image1

2020 Honda met een Extreem Superbike?

Ook Honda 2020 met nieuwe "Super" Superbike en MotoGP coureur?

Voor het derde jaar op rij blameert Honda zich met de zogenaamde nieuwe Honda CBR1000RR Fireblade SP2 als geen ander team in het World Superbike kampioenschap.

De meesten van ons zullen zich nog wel herinneren aan de toenmalige presentatie van de actuele Honda CBR1000RR Fireblade SP2 in oktober 2016 tijdens de Intermot motorbeurs van Keulen.

Daar werd de nieuwe Fireblade SP2 door Honda Europe als “het nieuwe Superbike wapen” van Honda aangeprezen!

De Britse Honda Europe manager Robert Watherston sprak over overwinningen en zelfs over de wereldtitel.

Doch het kwam allemaal heel anders en veel meer dan (uiterst) pijnlijke resultaten hebben we tot dusver niet kunnen zien met deze motor.

Vooral na het uitstappen van ten Kate Racing beweert deze "Superbike" zich als een echte flop.

Alleen het oer Nederlandse ten Kate team wisten met deze "nieuwe Superbike" en de Brit Leon Camier tenminste nog een paar behoorlijke resultaten te boeken.

Doch de realiteit is dat de huidige SP2, zeker in vergelijk tot de concurrentie, al "oud" was op het moment dat hij gepresenteerd werd!
Sinds de Brit James Toseland in 2007 (ten Kate) wist werelds grootste motorproducent geen Superbike titel meer te winnen.

De laatste coureur die met een Honda een race wist te winnen was Nicky Hayden in Maleisië 2016 race 2.

Honda's laatste Podiumplaats stamt ook uit 2016, toen was het Michael van der Mark die in het Franse Magny Cours de eerste race tweede werd.

Leon Camier´s scoorde in 2018 in het Thaise Buriram middels een P4 en P6 zijn beste Honda resultaten, op een door ten Kate Racing geprepareerde SP2 welteverstaan!


Dit seizoen, 2019, is een tiende plaats na de tweede race in Phillip Island/Australië Camier’s beste resultaat.

Om over Honda “routinier” Ryuichi Kiyonari maar te zwijgen!

Niets iets om echt trots op te zijn dus voor werelds grootste motorfietsfabrikant.

Maar Honda Japan maakte er ook nooit een geheim van nauwelijks of geen interesse te hebben aan het op productiemotoren gebaseerde wereldkampioenschap.

Echter daar kwam 2019 verandering in en nu bekommerd zich de raceafdeling van Honda HRC (Honda Racing Corporation) samen met de Japanse edeltuner Moriwaki en Althea Racing om de verder ontwikkeling van de (nieuwe) Honda CBR1000RR SP2.

Het Italiaanse Althea team draagt de verantwoordelijkheid voor het personeel, de hospitality en de logistiek van het team. 

Tevens bekommerd het team zich om de Fireblade SP 2 van hun eigen "kweek" Alessandro Delbianco. 

Echter ook HRC, Moriwaki en Althea zien zo langzaam in dat er met de huidige Fireblade SP2 in principe geen "bloempot" te winnen valt.

Meer en meer constateren ook de "huidige partners" dat deze bike niet meer is dan een gemodificeerde Fireblade van het 2008 model.

Zo gezien is het best knap wat het Nederlandse ten Kate team met deze “ouwe bike” jarenlang presteerde en ook met deze zg nieuwe motor de beste resultaten wisten te behalen.

Dat heeft men nu ook bij Honda schijnbaar eindelijk begrepen. Zelfs het uiterst competente HRC weet dat men op korte termijn niets of weinig aan deze motor kan veranderen/verbeteren.  

Met als gevolg dat Honda (net als Kawasaki) heeft begrijpen dat als ze in het WK Superbikes (en Suzuka) een kans willen maken een compleet nieuwe bike zullen moeten bouwen. Een bike op het aller en dan ook allerhoogste niveau.

De Japanse managers praten volmondig over een nieuw te ontwikkelen Honda Superbike als << De sterkste sportmotorfiets in zijn klasse. >> en zijn vast van plan daarbij Ducati te "overtreffen".

Deze nieuwe “Super Superbike” wordt een puur voor de racesport gebaseerde motorfiets in een volledig nieuw Honda concept.

Daarbij speelt de Suzuka Eight Hours voor Honda waarschijnlijk nog een nog grotere rol als het WorldSBK! De laatste vier jaar immers leed Honda een aantal pijnlijke nederlagen tegen aartsrivaal Yamaha in deze klassieker!

Nu bekommerd HRC (Honda Racing Corporation) zich dus om het Moriwaki Althea Honda Team. Hierbij wekt HRC echter de indruk dat ze het wiel nieuw willen uitvinden.   

Ducati heeft schijnbaar de steen aan het rollen gebracht met hun, peperdure, Panigale V4 R en daarmee het startsein gegeven voor de andere fabrikanten om ook zulke extreem bikes te bouwen!

Of dit de juiste richting is voor het Superbike WK is natuurlijk een heel andere vraag.

Naast het ontwikkelen van een Fireblade(?) schijnt HRC voor 2020 achter de schermen nog een aantal, grotere, ingrepen te plannen.

Het heeft lang geduurd maar de Japanners schijnen begrepen te hebben dat ook een Honda het zich niet langer kan veroorloven zo achter de feiten aan te lopen als ze nu doen.

Dit zowel in het WorldSBK, Suzuka en alle andere Superbike kampioenschappen over de hele wereld.Daar heeft overigens BMW, zonder ooit een WK titel gewonnen te hebben, het grootste marktaandeel!  

Ter herinnering: De Ducati Panigale V4 R beschikt in "racetrim" over 240 Pk en draait meer dan 16.000 t/min. De standaard versie van de Panigale V4 R kost echter een kleine 40.000 Euro!

Wil Honda op dit niveau komen blijft alleen de weg hun MotoGP machine te "kopiëren" en als "productiemotor" op de markt te brengen!Echter bij Kawasaki is men zich zeker dat het onmogelijk is voor een soortgelijke prijs (40.000 Euro) een bike als de Panigale te bouwen!

Het volgende probleem is dat men naast een excellente motor ook een excellente coureur nodig is.

Viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) en vicewereldkampioen Chaz Davies (Ducati) staan tot eind 2020 niet ter beschikking.

Alvaro Bautista zal waarschijnlijk met Ducati verder gaan. BMW met Tom Sykes idem. Overigens zijn deze vier coureurs de 30 al gepasseerd net als een Marco Melandri en Eugene Laverty!

Voor Honda/HRC een reden temeer om naast Camier een (snellere) coureur uit het MotoGP paddock te verplichten, iets wat voor 2019 wegens het korte tijdstip niet mogelijk was.

Sowieso denkt HRC er ernstig over na om voor 2020 een compleet eigen team op te zetten.

Daarbij kan HRC zich voorstellen dat Moriwaki verder als satellietenteam actief blijf.

Zo zou Kiyonari ongestoord de nieuwe machine verder kunnen ontwikkelen.

De resultaten van de Japanner spelen daarbij een ondergeschikte rol.

Camier rijd sinds 2010 in het WorldSBK, echter in 215 races beschikte de sympathieke Brit alleen zijn eerste 2 seizoenen goed materiaal: Aprilia.

Hoeveel beter de Brit is als zijn 9 podiumplaatsen (geen zege) aangeven is moeilijk in te schatten. Bij HRC is men echter van mening dat Camier een goede nummer twee is!

Voor 2019 waren HRC de rijders keuze betreft de handen gebonden.

Camier had een contract met Honda Europa voor 2018 en 2019 terwijl Kiyonari een contract met Moriwaki had tot eind 2020 op het moment dat de deal tussen Moriwaki en HRC tot stand kwam.

Doch de beste tijden schijnen voor de drievoudig (2006, 2007 en 2010) British Superbike kampioen en drievoudig WorldSBK racewinnaar (2008 en 2009) Kiyonari voorbij te zijn.

Doch Kiyonari is, afgezien van MotoGP coureur Takaaki Nakagami, actueel de snelste Japanner die daarnaast met de HRC ingenieurs en managers Japans praten kan.

In de Honda factory schijnt bijna niemand Engels te praten, bovendien geld Kiyonari als een excellente ontwikkeling coureur.

Tot dusver zijn de productiemotoren altijd in Japan ontwikkeld en bij Honda is men van mening dat je daarvoor geen echte toprijder nodig bent.

HRC heeft sowieso de beschikking over Hiroshi Aoyama, Takumi Takahashi, Ryuichi Kiyonari en eventueel Stefan Bradl als testrijders!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |