image1

WorldSBK test Jerez/Spain 2017...

Jerez test dag 1: Alvaro Bautista met sterk debuut...

Ondanks dat Jonathan Rea (Kawasaki) onder een prachtig Spaans zonnetje in Jerez tijdens de eerste dag de snelste tijd wist te rijden ging de meeste opmerkzaamheid naar iemand anders: WorldSBK debutant Alvaro Bautista.

De Aruba.it Ducati fabriekscoureur beëindigde deze dag als tweede en verloor op de snelste tijd van de viervoudig wereldkampioen, 1:39,657 minuut slechts 0.322 van een seconde!

Ducati moest veel kritiek "wegsteken" toen ze eind augustus bekend maakten dat Marco Melandri plaats moest maken voor Alvaro Bautista.

Alvaro Bautista veroverde in negen jaar MotoGP slechts 3 podiumplaatsen en won geen enkele race. Marco Melandri daarentegen behoort tot de Superbike elite en is één van de succesvolste Superbikers ooit. 

Echter zijn debuut in het Superbike WK voltooide de 34 Spanjaard meesterlijk.

Na 62 gereden ronden kwam de nieuwe Ducati factory rijder slechts 0.322 seconde tekort op de tijd van Jonathan Rea.

Echter te hoog opwaarderen moet men de tijd van Bautista ook niet, de Spanjaard heeft 2 jaar Ducati V4 ervaring terwijl vicewereldkampioen Chaz Davies eigenlijk nog bij 0 is!


Overigens reed Rea zijn tijd van 1:39,657 minuut op racebanden net als alle anderen ook trouwens. In 2017 reed Rea in Jerez, ook op racebanden maar op nieuw asfalt, een fabeltjestijd van 1:37,986 min.

Ter vergelijk: Het polerecord, 1:38,960 min, staat in Jerez op naam van Marco Melandri (Ducati) en stamt uit 2017.

Alvaro Bautista was deze eerste dag 0,223 sec. sneller dan zijn nieuwe teamgenoot Chaz Davies doch zoals gezegd, Davies "vijlt" nog aan zijn nieuwe V4R en zit na 4 jaar Panigale V2 nog in de gewenningsfase!


Daarbij ging Davies pas aan het eind van de dag nog "even" op tijdenjacht! 

Yamaha rijd in Jerez voor de eerste keer met alle 4 coureurs aan: Michael van der Mark, de Brit Alex Lowes, de Italiaan Marco Melandri en de Duitse Rookie Sandro Cortese.

Alex Lowes was met de vi8erde tijd de snelste Yamaha coureur maar boete al 0,639 in op de tijd van regerend wereldkampioen Jonathan Rea!

Achter Lowes volgde British Superbike kampioen Leon Haslam. Rea's nieuwe teamgenoot was de laatste die met 0,733 seconde binnen een seconde van de tijd Rea bleef.

GRT Yamaha debutant Marco Melandri was de eerste die meer dan een seconde (1,006) op de tijd van Rea verloor.

Pas daarachter, als zevende, vinden we Michael van der Mark (Yamaha) die maar liefst 1,915 verloor op de tijd van "Champ Rea".

De Nederlander ondervind schijnbaar nog steeds erg veel last van zijn in Qatar opgelopen polsblessure en deed het bewust wat kalmer aan deze eerste dag.

WorldSBK debutant en WorldSSP wereldkampioen Sandro Cortese beëindigde zijn "debuutdag" als achtste en boete 2,315 seconde in op de tijd van Rea.

Een respectabele eerste dag voor de GRT Yamaha rijder. 

Bij de WorldSSP 600 coureurs was MV Agusta's Raffaele de Rosa 1:43,303 met afstand de snelste Supersporter. De wereldkampioen van 2017 Lucas Mahias debuteerde hier met Kawasaki. 

De Fransman reed een derde tijd achter zijn Japanse teamgenoot Hikari Okubo en was bijna 2,5 seconde langzamer als de Rosa...

Natuurlijk zijn deze tijden nog niet echt "serieus" te nemen. Veel rijders rijders rijden hier voor de eerste keer op/met hun nieuwe "arbeidsapparaten" en daarnaast is dit een test waar bv een Michael van der Mark inderdaad met testen bezig zijn.

Morgen de tweede dag zier het er waarschijnlijk heel anders uit, deze eerste dag is meer de "gewenningsfase" van deze test!

Jerez tijden dag 1:

1. SBK  Jonathan Rea     (GBR)  Kawasaki  1:39,657
2. SBK  Alvaro Bautista  (ESP)  Ducati     + 0,322
3. SBK  Chaz Davies      (GBR)  Ducati     + 0,545
4. SBK  Alex Lowes       (GBR)  Yamaha     + 0,639
5. SBK  Leon Haslam      (GBR)  Kawasaki   + 0,733
6. SBK  Marco Melandri   (ITA)  Yamaha     + 1,006
7. SBK  Michael vd Mark  (NED)  Yamaha     + 1,915
8. SBK  Sandro Cortese   (GER)  Yamaha     + 2,315
-------------------WorldSSP 600------------------
9. SSP  Raffaele De Rosa (ITA)  MV Agusta + 3,646
10.SSP  Hikari Okubo     (JAP)  Kawasaki  + 5,558
11.SSP  Lucas Mahias     (FRA)  Kawasaki  + 5,967
12.SSP  Ayrton Badovini  (ITA)  Kawasaki  + 8,163
Foto credit WorldSBK/donnyfoto.com

2019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |