image1

Waarom het niet klikte tussen Chaz Davies en de Ducati V4 …

Donny 15.02.2023 - 19:14

Chaz Davies was jarenlang, 2014 t/m 2020, de toonaangevende coureur in het Aruba.it Racing Ducati fabrieksteam en wist in die tijd drie vicewereldkampioenschap titels te veroveren.

Ducati en Davies wisten samen 28 WorldSBK races te winnen en waren over vele jaren de enig ernst te nemen tegenstander van Rekordchampion Jonathan Rea (Kawasaki.

Van 2014 tot 2018 liet de “Welshman“ zijn Ducati teamgenoten meestal ver achter zich en de verwachtingen waren dan ook erg hoog toen Ducati voor het seizoen 2019 met de Ducati Panigale V4 R hun eerste viercilinder presenteerden.

Maar zoals we allemaal hebben kunnen meemaken ging het na de wissel van de V2 naar de V4 motoren in plaats van bergopwaarts bergafwaarts met de uit Wales stammende Brit.

Het Duitse Motorsport.com sprak onlangs exclusief met de voormalig Ducati fabriekspiloot over deze verandering en vroegen waarom het grote succes met de V4 Panigale niet gerealiseerd kon worden.

Diegenen die Davies en zijn successen met de V2 hebben gevolgd moet eigenlijk ook zijn opgevallen dat de altijd strijdende Davies tijdens zijn afscheidsseizoen met de V2 Panigale ook slechts twee races te winnen.

 

<< In 2018 introduceerde Pirelli nieuwe, grotere, banden die echter een negatief effect op mij en mijn rijstijl hadden. >> zo Davies << Het gevolg was echter dat alle data die we met de oude banden hadden plotseling onbruikbaar waren. >>

Pirelli's overstap naar het grotere formaat banden dwong Davies om zijn relatief agressieve rijstijl aan te passen aan de nieuwe generatie banden!

Desondanks wist Davies zijn laatste V2 seizoen middels 2 zeges, 6 tweede plaatsen en 4 derde plaatsen voor de derde keer als vicewereldkampioen achter Champ Rea af te sluiten.
In de winterpauze van 2018-2019 volgde dan de overstap van de titelloos gebleven Panigale V2 naar de langverwachte Panigale V4 R.

Ducati's testteam hadden deze nieuwe bike in 2018 lang en uitvoerig getest waardoor Ducati goed voorbereid aan het seizoen 2019 konden beginnen.

Davies, op dat moment nog met afstand de best betaalde Ducati Superbike factory-rijder, kreeg voor 2019 een nieuwe teamgenoot in de vorm van ex MotoGP rijder Alvaro Bautista.

Integenstelling tot Davies wist de Spanjaard vanaf het eerste moment te imponeren met de nieuwe V4 R en won maar liefst de eerste elf races, deels met grote voorsprong, op rij waardoor hij Davies, en de andere Superbike elite, totaal overschaduwde.

Terwijl Bautista het WK scheen te domineren reed Davies ergens in het middenveld en pas tijdens het derde raceweekend op zijn "paradecours" in Aragón/Spanje wist de altijd knokkende “Welshman” zijn eerste 2 derde plaatsen te scoren!

Desondanks was Davies ver verwijderd van beide toppers Bautista en Rea en was duidelijk te zien dat Davies agressieve rijstijl niet bij de nieuwe V4 R paste.

<< Ik kon mijn bike niet zo omleggen bij het ingaan van de bocht zoals ik dat gewend was waardoor ik hem te laat weer kon oprichten en geen grip meer had. >>


<< Een probleem wat we pas na de erste seizoenhelft met de V4 hadden begrepen. >> legt de 35 jarige Davies uit.

<< Toen zijn we overgestapt op een meer conservatievere geometrie in vergelijking tot de anderen. Ik reed met de V2 ook altijd al met een behoorlijk extreme set-up en nadat we dit hadden veranderd, ging het gelijk een stuk beter. >>

<< Ik kon nu beter insturen en daarna mijn bike vroeger oprichten waardoor we een groot deel van mijn “puzzel” gelegd hadden. >> aldus Davies die pas tijdens de tweede seizoenshelft van 2019 echt op gang kwam.

Waarom de V2 Panigale beter bij Davies rijstijl paste dan de V4 R?

<< Vanuit het oogpunt van de balans harmonieerde de V2 beter met mijn rijstijl. >> vergelijkt Davies en legt uit: << De V2 had iets meer gewicht op het achterwiel en was aan de voorkant niet zo zwaar als de V4. >>

<< Als ik het gevoel heb dat een motorfiets te veel gewicht op het voorwiel heeft is het voor mij moeilijk tegelijkertijd te remmen en de motor om te leggen/in te sturen. >>

<< Ik rem meestal heel diep in de bocht maar door het extra gewicht kreeg ik teveel druk op het voorwiel. >> legt Davies uit. << Zo dwong de V4 me anders en op een heel speciale manier te rijden, een manier van rijden wat dus niet de mijne was. >>

<< Ik moest harder remmen maar gelijktijdig de rem vroeger loslaten om zo de maximale hellingshoek te kunnen rijden. >>  aldus de FIM Supersport 600 wereldkampioen van 2011.

<< Deze manier van rijden past perfect bij Alvaro omdat hij deze stijl perfect beheerst, het is zijn natuurlijke rijstijl die hij uit de MotoGP meenam waar hij jarenlang zo heeft gereden. >>

Deze “MotoGP stijl” ziet er volgens Davies zo uit: << Je remt een tik vroeger maar veel harder als met een Superbike omdat de Michelin voorband kritischer is dan de Pirelli’s. >>

Daarna laat je de rem los en vertrouw je volledig op je voorband en dat is precies wat Alvaro perfect beheerst en dus is de V4 R als op maat gesneden voor Alvaro. >>

Bij Ducati heeft men er alles aan gedaan om Davies hetzelfde gevoel te geven als dat hij dat met de V2 Panigale had.

 << Toen we de juiste geometrie van mijn bikehadden gevonden wist ik goede resultaten te veroveren en mijn tweede seizoenhelft van het seizoen 2019 goed af te sluiten. >> herinnert Davies zich die de tweede race op Laguna Seca (USA) wist te winnen.

Na het seizoen 2019 als WK zesde te hebben afgesloten werd Davies tijdens het seizoen 2020, zijn tweede seizoen op de V4, constant sterker en sloot het WK achter Champ Rea en Scott Redding als WK derde af.

Terwijl Bautista voor 2020 overstapte naar het nieuwe Honda fabrieksteam (Team HRC) kreeg Davies de Britse Superbike kampioen van 2019, ook met Ducati, Scott Redding als nieuwe teamgenoot voor 2020 voor de neus gezet.

Doch net als al met Bautista in 2019 nam ook zijn nieuwe Britse teamgenoot in 2020 de overhand.

Terwijl Redding Champ Rea om diens zesde WK titel vocht “duelleerde”, en pas tijdens de seizoensfinale in Estoril/Portugal zijn meerdere in Rea moest erkennen, was Davies opnieuw het “derde wiel” aan de Ducati wagen.

<< Ik 2020 werd ik WK derde wat dus niet echt een fiasco was gezien het feit dat  we ook een paar races (Redding 3, Davies 2) wiste ´n te winnen. >> zo Davies die echter tijdens de seizoensfinale in Portugal te horen kreeg dat hij 2021 plaats moest maken voor Michael Rinaldi.

De rest is geschiedenis, en ondanks dat Davies de laatste race als Ducati-fabrieksrijder op zijn naam schreef ging de Welshman met grote onzekerheid de winterstop in.

Met hulp van Aruba.it en Ducati werd Davies voor het seizoen 2021 in het Team GoEleven getransfereerd waar hij de beschikking kreeg over een fabrieks-Ducati.

Doch Davies seizoen 2021 werd gekenmerkt door blessures en tegenslagen waarna de Ducati sympathiedrager in het Spaanse Jerez zijn pensionering aankondigde.

Chaz Davies ondersteund sinds begin 2022 Ducati als Riding-Coach waar hij onder anderen het de 27-jarige Italiaanse talent Michael Rinaldi ondersteund.

Dus  gaat de combinatie Davies en de Ducati Panigale V4 R niet als “droomrelatie” de Superbike geschiedenis in:  << Ik heb echt hard moeten werken en alles gegeven om van de V4 R mijn bike te maken. >> blikt Davies mijmerend terug.

<< Ik moest mezelf steeds opnieuw uitvinden en mezelf er constant aan herinneren wat en hoe ik wat moest doen, ik kon zo te zeggen niet mezelf zijn en niet natuurlijk rijden. >>
<< En als je niet “natuurlijk” kunt rijden kun je ook geen 100 procent uit jezelf halen, kleine details spelen dan een grote rol. >> sluit de drievoudig vicewereldkampioen het interview af...

Davies is actueel "Ridingcoach" bij zijn oude liefde Ducati en na het behalen van de wereldtitel met Alvaro Bautista lijkt het erop dat ook dit een "successtory" aan het worden is voor de uit Wales stammende Davies. 

Zo hebben we na de Italiaanse Superbike vedette Marco Melandri en de Britse smaakmaker Leon Camier opnieuw van één van die rijders afscheid moeten nemen die wat bewogen hebben in dit prachtige kampioenschap...

Hieronder in het kort Davies Sportieve “levensloop”:

Grand Prix-MotoGP:

Year   Class   Team              Bike     Races  P1  P2  P3  Poles Points Championship 
2002   125 cm  Matteoni Racing   Aprilia  15      0   0   0   0      5      29
2003   250 cm  Aprilia Germany   Aprilia  16      0   0   0   0 33      14
2004   250 cm  Aprilia Germany   Aprilia  16     0   0   0   0     51      13
2005   250 cm  Aprilia Germany   Aprilia  16     0   0   0   0     32      16
2006   250 cm  Campetella Racing Aprilia   7     0   0   0   0      3      32
2007   MotoGP Pramac d’Antin     Ducati    3      0   0   0   0      0       0
                                 Totaal   73     0   0   0   0    124

Voor het seizoen 2007 stapte Davies over naar het Amerikaans Superbike kampioenschap waar hij met Kawasaki 13e werd in het Amerikaans Supersport 600 kampioenschap en 6e  in het Stock Extreme (1000 cc) kampioenschap.  

In 2008 trad de Brit opnieuw in beide Amerikaanse klassen aan en werd veroverde een 6e plaats in de Supersport klasse en een 5e in het Stock Extreme kampioenschap.

In datzelfde jaar wist Davies als eerste Brit de met Kawasaki de prestigieuze 200 mijl van Daytona te winnen, dit allerminst nadat de Amerikaan Josh Hayes wegens een illegale nokkenas werd gediskwalificeerd!

2009 werd Davies laatste seizoen in “The USA“ waar hij met een Aprilia RSV 1000 R negende werd in de in 2009 nieuw “geschapen” AMA Pro Daytona Sportbike serie.

FIM WorldSSP 600 WK

Year   Team                      Bike     Races  P1  P2  P3  Poles Points Championship 
2009   ParkinGO Triumph BE1      Triumph   3      0   0   0   0     22       20
2010   ParkinGO Triumph BE1      Triumph  13      0   0   4   0    153        4
2011   Yamaha ParkinGO Team      Yamaha   12      6   1   1 1    206     World champion
                                 Totaal   28      6   1   5   1    381     1 Title

FIM World Superbikes

Year   Team                      Bike     Races  P1  P2  P3  Poles Points Championship     
2012   ParkinGO MTC Racing       Aprilia  25      1   0   3 0     164,5    9
2013   BMW Motorrad GoldBet SBK  BMW      27      3   2   1   0     290      5
2014   Ducati Superbike Team     Ducati   23      0   2   2   0     215      6
2015   Aruba.it Racing-Ducati    Ducati   26      5   7   6   1     416      2
2016   Aruba.it Racing – Ducati  Ducati   26     11   2   4   2     445      3
2017   Aruba.it Racing – Ducati  Ducati   25      7   7   4   2     403      2
2018   Aruba.it Racing – Ducati  Ducati   25      2   6   4   1     356      2
2019   Aruba.it Racing – Ducati  Ducati   36      1   7   2   1     294      6
2020   Aruba.it Racing – Ducati  Ducati   24      2   4   3   0     273      3
2021   Team GoEleven Ducati      Ducati   31      0   1   0   0     143     12
                                 Totaal  262     32  38  29   7    2999,5



2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |