image1

Officieel: 2019 Drie WorldSBK races...

Meer spanning en sensatie 2019? Zo gaat het worden 2019....

Zoals we voor weken terug al hadden geschreven hebben de FIM en de Dorna nu eindelijk officieel bekend gemaakt hoe het nieuw tijdschema en de kwalificaties voor 2019 eruit gaan zien.

Komend seizoen 2019 zullen we wat de Superbikes betreft drie races, 1 op zaterdag en 2 op zondag gaan zien waarvan de eerste een sprintrace wordt.

Beginnen we bij de vrijdag. Hadden we het afgelopen seizoen nog drie vrije trainingen zo worden dat er 2019 nog slechts twee van 50 minuten. Dit geld voor zowel de Superbikes als ook voor de Supersport 600.

De SSP 300 wordt vanwege het grote aantal deelnemers (70!) in 2 groepen gesplitst, een A en B groep. Ook deze coureurs rijden vrijdags 2 vrije trainingen.

Telden 2018 deze zogeheten vrije trainingen als kwalificatie voor de Superpole van zaterdag zo vervalt deze regeling 2019.

De grootste veranderingen zien we 2019 dan ook zaterdags. Dan zien we namelijk geen Superpole meer samengesteld uit de kwalificatie trainingen van de vrijdag maar een kwalificatiesessie van 25 minuten voor alle rijders.

De gereden tijden uit deze 25 minuten durende Tissot Superpole bepalen dan de startopstelling voor de eerste race op zaterdag en de nieuwe "sprintrace" die de Dorna heeft omgedoopt naar "Tissot Superpole race" op zondag.


Dit nieuwe Superpole formaat geld ook voor de Supersporters met het verschil dat deze geen extra race rijden.

Van de World Supersport 300 coureurs plaatsten zich, ook op zaterdag dus, de eerste 30 coureurs rechtstreeks voor de finale op zondag.

De overige rijders rijden een zogenaamde Last Chance race, een herkansing, waar zich de beste zes rijders zich alsnog voor de race op zondag kunnen kwalificeren.

Begonnen wordt de zondag met de nieuwe Tissot Superpole race van 10 ronden. Deze 10 ronden gelden voorlopig voor het hele seizoen.

Het verschil met een normale race is natuurlijk dat deze korter is en dat alleen de eerste 9 rijders punten krijgen wat er dan zo uit ziet 12/9/7/6/5/4/3/2/1.  

Logischerwijze blijft de puntentelling van een volle race, de eerste zaterdags, en de tweede zondagmiddag, zoals het was: 25/20/16/13/11/10/9/8/7/6/5/4/3/2/1.

Met deze nieuwe regel van de sprintrace of Tissot Superpole race, zijn er dus maximaal 12 punten meer te verdienen in een WorldSBK event wat natuurlijk aan het eind van het seizoen een belangrijke rol kan gaan meespelen!

Daarnaast bepaald de uitslag van de Tissot Superpole race namelijk ook de startpositie voor race twee.

Buiten de punten die deze rijders extra hebben "verdiend" nemen ze namelijk ook de eerste 9 plaatsen op de startgrid in.

Daarna, vanaf P10, geld dan weer het resultaat van de op zaterdag verreden Tissot Superpole.

Begonnen wordt er op zondag in de toekomst dus met de Tissot Superpole race, dan volgt de Supersport 600 race en vervolgend de tweede race van het WorldSBK.

De dag wordt afgesloten door de Supersport 300 coureurs, een spektakel op zich! Het zou wel eens interessant kunnen 2019...

Hier nog even het tijdschema/plan wat de Dorna naar buiten heeft gebracht. Hoe zeggen we dat in het Nederlands: Het lijkt me een goed plan....

 


 

 

 

 

 

 

2019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |