image1

2019: Geen Italiaanse rijders in het WorldSBK?

Blundert de Dorna, ipv Italiaanse coureurs liever Spaanse coureurs?

Sinds het WK Superbikes door de gebroeders Flammini in het leven geroepen werd is het een Italiaans gekenmerkte raceserie. Succesvolle motormerken, sterke teams en sterke rijders uit Italië met goed bezochte races dragen tot het Italiaanse succes bij.

Ducati is met afstand het meest succesvolle motormerk in het WorldSBK, echter ook Aprilia en Bimota kenden sterke en goede tijden in dit wondermooie kampioenschap. Ook het financieel zwakke, maar traditierijke, “edelmerk” MV Agusta finishte met de Brit Leon Camier meerdere malen in de Top 5! 

Naast traditierijke Italiaanse motormerken kenmerkten ook sterke Italiaanse rijders het WorldSBK. Alleen de Britten, de Amerikanen en de Australiërs wisten meer overwinningen te boeken dan de Italianen. Maar liefst 102 keer triomfeerden Italiaanse coureurs over de hele wereld!

Tot de meeste succesvolle WorldSBK coureurs uit dit rijtje behoren ongetwijfeld Marco Melandri (22 zeges) Max Biaggi (21 zeges), Frankie Chili (17 zeges) en niet te vergeten Giancarlo Falappa die in zijn relatief korte carrière maar liefst 16 races wist te winnen!

Echter voor 2019 ziet het er niet echt goed uit wat Italiaanse Superbike coureurs betreft! Erger nog, actueel ziet het er zelfs zo uit dat we sinds de oprichting van het Superbike WK, 1988, in 2019 voor het eerst in de Superbike geschiedenis helemaal geen Italiaanse deelnemer(s) meer hebben!


Actueel heeft het Superbike WK nog slechts 3 Italiaanse coureurs, maar geen van deze drie, Marco Melandri, Lorenzo Savadori en Michael Ruben Rinaldi, hebben tot dusver een team/motor voor 2019 gevonden!

Marco Melandri ervoer afgelopen week (volgens eigen zeggen uit de media) dat hij eind 2018 zijn plaats in het Aruba.it Ducati fabrieksteam moet ruimen voor de Spanjaard Alvaro Bautista (Dorna?).

Boze stemmen fluisteren dat het contract tussen Bautista en Ducati tot stand is gekomen op verzoek van de Dorna!

 

De teleurstelling in Ducati zit bij de 36 jarige man uit Ravenna zo diep dat hij zich tijdens een persconferentie liet ontvallen: << Een nieuw leven te moeten beginnen! >>

En dat hij zich ook zou kunnen voorstellen Europa te verlaten om 2 of 3 jaar in het Amerikaans Superbike kampioenschap te gaan rijden.

Dit echter onder de voorwaarde dat hij over een fabrieks Yamaha of Suzuki kan beschikken!

In  het Superbike paddock grijpt de kleine Italiaan nog naar twee strohalmen: Red Bull Honda en het GRT Yamaha team, het officiële Supersport 600 team die 2019 de beschikking krijgen over één Yamaha R1 Superbike.

Echter zijn kansen op één van deze twee houdt Melandri zelf voor erg gering! << Als ik geen goede bike vindt moet ik stoppen. >> aldus Melandri!

Dat zijn kansen daar inderdaad weleens erg gering zou kunnen zijn zou wel eens kunnen kloppen gezien de lange "wachtlijst" bij deze drie teams!

Hier staan oa Tom Sykes, Eugene Laverty, Jordi Torres en nog wel een paar meer, ook uit de MotoGP in de rij om een job/zitje voor 2019 te bemachtigen!


Melandri’s landgenoot Lorenzo Savadori wil graag bij Milwaukee (Shaun Muir) blijven doch het ziet het er meer naar uit dat men met hoofdsponsor Milwaukee na twee jaar Aprilia naar Ducati wisselt.

Zou dat gebeuren verliest het WorldSBK met Aprilia niet alleen een motormerk maar ook de door Aprilia geprotegeerde 25 jarige Lorenzo Savadori als (Italiaans) als coureur!

Savadori is echter niet de eerste of zelfs tweede keus van Milwaukee teamprincipaal Shaun Muir! 

Ook de toekomst van de zeker getalenteerde Superstock 1000 kampioen van 2017 Michael Ruben Rinaldi hangt aan een zijden draadje.

Aruba.it en Ducati hebben nog geen beslissing genomen of het überhaupt verder gaat met het Aruba.it Ducati junior team waar Rinaldi in rijd. Met wat geluk transfereert Ducati de 22 jarige Rinaldi in het Barni Ducati team.

Dit echter is alleen mogelijk met (financiële) ondersteuning van Ducati zelf, het Barni Racing team zelf heeft geen budget om twee coureurs (motoren) te laten rijden!

Echter, ook al zouden Savadori en Rinaldi voor 2019 een "zitje" vinden, deze twee kunnen een grote naam als een Marco Melandri nu eenmaal heeft bij lange niet vervangen.

Beroemdheden zoals een Biaggi en Melandri nu eenmaal zijn, of het nu in de MotoGP is of in het Superbike WK, zijn nu eenmaal publiekstrekkers en een visitekaartje voor onze sport! 

Vallen zulke namen weg lijdt het hele WorldSBK daaronder. Het is zelfs zo dat integenstelling tot een Marco Melandri dat een Alvaro Bautista geen naam heeft waar de mensen voor komen!

Ook in de tijd van Carlos Checa kwam er in Spanje, Valencia uitgezondert, in Jerez of Aragón, geen mens meer om het feit dat Carlos Checa (Althea Ducati) het WK aanvoerde. Spanje is MotoGP land lieve Dorna!

Mocht er 2019 geen Melandri of andere Italiaanse topper meer in het WK Superbikes rijden dan rijden de andere coureurs in Italië waarschijnlijk voor lege tribunes!

Waarom WorldSBK promotor Dorna het zover laat komen, en schijnbaar niet van plan is daar wat tegen te ondernemen, is voor velen van ons een groot raadsel.

Oké Marco mag dan een wat moeilijk karakter met veel hoeken en kanten hebben, maar juist dat maakt hem als persoonlijkheid ook interessant!

Een Biaggi, Chili en Melandri zijn persoonlijkheden op zich en types die we al bijna niet meer aantreffen op beide, zowel het WorldSBK als ook het MotoGP paddock, helaas.

En eerlijk gezegd niets tegen Bautista, maar in vergelijk tot een reputatie van een Melandri, Sykes, of zelfs een Torres in het SBK komt Bautista nog maar net kijken. 

Maar schijnbaar wil de Dorna in het WorldSBK hetzelfde bereiken als in de MotoGP en het liefst alleen maar Spaanse rijders infiltreren?

Donald Trump roept (schreuwt) vaak << America first >> en schijnbaar is dit overgeslagen naar Dorna Boss Carmelo Ezpeleta en die nu ook denkt << Spain First >>! Mocht dit zijn weg vinden krijgt het hele WorldSBK in 2019 wat toeschouwers betreft een gevoelige domper te verwerken!

Zoals gezegd, Melandri steekt ondanks dat hij zo klein is wat populariteit betreft ver boven de veel nietszeggende gezichten van zijn WorldSBK collega’s uit en is waarschijnlijk één van werelds meest bekende WorldSBK rijders!

Voor de Dorna komt daar nog een ander, nadelig, aspect bij. Van alle bestaande Media/TV contracten was er niemand bereid zoveel geld in het WorldSBK investeren als het Italiaanse Mediaset. Waarom? Simpel: Melandri &co.

Dit contract staat overigens kort voor een eventuele verlenging maar zonder Marco Melandri &co zal de interesse van de Italiaanse TV magnaat waarschijnlijk een stuk minder. Iets wat de Dorna in een moeilijke verhandelingsituatie brengt, ook goed zo.

Nadat Monza jarenlang het best bezochte weekend in de WorldSBK kalender was heeft Imola dit, pas na jaren, overgenomen.

Ook Thailand werd 2018 door het toeschouwersaantal in Imola overrompeld.

Alleen al uit commerciële zicht is het Superbike WK minstens één sterke en bekende Italiaan nodig!

Bron: Speedweek en donnyfoto.com


2019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |