image1

Dorna "Boss" Carmelo Ezpeleta: WorldSBK slechts tweede divisie!!!

Donny 12.01.2020

WorldSBK en MotoGP promotor Dorna zijn (opnieuw) van plan het WorldSBK concept "om te buigen" om zo het van normale productiemotoren afgeleide WK nog meer als tweede divisie te kunnen positioneren.

Actueel schijnt de Dorna van plan te zijn om in de nabije toekomst het reglement van het huidige Endurance WK toe te passen.  

Dorna boss Carmelo Ezpeleta kocht eind 2012 de commerciële rechten van het Superbikes en Supersport 600 WK van de FIM die voordien meer dan 20 jaar in handen van de broers Maurizio en Paolo Flammini waren geweest

Deze beide dappere Italianen probeerden lang het WorldSBK middels veel "ontwikkelingsvrijheid" op hetzelfde niveau als de MotoGP (Dorna) te brengen/houden.

Dat lukte de Flammini's ook een aantal jaren en vormden met hun "dikke viertakten" best een bedreiging voor de toenmalige 500 cc Grand Prix tweetakten.

In de tijd van een Fogarty, Edwards, Bayliss, Haga, Corser, Chili & co waren de zware viertakten minstens zo populair bij het publiek als de toenmalige 500 cc Grand Prix!

Dat deze dikke viertacten bijna net zo snel waren als de tweetact 500 cc Grand Prix prototypes 500 kon natuurlijk niet.

Zo kwam het dat de Dorna 2002 "overstapte" van tweecilinder tweetact motoren naar 1000 cc viertaktmotoren.

Ook de naam 500 Grand Prix werd omgedoopt in MotoGP.

Deze zet van de Dorna betekende het einde voor de Flammini broers.

De financieel sterker opgestelde Dorna wist practisch alle motorfietsfabrikanten achter zich te krijgen wat uiteindelijk de doorslag gaf!  

Zo kwam het dat de Flammini broers zich eind 2012 ook geslagen gaven en de World Superbike rechten automatisch terugvloeiden aan de FIM die ze hetzelfde jaar nog verkochten aan de Dorna.

Zo kreeg de Dorna een monopoliepositie in hun schoot geworpen.

Een positie  die ze, zoals we dat de laatste jaren hebben kunnen zien, goed weten om te zetten. 

Dit bv bij de onderhandelingen met de verschillende organisatoren/circuit bestuurders als ook wat TV rechten en de belangen van de verschillende motorfietsfabrikanten aangaat

Natuurlijk hebben we sindsdien ook best wel een aantal positieve veranderingen gezien of mogen meemaken.

Doch deze komen ten opzichte van de negatieve veranderingen in het Superbike gebeuren niet echt tot uitdrukking!

Vooral wat de promotie van het WorldSBK betreft valt er nog (heel) veel te doen ne is één van de redenen mee waarom de publieke interesse voor het WorldSBK te wensen overlaat.

Dat heeft weer tot gevolg dat de "inkomsten" ver onder de verwachtingen van de Dorna blijven en het Superbike WK door de Dorna als de Dorna's "zorgenkindje" is benoemd.  

Veel organisatoren zijn niet meer bereid het lieve sommetje van 300.000 voor een WorldSBK event op tafel te leggen, een bedrag waarmee de Dorna nauwelijks de lopende kosten schijnt te kunnen dekken.

In de MotoGP betaald een organisator al gauw een slordige 4 miljoen Euro voor een event, Qatar, Argentinië, Australië betalen zelfs nog meer!


Zo stelt zich voor de Dorna eind 2019 opnieuw de vraag of het geen fout was zich de Superbike rechten op hun hals te halen en dat ook nog tot eind 2036! 

Ook om die reden is Dorna "Boss" Carmelo Ezpeleta opnieuw erg bemoeid het WorldSBK weer eens als tweede divisie te bestempelen.

Natuurlijk is actueel de meeste aandacht op de MotoGP gericht, ook dit is het werk van Ezpeleta.

Alles bij elkaar geteld heeft Ezpeleta commercieel en zakelijk gezien zijn "motorsportsporen" dik verdiend.

Daarbij had hij het geluk indrukwekkende types als een Barry Sheene, Kevin Schwanz, Mick Doohan en vooral Valentino Rossi in de MotoGP te hebben die meer dan een grote steen hebben bijgedragen aan dit succes!

Doch dit alles doet niks af aan het feit dat, behalve het hogere aantal decibels van de MotoGP bikes, het verschil tussen deze twee fantastische race series niet zo groot is als dat Dorna boss Ezpeleta dat graag zou willen zien.

Nemen we Assen eens als voorbeeld. Hier reed zesvoudig MotoGP wereldkampioen Marc Marquez (Honda) 2019 de snelste raceronde in 1'33.617 wat 174.6 km/u betekend.

Onder beduidend slechtere weersomstandigheden reed Alvaro Bautista (Ducati) als winnaar van de eerste race bij de Superbikes 2019 een tijd van 1'34.949 wat op 172,21 km/u neerkomt.

Dat dit eigenlijk minimale verschil Dorna CEO Ezpeleta niet smaakt is duidelijk want als er iets is wat de Dorna "Boss" persé niet wil is dat deze twee prachtige raceseries met elkaar kunnen wedijveren.

De Formule 1 en bv het Toer/Sportwagen wedijveren ja ook niet als directe concurrenten met elkaar als het om TV zendtijd, sponsoren of publiek gaat is Ezpeleta's mening.

Zo kan Ezpeleta maar moeilijk "verkroppen" dat een aantal sportverslaggevers en journalisten de vijfvoudig WorldSBK wereldkampioen ophemelen als beste Superbike coureur ter wereld en hem daarbij op één lijn zetten met een Marc Marquez!

<< Cal Crutchlow (klopt niet helemaal, bv Danilo Petrucci en Colin Edwards komen bv uit het WorldSBK paddock) is de enige coureur die zich vanuit het Superbike WK in de MotoGP bewezen heeft. >> zo Ezpeleta.

<< Dat is niemand anders gelukt. Daarom heb ik geen begrip voor de jubeltonen wat Rea betreft. >>

<< Jonathan Rea schijnt zijn vaardigheden zelf beter in te schatten anders had hij allang een nieuwe uitdaging in de MotoGP aangenomen om zich met Márquez, Dovizioso en co te meten. >>

Heeft de MotoGP "Pate" daar misschien een beetje gelijk?


Ja en nee, Rea en veel andere SBK talenten hebben nooit echt serieuze en financieel sterke aanbiedingen uit de MotoGP binnen handbereik gehad.

Dus is het meer dan logisch dat de Noord Ier en zijn collega's voor een topteam in het Superbike WK kiezen!

Daar komt bij dat, net als in het WorldSBK Jonathan Rea, ook in de MotoGP een paar uitzonderlijk sterke coureurs zoals een Mick Doohan, Valentino Rossi en actueel Marc Marquez jarenlang de MotoGP beheerst hebben. 

Okay, eerlijk is eerlijk en moet ik als Superbike mens toegeven dat bv rijders zoals een John Kocinski, Max Biaggi, Carlos Checa en Sylvain Guintoli pas na hun GP carrière een Superbike WK titel wisten te winnen.

Superbike coureurs als een Troy Corser, James Toseland, Ben Spies, Neil Hogdson, Noriyuki Haga en Cal Fogarty wisten nooit echt aan te komen in de MotoGP!

Doch over het echte top materiaal beschikten de meeste van bovengenoemde Superbikers ook niet.

Heeft Ezpeleta eigenlijk ooit serieus geprobeerd om (sterke) WorldSBK rijders eens een kans te geven zich in de MotoGP te manifesteren!

 

De "Dorna denkwijze" is eigenlijk simpel te onthullen.

Het mooiste voorbeeld daarvan is dat Rea tijdens de laatste twee gemeenzame tests in Jerez tests de MotoGP stars behoorlijk blameerde en met zijn Kawasaki ZX-10RR het nakijken gaf!

Okay, Marquez, Dovi en Rossi waren geloof in niet van de partij!

Doch nadat dit zowel in 2017 als in 2018 het geval was word er niet meer "gemeenschappelijk" getest!

 

Ook is het de Spanjaard een doorn in het oog dat Kawasaki en BMW in het WorldSBK willen blijven acteren en niet zoals hij dat graag zou willen in de MotoGP!

Volgens de Spanjaard speelt de muziek in de MotoGP waar het daar pas echt om hightech, uitverkochte tribunes en prestige gaat!

Met BMW en Kawasaki als fabrieksteams in de MotoGP zou de commerciële als ook de financiële waarde van de Dorna/MotoGP in ongekende hoogte stijgen. 

Met Honda, Ducati, Yamaha, Suzuki, Aprilia en KTM zijn er al zes merken in de MotoGP vertegenwoordigd, met BMW en Kawasaki zouden dat er acht zijn.

In het World Superbike WK tellen we met Kawasaki, Ducati, Yamaha, BMW en Honda vijf verschillende motormerken.

Tussen de diverse TV zenders en verschillende streamingchannels word er jaarlijks, ondanks de enorme bedragen, nog steeds gevochten om de MotoGP TV rechten.

Positief is natuurlijk dat deze enorme bron van inkomsten de Dorna de mogelijkheid bied jaarlijks een slordige 70 miljoen Euro in de verschillende privé/fabrieksteams te "pompen".   

In tegenstelling tot de MotoGP rijd het Superbike WK 2020 bv niet meer in Japan, Amerika en Zuid Oost Azië.

Zelfs in het mega grote Duitsland vond in 2019 geen WorldSBK event meer plaats.

Dat dit natuurlijk met de "promotie trommel" van de Dorna te doen heeft moge duidelijk zijn.

Het is niet aardig om te zeggen maar ergens lijkt dit koren op de molen van Ezpeleta te zijn om zo het WorldSBK steeds meer in de "verliezerhoek" te manoeuvreren.

<< De MotoGP is de absolute nummer 1 >> aldus Ezpeleta, << Er beweert toch ook niemand dat een voetbalteam uit de tweede divisie beter is dan bijvoorbeeld een Bayern München of FC Barcelona. >>


Waarschijnlijk heeft de Dorna Boss in een paar punten best wel gelijk.


Doch nuchter gezien is het verschil tussen, behalve de decibels dan, de zg miljoenen verslindende prototypes en de gewoon "koopbare" Superbikes gewoon te klein.  

Hadden we boven al eens de tijden van Assen vergeleken zo hebben we hetzelfde nog eens gedaan met de rondetijden van Phillip Island/Australië.  

Maverick Vinales (Yamaha) reed hier 2019 in 1'29.322 min (179.2 km/u) de snelste raceronde terwijl Cal Crutchlow (Honda) met 344 km/u de hoogste topspeed liet meten.  

Bij de Superbikes reed Alvaro Bautista (Ducati) in 1'30.884 (176,07 km/u) de snelste tijd en had met 314,0 km/u de hoogste Topspeed.

Zoals gezegd, het verschil is niet, behalve financieel dan, zo groot als sommige mensen dat graag zouden willen! Het is voor de Dorna dan ook een probleem dit kleine verschil te verkopen!

Dus is de enige weg: De Superbikes langzamer maken en dus is gaan we (Dorna/Ezpeleta) verder met het "slopen" van het WorldSBK reglement.

Zo wil de Dorna dat er toekomstig (opnieuw) een omdenken moet gaan plaatsvinden wil men, ook opnieuw, het Superbike reglement op zijn kop te zetten.

Daarmee wil de Dorna (lees Ezpeleta) het Superbike WK nog duidelijker als tweede divisie positioneren en is van plan deze "racemotoren" aan het reglement van het Endurance aanpassen. 

Wat opnieuw een castratie van de Superbikes betekend waar weinig of geen tuning vrijheid meer geoorloofd is!

Mocht dit plan zijn weg vinden kan de Dorna zich na x tijd zich op de borst kloppen dat de peperdure prototypes in de MotoGP zo vreselijk snel zijn!

Daarnaast gaat het gerucht dat men de Superbike rijders ook wil verplichten aan het Endurance WK mee te doen. Dit is echter tot dusver alleen maar een (groot) gerucht...


 

 

 

 

 

 

 

We gaan het zien en beleven....

 

 

 

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |