image1

Wie, wat en waar 2019 deel 2....

Superbike WK 2019: 18 rijders zeker, 7 coureurs van 2018 zijn er niet meer bij

Voor het WK Superbikes 2019 worden de teams, rijders en motorfietsfabrikanten behoorlijk door elkaar geschud.

Maar liefst 7 coureurs, Xavier Fores (Ducati), Lorenzo Savadori Aprilia), Loris Baz (BMW),Jake Gagne (Honda), Roman Ramos (Kawasaki), Patrick Jacobsen (Honda) en Jakub Smrz (Yamaha), vonden voor het seizoen 2019 geen plaats meer in het WorldSBK.

Van deze 7 hebben inmiddels 5 een nieuwe “job” gevonden in andere raceseries. Het hardst trof het natuurlijk Xavi Fores.

De 33 jarige Spanjaard werd ondanks 5 podiumplaatsen in 2018 door Barni Racing Ducati voor de deur werd gezet om plaats te maken voor de jonge Italiaan Michael Ruben Rinaldi.

Rinaldi reed het afgelopen seizoen nog in het Aruba.it Junior Team doch dit team werd opgeheven en na (sterk) aandringen van Aruba.it kwam de deal met Barni Racing Ducati tot stand.  

Fores had een aanbieding op zak van het Team Go Eleven die 2019 overstappen naar Ducati doch de Spanjaard koos ervoor 2019 met Honda Racing UK over te stappen naar het Brits Superbike kampioenschap.

Ook de Fransman Loris Baz (BMW) schijnt vergaande gesprekken te hebben gevoerd richting Engeland doch bevestigd is hier nog niets. 


De wat wisselvallige maar snelle Lorenzo Savadori vond geen "vaste job" voor 2019 en stapt noodgedwongen met het Team Angel Nieto over naar het nieuwe MotoE kampioenschap. Dit kampioenschap telt echter slechts vijf races en is eigenlijk een pure noodoplossing van de jonge Italiaan!

De beide Amerikanen Jake Gagne en Patrick Jacobsen keren 2019 terug in het Amerikaans kampioenschap.

Gagne keert terug naar zijn "oude" Honda team terwijl Jacobsen bij Yamaha Amerika een contract ondertekende om de titel in het Amerikaanse Supersport te veroveren. 

De toekomst van de Spanjaard Roman Ramos en de Tsjech Jakub Smrz is niet duidelijk. Zoals we al schreven wisselt het Go Eleven Team na drie jaar Kawasaki naar Ducati en wordt de Spanjaard Roman Ramos vervangen door de Ierse WorldSBK vedette Eugene Laverty!  

De 7 “nieuwe rijders" in het WorldSBK stammen uit diverse andere wegrace kampioenschappen: Alvaro Bautista (Ducati) uit de MotoGP, Sandro Cortese (Yamaha) uit het Supersport 600 WK.

De Duitser Markus Reiterberger (BMW) en de jonge Italiaan Alessandro Delbianco (Honda) reden het afgelopen seizen beide in het Europees Superstock 1000 kampioenschap stammen. Reiterberger won met BMW dit kampioenschap, Delbianco werd zevende.

Reiterberger rijd 2019 samen met de wereldkampioen van 2013, Tom Sykes, in het BMW Motorrad WorldSBK Team onder leiding van Shaun Muir Racing (SMR) die van Aprilia overstapte naar BMW. Hier veranderen dus de regie en de coureurs.

Aprilia trekt zich net als MV Agusta volledig terug uit dit prachtige kampioenschap!.

Helemaal “verloren” is MV Agusta niet, men concentreert zich samen met de Italiaan Raffaele de Rosa op het WorldSSP 600 kampioenschap 2019.

Leon Haslam (Kawasaki) en Ryuichi Kiyonari (Honda) komen beide uit het Brits Superbike kampioenschap maar reden beide in het verleden niet zonder succes in het WK Superbikes.

Mocht het Spaanse Orelac Kawasaki team erin slagen 2019 een tweede Kawasaki ZX10RR in te zetten komt de pas 18 jarige Gabriele Ruiu er nog bij wat het totaal aantal nieuwe rijders op zeven brengt! 

Het Team Pedercini (Kawasaki) maakte 2018 al vroeg bekend dat men 2019 met de Colombiaan Yonny Hernandez en de pas 18 jaar geworden Gabriele Ruiu van start zou gaan!

Echter nadat eerst de Colombiaan Yonny Hernandez in Magny Cours/Frankrijk afhaakte besloot ook Ruiu 2019 niet voor Team Pedercini te gaan rijden!

Ternauwernood wist teambaas Lucio Team Pedercini de snelle Spanjaard Jordi Torres voor het Superbike WK 2019 te strikken.

Dat dit echter voor beide partijen meer een "noodoplossing" is moge duidelijk zijn!

 

<< Ik ben blij voor 2019 toch nog een plaats gevonden te hebben en met een in het Superbikes WK bekend team aan te treden. >> aldus Torres. Daarbij rij ik 2019 op de kampioensmotor van de laatste vier jaar in het WorldSBK wat me nog meer motiveert.

<< Ik kan eigenlijk nauwelijks wachten om aan de slag te gaan. Ik denk dat het Team Pedercini en ik goede mogelijkheden hebben 2019 in de Top 10 te eindigen. >>waren de woorden van Torres.

Overigens had Torres ook een aanbod van Ducati op zak om als permanente invaller voor het Italiaanse traditiemerk. Dit voor het geval als één van de zes MotoGP coureurs om wat voor reden dan ook niet kan rijden.

Doch het "racedier" Torres koos ervoor om fulltime aan de bak te gaan in het WorldSBK!

Na Aprilia (2015), BMW (2016/2017) en MV Agusta (2018) is Kawasaki het vierde motormerk waarmee de meestal goedlachse Torres in zijn vijfjarige WorldSBK carrière deelneemt!

Net als het Kate Racing werd ook het TripleM Honda World Superbike Team "slachtoffer" van Honda's uiterst vreemde manoeuvre om met Moriwaki zogenaamd zelf het roer in de hand te nemen.

 Voor teameigenaar Matthias Moser reden genoeg om, na 2018 gigantisch in Honda geïnvesteerd te hebben, alles heen te smijten en zich als team volledig uit het WK Superbikes terug te trekken! 

Na (opnieuw) een uiterst slecht seizoen stapt het toch al weinig succesvolle Guandalini Yamaha team 2019 over naar het CIV (Italiaans Superbike kampioenschap).

Het Guandalini team stapt daarbij samen met de Italiaanse Stock 1000 coureur Roberto Tamburiniover over naar BMW. 


Het Aruba.it Racing Junior Team, TripleM Honda World Superbike Team en Guandalini Yamaha team waren alle drie met 1 coureur onderweg.

Nieuw is het GRT Yamaha met de Duitser Sandro Cortese en de Italiaanse routinier Marco Melandri. Met het Moriwaki Honda Althea team, met Leon Camier en Ryuichi Kiyonari, komt dan wel een nieuw team maar hier verandert alleen de regie en niet het aantal rijders.

Datzelfde geld voor het Althea Racing Team. Het Italiaanse team was afgelopen seizoen nog met Loris Baz onderweg maar wisselen nu van BMW naar Honda en als coureur arrangeerde Althea Boss Genesio Bevilacqua de jonge Italiaan Alessandro Delbianco.

Met het vertrek van MV Agusta, TripleM Honda, Guandalini Yamaha en het Ducati junior team tellen we vier rijders minder.

Met de komst van GRT Yamaha krijgen we er twee rijders bij maar blijft er een verlies van twee coureurs!

Nieuw is Motocorsa Ducati die de overstap wagen van het Europees Superstock 1000 kampioenschap naar het WorldSBK.

Dit met de ervaren Lorenzo Zanetti die voor Ducati veel testwerk met de nieuwe Panigale V4R heeft verricht!

Doch tot op heden is zelfs het "budget" voor deelname aan de Europese races nog niet gestemd!


Mocht men het benodigde "budget" niet bij elkaar krijgen zal Motocorsa Ducati per Wildcard aan een aantal races deelnemen.

Nog steeds onduidelijk is de toekomst van het oer Nederlandse ten Kate team. Vanuit Nieuwleusen doet men er alles aan om er 2019 toch bij te zijn maar door de uiterst late en vooral vreemde beslissing van Honda Japan lijkt dit schier onmogelijk, helaas!

Eigenlijk is het nauwelijks voor te stellen hoe een paddock er 2019 uit zal zien zonder de hospitaliteit van het Nederlandse Honda Team!

Eventueel zijn er nog slechts twee zitjes in het verschiet, één bij Orelac Kawasaki en eventueel een tweede bij het Team Pedercini.

Echter team Pedercini zet alleen een tweede coureur in mits die met een zestallig bedrag op de proppen komt!

Tot dusver zijn er 18 rijders zeker van hun deelname in het seizoen 2019. Mocht Orelac Kawasaki een tweede coureur in gaan zetten 19.

Het allermooiste zou natuurlijk zijn als het Ten Kate Racing toch nog zou lukken 2019 aan het WK Superbikes deel te nemen.

Hetzelfde geld natuurlijk ook voor Motocorsa zodat we tenminste tijdens de Europese races 21 permanente deelnemers hebben!

Daarnaast hoopt en probeert de Dorna middels Wildcard inzetten van locale rijders het startveld "op te vullen" tot maximaal 22 deelnemers.

Dat deze rijders in het algemeen geen rol van betekenis spelen speelt bij de Dorna schijnbaar geen rol, hoofdzaak meer deelnemers!  

Teams&rijders Superbike WK 2019:

Kawasaki Racing Team WorldSBK:  Jonathan Rea          (GBR)  Leon Haslam        (GBR)
Kawasaki Puccetti Racing:       Toprak Razgatlioglu   (TUR)
Pedercini Kawasaki:             Jordi Torres          (ESP)
Orelac Kawasaki:                Leandro Mercado       (ARG)  Gabriele Ruiu       (ITA)?
Pata Yamaha:                    Michael vd Mark       (NED)  Alex Lowes          (GBR)
GRT Yamaha WSBK Team            Sandro Cortese        (GER)  Marco Melandri      (ITA)
Aruba.it Ducati:                Chaz Davies           (GBR)  Alvaro Bautista     (ESP)
Barni Racing Team Ducati:       Michael Ruben Rinaldi (ITA)
Go Eleven Ducati:               Eugene Laverty        (IRL)
Motocorsa Ducati ?:             Lorenzo Zanetti       (ITA)
BMW Motorrad:                   Tom Sykes             (GBR)  Markus Reiterberger (GER)
Moriwaki Althea Honda:          Leon Camier           (GBR)  Ryuichi Kiyonari    (JAP)
Althea MIE Honda:               Alessandro Delbianco  (ITA)
Ten Kate Racing:                Niets bekend

Foto credit Xavi Fores podium en Alvaro Bautista: WorldSBK.com2019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |