image1

FIM WorldSBK test Portimaó/Portugal 2018 day 2...

Onder hitte verzengende condities beëindigd Jonathan Rea tweedaagse test in een even verzengend tempo!

Net als de eerste testdag was het Jonathan Rea die als eerst het circuit opging met het verschil dat Rea nu hetzelfde deed als Marco Melandri (Ducati) tijdens de eerste dag.

De Kawasaki Racing Team WorldSBK wereldkampioen brande onder de gloeiende Portugese zon tijdens zijn 2e out s'morgens een tijd van 1.41.192 min in het Portugese asfalt. Een tijd waar niemand meer aan zou komen.

Met deze snelle tijd verpulverde de drievoudige WorldSBK champ dan ook de snelste Pole tijd uit 2013 van zijn Kawasaki teamgenoot Tom Sykes. Sykes wist maar liefst 5 jaar met zijn 1:41,360 min dit record vast te houden!

Rea reed net als Sykes in 2013 deze snelle tijd met qualifyers! Het Pata Yamaha Official WorldSBK Team met Alex Lowes en Michael van der Mark kende een uiterst sterke en profitabele tweede testdag en reden hun tijden met racebanden.

Alex Lowes beëindigde deze test als tweede en zette met de nieuwe, bredere, Pirelli achterband een tijd neer van 1.42.140  min.

Tijdens de eerste dag was bijna het enige spektakel de crash van Lowes. Tijdens deze tweede dag crashte de Brit opnieuw en ook nu weer bleef zijn crash, behalve een "beschadigde" Yamaha zonder gevolgen!

 


Michael van der Mark was vrijwel met hetzelfde “testprogramma” onderweg als zijn teamgenoot Alex Lowes en de Nederlander verbeterde zich naar een tijd van 1.42.182. 

Van der Mark moest zich dan ook met het miniimale verschil van 0,042 sec achter Lowes als derde begenoegen!

Aruba.it Racing Ducati`s Marco Melandri, de eerste dag met 1:42,234 min het snelste, wist zijn tijd van de eerste dag niet meer te verbeteren en sloot deze tweedaagse test als totaal vierde af.



Melandri’s (nog) teamgenoot Chaz Davies komt na zijn blessure schijnbaar steeds beter op gang en sloot deze test als vijfde af.

Net als het Pata Yamaha Official WorldSBK Team hield ook het Aruba.it Racing Ducati team zich voorla bezig met het testen van de nieuwe en bredere achterband die Pirelli had meegebracht.

Eigenlijk waren alle (Top) teams deze tweede dag vooral bezig met het vinden van de juiste set-up in verbinding met deze nieuwe band. Dit om goed voorbereid te zijn voor het aanstaande raceweekend half september op het prachtige Algarve International Circuit.

Melandri’s teamgenoot Chaz Davies kwam tijdens deze tweede testdag schijnbaar steeds beter op gang en bezette aan het eind van de tweede dag de vijfde plaats.

Xavi Fores, de eerste dag nog tweede, vond zichzelf na deze tweede testdag terug op de 6e plaats. De door een virus geplaagde Barni Ducati coureur wist zijn snelste tijd van de eerste dag nog iets aan te scherpen doch meer dan P6 zat er aan het eind niet in.

Ook het Milwaukee Aprilia was voornamelijk bezig met het vinden van de juiste set-up voor zowel de Aprilia als ook voor de nieuwe Pirelli’s. Lorenzo Savadori reed tijdens deze tweede dag solide rondetijden en was meer dan een seconde sneller als nog de eerste dag.

Met een tijd van 1.42.713 min beëindigde de jonge Italiaan deze test als achtste wat dus een duidelijke progressie is ten opzichte van dag 1.

Savadori’s teamgenoot beëindigde deze test optisch als teleurstellende 11e reed doch is naar eigen zeggen erg tevreden met het bereikte. De Ier reed maar liefst 146 rondes gedurende deze tweedaagse test!  

Bij het Red Bull Honda Team concentreerde men zich op het testen van ettelijke nieuwe componenten in bijna alle bereiken. Het grootste probleem was echter dat Camier deze tweede dag te kampen kreeg met pijn in zijn,waarschijnlijk nog niet helemaal geheelde rug.

Waarschijnlijk ook wel logisch, immers de Red Bull coureur had er al 3 testdagen opzitten en waarschijnlijk was deze vierde dag, gezien zijn nog frisse blessure, er net één teveel!

Dit was waarschijnlijk de reden dat de snelle Brit besloot niet echt op “tijdenjacht”te gaan waardoor de Brit deze test als totaal achtste afsloot.

In de plaats van de Amerikaan Jake Gagne teste diens landsman Patrick Jacobsen deze tweede dag de Red Bull Honda! Echter Jacobsen wist ook met de fabrieks Honda geen echt snelle tijden te realiseren om zodoende deze test als 15e af te sluiten met ruim 3 sec achterstand op leider Jonathan Rea!

Iemand die zich wel duidelijk wist te verbeteren tijdens de tweede dag is Jordi Torres. Tijdens de eerste dag had Torres veel te testen, oa een nieuwe swingarm, nieuwe schokbrekers, elektronica updates.

Zo kwam de MV Agusta coureur tijdens de eerste dag niet verder dan een tijd van 1’44.031 wat hem P12 opleverde.

Tijdens de tweede dag echter reed de sympathieke Torres een tijd van 1'42.800 min waarmee hij zich op P9 verbeterde!

Aruba.it Racing Ducati junior coureur Michael Ruben Rinaldi maakte de Top 10 van deze tijdenlijst vol.

 

 

Rinaldi reed veel korte stints en werkte eigenlijk net als de “twee groten” in het team vooral aan zijn setup voor de komende race van 14 t/m 16 september op het Autodromo Internacional do Algarve in Portugal…

Wat het rijden van het meeste aantal ronden betreft liet Torres met 167 ronden alle anderen achter zich.

Achter de MV Agusta coureur volgden Marco Melandri met 158 en Eugene Laverty met 146 ronden.


Michael van der Mark eindigde in het "rondenklassement" als vierde met 143 ronden. Het minste aantal ronden reed Román Ramos, echter de Spanjaard moest na een harde crash na de eerste dag opgeven.

Kort resumé van deze test:
Zo'n test is qua tijden natuurlijk altijd erg moeilijk in te schatten. Wie met qualifyers en wie niet. Van wie weten we het en van wie niet.

Jonathan Rea verbeterde op racebanden het bestaande Pole record van Tom Sykes, gereden in 2013, met zijn tijd van 1:41,192 min. om bijna 0,2 sec.

Oké, ook op racebanden was de Kawasaki rijder met 1:42,022 min het snelste. Echter hier is het verschil ten opzichte van het Yamaha achtervolgers duo Alex Lowes en Michael van der Mark al veel kleiner.

Alex Lowes reed op racebanden een tijd van 1:42,140 min waarmee hij slechts 0,118 langzamer was dan WK leider Jonathan Rea!

Michael van der Mark was op zijn beurt slechts 0,042 seconde langzamer als zijn Yamaha teammaatje Alex Lowes en zien we dat de verschillen in werkelijkheid niet zo heel erg groot zijn! bijelkaar!  

 

WorldSBK Official Test Portimaó/Portugal 23-24 August combined Results day 1 and 2:

1. JONATHAN REA        GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK   Kawasaki ZX-10RR 1'41.192    109
2. ALEX LOWES          GBR Pata Yamaha Off. WorldSBK Team  Yamaha YZF R1       0.948    126
3. MICHAEL VD MARK     NED Pata Yamaha Off. WorldSBK Team  Yamaha YZF R1       0.990    143
4. MARCO MELANDRI      ITA Aruba.it Racing - Ducati        Ducati Panigale R   1.062    158
5. CHAZ DAVIES         GBR Aruba.it Racing - Ducati        Ducati Panigale R   1.372    115
6. XAVI FORES          ESP Barni Racing Team               Ducati Panigale R   1.517 PR  96
7. LORENZO SAVADORI    ITA Milwaukee Aprilia               Aprilia RSV4 RF     1.521    142
8. LEON CAMIER         GBR Red Bull Honda World SBK Team   Honda CBR1000RR     1.526     74
9. JORDI TORRES        ESP MV Agusta Reparto Corse         MV Agusta 1000 F4   1.608    167
10.MICHAEL RINALDI     ITA Aruba.it Racing - Junior Team   Ducati Panigale R   1.670 PR 124
11.EUGENE LAVERTY      IRL Milwaukee Aprilia               Aprilia RSV4 RF     1.920    146
12.TOPRAK RAZGATLIOGLU TUR Kawasaki Puccetti Racing        Kawasaki ZX-10RR    2.107 PR 142
13.JAKE GAGNE          USA Red Bull Honda World SBK Team   Honda CBR1000RR     2.169    106
14.LEANDRO MERCADO     ARG Orelac Racing VerdNatura        Kawasaki ZX-10RR    2.337 PR 123
15.PATRICK JACOBSEN    USA TripleM Honda World SBK Team    Honda CBR1000RR     3.055 PR  68
16.ROMÁN RAMOS         ESP Team GoEleven Kawasaki          Kawasaki ZX-10RR    3.380 PR  23
17.YONNY HERNANDEZ     COL Team Pedercini Racing           Kawasaki ZX-10RR    3.582 PR  65
PR = Privé rijder/Team

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |