image1

Kenan Sofuoglu over Toprak: Worden met BMW-wereldkampioen…

Donny 26.05.2023 - 18:07

Zo heel erg groot was de verrassing voor de meesten van ons al niet meer toen Yamaha en Toprak Razgatlioglu afgelopen maandag, 22 mei 11 uur, bekend maakten dat het 2024 niet samen verder gaat.

Ook het feit dat de 26-jarige Turk het hem bekende WorldSBK paddock niet gaat "verruilen" voor een plaats in het MotoGP paddock was al geen echte verrassing meer.

Verrassend wel is het nieuws dat de World Superbike wereldkampioen van 2021 voor 2024 en 2025 een contract bij het ROKiT BMW Motorrad Motorsport Team, het officiële BMW-fabrieksteam, heeft ondertekend.


Vanwege zijn nog lopende contractmet Yamaha mag Razgatlioglu geen commentaar geven wat zijn BMW-deal  betreft, dit geld schijnbaar niet voor de man die deze toch wel sensationele deal tot stand bracht: Razgatlioglu’s manager Kenan Sofuoglu.

Er is niet echt veel fantasie voor nodig om zich voor te stellen dat Razgatlioglu een paar zenuwslopende weken achter de rug de heeft wat in April op het Spaanse Circuito de Jerez begon middels een tweedaagse test op een Yamaha MotoGP bike!

Vreemd genoeg kwam “El Turco” tijdens deze tweedaagse test tot de conclusie dat een MotoGP bike hem bij lange niet zoveel “rijplezier” biedt als een Superbike wat hem abrupt deed besluiten in het WorldSBK paddock te blijven.

Boze tongen beweren dat de manier waarop Yamaha deze test organiseerde niet echt professioneel overkwam en men de snelle Turk een bike ter beschikking stelde die niet in het geringste was aangepast op Toprak’s rijstijl. 

Bij zowel Toprak als ook bij manager Sofuoglu kwam de manier waarop Yamaha deze test organiseerde niet echt professioneel waarbij men de snelle Turk een bike ter beschikking stelde die niet in het geringste was aangepast op Toprak’s rijstijl.  

Deze “slechte” en niet professioneel voorbereide test was waarschijnlijk de oorzaak dat Razgatlioglu zich geen moment comfortabel voelde op de GP M1 met het gevolg dat de Turk zijn ware potentieel niet kon laten zien.

Was dit opzet van Yamaha om Razgatlioglu in het WorldSBK te houden: Hoe dan ook, zowel Sofuoglu alsook Razgatlioglu waren na deze test van mening dat Yamaha hen niet serieus had genomen, wat op dat moment tijdens de lopende contractverhandelingen niet echt goed aankwam waarschijnlijk! 

Begin mei deed Yamaha Razgatlioglu een hoog gehonoreerd aanbod om 2024 en 2025 bij Yamaha te blijven, het hoogste honorair wat een Japanse fabrikant ooit in het WorldSBK zou hebben betaald, doch dit aanbod werd Toprak’s manager Kenan Sofuoglu afgewezen!

22 Mei om 11 uur maakten Razgatlioglu en Yamaha dan hun “scheiding” bekend, nog geen vier uur later verkondigden BMW en de Turk dat men op zijn minst 2024 en 2025 samen een gooi naar de wereldtitel gaan doen.

<< Toprak is op zoek naar een nieuwe uitdaging. >> aldus zijn manager Sofuoglu in een gesprek met het Duitse Speedweek. << Na zijn MotoGP test en alle “wilde” verhalen eromheen wilde Toprak iets nieuws, iets spannends. >>

<< BMW biedt hem hiervoor alles waarna hij op zoek is. Ook Kawasaki hadden interesse, maar toen ik er met Toprak over sprak, merkte ik gelijk hij liever zijn potentieel bij de BMW wil laten zien. >>

<< Ik weet dat veel mensen een heel andere kijk op de situatie bij BMW hebben dan wij, maar we staan ​​klaar om iedereen te verrassen. >>

<< We geloven in dit project en ik sta volledig achter Toprak's beslissing wat zijn overstap naar BMW betreft: We worden opnieuw wereldkampioen! >>

Dat er twijfels zijn wat de BMW M1000RR betreft is best wel begrijpelijk: Sinds BMW’s terugkeer als fabrieksteam in 2019 wist alleen Michael van der Mark in het Portugese Portimão de (natte) Tissot Superpole race te winnen!

Al met al rijdt BMW al 15 jaar, waarvan 8 als officieel fabrieksteam, in dit prachtige WK, maar slechts één keer slaagde een coureur erin een seizoen in de Top 3 te beëindigen: De Italiaan Marco Melandri werd in 2012 WK derde.

Razgatlioglu’s grootste kracht is zijn brutale remmanoeuvres, doch juist dat schijn een punt te zijn waarbij de huidige BMW M1000RR niet het allerbeste gedrag vertoont en iets waarover de huidige BMW-rijders regelmatig klagen.

<< Toen we 2020 naar Yamaha kwamen waren er veel mensen die het me afrieden omdat het Toprak’s carrière zou vernietigen. Belangrijk punt is dat Toprak een goed gevoel bij zijn overstap naar BMW heeft. >> aldus de vijfvoudig Supersport 600 wereldkampioen.

Vooraf gezien waren veel Superbike insiders van mening dat Toprak’s langdurige en hechte relatie met zijn langjarige persoonlijke sponsor Red Bull een grote belemmering zou kunnen zijn wat de BMW-deal betreft.

Sinds begin dit seizoen heeft de Duitse fabrikant het Britse ROKiT als hoofdsponsor aangetrokken en onderdeze naam ziin een aantal bedrijven uit zeer uiteenlopende sectoren gebundeld waaronder ook 9 groothandel bedrijven die o.a. water, bier, sterke drank en energiedrankjes aanbieden.

Dat is de reden dat Michael van der Mark en Scott Redding dit jaar geen promotie meer uitdragen Monster energie drankjes; Het financiële verlies wat beide coureurs hierdoor hebben wordt door BMW gecompenseerd!

Sofuoglu schijnt met BMW andere afspraken te hebben gemaakt: << De sponsoring op de motor (ROKiT) is geen energiedrank. >> aldus de 38-jarige.

<<Onder ROKiT zijn veel verschillende producten bekend, ROKiT is echter het overkoepelende moederbedrijf. >>

<< Het contract met BMW zegt niets over een energiedrankje. Ik weet dat Michael zijn sponsorovereenkomst met Monster is kwijtgeraakt, maar ik weet de exacte redenen niet. We werken eraan om door te gaan met Red Bull. >>

Een ander verhaal is natuurlijk wie Razgatlioglu`s teamgenoot bij BMW gaat worden en niet minder interessant is ook de vraag wie de plaats naast Andrea Locatelli, die deze week voor 2 jaar bijtekende bij Yamaha, gaat innemen.


Bij BMW is het vrijwel zeker dat Michael van der Mark de teamgenoot van Razgatlioglu gaat worden ondanks het feit dat Scott Redding een optie heeft, die hij tot 15 juli kan "inlossen", om ook 2024 voor BMW aan te treden!

Mocht de Brit deze optie waarnemen blijft BMW eigenlijk geen andere keus dan Redding, die niet echt gelukkig is in het Beierse team, onder te brengen in het BMW Bonovo Team waar voor de Fransman Loris Baz 2024 schijnbaar geen plaats meer is!

Zoals altijd: Ook dit gaan we zien en beleven…

Hieronder het wie wat en waar van de jaren dat BMW als officieel fabrieksteam onderweg was...

Jaar  Coureur               Land    WK   Punten    

2009  Troy Corser           AUS  13    96
      Ruben Xaus            ESP  17     74
2010  Troy Corser           AUS  11   165  
      Ruben Xaus            ESP  15    96
2011  Leon Haslam           GBR    5   234
      Troy Corser           AUS  15     87
2012  Marco Melandri        ITA    3   328.5
      Leon Haslam           GBR    8   200
2019  Tom Sykes             GBR    8   223
      Markus Reiterberger   GER    14    83
2020  Tom Sykes             GBR    12   88
      Eugene Laverty        IRL    15   55
2021  Michael van der Mark  NED     6  262
      Tom Sykes             GBR    11  184
2022  Scott Redding         GBR      8  204
      Michael van der Mark  NED    15   46



2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |