image1

De countdown loopt...

Klaar voor WK Superbikes op de Lausitzring/Duitsland….

Zetten we even een paar dingen op een rijtje….

Het lange wachten is eindelijk voorbij, komend weekend gasteert het WK Superbike circus op de Lausitzring in het Oosten van Duitsland. De laatste SBK race op dit circuit dateert uit 2007 wat betekend dat het voor de meeste rijders een nieuw circuit is. De enige die hier ooit tijdens een WK evenement aan de start stond was de Australiër Josh Brookes, toen echter in de Supersport 600 klasse. Van de actuele rijders kennen slechts 2 rijders het circuit echt goed uit hun IDM tijd, te weten de Althea BMW’s Markus Reiterberger en de Barni Racing`s Xavi Fóres.  Beide wisten hier trouwens in het Internationale Duitse Kampioenschap (IDM) races te winnen. Maar ook de andere teams hebben hier tijdens de laatste 2 maanden praktisch allemaal al een twee daagse test geabsolveerd dus helemaal nieuw is het 4,2 KM lange circuit eigenlijk voor niemand meer. Met nog 4 races na deze veel te lange zomerpauze begint de finale Countdown dus komen weekend hier op de Lausitzring....

Een na zijn eerste uitval dit seizoen middels een technisch probleem tijdens race 2 in Laguna Seca (USA) ietwat gefrustreerde WK leider Jonathan Rea is er na deze lange pauze volgens eigen zeggen er zeer gebrand op om tijdens de Duitse ronde revanche te nemen op zijn uitval in Laguna Seca. De Noord Ier is dan ook van plan om van het begin af aan tijdens deze laatste seizoenhelft het heft weer in handen te nemen. Met slecht 4 races te gaan en 46 punten voorsprong is een 2e WK titel zeer zeker binnen handbereik voor de tot dusver toch wel oppermachtige Kawasaki rijder. Rea`s teamgenoot Tom Sykes schijnt op dit moment de enige te zijn die Rea van zijn 2e titel af zou kunnen houden. De Wereldkampioen van 2013 is bij vlagen snel en wist in 2016 een aantal races te winnen, doch het ontbreekt hem aan continuïteit. Sykes wist de laatste race in Laguna Seca, voor deze idioot lange zomerpauze, te winnen en door het uitvallen van Rea 25 punten in te lopen. Wie weet heeft de man uit Yorkshire (GBR) zijn batterijen zo weten op te laden dat hij tijdens de laatste 8 races zijn teamgenoot nog weet te bedreigen!

Ducati`s Chaz Davies heeft tijdens de lange zomerpauze veel kunnen nadenken over de vele crashes die hij in zijn wilskrachtige pogingen om de Kawasaki`s van Rea en Sykes te verslaan. Dat dit niet eenvoudig is weten we allemaal, maar wat wilskracht en vechtlust aangaat is Davies ver voor alle anderen. Dat dit tot resultaat heeft dat de Walesman nu op P3 in het kampioenschap staat ipv van de P2 is iets wat het Aruba.it Ducati Superbike Team allang heeft geaccepteerd en men Davies opnieuw onder contract heeft genomen voor de volgende 2 seizoenen. Overigens heeft ook Davis een uiterst geslaagde tweedaagse test kunnen absolveren op de Lausitzring!  Naast Davies is natuurlijk ook  de Italiaan Davide Giugliano aanwezig, die ondanks zijn niet verlengd contract bij Ducati, niettemin de 4e plaats in het WK inneemt! Zoals we al schreven zal een andere Italiaan de plaats van Giugliano in het Aruba.it Ducati Team gaan innemen, niemand minder dan Marco Melandri!

Het misschien wel beste nieuws is eigenlijk wel de terugkeer van de Franse Yamaha Pata coureur Sylvain Guintoli. De SBK kampioen van 2014 die tijdens Superpole 2 in Misano per Highsider hard van zijn Yamaha werd geworpen is weer voor 100% fit. Naar eigen zeggen is de geroutineerde Fransman, tegen alle geruchten in dat hij zou willen stoppen met racen in, uiterst gemotiveerd om aan deze 2e seizoenhelft te beginnen. Dit zijn overigens ook de laatste 4 races waar Yamaha en Guintoli samen onderweg zijn, immers Guintoli contract werd niet verlengt, in plaats van de fransman komt Michael van der Mark in het Pata Yamaha Team!  De Brit Alex Lowes heeft wel zijn contract verlengt bij Yamaha en kon in tegenstelling tot vele andere coureurs zijn ritme wat racen betreft enigzins in stand houden. Lowes nam voor Yamaha deel aan de beroemde 8 uurs race van Suzuka met de YZF R1, die hij wist te winnen. Daarnaast verving hij de Brit Bradley Smith (Monster Yamaha Tech 3) twee MotoGP races, namelijk Engeland/Silverstone en Italië/Misano. Tijdens zijn thuisrace in Silverstone wist hij een prima 13e plaats te pakken, tijdens de race in Misano , sorry, maar zo kennen we hem nu eenmaal, crashte de British Superbike Champion van 2013 weer eens! Net als zijn tweelingbroer Sam in de Moto2 trouwens!!!

Net als het Yamaha team was ook het Honda World Superbike in Suzuka aanwezig, doch tweevoudig Suzuka winnaar Michael van der Mark viel daar met een onwillige Honda CBR uit. Ook het Ten Kate Honda Team teste omvangrijk op de Oost-Duitse Lausitzring vooraf de komende race en hopen hun stijgende lijn tijdens deze 10e  race met nog meer podiumplaatsen te kunnen voortzetten. Dat het best een beetje “pijn” doet dat Michael van der Mark naar Yamaha vertrekt moge duidelijk zijn. Echter met de Duitser Stefan Bradl als van der Mark`s  opvolger heeft het team waarschijnlijk een andere, maar ook zeer snelle coureur binnengehaald. Voor SBK nieuwkomer Nicky Hayden verandert er niets, hij had immers in 2015 een contract voor 2 jaar bij Honda getekend! Hayden hoopt en verwacht dat een aantal vernieuwingen aan de in de jaren gekomen Honda Fireblade, vooral wat de elektronica betreft, de nodige verbeteringen tijdens het Lausitz weekende zullen brengen…

Ook bij het Althea BMW Racing Team hebben we een rijder die uit de ziekenboeg terugkomt. De snelle Duitse SBK Rookie Markus Reiterberger had tijdens de 2e race op het Italiaanse Misano World Circuit Marco Simoncelli een heftige Highsider en brak zich daarbij 2 rugwervels! De sympathieke tweevoudig IDM kampioen heeft, na een lange revalidatie, van zijn artsen groen licht gekregen om weer op de Althea BMW S 1000 RR te stappen. Reiterberger wist op de Lausitzring bijna elke IDM wedstrijd in zijn voordeel te beslissen en zou, zover het zijn blessure toelaat, wel eens voor een verrassing kunnen zorgen. Naast Reiterberger zien we natuurlijk de altijd WK punten scorende Spanjaard Jordi Torres aan het werk. Torres heeft echt zin aan deze thuisrace van BMW en had het tijdens een tweedaagse test op het Duitse circuit best naar zijn zin!

Met een seizoen vol met bijna ongeloofwaardige ups en downs hoopt MV Agusta coureur Leon Camier erop dat de test op de Lausitzring hem een ietwat gemakkelijker start in het laatste “seizoenkwartaal” zal brengen. Camier wist met de MV Agusta meerder malen Top 4 resultaten binnen te halen dit seizoen en eerlijk is eerlijk verdiend ook. Camier zou, als er al een prijs voor was, voor zijn tomeloze inzet en rijstijl met zekerheid in de Top 3 eindigen! De enige die MV Agusta wat Top 5 klasseringen betreft behoorlijk roet in het eten kan gooien is SBK Rookie en 2015 Superstock 1000 kampioen Lorenzo Savadori met zijn IodaRacing Aprilia. Savadori heeft een aantal opmerkelijk sterke races laten zien en is één van deze rijders waar we ook in de toekomst nog veel plezier van zouden kunnen hebben! In tegenstelling tot zijn  IodaRacing collega Alex de Angelis heeft de jonge Italiaan een fabriekscontract met Aprilia op zak! Ex MotoGP coureur Alex de Angelis rijdt nog steeds met een aantal niet 100% genezen, toen zware blessures, uit zijn MotoGP tijd en het ziet er naar uit dat zijn contract bij IodaRacing niet verlengt wordt! Of IodaRacing überhaupt met Aprilia verder gaat, of kan gaan, is volledig open?

Immers is het nu definitief naar buiten "gesijpeld" dat het Milwaukee Team de samenwerking met BMW na 2016 beëindigd en 2017 als officieel fabrieksteam voor Aprilia aan zal treden. Naast Savadori, die zoals gezegd een Aprilia contract op zak heeft, zal huidig MotoGP coureur en ex SBK topper Eugene Laverty aantreden voor het eerzuchtige Engelse Milwaukee Team! Voor BSB Champ 2015 Josh Brookes en ex MotoGP rijder Karel Abraham is er geen plaats meer in het Milwaukee team en deze beide rijders zullen elders een zitje moeten vinden. Alhoewel de keuze niet meer zo erg groot is???

Een laatste nieuwtje komt van het Kawasaki Puccetti Racing team. Het team heeft bekend gegeven volgend seizoen, 2017, met een Kawasaki ZX 10 R in het Superbike kampioenschap te zullen aantreden. Als rijder is de 26 jarige Zwitser Randy Krummenacher gecontracteerd. De WK Supersport 600 Rookie staat op dit moment 2e in klassement direct achter zijn Puccetti teammaatje Kenan Sofuoglu. Het Kawasaki Puccetti team wist 2015 samen met Kenan Sofuoglu 2015 de titel voor Kawasaki de titel binnen te halen en kan ook in het SBK op directe ondersteuning van Kawasaki rekenen…..

Grootste pechvogel 2016 is waarschijnlijk de Italiaan Fabio Menghi. Het door eigen familie gerunde VFT Racing team (Ducati) doet er alles aan om het seizoen tot een goed einde te brengenn om zo 2017 opnieuw te mogen starten in het WK Superbike. Menghi crashte zwaar tijdens de Phillip Island test voorafgaand aan de eerste race van een nieuw seizoen en is nog steeds niet volledig hersteld. De rest van dit seizoen neemt de ervaren ex-Ducati testrijder Luca Scassa de plaats van pechvogel Menghi in.....

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |