image1

Uitspraak internationaal Sportgerecht: Mahias alsnog winnaar van Portugal!

FIM geeft alsnog 25 punten aan Mahias, Cortese's voorsprong nog slecht 5 WK punten!

Groot was de teleurstelling van regerend wereldkampioen Lucas Mahias (Yamaha) toen hij 16 september in het Portugese Portimaó na zijn dramatische laatste ronde gediskwalificeerd werd.

Dit stote bij veel mensen op onbegrip maar de wedstrijdleiding had het zo besloten ondanks de protesten van Mahias en het GRT Yamaha Official WorldSSP fabrieksteam.

Wat was er gebeurd: Door een crash van Rob Hartog en Borja Martinez werd deze race in de laatste ronde per rode vlag stilgelegd. Dit kort na het moment waarop raceleider Lucas Mahias zijn Yamaha met een lekke achterband aan de kant had geparkeerd.

Mahias wist natuurlijk dat in dit geval de stand van de ronde ervoor wordt genomen als eindstand, die ronde waarin hij nog op kop reed!

Dus was het zaak voor de Fransman om op eigen kracht en binnen 5 minuten de Yamaha box te bereiken.

Onderweg naar de Yamaha garage crashte de Fransman zelfs twee keer doordat de band van de velg was gelopen.

Uiteindelijk, dodelijk vermoeid, bereikte de regerend wereldkampioen zijn box en ging iedereen ervan uit dat Mahias deze race had gewonnen!

 


Echter na lang wachten besliste de wedstrijdleiding dat deze zege niet aan Mahias ging maar aan diens teamgenoot Federico Caricasulo!

Volgens de wedstrijdleiding had Mahias deze “ wanhoopsronde” niet volledig uitgereden en een stuk richting Pitlane afgekort.

Mahias en Yamaha tekenden protest tegen deze beslissing aan tegen de FIM en 22 oktober 2018 kwam de zaak in Lugano/Italië voor het internationaal sportgerecht.



Hier corrigeerde men de FIM die schijnbaar het "regelboek" niet goed hadden gelezen. Conform het reglement had Mahias voor het te laat binnen komen en het "afsnijden" van het circuit een geldboete moeten krijgen!

De beslissing in het voordeel van de Yamaha coureur werd echter pas 25 oktober genomen of bekend gemaakt, de dag waarop men in Qatar aan de seizoenfinale begon! Dus corrigeerde het gerecht de uitspraak van de FIM en sprak Mahias alsnog de overwinning toe!

Het grappige: Het gerecht legde de Fransman naast zijn overwinning een geldstraf op! De gerechtskosten van deze rechtszaak moeten zich de FIM en Yamaha "broederlijk" delen.

Dit heeft tot consequentie dat Sandro Cortese nu ipv zes punten voorsprong er nog maar vijf heeft! Mocht Cluzel dus in Qatar winnen is P2 voor Cortese niet meer genoeg om de titel te pakken.

Mocht Cluzel winnen en Cortese tweede worden is Cluzel wereldkampioen omdat hij meer overwinningen (5 tegen 2) heeft dan Cortese! Dus nu kan de Fransman op eigen kracht wereldkampioen worden.

Nog erger trof het Randy Krummenacher. De Zwitser schuift van de derde naar de vierde plaats in het klassement en kijkt nu tegen een achterstand van 12 punten aan op P3, Lucas Mahias!

Overigens rijden alle genoemde namen met Yamaha!

Van de FIM haar kant is dit natuurlijk een lachertje, voor Cortese en Krummenacher natuurlijk niet! Het wordt spannend dat is zeker...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |