image1

Kort nieuws: Kalender 2022, Bautista snel met oude liefde...

Donny 29.11.2021 - 22.21

WorldSBK promotor Dorna en de FIM presenteerden afgelopen week hun eerste "voorlopige" WK kalender wat het FIM Superbike wereldkampioenschap van 2022 betreft.

Deze provisorische kalender omvat buiten de 13 genoemde raceweekenden, waarvan er actueel 11 officieel zijn bevestigd , ook best wel een paar noemenswaardige veranderingen.

Onder de huidige corona omstandigheden is het voor de FIM/Dorna waarschijnlijk een hele uitdaging überhaupt een precieze kalender samen te stellen dus is het te hopen dat deze best wel wat optimistische kalender voor 2022 zijn doorgang zal vinden.  


Ditzelfde coronavirus is er waarschijnlijk ook de oorzaak van dat de Dorna/FIM met de traditie, sinds 2009, moet breken dat de seizoenstart 2022 niet meer op het prachtige Australische half eiland Philipp Island kan plaatsvinden.

Het Australische circuit heeft op de actuele kalender geen officiële datum gekregen doch zal waarschijnlijk aan het seizoeneinde worden “aangeknoopt” (Finale?).

Terwijl Philipp Island 11 jaar lang de seizoenopener kreeg “toebedeeld” werd de seizoenfinale sinds 2014 onder vloedlicht op het Losail International Circuit van Katar verreden.

 

Met een “seizoenopener” in Australië, tenslotte praten we over een wereldkampioenschap, konden/kunnen de meesten van ons goed leven denk ik.

Doch een seizoenfinale rij je niet tijdens de regentijd op een Lombok/Indonesië of bij 50 graden Celsius op het Losail Arabische International Circuit van Katar maar daar waar dit WK is “geboren” en zijn meeste fans heeft: Europa!

Het had zo`n prachtfinale kunnen zijn als we, “fans getrouw” in Europa waren gebleven in plaats van naar een verregend “wassiebassieland” te reizen omdat diens dollars beter zijn!

Des te blijer is onze fotograaf dat Katar voor 2022 helemaal niet op de kalender staat, ondanks dat het maken van beelden onder vloedlicht uiterst interessant/moeilijk is!  

Net als Spanje heeft de Dorna ook Portugal voor 2022, net als afgelopen seizoen, met Estoril en Portimão twee sterke races toebedeeld.

Jammer genoeg zijn Jerez en Navarra van de actuele kalender “geschrapt” terwijl het Turkse Istanbul Park circuit naar alle waarschijnlijkheid, mits de Turkse president Erdogan toestemt, ergens in mei aan de kalender zal worden toegevoegd..


We gaan niet alle races hier opnoemen maar van 08 t/m 10 april bijt het Spaanse Motorland Aragón Circuit de spits af waarna het twee weken later, van 22 t/m 24 april, op de Drentse hei van Assen verder gaat.

Na Assen volgen dan:

20 t/m 22 Mei: Circuito Estoril, Portugal.
10 t/m 12 Juni: Misano World Circuit „Marco Simoncelli“, Italië.
15 t/m 17 Juli: Donington Park, Groot Brittannië.
29 t/m 31 Juli: Autodrom Most, Tsjechië.
09 t/m 11 September: Circuit de Nevers Magny-Cours, Frankrijk.
23 t/m 25 September: Circuit de Barcelona-Catalunya, Spanje.
07 t/m 09 Oktober: Autodromo Internacional do Algarve, Portugal.
21 t/m 23 Oktober: Circuito San Juan Villicum, Argentinië.
11 t/m 13 November: Mandalika International Street Circuit, Indonesië.
November??? Phillip Island, Australië.
???: Valencia, Jerez of Istanbul Turkije?

Dus hoe we het ook zien en draaien ziet het er naar uit dat we 2022 opnieuw een seizoenfinale Europa gaan zien, en dat waarschijnlijk tijdens de regentijd op het nieuwe Indonesische Pertamina Mandalika circuit!

Maar wie weet hebben we het geluk dat president Erdogan nee zegt en we alsnog een seizoenfinale in Europa (Valencia/Jerez) gaan zien: Beide Spaanse circuits genieten van de beste weersomstandigheden om die tijd van het jaar!
Ander nieuws: Goede start voor Bautista en zijn "oude liefde"...

Afgelopen week testte Alvaro Bautista in het Spaanse Jerez de la Frontera die Ducati Panigale V4 R waarmee hij in 2019 als WorldSBK rookie vicewereldkampioenschap veroverde!

Ook actueel lijkt het er veel op dat het Ducati bloed van 2019 nog steeds door de aders van Bautista stroomt gezien dat de kleine Spanjaard tijdens deze “hernieuwde kennismaking” gelijk al aan zijn eigen "oude" ronderecord "knabbelde". 

Hoewel de Spanjaard officieel nog tot 31 december 2021 bij Honda in dienst is troffen Honda en Ducati een Gentleman Agreement die het mogelijk maakte dat Bautista nog dit seizoen met zijn nieuw “arbeidsapparaat” kon testen.

Toen Bautista in 2019 van Ducati naar Honda overstapte was ook Ducati bereid zo`n deal met Honda te sluiten en net als toen mag de rijder geen uitkomsten geven over zijn bevindingen.

Remember: Bautista, ex MotoGP, Moto2 coureur en 125 cc wereldkampioen 2006, veroverde tijdens zijn WorldSBK debuutjaar maar liefst 24 podiumplaatsen, 16 overwinningen en 4 Superpole’s met de toen nieuwe Ducati Panigale V4 R.  

2019 was het beste even wennen (en schrikken) voor iedereen toen de  Spanjaard vanaf de seizoenstart elf races op rij won en daarbij Jonathan Rea en Kawasaki op abnormale achterstanden van 10 seconden en meer reed!

Bij Ducati verwacht men veel van Bautista wat duidelijk te merken is aan het feit en de haast waarmee Ducati met Bautista willen testen om zo de tijd voor het seizoen 2022 optimaal te benutten en de V4 R aan te passen aan hun nieuwe ster!

Volgens Bautista`s “nieuwe” Ducati crew wist Bautista zich supersnel aan zijn nieuwe/oude arbeidsapparaat te gewennen en reed hij de snelle Spanjaard ter kennismaking maar liefst 96 ronden met de snelle V4 R tijdens deze twee testdagen.

Terwijl het woensdagmiddag nog vooral om de normale aanpassingen ging wist de inmiddels 37-jarige Spanjaard donderdag al zeer degelijke rondetijden met de V4 R te rijden met een snelste tijd van 1:39.119 min.

Ter vergelijk: Met deze1:39.119 was hij slecht 0.115 seconde langzamer als zijn eigen snelste ronde, 1:39,004 min. die hij tijdens de Tissot Superpole race in 2019 reed!

De snelste raceronde van het afgelopen seizoen, 1:39,837 min in de eerste race, staat op naam van zesvoudig wereldkampioen Jonathan Rea wat een duidelike indicatie is van Bautista's speed.  

Er moet echter rekening gehouden worden dat de temperaturen ook in het zuiden van Spanje tijdens deze test onder de 20 graden lagen en juist in Jerez de snelste rondetijden altijd nog zijn gereden met koelere temperaturen.


Tijdens het raceweekend in september liepen de temperaturen de eerste dag op naar zo’n 22 graden, terwijl het tijdens de tweede dag zo’n 28 graden waren wat een slordige 10 graden verschil betekend met nu.

Wat echter niets afdoet wat Bautista’s snelle tijden betreft en wie de kleine dappere Bautista de laatste 2 jaar in de gaten heeft gehouden weet wat dat kan gaan betekenen.

Ik denk dat er weinig rijders zijn die zoveel hebben gegeven en hebben “opgeofferd” als Bautista de laatste twee jaar bij Honda heeft gedaan om met deze bike op het podium te rijden.

Mocht Bautista, en dat is te verwachten, met dezelfde mentaliteit en instelling (vechtlust) als hij dat bij Honda had het seizoen 2022 ingaan, en daar mogen we vanuit gaan, zou hij best eens voor het nodige vuurwerk kunnen gaan zorgen!

Anders gezegd: Zouden er 2020 en 2021 prijzen/bokalen ter beschikking hebben gestaan voor die rijder die over de meeste vechtlust en moed beschikt dan gaan deze alle twee zeker aan Bautista….

Overigens moest Ducati “stamrijder” Michael Rinaldi wegens een in Indonesië opgelopen nekblessure deze test laten schieten…

Tijdens deze twee testdagen in Jerez waren oa MV Agusta en Barni Ducati aanwezig om de nieuwe configuraties van hun Supersport machines te testen waarop we later deze week nog terug willen komen....

2022  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |