Puccetti Kawasaki teameigenaar Manuel Puccetti.

 


Ook deze tweede race was net als de eerste een interessante en pakkende race waarin tot aan de laatste bocht en laatste ronde hard werd gereden en gevochten.
De Italiaan Lorenzo Savadori (Aprilia) kwam als eerste uit de eerste ronde terug maar moest kort daarna de Brit Alex Lowes voorbij laten gaan.

De Yamaha coureur wist tot de 17e ronde de leiding vast te houden maar bezweek in de 17e ronde eerste onder de druk van Jonathan Rea. Een ronde later werden beide Engelstalige coureurs voorbijgestoken door een vastberaden Michael van der Mark die deze leiding daarna niet meer uit handen gaf en zijn tweede WorldSBK zege in zijn nog prille WorldSBK carrière tegemoet reed!

Hierbij mogen we niet vergeten dat van der Mark tot dusver de enige coureur is die net als Rea is staat was om in één ronde, vanaf P9 komend, door het hele veld te "boenderen" om als derde uit de eerste ronde te komen!

Lang leek het erop dat Rea, Lowes en van der Mark de zege onder zich zouden gaan uitmaken ware er niet deze Toprak Razgatlioglu. De jonge Turk, vanaf P10 gekomen, was in het kielzog van Rea zo te zeggen onbemerkt mee naar voren gekomen om dan drie ronden voor het einde Alex Lowes van zijn derde plaats te verdrijven.

Dat was de Sofuoglu prothese schijnbaar nog niet genoeg want onmiddellijk na de actie tegen Lowes werd de jacht op wereldkampioen Rea geopend en dat met succes. Rea moest in de laatste ronde voor de Turk wijken en zo reed Razgatlioglu zijn eerste WorldSBK podium tegemoet!

Achter dit drietal finishte Alex Lowes als vierde waarbij gezegd moet worden dat dit viertal binnen 2,894 seconde over de finishlijn kwamen wat aangeeft hoe klein de verschillen waren!

Best "sneu" was dit alles natuurlijk voor Alex Lowes: Eerst de dubbele zege van zijn Yamaha teamgenoot Michael van der Mark in eigen huis en dan drie ronden voor het einde nog van het podium verdreven worden door SBK Rookie Toprak Razgatlioglu!

Ook de Turk schreef met zijn eerste podium in het WorldSBK geschiedenis: Nooit eerder stond een Turkse rijder op een WorldSBK podium!


Achter deze vier finishte pas de eerste Ducati. Vanaf P12 gestart reed Chaz Davies zich langzaam maar zeker naar een solide vijfde plaats maar meer zat er ook echt niet in voor de enigszins podiumverwende man uit Wales!

Een absoluut desastreus weekend voor het Ducati team waar niemand een plausibele verklaring voor heeft!

Achter Davies kwam de door Michael van der Mark onttroonde "King off Donington" Tom Sykes als zesde over de finish. Sykes lag lang 7e maar wist in de laatste ronde de als eerste gestarte Lorenzo Savadori nog te verschalken die dus terugviel naar P7.



Bijna 10 seconden daarachter, op de plaatsen 8 t/m 10, finishte een driemangroep aangevoerd door Leon Camier (Honda) met daarachter Jordi Torres (MV Agusta) en Loris Baz (BMW).

Ook in deze groep, waar ook Marco Melandri (Ducati) lang deel van uitmaakte, werden er mooie duels uitgevochten en ging het hard ter zake.

In een poging 8e te worden ging Marco Melandri opnieuw een keer in de fout en finishte als 11e! De laatste kostbare WK punten waren voor Leandro Mercado (Kawasaki), Jake Gagne (Honda), Luke Mossey (Kawasaki) en het ene puntje voor de 15e plaats was voor Wildcard Suzuki rijder Bradley Ray.

Middels deze twee overwinningen deed Michael van der Mark natuurlijk ook gode zaken wat het WorldSBK kampioenschap betreft.

Natuurlijk enigszins geholpen door de minder goede resultaten van het Ducati duo Davies en Melandri en Kawasaki's Tom Sykes deelt van der Mark nu samen met Sykes de derde plaats in het WK en is een mooi stuk dichter bij Rea en Davies gekomen!

In ieder geval heeft Nederland een historisch motorsport weekend achter zich en heeft Michael van der Mark waarschijnlijk de deur geopend naar nog veel meer!

Het is natuurlijk koffiedik kijken maar het Tsjechische Brno circuit is qua lay-out net zo'n soort berg en dal circuit als Donington Park, dus wie weet???

De actuele Top 5 luid: 1. Jonathan Rea (Kawasaki) 245 Pt. 2. Chaz Davies (Ducati) 181 Pt, 3. Michael van der Mark (Yamaha) 163 Pt, 4. Tom Sykes (Kawasaki) 163 Pt en teruggevallen naar de vijfde plaats is Marco Melandri (Ducati) met 136 punten....??

FIM World Superbike Donington Park/UK 2018 Results Race 2:

1  MICHAEL VAN DER MARK    NED Pata Yamaha Off. WSBK Team   Yamaha YZF R1     1'28.195
   23 Laps  = 92,529 Km in 34'02.406 Min. = 163,094 km/u
2  TOPRAK RAZGATLIOGLU     TUR Kawasaki Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR     2.328 PR
3  JONATHAN REA            GBR Kawasaki Racing Team WSBK    Kawasaki ZX-10RR     2.614
4  ALEX LOWES              GBR Pata Yamaha Off. WSBK Team  Yamaha YZF R1        2.894
5  CHAZ DAVIES             GBR Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R    4.797
6  TOM SYKES               GBR Kawasaki Racing Team WSBK    Kawasaki ZX-10RR     8.224
7  LORENZO SAVADORI        ITA Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF      9.169
8  LEON CAMIER             GBR Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR     18.488
9  JORDI TORRES            ESP MV Agusta Reparto Corse      MV Agusta 1000 F4   19.964
10 LORIS BAZ               FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team  BMW S 1000 RR       20.207
11 MARCO MELANDRI          ITA Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R   23.803
12 LEANDRO  MERCADO        ARG Orelac Racing VerdNatura     Kawasaki ZX-10RR    28.845 PR
13 JAKE  GAGNE             USA Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR     29.741
14 LUKE  MOSSEY            GBR Team Pedercini Racing        Kawasaki ZX-10RR    31.156 PR
15 BRADLEY RAY             GBR Buildbase Suzuki             Suzuki GSX-R1000    33.321 PR
16 PJ JACOBSEN             USA TripleM Honda WSBK Team      Honda CBR1000RR     34.175 PR
17 ONDREJ JEZEK            CZE Guandalini Racing            Yamaha YZF R1       47.350 PR
18 NICOLE CANEPA           ITA Yamaha Motor Europe          Yamaha YZF R1       47.701 PR
19 GINO REA                GBR OMG Racing UK                Suzuki GSX-R1000    57.365 PR
-------------------------------------Race niet beëindigt---------------------------------
    MASON LAW              GBR Team WD40                    Kawasaki ZX-10RR    7 Laps PR
    EUGENE LAVERTY         IRL Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF     8 Laps
    ROMAN  RAMOS           ESP Team GoEleven Kawasaki       Kawasaki ZX-10RR    9 Laps PR
    XAVI FORES             ESP Barni Racing Team            Ducati Panigale R  10 Laps PR
    LEON HASLAM            GBR Kawasaki Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR   15 Laps PR
    MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA Aruba.it Racing Junior Team  Ducati Panigale R   0 Laps PR
PR =Privé rijder/Team

























2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |