image1

Wie, wat en waar 2019 deel 1...

WK Superbike 2019 zonder Laverty, Melandri , Fores en Torres???

Nog nooit liepen de verhandelingen wat rijders betreft zo moeizaam als dit seizoen en ziet het er naar uit dat er voor een aantal zogenaamde “stamcoureurs” geen plaats meer is!

Wat het aantal motormerken betreft is de huidige stand dat we Aprilia en MV Agusta 2019 niet meer terug zien in het WorldSBK!

Onder de "afvallige" rijders bevinden zich vier rijders die in het WorldSBK races wisten te winnen: Marco Melandri (22x), Eugene Laverty (13x), Loris Baz (2x) en Jordi Torres (1x). Ook sterke rijders zoals een Xavi Fores en een Lorenzo Savadori zijn momenteel nog zonder job voor 2019.

Van Jake Gagne, Patrick Jacobsen, Yonny Hernandez, Jakub Smrz en Roman Ramos zullen we waarschijnlijk alleen de Spanjaard Román Ramos terugzien.

Het Kawasaki Racing Team treed 2019 aan met viervoudig WorldSBK wereldkampioen Jonathan Rea en de Britse Superbike Kampioenschap kampioen van 2018 Leon Haslam.

Zo beloond Kawasaki WorldSBK routinier Haslam voor het winnen van het Brits Superbike kampioenschap, zijn loyaliteit aan Kawasaki tijdens oa de acht uurs race van Suzuka en het vele testwerk wat de Brit voor de “groenen” heeft verricht!

 


Vanaf 2020 zal dan naar alle waarschijnlijkheid de jonge Turk (22) Toprak Razgatlioglu de plaats naast viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea gaan innemen.

Overigens is Razgatlioglu tijdens de training voorafgaand aan een race om het Japans Superbike kampioenschap hard gecrashst en brak daarbij oa zijn rechterschouder!

De Puccetti Kawasaki Rookie was als "gaststarter" op uitnodiging van Kawasaki Japan in Suzuka om deel te nemen aan een race om het Japans Superbike kampioenschap.


Dit als een soort dankjewel voor zijn goede "Rookie" resultaten van 2018!

Natuurlijk ook omdat Kawasaki de jonge Turk als derde coureur naast Rea en Haslam wil hebben voor de 8 uur van Suzuka 2019! 

Ducati gaat een nieuwe ara aan wat de motorfiets betreft, vanaf 2019 zet het traditierijke Italiaanse merk op een nieuwe Panigale R met een V4 motor.

De Walesman Chaz Davies blijft aan boord terwijl Marco Melandri, ondanks 2 zeges en 8 podiumplaatsen dit seizoen, verrassend vervangen gaat worden door MotoGP coureur Alvaro Bautista!

Ondanks dat de Spanjaard in 9 jaar MotoGP slechts 3 podiumplaatsen behaalde en nooit een race won schijnt Ducati (of Dorna Euro’s) meer vertrouwen in Bautista te hebben dan in routinier en publiekstrekker Marco Melandri!

Ducati hoofdsponsor en teameigenaar Aruba.it stoppen met het Ducati Junior Team waarvoor Ducati's "eigen kweek" Michael Ruben Rinaldi dit seizoen reed.

De pas 22 jarige Rinaldi wordt voor 2019 naar het Barni Racing (Ducati) Team getransfereerd wat ten koste gaat van Xavi Fores!

Het enige team waar niets veranderd is het Pata Yamaha Official WorldSBK Team en gaat alles gewoon verder met Michael van der Mark en de Brit Alex Lowes.

Beiden wisten het afgelopen seizoen hun eerste overwinningen voor Yamaha te veroveren.  Vanaf 2019 veroorloofd Yamaha met het Giansanti Racing  Team (GRT) zich een officieel satellieten team.

Daarbij zet het team op de kersverse Supersport 600 wereldkampioen van dit jaar Sandro Cortese. Mocht het budgettair mogelijk zijn komen de jonge Italiaan  Federico Caricasulo of de Fransman Florian Marino eventueel in aanmerking voor een tweede Yamaha R1.

Het GRT Yamaha Team is van plan hun rijders duo op de jaarlijkse motorbeurs EICMA in Milaan begin november te presenteren.


BMW stelt op de EICMA de nieuwe BMW S1000RR voor en maken daarnaast officieel bekend dat men de komende drie jaar een samenwerking aangaat met het SMR, Shaun Muir Racing.

De afgelopen twee jaar was Muir onderweg als Milwaukee Aprilia, het jaar daarvoor als klantenteam met BMW!

Als rijders heeft men BMW`s “eigenkweek” Markus Reiterberger en de ervaren en ex wereldkampioen (2013) Tom Sykes, na 9 jaar Kawasaki, ingelijfd.

Het Red Bull Honda World Superbike Team  en de Brit Leon Camier waren eind juni al tot een akkoord gekomen voor één jaar. Wie de tweede rijder gaat worden wordt nog deze week of begin volgende week bekend gemaakt wie de tweede rijder gaat worden.

Er gaat overigens een sterk gerucht dat Honda Racing Corporation (HRC) eventueel een nieuw team willen opzetten samen met hun langjarige partner Moriwake. 

Of dit ten koste zal gaan van het “oer” Nederlandse ten Kate team is een open vraag, mocht het überhaupt zover komen.

Wel wil HRC zich meer inmengen in het Superbike gebeuren maar hoe precies maakt men, waar anders, op de AICMA in Milaan bekend!

Zou Moriwake het nummer 1 team van Honda gaan worden is ex WorldSBK coureur Ryuichi Kiyonari in gesprek als rijder naast Camier. 


Als partner wat logistiek en hospitaliteit betreft schijnt men met het huidige GULF ALTHEA BMW Racing Team van de Italiaan Genesio Bevilacqua te verhandelen!

Mocht dit gerucht juist zijn is de toekomst en deelname van het Red Bull Honda Team, ten Kate dus, en het Duitse TripleM Honda World Superbike Team voor 2019 onzeker.

Bij Kawasaki Puccetti Racing blijft alles bij het oude en is Toprak Razgatlioglu als coureur gezet.

Ook het Orelac Kawasaki Team en de Argentijn Leandro Mercado zijn het met elkaar eens en staan vlak voor een verlenging van hun samenwerking voor 2019.

Go Eleven (Kawasaki) gaan waarschijnlijk verder met de Spanjaard Román Ramos, of dit met Kawasaki of dat men overstapt naar Ducati of Honda is nog open!

Pedercini Kawasaki was één van de eersten die dit keer zijn rijders, Gabriele Ruiu en Yonny Hernandez, voor 2019 bekend maakte. Doch in Magny Cours kwam het tot grotere meningsverschillen tussen Pedercini en de Colombiaan die daarop per direct ontslag nam.

Op dit moment is alleen de pas 18 jarige Italiaan Gabriele Ruiu als coureur gezet voor 2019, een tweede rijder wordt gezocht! Ook het Guandalini Yamaha Team zal 2019 met één coureur aantreden, wie dat zal worden is tot dusver onbekend. 

Vrijwel zeker is dat het traditierijke motormerk MV Agusta er volgend jaar niet meer bij zal zijn. Als “reddingsboei” voor Aprilia komt alleen het huidige MV Agusta Team van de Zwitser Andrea Quadranti in aanmerking.

Dit echter alleen maar als Aprilia bereid is hun financiële vorderingen tov 2018 behoorlijk naar onderen te corrigeren!

Komt deze deal niet tot stand concentreert Quadranti zich 2019 met MV Agusta volledig op het Supersport 600 gebeuren en zien we in 2019 geen Aprilia’s meer in het WorldSBK!

Volgens Dorna sportdirecteur Gregorio Lavilla zal het rijdersveld 2019 uit minstens 20 rijders bestaan en zullen er per race 4 Wildcards ter beschikking staan! 

<< Het probleem is niet de kwantiteit maar de kwaliteit >>, onderstreept Lavilla, <<  We willen graag 20 tot 22 fiksstarters van teams op een goed niveau. De vraag is altijd weer hoe dit te bereiken. >>

<< De meest duurzame oplossing is hen die instrumenten in de hand te geven zodat ze zelf voor meer ondersteuning kunnen zorgen. Daar zijn we mee bezig. >>

Hetzelfde verhaal als de afgelopen twee seizoenen dus. Wat Wildcard inzetten betreft kwam daar niet echt veel van terecht dus wachten we het maar weer af.

Feit is en blijft dat sterke WorldSBK coureurs zoals een Marco Melandri, Eugene Laverty, Xavi Fores, Loris Baz, Lorenzo Savadori en Jordi Torres tot dusver zonder job voor 2019 zitten!

Hieronder de 15 coureurs die zeker zijn van een start in 2019: 

Kawasaki Racing Team WorldSBK:       Jonathan Rea        (GBR)   Leon Haslam     (GBR)
Aruba.it Racing Ducati:              Chaz Davies         (GBR)   Alvaro Bautista (ESP)
Pata Yamaha Official WorldSBK Team:  Michael vd Mark     (NED)   Alex Lowes      (GBR)
SMR Shaun Muir Racing BMW:           Markus Reiterberger (GER)   Tom Sykes       (GBR)
Kawasaki Puccetti Racing:            Toprak Razgatlioglu (TUR) 
Team Pedercini Kawasaki Racing:      Gabriele Ruiu       (ITA)   ???
GRT Yamaha:                          Sandro Cortese ?    (GER)   ???
Barni Racing Team Ducati:            Michael Rinaldi     (ITA)
Red Bull Honda World Superbike Team: Leon Camier         (GBR)   ???
Orelac Racing VerdNatura:            Leandro Mercado ?   (ARG)        
Team GoEleven Kawasaki:              Román Ramos ?       (ESP)

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |