image1

Assen/Nederland 2018 FIM WorldSBK Race 2....

Tom Sykes met start/finish zege terug naar oude sterkte?

Ondanks de veel Michael van der Mark (en Rea) fans op de tribunes waren de meeste Superbike fans en WorldSBK insiders het er na afloop van de tweede race best over eens dat Tom Sykes zijn eerste zege van het seizoen in “the Cathedral off Speed” in Assen dik verdiend had.

De klinkende overwinning van de Britse Kawasaki rijder was tevens ook de dominanste zege tot dusver in dit seizoen! Dat Sykes snel was op het Asser TT circuit had hij tijdens de eerste race al laten zien, met een zo sterke Sykes had waarschijnlijk niemand gerekend.

Sykes nam meteen na de start de leiding, reed daarna de ene snelste ronde na de andere om deze race uiteindelijk met een voorsprong van 5.445 seconde op zijn teamgenoot en regerend wereldkampioen Jonathan Rea te winnen. Indrukwekkend!

Met deze overwinning maakte de Brit ook een einde aan de zegereeks van Rea in Assen.

Michael van der Mark reed opnieuw een beresterke race en de Yamaha coureur stond na de tweede race samen met de beide Kawasaki rijders als derde op het Asser podium.

De laatste coureur de laatste 4 jaar hier buiten Rea een race wist winnen was de Fransman Sylvain Guintoli (Aprilia) race 1 in 2014. Sykes is ook de enige actieve WorldSBK rijder die hier al eerder een race won: 2013 Race 1 ook met Kawasaki.


Sykes klaagt het hele seizoen al dat hij en Kawasaki door de nieuwe technische regels sterk gedupeerd zijn en niet, zoals dat in het verleden het geval was, op eigen kracht in staat zijn hun rivalen in te halen.

Deze keer was dat geen probleem voor de Brit die vanaf de Pole mocht vertrekken en dat dus uiterst goed om wist te zetten!

Sykes moest alleen tijdens de eerste ronde een paar aanvallen van Xavi Fores (Ducati) pareren om daarna gestaag zijn voorsprong uit te bouwen. Achter Sykes hadden de beide kemphanen Michael van der Mark en Jonathan Rea elkaar opnieuw gevonden, deze keer in het gevecht om de tweede plaats.


Vanaf de plaatsen acht en negen aan deze race begonnen belanden de Kawasaki en Yamaha rijder al in de zesde ronde op de plaatsten 2 en 3. Echter deze keer wist Rea een kleine voorsprong van ca. 2 seconden op de Nederlandse Yamaha rijder te continueren en tot aan de finish vast te houden.

Voor Kawasaki was dit de eerste dubbele overwinning sinds Laguna Seca (USA) 2017. Ondanks dat Rea het record van 12 gewonnen races op één circuit, wat op naam staat van de Britse Superbike icoon Carl Fogarty, niet kon verbeteren  reist de vijfvoudig wereldkampioen met 30 punten voorsprong in het WK waarschijnlijk hoogst tevreden uit Assen af.

Ook al kon Michael van der Mark in deze tweede race niet echt voor de overwinning meegaan, zijn fans heeft hij met zijn twee podiumplaatsen zeker gelukkig gemaakt.

Middels deze twee podiumplaatsen in eigen huis klom de Nederlander op van P6 in het WK op naar de vierde plaats en liet de sterke Xavi Fores (Ducati), ook in het WK, achter zich.

Fores is echter nog steeds met afstand de sterkste privérijder. Fores scoorde ook in deze tweede race een sterke vierde plaats.

Echter ook hier zien we dat de nieuwe regels van de Dorna, of we er nu voor of tegen zijn, hun werk doen en spanning in het WK brengen.

 


Fores is daar eigenlijk een mooi voorbeeld van. De Spanjaard kwam als WK vierde naar Assen, reed met een 5e en 4e plaats twee sterke resultaten maar verlaat Nedeland ondanks deze twee sterke resultaten als WK zesde!

De Ducati's hadden het in Assen niet echt gemakkelijk, vooral de Panigale van Melandri slingerde op de snelle stukken gevaarlijk. Davies vocht zich nog tot op P5 terug, Melandri kwam niet verder dan de zevende plaats wat zeker tot frustraties leide bij beide rijders!



Tussen de beide fabrieks Ducati's bevond zich Jordi Torres met de MV Agusta en na de pech van de laatste twee events was deze zesde plaats, zijn beste resultaat dit seizoen, de sympathieke Spanjaard zeker goed.

BMW coureur Loris Baz, in de Warm-up nog per highsider hard gecrasht, pakte met zijn P8 opnieuw een Top 10 klassering en liet Toprak Razgatlioglu (Kawasaki) en Lorenzo Savadori (Aprilia) als 9e en 10 achter zich.

Davide Giugliano (Aprilia), Michael Rinaldi (Ducati) PJ Jacobsen (Honda), en beide Yamaha rijders Alex Lowes en Ondrej Jezek completeerden de puntenrangen 11 t/m 15. Alex Lowes kende ook de tweede race weinig geluk, de onfortuinlijke Brit gleed in de 13e ronde een keer onderuit en moest als laatste verder.

De Top 5 in het FIM WorldSBK na Assen luid: 1. Jonathan Rea (Kawasaki) 159 Pt, 2. Chaz Davies (Ducati 129 Pt), 3. Marco Melandri (Ducati) 115 Pt, 4. Michael van der Mark (Yamaha) 103 Pt en vijfde is nu dus Tom Sykes (Kawasaki) met 101 punten...

 


 

                                                                                                                                                           LapChart Assen race 2

 

 

 

 

 
Assen/Nederland 2018 FIM WorldSBK Results Race 2:

1  TOM SYKES              GBR Kawasaki Racing Team WSBK       Kawasaki ZX-10RR       1'34.840
21 Laps = 95,382 Km in 33'36.444 = 170,287 km/u
 
2  JONATHAN REA           GBR Kawasaki Racing Team WSBK       Kawasaki ZX-10RR          5.445
3  MICHAEL VAN DER MARK   NED Pata Yamaha Offi. WSBK Team     Yamaha YZF R1             7.507
4  XAVI FORES             ESP Barni Racing Team               Ducati Panigale R        11.316  PR
5  CHAZ DAVIES            GBR Aruba.it Racing - Ducati        Ducati Panigale R        18.953
6  JORDI TORRES           ESP MV Agusta Reparto Corse         MV Agusta 1000 F4        22.414
7  MARCO MELANDRI         ITA Aruba.it Racing - Ducati        Ducati Panigale R        22.515
8  LORIS BAZ              FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team     BMW S 1000 RR            23.997
9  TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR Kawasaki Puccetti Racing        Kawasaki ZX-10RR         24.245  PR
10 LORENZO SAVADORI       ITA Milwaukee Aprilia               Aprilia RSV4 RF          24.653
11 DAVIDE GIUGLIANO       ITA Milwaukee Aprilia               Aprilia RSV4 RF          41.807
12 MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA Aruba.it Racing - Jun. Team     Ducati Panigale R        41.846 PR
13 PJ JACOBSEN            USA TripleM Honda WSBK Team         Honda CBR1000RR IND      47.516  PR
14 ALEX LOWES             GBR Pata Yamaha Offi. WSBK Team     Yamaha YZF R1            53.355
15 ONDEJ JEZEK            CZE Guandalini Racing               Yamaha YZF R1 IND        54.065  PR
16 YONNY HERNANDEZ        COL Team Pedercini Racing           Kawasaki ZX-10RR IND     57.758  PR
-------------------------------------Race niet beëindigt------------------------------------------
   LEANDRO MERCADO        ARG Orelac Racing VerdNatura        Kawasaki ZX-10RR IND     16 Laps PR
   ROMAN RAMOS            ESP Team GoEleven Kawasaki          Kawasaki ZX-10RR IND     16 Laps PR

PR = Privé rijder/Team

Foto credit crash Loris Baz KLABO Foto

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |