image1

WorldSBK 2020: Laatste verrassing: Haslam naar Honda?

WorldSBK 2020, Haslam naar Honda?

Donny 04.11.2019

Het rijders carrousel wat rijders voor 2020 betreft bevind zich in de eindfase. Wat de "factory teams" betreft is het plaatje (bijna) helemaal rond en het laatste "zitje", Kawasaki, ging zoals verwacht aan de Brit Alex Lowes.

Ter herinnering: Ondanks zijn derde plaats in het WK 2019 moet de Britse Yamaha coureur 2020, tegen alle logica in, plaats maken voor de 22 jarige Turk Toprak Razgatlioglu!

Ook bij Kawasaki's grootste "concurrent" Ducati is fiks.

Nadat vicewereldkampioen 2019 Alvaro Bautista de Italianen na lang aarzelen liet zitten en besloot 2020 naar Honda over te stappen liet het antwoord van het traditierijke Superbike merk dan ook niet lang op zich wachten.

Nog geen week na het bekend maken van Bautista's overstap naar Honda maakte Ducati consequent bekend dat men 2020 met ex MotoGP coureur Scott Redding in zee gaat.

Redding komt net als Bautista uit de MotoGP en wist dit seizoen het Brits Superbike kampioenschap op zijn naam te schrijven.

De Brit tekende een eenjarig contract bij Ducati terwijl Chaz Davies zijn contract, wat eind 2020 uitloopt, uitdient.

 

Met het contracteren van de 23 jarige Toprak Razgatlioglu heeft Yamaha waarschijnlijk voor de grootste verrassing gezorgd.

Zo wordt de Turk de nieuwe teamgenoot van Michael van der Mark waarbij de Nederlander niet onder stoelen of banken stak dat hij Lowes graag als "teammaatje" had willen behouden!

Doch Yamaha besliste, voor velen totaal onlogisch, anders.

BMW maakte al in Portugal bekend dat men het contract met de wereldkampioen van 2013 Tom Sykes met een jaar heeft verlengd.


Doch met de komst van de Ier Eugene Laverty als Sykes nieuwe teamgenoot lanceerden ook de "Bayern" een echte verrassing.

Klein detail: In 2013, het jaar waarin Sykes (Kawasaki) wereldkampioen werd, pakte de Ier met Aprilia het vicewereldkampioenschap.

Hulprijk voor Laverty tranfer was waarschijnlijk ook de innige relatie/vriendschap die hij sinds jaren pleegt met BMW teammanager/eigenaar Shaun Muir!

Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan het Superbike WK voor BMW’s “eigenkweek” Markus Reiterberger.

Echter gezien de resultaten van de drievoudig IDM kampioen, en uiterst sympathieke "Bayer", is deze beslissing zeker acceptabel!

Bij Honda was het thema coureurs voor 2020 lange tijd geen vraag meer.

Met WorldSBK rookie Alvaro Bautista (Ducati) als vicewereldkampioen (16 zeges) en een nieuwe "Super Superbike" gaat werelds grootste motorfietsfabrikant 2020 als officieel HRC fabrieksteam ageren.

Interessant detail: Ondanks dat de plaats naast de snelle Spanjaard eigenlijk voorbestemd scheen te zijn voor HRC "eigen" Takumi Takahash melde "radio paddock" in het Arabische Qatar dat WorldSBK routinier Leon Haslam deze plaats wel eens zou kunnen innemen!
De Brit wist tijdens zijn lange carrière met oa Honda, BMW, Aprilia, Suzuki en Kawasaki x podiumplaatsen en overwinningen (behalve met Kawasaki) te behalen!

Ondanks zijn wat tegenvallende prestaties in het Kawasaki fabrieksteam geniet de 36 jarige Brit bij Honda (HRC) nog steeds een hoog aanzien.

De Britse routinier wist namelijk samen met Michael van der Mark en Takumi Takahashi twee keer, 2013 en 2014 de oh zo prestigerijke Suzuka Eight Hours voor Honda te winnen.

Zoals gezegd: Hadden de meeste van ons de sympathieke Brit, wat het WK Superbikes betreft dan, eigenlijk al afgeschreven zo lijkt het dat we de Britse Superbike kampioen van 2018 ook in 2020 in actie zullen zien.

Overigens maken Honda/HRC morgen, 5 november 2019, tijdens Europa's grootste motorfiets beurs de Eicma in het Italiaanse Milaan hun plannen voor 2020 bekend. 

Actueel zien de officiële fabrieksteams 2020 er als volgt uit:

Kawasaki: Jonathan Rea         (GBR) Alex Lowes          (GBR)
Ducati:   Chaz Davies          (GBR) Scott Redding       (GBR)
Yamaha:   Michael van der Mark (NED) Toprak Razgatlioglu (TUR)
BMW:      Tom Sykes            (GBR) Eugene Laverty      (IRL)
Honda:    Alvaro Bautista      (ESP) Leon Haslam (GBR)

De privé teams 2020?

Bij de factory teams zijn dus, met toch een paar spectaculaire veranderingen, alle "zitjes" bezet. De enige verandering zou kunnen zijn dat Honda morgen naar buiten brengt dat men 2020 Haslam ipv Takahashi op de nieuwe CBR 1000 zal laten rijden.

Ook bij de, sorry betere, privé teams zijn bijna alle "topplaatsen" vergeven en zijn er aansluitend alleen nog een aantal "betaalplaatsen" vrij!

Officieel hebben coureurs zoals een Haslam, Cortese, Reiterberger, Rinaldi en Mercado voor 2020 nog geen job!

Het feit dat er meer coureurs zijn dan bikes en dat er de laatste jaren hard aan de "gages" van de coureurs is "geschroefd" werkt niet echt mee voor de hier boven genoemde coureurs.

De meeste coureurs net binnen of buiten de Top 10 nemen meestal sowieso al een zak vol geld mee om überhaupt ergens te kunnen rijden!

Het gevolg is dat het voor een aantal sterke (sub) toppers en vooral jonge talenten steeds moeilijker om nog ergens een concurentwaardige motor te vinden die ook nog eens betaalbaar is!

De grootse aandrang bij de "privé" teams gold voor de "zitjes" bij GRT Yamaha, Puccetti Racing (Kawasaki), het oer Nederlandse Ten Kate Yamaha Team en Barni Racing (Ducati).

 

Doch bij deze teams speelt natuurlijk de sponsoring voor een nieuw seizoen een grote rol.

Van deze vier "sterke teams" was GRT Yamaha de eerste die alles op een rijtje wist te krijgen.

Het team gaf halfweg het seizoen al te kennen, zij het niet officieel, dat men 2020 met FIM Supersport 600 vicewereldkampioen 2019 Federico Caricasulo in zee te willen gaan.

 


Meest opmerkelijk was wel de onverwachte en opnieuw vreemde beslissing van Yamaha om de Amerikaan Garrett Gerloff voor 2020 als teamgenoot van de "jonge Wilde" Italiaan Caricasulo te arrangeren!

Gerloff, derde in het Amerikaans Superbike kampioenschap, had eerst nog geprobeerd bij ten Kate aan te dokken doch deze poging mislukte.

Waarschijnlijk onder druk van Yamaha Amerika en de Dorna wist men deze deal dan toch door te zetten. Geld regeert de wereld! 

Bij Puccetti Racing (Kawasaki) moest men twee harde tegenslagen verwerken.

Het team verloor met het "vertrek" van Toprak Razgatlioglu naar Yamaha niet alleen één van de meest talentvollle WorldSBK rijders maar ook hun grootste sponsor: Turkije!

Leek het er eerst nog op dat het Franse olieconcern Elf zou "bijspringen" om Puccetti's financiële “gat” te dichten zo schijnt dit vooreerst van de baan te zijn.

Doch ondanks het financiële dilemma maakte teameigenaar Manuel Puccetti tijdens het Qatar event bekend dat men het voor 2020 eens is geworden met WorldSBK routinier Javier (Xavi) Fores!


Bij Barni Ducati was het lang stil wat betreft hun plannen voor 2020.

Hier was alleen zeker dat er voor Ducati's eigen kweek Michael Ruben Rinaldi 2020 geen plaats meer is.

Coureurs als een Leon Camier, Xavi Fores, Sandro Cortese stonden dan ook in de rij voor de Barni job.

Uiteindelijk kreeg Leon Camier voor 2020 de toeslag waarmee we de Brit 2020 eindelijk, sinds zijn Aprilia tijd 2012, weer op een concurrentwaardige bike in actie zullen gaan zien.Last but not least is natuurlijk de vraag wat het Ten Kate Racing Yamaha team 2020 gaan doen. Zeker is dat men 2020 verder gaat met Loris Baz.

De Fransman en het Nederlandse team wisten, met 13 races minder, een beresterke tiende plaats in het WK zeker te stellen wat genoeg over de draagkracht van het Nederlandse team zegt.

Mede afhankelijk van de sponsoring wil het team 2020 met twee bikes aan het WorldSBK deelnemen, "wenskandidaat" schijnt de Duitser Sandro Cortese te zijn.

Naast het Superbike gebeuren gaat ten Kate racing zich 2020, in nauwe samenwerking met het EAB team van Ferry Schoenmakers, etableren in het FIM WorldSSP 600 en het FIM WorldSSP 300 WK!

Zo zal Glenn van Straalen in het WorldSSP 300 WK aantreden terwijl de Zuid-Afrikaan Steven Odendaal, ex Moto2 coureur, het team in het Supersport 600 WK gaat vertegenwoordigen.


Komen we nog een keer terug bij Honda maar dan bij het Moriwaki Althea Honda.

Tot dusver heerst van Japanse zijde een diepzwijgen wat de plannen en dus deelname voor 2020 betreft.Ook in een voorbericht wat WorldSBK (Dorna) vandaag publiceerde wordt er met geen woord over gesproken wat het Moriwaki team betreft. 

Dit in tegenstelling tot eerdere geruchten dat het team 2020 met de Japanners Takumi Takahashi en Ryuichi Kiyonari als satelliet team van het officiële HRC fabrieksteam gaat functioneren.

Dit zou best eens kunnnen betekenen dat het team 2020 helemaal niet meer van de partij is. Morgen weten we meer!Zeker is dat Althea boss Genesio Bevilacqua 2020 met Honda verder gaat en de 22 jarige Alessandro Delbianco waarschijnlijk aan boord blijft.  

Bij de overige teams is tenminste bij het Team Pedercini Racing Kawasaki alles zeker.

Hier blijft WK elfde Jordi Torres aan boord terwijl de jonge Italiaan Lorenzo Savadori de teamgenoot van de Spanjaard gaat worden. 


Pedercini teameigenaar Lucio Pedercini kende het geluk der vlijtigen en wist voor de komende twee seizoenen een "stevige" sponsor aan boord te "trekken".

Naast nu twee Superbikes zal het team 2020 ook opnieuw met twee coureurs ( Ayrton Badovini en Kyle Smith) actief zijn in het WorldSSP 600 WK.

Het GoEleven Ducati heeft tot dusver nog geen opvolger benoemd voor de naar BMW vertrekkende Ier Eugene Laverty.

Doch GoEleven en de Italiaan Michael Rinaldi schijnen kort voor een overeenkomst voor 2020 te staan.

Het financieel niet echt op rozen gebette Team Orelac Kawasaki maakte in Qatar bekend dat het 2020 opnieuw van de partij zal zijn.


Wie de Kawasaki ZX-10RR gaat benannen is nog niet bekend, voorstelbaar is echter dat Leandro Mercado gewoon blijft!

Voor 2020 hebben ook twee nieuwe teams bij de Dorna aangevraagd: Het Italiaanse Team Motocorsa Ducati en het Britse Team Brixx Ducati.

Het Italiaanse Motocorsa Ducati team zou graag om budgettaire redenen alleen de Europese event rijden en gold de Italiaan Samuele Cavalieri als rijder al als gezet.

Doch inmiddels schijnt het team ook met Leandro Mercado en Michael Rinaldi te onderhandelen!

Ook het Britse Team Brixx Ducati, die in Frankrijk een "gastoptreden" absolveerden, willen graag een startplaats voor 2020. 

Het uit het Brits Superbike kampioenschap stammende Ducati team is van plan met tweevoudig (BMW) Europees Superstock 1000 kampioen Sylvain Barrier aan te treden.

Echter: Beide laatstgenoemde teams zijn actueel door de Dorna niet officieel bevestigd!

Zouden deze twee teams namelijk een ok van de Dorna krijgen zou dat betekenen dat we 2020 maar liefst 25 coureurs coureurs aan de start hebben!

Iets wat de Dorna persé niet wil!

In het slechste geval kunnen we ons in 2020 op minstens 22 rijders verheugen, 2019 waren dat er slechts 19!

In deze nieuwe constellatie zouden we 2020, alle genoemde teams meegerekend, 6 Kawasaki's, 6 Ducati's 2020, 6 Yamaha's, 5 Honda's en 2 BMW's op de startgrid zien!

In het geval dat Moriwaki, Brix Ducati en Motocorsa Ducati door de dorna/FIM niet toegelaten worden en ten Kate alleen met Baz zou aantreden zien we 2020 6 Kawasaki's, 6 Yamaha's, 4 Ducati's, 3 Honda's en twee BMW's in actie.

Wat op zijn minst 21 rijders zou betekenen....

Hieronder de privé teams  die zeker zijn van deelname 2020:

GRT Yamaha:       Federico Caricasulo  (ITA) Garrett Gerloff  (USA)
Team Pedercini:   Jordi Torres         (ESP) Lorenzo Savadori (ITA)
Ten Kate Racing:  Loris Baz            (FRA) Sandro Cortese   (GER)???
Puccetti Racing:  Javier (Xavi) Fores  (ESP)
Barni Racing:     Leon Camier          (GBR)
Go Eleven Ducati: Michael Rinaldi  (ITA)
Team Orelac:      ???

Deelname door FIM/Dorna (nog) niet bevestigd:

Moriwaki Althea Honda: Ryuichi Kiyonari (JAP) Takumi Takahashi  (JAP) 
Brixx Ducati:     Sylvain Barrier  (FRA)???
Motocorsa Ducati: Leandro Mercado (ARG)

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |