image1

Rea contra Bautista 2019, hoe het blad zich wende...

FIM World Superbikes 2019: Hoe zich Rea’s voorsprong ontwikkelde…

Tijdens elk raceweekend/race zien we het puntenverschil tussen de verschillende coureurs veranderen, echter zo extreem als dit seizoen verliep het zelden.

Dacht iedereen dat we 2020 een “doormars” van ex MotoGP en WorldSBK Rookie Alvaro Bautista (Ducati) zouden gaan beleven zo ziet het er nu naar uit dat regerend en viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) op weh naar zijn vijfde WK titel op rij is!

Dat de dingen zich snel kunnen veranderen hebben we nu en precies 10 jaar geleden, 2009, kunnen zien.

Toen was het Noriyuki Haga (toen Ducati) die na de tweede race in het Zuid Afrikaanse Kyalami maar liefst 88 punten voorsprong had op de Amerikaan Ben Spies!

Ondanks deze 88 punten voorsprong verloor de snelle Japanner de titelstrijd met een verschil van 6 punten op de Yamaha coureur en moest hij opnieuw genoegen nemen met het vicewereldkampioenschap.

Kijken we even kort terug hoe het tot stand kwam dat Alvaro Bautista een voorsprong van 61 punten verloor inm een achterstand van 81 punten.

Het eerste deel van het FIM World Superbike kampioenschap 2019 voor de zomerpauze is een geschiedenis wat uit twee totaal verschillende helften bestond.
Hierin domineerden zowel Alvaro Bautista (Ducati) als ook regerend en viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea (Kawasaki) naar gelieven. Iets wat beiden persé wilden en ook deden.

Dat blijkt wel uit het feit dat deze twee coureurs maar liefst 23 van de tot dusver 25 verreden races wisten te winnen!

Inclusief de Tissot Superpole races won Bautista maar liefst 14 keer terwijl Rea actueel “slechts” 9 races wist te winnen maar desondanks het WK aanvoert.

Van alle “andere coureurs” wisten alleen Yamaha's Michael van der Mark (Jerez/Spanje race 2), en Bautista’s Ducati teamgenoot Chaz Davies (Laguna Seca/USA race 2) ieders een race te winnen.

De rest van de races werden alleen maar gewonnen door Jonathan Rea en Alvaro Bautista.

De eerste 3 races, Australië, Thailand en Spanje gingen op echt dominante wijze aan Bautista die maar liefst negen overwinningen op rij boekte.

Ook de sneeuw in het Drentse Assen kon de 34 jarige ex MotoGP coureur niet stoppen en wist de Spanjaard beide races te winnen.

De Tissot Superpole race kwam hier door het slechte weer (sneeuw) van de zaterdag te vervallen!

Terwijl Bautista de hele tijd domineerde nam Rea, noodgedwongen, de eerste 10 races genoegen met 10 tweede plaatsen op rij.

In Assen moest de Champ echter ook no9g toezien hoe Michael van der Mark hem in de tweede race naar de derde plaats verwees.

Zo kwam Bautista met 53 punten voorsprong naar het Italiaanse Imola waar het Bautista tij echter begon te keren.

Hier begonnen de verwachtingen dat Rea er rijp voor was om te beginnen terug te slaan eindelijk vorm aan te nemen.

Rea wist in Imola zowel de eerste als ook de Tissot Superpole race te winnen terwijl Bautista genoegen moest nemen met een tweede en derde plaats.

Dit waren de eerste kostbare 10 WK punten die de Champ de Ducati overvlieger afnam en het begin van een klein drama van de snelle Spanjaard.

De tweede race werd middels het enorme onweer afgelast. Doch deze fris gewonnen 10 WK punten gaven Rea’s en Kawasaki een behoorlijke dosis zelfvertrouwen en men was vast besloten deze lijn voort te zetten.

Niettemin kon de Spanjaard met 43 punten voorsprong op Rea tamelijk gerelaxt aan zijn thuisrace in Jerez beginnen wat hij dan ook prompt omzette in een zege in race 1.

Voor Rea verliep deze eerste race dramatisch:

In een bikkelhard duel met Alex Lowes (Yamaha) om P3 verloor de Noord Ier voor een moment zijn “zelfbeheersing” en reed in de laatste bocht, laatste ronde, Lowes letterlijk van zijn Yamaha.

Voor Lowes was deze race voorbij, Rea "redde" zich nog als derde over finish.

Doch de wedstrijdleiding besloot na het “Lowes/Rea incident” Rea als vierde te kwalificeren en naast deze “straf” moest Rea voor de Tissot Superpole race vanaf de laatste gridplaats vertrekken.

Op dat moment leide Bautista het WK met een comfortabele voorsprong van 61 punten.

Doch in de tweede race struikelde de Spanjaard voor de eerste keer dit seizoen door aan de leiding liggend al in de eerste bocht onderuit te gaan.

Deze race werd overigens gewonnen door Michael van der Mark voor Chaz Davies (Ducati) en Toprak Razgatlioglu (Kawasaki).

Rea reed ondertussen een beresterke inhaalrace en finishte, van de laatste plaats gekomen, als vierde.

Hiermee bracht Rea achtstand op Bautista terug naar 41 punten.

Bijzonder: Dit was het eerste WorldSBK podium in het seizoen 2019 waar geen Alvaro Bautista of Jonathan Rea opstonden.

Twee weken later in het Italiaanse Misano won Rea de eerste race terwijl Bautista achter Tom Sykes (BMW) "slechts" derde werd!

De Tissot Superpole race werd echter gewonnen door een ontketende Bautista terwijl Rea niet verder kwam dan een vijfde plaats.

Ook in de tweede “normale” race nam Bautista direct de leiding doch in de tweede ronde gleed de WorldSBK rookie opnieuw van zijn Panigale V4 R terwijl Rea opnieuw wist te winnen.

Deze tweede crash luide een serie van crashes van de kleine Spanjaard in wat de constante en altijd puntenscorende Rea in zijn voordeel wist om te zetten.

Zo kwam het dat Rea met slechts nog 16 punten achterstand naar het Britse Donington Park aanreisde.

Het verhaal Donington kennen we: Rea won alle drie de races terwijl Bautista in race 1 opnieuw crashte, in de Tissot Superpole niet verder kwam dan een P4.

Tijdens de laatste Britse race wist de Spanjaard middels een derde plaats dan nog de Ducati eer te redden.

Zo verliet Rea "The United Kingdom" met een geruststellende voorsprong van 24 punten in zijn bagage om zich op te maken voor het Laguna Seca even in The United States of America.

Na zijn Hattrick in Engeland wist Champ Rea ook in Laguna Seca de eerste en de Tissot Superpole race te winnen.

In de tweede race moest de Kawasaki ster echter een schijnbaar “nieuw geboren” Chaz Davies voor laten gaan.

In tegenstelling tot Rea scoorde Bautista in Amerika middels twee crashes en een opgave 0 punten.

De eerste crash ging op Bautista’s eigen rekening, de tweede ontstond na een “botsing” met Toprak Razgatlioglu (Kawasaki).

Bij deze crash zou men een vraagteken kunnen zetten wie daar nou wel of niet schuldig was.

Feit is echter dat Bautista in de tweede race op moest geven middels een geblesseerde schouder opgelopen tijdens het Razgatlioglu incident!

Hoe, wat en waarom dan ook, Jonathan Rea is met een voorsprong van maar liefst 81 in de zomerpauze gegaan met nog een aantal van zijn favoriete circuits, bv Magny Cours/Frankrijk voor zich.

Het nu maar de vraag of Bautista & co in deze zeven weken durende vakantie een “bestrijdingsmiddel” tegen het Rea virus kunnen vinden.

Zoals al gezegd, ook Nori “Nitro” Haga leide het kampioenschap ooit met 88 punten voorsprong en verloor uiteindelijk de titel met 6 punten verschil op “Elbow” Spies dus beslist is er nog niets.

Voordeel voor Bautista & co: Toen hadden we twee races in een weekend, nu zijn het er drie dus wie weet?

Ondanks dat Alex Lowes (Yamaha) als WK derde maar liefst 213 punten achter ligt op WK leider Jonathan Rea belooft het om de derde WK plaats nog een spannende WK finish te worden.

Ookal  is het thema wereldkampioen 2019 voor de Brit eigenlijk voorbij is het achter Bautista, 352 punten, superspannend aan het worden.

Lowes is met 220 punten actueel WK derde doch achter de Brit volgen oa een Michael van der Mark met 215 punten, Leon Haslam (Kawasaki) met 202 punten en een sterke Toprak Razgatlioglu met 191 punten als WK zesde.

De Turk voelt op zijn beurt alweer de hete adem in zijn nek van de tweede factory Ducati met Chaz Davies met 184 punten!

Ook Tom Sykes en BMW worden steeds sterker en lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat de wereldkampioen van 2013 zijn eerst race gaat winnen.

Het verschil tussen WK derde Lowes en WK zesde Razgatlioglu bedraagt slechts 18 punten, het verschil tussen Lowes en Sykes 50 punten.

We gaan het zien in het Portugese Portimaó…