image1

Phillip Island here we come…

Donny 23.02.2020

Het World Superbike seizoen 2020 is grijpbaar dichtbij gekomen en staat direct voor de deur. 

Vanaf morgen 24 januari en dinsdag 25 februari start voor rijders en teams de laatste grote test op het soms wat dramatische Philip Island circuit in Australië en gaat het WorldSBK seizoen 2020 op 28 februari eindelijk beginnen.

Het Phillip Island circuit met zijn snelle rechte stukken, lange snelle bochten, scherpe haarpins en zijn verraderlijke “bobbels” bied alles voor een prachtige openingscoulisse voor 2020.

Hetzelfde circuit echter was in het verleden ook vaak het circuit waar ettelijke coureurs heftige blessures opliepen!

Met Jonathan Rea (Kawasaki Racing Team WorldSBK) in de favorietenrol, WorldSBK rookie Scott Redding Aruba.it Racing-Ducati die bezig is aan zijn nieuwe “omgeving” te wennen! 

Dan is er een Toprak Razgatlioglu (Pata Yamaha WorldSBK Official Team) die zich als doel heeft gesteld zijn sterke performance van dit voorseizoen voort te zetten.

Buiten deze drie zijn er tal van andere dingen op die men zich zou kunnen concentreren! Zoals bij de laatste Portimao/Portugal test bijvoorbeeld.

Deze sloot Razgatlioglu als snelste af en de jonge Turk en zijn crew vonden daarbij een baanbrekende oplossing voor wat het rijden met een qualifyer betreft wat zich ook nog positief liet omzetten tijdens een race simulatie!  

Razgatlioglu’s teamgenoot Michael van der Mark beëindigde deze test als vierde en verloor slechts 0,6 seconde op de snelle Turk.

Beide R1 “piloten” waren hoofdzakelijk met het 2020 model onderweg en loofden vooral de aerodynamische verbeteringen van de R1 voor de wat “langere” rijders.

WorldSBK rookie en regerend British Superbike kampioen Scott Redding maakte ook in Portimao een stap voorwaarts maar moest aan het eind van de dag toezien dat Razgatlioglu zich aan hem voorbij "perste".

 


De Brit en zijn Ducati crew werkten vooral aan de grip aan de achterkant van de Panigale V4R die volgens de Brit wat duidelijk te wensen overliet.

Redding is ervan overtuigd dat hij op Phillip Island, één van zijn lievelingscircuits, zijn performance nog ietwat kan verbeteren.

Ondanks dat Chaz Davies (ARUBA.IT Racing - Ducati) in Portimao niet echt aan een “tijdenjacht” geïnteresseerd was sloot de Wales man de laatste Europa test als vijfde af.

Overigens wist Ducati als merk de laatste vijf races op rij in Australië te winnen en de "rooien" zullen er alles aan doen deze Australië dominantie voort te zetten.

Het Kawasaki Racing Team WorldSBK was tijdens de laatste
Portugal test niet bij en gaven er de voorkeur aan op het dit jaar nieuw in de kalender gekomen Circuit de Barcelona-Catalunya in Spanje te testen.

Tijdens de laatste gemeenschappelijke test met alle andere fabrieksteams in Jerez liet vijfvoudig wereldkampioen Jonathan Rea alles en iedereen (weer eens) achter zich.

Rea`s nieuwe Kawasaki teamgenoot Alex Lowes is op de goede weg en schijnt zich snel aan zijn nieuw "arbeidsapparaat" te gewennen.


Tijdens de Jerez test was de Brit steeds in de top vijf te vinden en zegt veel plezier te hebben met de ZX-10RR.

Rea en Lowes zijn van hun kunnen overtuigd en hoeven tijdens de Phillip Island tests alleen maar de puntjes op de I zetten om zo optimaal, en aanvoerend, aan het Down Under avontuur te beginnen.

Het BMW Motorrad WorldSBK Team reist in Australië aan met een BMW S1000 RR die in vergelijk tot het debuut van 2019 op Phillip Island rijkelijk gemodificeerd is.

Wereldkampioen 2013 Tom Sykes en zijn nieuwe teamgenoot Eugene Laverty komen na intensieve Europa tests wat het chassis, elektronica en de remmen betreft vol overtuiging naar Australië.

Beide S1000 RR coureurs concentreren zich vooral op het verfijnen van hun basis set-up voor het moeilijke Phillip Island circuit.     

Vooral Sykes is vast van plan het seizoen met podiumplaatsen te beginnen terwijl Laverty zijn laatste zege (2014 race 1 Suzuki) op het Phillip Island circuit behaalde.

Last but not least zo te zeggen is het Team HRC (Honda Racing Corporation) die 2020 met vicewereldkampioen 2019 Alvaro Bautista uitrukken.

Verrassend is wel dat de Britse routinier Leon Haslam, WorldSBK vicewereldkampioen in 2010 (Suzuki), de plaats naast Bautista in het HRC factory team inneemt. 

Beide coureurs behaalden in het verleden sterke resultaten op het Australische circuit en Bautista won hier 2019 als WorldSBK rookie alle drie races!

De (overdreven) geheimhouding van HRC wat de nieuwe Honda CBR1000RR-R betreft heeft deze nieuwe bike waarschijnlijk nog fascinerender gemaakt!



Na de eerste testdag waar ook de andere fabrieksteams aanwezig waren topte Haslam op een nat Jerez de uitslagenlijst met de snelste tijd.

Ook op een droog Portimao circuit wist de Brit een sterke vijfde tijd met de nieuwe Honda Fireblade te realiseren.

Integenstelling tot Haslam was Alvaro Bautista deze twee dagen eigenlijk alleen maar in de achterhoede van deze "tijdenlijst" te vinden wat natuurlijk weinig uitslaggevend is.


Is werelds grootste motorfietsenfabrikant Honda in staat in Australië voor een verrassing te zorgen?

Wat de privé teams betreft heeft de in Nederlandse dienst rijdende Loris Baz (Ten Kate Racing Yamaha) na de wintertests duidelijk de leiding genomen.

De Fransman sloot beide tests als derde af en komt 2020 voor het eerst met Yamaha naar Australië.

In 2014 stond Baz trouwens na de tweede race als tweede (Kawasaki) op het Australische podium.

De twee andere privé Yamaha's worden "bezet" door de Amerikaan Garrett Gerloff (GRT Yamaha WorldSBK Junior Team) die in Australië zijn WorldSBK debuut heeft.

Zijn teamcollega is de "jonge Wilde" Italiaan Federico Caricasulo die net als Gerloff zijn debuut maakt.

Zowel de twee fabrieks coureurs als ook de drie Yamaha privé rijders bevonden zich tijdens de voorjaarstest in de top 10.

Bij de verblijvende privé teams staat het Kawasaki Puccetti Racing team als beste van 2019 waarschijnlijk op P1.

Voor 2020 heeft het team met de Spanjaard Xavi Fores een van de sterkste privé rijders überhaupt gehaald.

Last minut date was er voor de Duitser Sandro Cortese die letterlijk op het allerlaatste moment een "zitje" bij het financieel zwaar aangeslagen Team Pedercini (Kawasaki) vond.   

Het Orelac Racing VerdNatura team vertrouwd net als voorgaande jaren op Kawasaki en zal 2020 als vijfde Kawasaki team met de Chileen Maximilian (Max) Scheib aantreden.  

De lang (en nog steeds?) geblesseerde Brit Leon Camier verhuisde van het Honda fabrieksteam naar het Barni Racing Team en rijd 2020 op een Ducati Panigale V4R.

Michael Ruben Rinaldi moest voor 2020 bij Barni Racing het veld ruimen voor Leon Camier.


Doch de jonge Italiaan blijft bij Ducati aan boord en bemand 2020 de Team Goeleven Ducati waarmee er op Phillip Island vier Ducati Panigales V4R vertegenwoordigd zullen zijn.

Naast de beide HRC Honda's zak de Japanner Takumi Takahashi voor het Mie Racing (Althea) Team op Phillip Island zijn opwachting maken.

In Europa zal dan de Spanjaard Jordi Torres aan het door HRC ondersteunde satelieten team worden toegevoegd.

Hieronder de deelnemers voor de openingsrace in Australische Phillip Island:

1. Jonathan Rea           GBR   Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR 
2. Alex Lowes             GBR   Kawasaki Racing Team WorldSBK    Kawasaki ZX-10RR
3. Chaz Davies            GBR   ARUBA.IT Racing-Ducati           Ducati Panigale V4 R
4. Scott Redding          GBR   ARUBA.IT Racing-Ducati           Ducati Panigale V4 R
5. Michael van der Mark   NED   Pata Yamaha WorldSBK Off. Team   Yamaha YZF R1
6. Toprak Razgatlioglu    TUR   Pata Yamaha WorldSBK Off. Team   Yamaha YZF R1
7. Tom Sykes              GBR   BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW S1000 RR
8. Eugene Laverty         IRL   BMW Motorrad WorldSBK Team       BMW S1000 RR
9. Alvaro Bautista        ESP   Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R
10.Leon Haslam            GBR   Team HRC                         Honda CBR1000 RR-R
11.Loris Baz              FRA   Ten Kate Racing Yamaha           Yamaha YZF R1
12.Leon Camier            GBR   Barni Racing Team                Ducati Panigale V4 R
13.Xavi Fores             ESP   Kawasaki Puccetti Racing         Kawasaki ZX-10RR
14.Sandro Cortese         GER   Team Pedercini Kawasaki          Kawasaki ZX-10RR
15.Michael Rinaldi        ITA   Team Goeleven                    Ducati Panigale V4 R
16.Garrett Gerloff        USA   GRT Yamaha WorldSBK Junior Team  Yamaha YZF R1
17.Federico Caricasulo    ITA   GRT Yamaha WorldSBK Junior Team  Yamaha YZF R1
18.Maximilian Scheib      CHI   Orelac Racing VerdNatura         Kawasaki ZX-10RR
19.Takumi Takahashi       JPN   Mie Racing (Althea) Team         Honda CBR1000 RR-R
Foto credit: WorldSBK, Kawasaki, Honda HRC en donnyfoto.com

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |