image1

WorldSBK 2023: Bautista de puntenkoning van Australië 2023…

Donny 02.03.2023 - 04:35

De kop is eraf zo te zeggen en afgelopen weekend, 24 t/m 27 februari, vond op het Australische Phillip Island Grand Prix circuit de eerste ronde van het Superbike wereldkampioenschap 2023 plaats.

Onder wisselende weersomstandigheden, met regen, af toe stormige windbuien en temperaturen zwalkend van 10 tot 22 graden, werden de Superbike/Supersport fans een aantal spannende en spectaculaire races voorgeschoteld tijdens de Grand Ridge Brewery Superbike ronde.

Ondanks Ducati`s “overheersing” in beide klassen kunnen we op een geslaagde seizoenopener in Down Under terugkijken waarbij we vooral niet mogen vergeten dat het Australische circuit geen maatstaaf voor het seizoen 2023 is! 

Dus kijken we vol verwachting uit naar het komende weekend, 3 t/m 5 maart, waar het op het Indonesische Pertamina Mandalika International Street Circuit in de tweede ronde gaat.

Voor we aan de “Indonesië job” gaan beginnen blikken we nog even snel terug naar Down Under en stellen onze zogenaamde  “PP lijst” (puntenpakkerslijst)  samen om te zien aan wie en hoe de punten zijn verdeeld in Australië.

1. Alvaro Bautista (Ducati) 62 punten: Regerend wereldkampioen Alvaro Bautista en Ducati demonstreerden tijdens deze openingsrace middels 3 klinkende overwinningen het “Superbike wereldje” waarom ze in 2022 wereldkampioen zijn geworden.
Na bijna alle trainingssessies te hebben gedomineerd moest de Spanjaard tijdens de eerste Tissot Superpole toezien hoe Toprak Razgatlioglu (Yamaha) hem met een verschil van 0.184 sec naar de tweede plaats verwees en de Turk eerste Tissot Superpole van het seizoen 2023 op zijn naam schreef.

Dit “verlies” scheen de Ducati rijder niet echt te deren en de 38 jarige Spanjaard domineerde zowel tijdens de droge races als ook tijdens de eerste natte race, normaal iets voor de Britse rijders, die hij met bijna 4 seconden voorsprong op Champ Rea won.

Bautista verliet Australië met 62 WK punten, het maximaal haalbare, en begint komend weekend op het Pertamina Mandalika International Street Circuit met een voorsprong van 28 punten op een verrassende WK tweede Andrea Locatelli!

2. Andrea Locatelli (Yamaha) 34 punten:  Hadden we verwacht dat of Toprak Razgatlioglu (Yamaha) of Jonathan Rea (Kawasaki) Australië als WK tweede zou verlaten kwam het allemaal heel anders en was het Andrea Locatelli die middels 3 solide resultaten Australië als WK tweede verliet.  

De 26-jarige Italiaan was al tijdens alle trainingssessies snel onderweg en wist middels een vierde, derde en vijfde plaats  te pakken waarna hij na deze eerste WK ronde met 34 punten voor het eerst in zijn Superbike carrière de tweede plaats in het WK inneemt.

 


3. Jonathan Rea (Kawasaki) 31 punten:
Zesvoudig Superbike Champion Jonathan Rea kijkt waarschijnlijk wat minder gelukkig terug op het Down Under weekend. De Noord Ier moest op één van zijn lievelingscircuits genoegen nemen met de plaatsen 2, 8 en 7 wat hem met 31 punten op de derde plaats in het WK bracht.   

Na deze ietwat desastreuze eerste ronde reist de Kawasaki Champ met  31 punten en tevens 31 punten achterstand op Bautista naar het Pertamina Mandalika International Street Circuit , een circuit waar hij 2022 zijn meerdere moest erkennen in zowel Bautista als ook in Razgatlioglu!

4. Michael Rinaldi (Ducati) 31 punten:  Ducati factory rijder Michael Rinaldi was tijdens de trainingssessies al snelle tijden noteren doch de 27 jarige Italiaan ging tijdens de eerste race op het natte Phillip Island circuit letterlijk baden en wist niet verder te komen dan een matige 14e plaats.  

Doch tijdens de droge “zondagraces” revancheerde Rinaldi zich bij zijn team door zowel in de TSP (Tissot Superpole race) als ook in de tweede race tweede te worden en nam net als Rea 31 WK punten mee uit Australië waardoor hij, theoretisch dan, net als Rea als WK derde in Indonesië aanreist!



5. Axel Bassani (Ducati) 25 punten: 
Na een matige start tijdens de vrije trainingen en een 14e plaats in de Tissot Superpole liet de pas de 23 jarige Italiaan andermaal zien dat hij ook op een nat circuit goed terecht komt en verraste met een sterke 5e plaats in de eerste race.

Na een matige 16e plaats in de TSP race veroverde de Moto Corsa “privatier” tijdens de tweede “normale” race een beresterke  4e plaats en verliet Australië als WK vijfde met 25 punten achter zijn naam voor de wereldkampioen van 2021 Toprak Razgatlioglu.

6. Toprak Razgatlioglu (Yamaha) 23 punten: De wereldkampioen van 2021 kende net als voorgaande beide jaren een moeizame start in het nieuwe seizoen en had tijdens de tweede race ook nog eens de pech door Alex Lowes (Kawasaki) “afgeschoten te worden en dus met 0 punten uitging.

Opvallend genoeg was Toprak tijdens de vrije trainingen niet voorin te vinden doch tijdens de eerste Superpole van het seizoen 2023 sloeg hij voor het eerst toe door de snelste tijd neer te zetten om daarna in de eerste race op het natte Australische circuit een derde plaats te pakken.  

Tijdens de TSP race pakte “Stoppie” opnieuw een derde plaats maar tijdens de tweede race werd de 26-jarige Turk in een groep van 10 rijders die alle om de vierde plaats vochten in de 16e ronde afgeschoten door Alex Lowes (Kawasaki) en was het over en uit.

Zo reist de sympathieke Turk als WK zesde met 23 punten naar het Pertamina Mandalika International circuit waar vermoedelijk zijn strenge manager/coach Kenan Sofuoglu op hem wacht om hem weer in het juiste spoor te brengen!

7. Iker Lecuona (Honda) 22 punten: Na de vrije trainingen als snelste te hebben beëindigd en een matige elfde plaats in de Superpole waren de verwachtingen bij de Spanjaard en zijn Team HRC ietwat “gemixt”.

Tijdens de races veroverde de Honda piloot twee 6e plaatsen in de normale races en een 8e in de TSP race waardoor hij in de tussenstand na één raceweekend met 22  punten, één puntje minder dan Razgatlioglu, de achtste WK plaats inneemt.   

8. Philipp Öttl (Ducati)  20 punten: De Duitse Team GoEleven coureur was in alle sessies voorin te vinden en veroverde als vijfde in de Tissot Superpole zijn beste Superpole resultaat in zijn carrière.  

Na in de natte eerste race een ietwat teleurstellende 11e plaats te hebben behaald wist de 26- jarige Duitser tijdens de droge zondagraces een sterke 6e en 5e plaats te veroveren, zijn beste race resultaat tot dusver, waardoor hij Australië met 20 WK punten en WK achtste.

9. Danilo Petrucci (Ducati) 15 punten: Op voorhand en de geruchten ten volge hadden de meeste WorldSBK fans waarschijnlijk een tik meer verwacht van ex-MotoGP coureur Danilo Petrucci.


Nuchter gezien echter liet de 32 jarige Barni Racing coureur met zijn 8e, 9e en 11e plaats tijdens zijn eerste optreden in het WorldSBK best een sterke indruk achter.  

De 32-jarige Italiaan heeft volgens eigen zeggen te weinig testmogelijkheden gehad en de voor hem nieuwe Pirelli banden nog steeds een grote uitdaging voor “Petrux” zijn die komend weekend met 15 punten en als WK 9e aan zijn tweede WorldSBK weekend begint!   
 
10. Xavi Vierge (Honda) 14 punten: De 25-jarige uit Barcelona stammende Vierge had het op het Australische zichtbaar moeilijker dan zijn snelle teamgenoot Lecuona en wist alleen in de eerste race als 7e een Top 10 klassering te pakken.

De Spanjaard kwam in de tweede en de TSP race niet verder dan een 11e en 12e plaats wat hem 14 punten en een voorlopig tiende WK plaats 2 punten voor WorldSBK rookie Dominique Aegerter (Yamaha) die de 11e plaats in het WK inneemt.

11. Dominique Aegerter (Yamaha) 12 punten: Van de 3 aanwezige Rookies wist Dominique Aegerter waarschijnlijk de meeste indruk te maken. 

Na zijn formidabele 3e tijd in de Tissot Superpole wist de 32 jarige Zwitser ook in alle drie de races te overtuigen.



Na een misschien wat matige klinkende 13e plaats in de eerste race werd de Zwitser op een sterke 5e plaats rijdend tijdens de TSP race in de 6e ronde echter door zijn "stalgenoot" Remy Gardner" van zijn bike gereden!  

Tijdens de tweede zondagrace wist Aegerter zich middels een sterke 7e plaats te revancheren en komt, 12 punten, als WK elfde naar Indonesië nipt voor BMW fabrieksrijder Scott Redding die met zijn P9, P13 en P14 tien WK punten scoorde en als beste BMW piloot in Indonesië aanreist.

Remy Gardner scoorde, P12, P10 en een keer nul, net als Redding 10 WK punten en neemt de 13e plaats in het WK in terwijl de Amerikaan Garrett Gerloff (BMW) met de plaatsen 10, 14 en 15 acht WK punten veroverde en achter rookie Gardner de 14e plaats inneemt.

Pas op de 15e WK plaats volgt dan Kawasaki star Alex Lowes die jammer genoeg zijn naam van “crashgevaarlijke rijder” weer eens alle eer aandeed.

De sympathieke Brit crashte, dik in de punten rijdend, in beide “normale” races, en wist alleen met zijn 4e plaats in de TSP race 6 punten te “vergaren”!

Michael van der Mark, en ook zijn BMW merkgenoten denk ik maar even hard op, kijken waarschijnlijk niet echt gelukkig terug naar hun eerste optreden in 2023.
Tijdens de eerste race crashte de Nederlander al in de eerste ronde, tijdens de TSP race finishte hij als 10e net buiten de punten en de tweede zondagrace beëindigde de 30-jarige als 12e wat hem 4 WK punten en de 16e WK plaats opleverde.

Niet echt een droomstart dus voor de Nederlander en het hele  BMW team doch het seizoen is nog lang en dus kan er nog…  

18 van de 22 aanwezige coureurs wisten in Australië punten te scoren en de laatste punten gingen aan de Maleisiër Hafizh Syahrin (Honda 15e, 17e en 19e) en de Fransman Loris Baz (BMW 18e, 15e en 13e) die als WK 17e en 18e ieders één puntje meenamen uit deze eerste WorldSBK ronde in 2023…

Zoals al gezegd, ik denk dat we op een fantastisch Australië-weekend kunnen terugblikken en hebben komend weekend waarschijnlijk een minstens even spannend en spectaculair weekend voor de deur staan op het warme Indonesische in Lombok gelegen Pertamina Mandalika International Street Circuit.

Ook dit gaan we komend weekend zien en beleven...

 

 

 




De puntenpakkerslijst van Australië 2023 ziet er zo uit

                                            R1   R2  TSP   Pt  Dif

1. Alvaro Bautista       (ESP)  Ducati      1    1    1    62  
2. Andrea Locatelli      (ITA)  Yamaha      4    3    5    34  28  
3. Jonathan Rea          (GBR)  Kawasaki    2    8    7    31  31
4. Michael Rinaldi       (ITA)  Ducati     14    2    2    31  31
5. Axel Bassani          (ITA)  Ducati      5    9    4    25  37
6. Toprak Razgatlioglu   (TUR)  Yamaha      3    3    0    23  39
7. Iker Lecuona          (ESP)  Honda       6    6    8    22  40
8. Philipp Öttl          (GER)  Ducati     11    5    6    20  42
9. Danilo Petrucci       (ITA)  Ducati      8    9   11    15  47
10.Xavier Vierge         (ESP)  Honda       7   11   12    14  48
11.Dominique Aegerter    (SUI)  Yamaha     13    7    0    12  50
12.Scott Redding         (GBR)  BMW         9   13   14    10  52
13.Remy Gardner          (AUS)  Yamaha     12   10    0    10  52
14.Garrett Gerloff       (USA)  BMW        10   14   15     8  54
15.Alex Lowes            (GBR)  Kawasaki    0    0    4     6  56
16.Michael van der Mark  (NED)  BMW         0   12   10     4  58
17.Hafizh Syahrin        (MAL)  Honda      15   17   19     1  61
18.Loris Baz             (FRA)  BMW        18   15   13     1  61
TSP = Tissot Superpole Race





Foto credit:WorldSBK-Ducati Corse-Yamaha-Honda-BMW-Kawasaki-donnyfoto.com
2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |