image1

Eugene Laverty 2019, Ducati, Aprilia of BMW?

Eugene Laverty denkt zelf dat hij de juiste man voor het Ducati V4 project is!

De Noord Ierse Superbike coureur Eugene Laverty hoopt voor 2019 na zijn sterke performance tijdens de laatste vier races op een zitje in het officiële Aruba.it Racing Ducati fabrieks team voor 2019. Echter in het geval van Ducati heeft de vicewereldkampioen van 2013 niet alleen concurrentie van Marco Melandri of Tom Sykes!

18 Maanden lang reed Laverty vaak op buigen en barsten  voor het Aprilia Milwaukee Team van Shaun Muir alvorens men de prachtig gebouwde RSV 4 in een performance had zoals Laverty hem wou hebben!

Toen (na 18 maanden!) eindelijk alles paste stond de normaal rustige Noord Ier in Laguna Seca (USA) voor het eerste na race twee als derde op het podium. Twee weken later was het opnieuw raak en stond  Laverty na race één opnieuw als derde op het podium!

Met deze twee podiumplaatsen en twee sterke vierde plaatsten uit de laatste 4 races (Laguna Seca en Brno) klom Laverty, na een lange blessuretijd, op naar de achtste plaats in het WK. 

De inmiddels 32 jarige Laverty’s grootste wens is om nog één keer in zijn carrière een seizoen op een echt concurrentwaardige, lees fabrieksmotor, te rijden.

Laverty hoopt dan ook dat zijn duidelijk stijgende lijn van de laatste weken ook door topteams is waargenomen!

De eerste tegenvaller kwam natuurlijk al gauw toen het officiële Yamaha Team liet weten met Michael van der Mark en Alex Lowes verder te gaan. Velen (Sykes/Laverty en Fores, Torres) dachten namelijk dat de plaats naast van der Mark vrij zou komen!

Ook bij Kawasaki viel de deur al vroeg dicht voor Laverty toen  Kawasaki Japan bekend gaf de Brit Leon Haslam naar het Kawasaki World Superbike team te promoveren!

Haslam deelt 2019 de garage box met zijn boezemvriend Jonathan Rea in het Catalaanse Provec team.

Nu blijft voor Laverty alleen nog de hoop dat Marco Melandri daadwerkelijk besluit Ducati te verlaten om voor 2019 bij het Yamaha Satelliet Team van Mirko Giansanti (GRT) aan te dokken!

Uit Italië komen echter steeds duidelijker signalen dat Ducati en hoofdsponsor Aruba.it het liefst samen met Chaz Davies en Marco Melandri aan het nieuwe Ducati Panigale V4 project willen beginnen.

Logisch ook, zowel Davies als ook Melandri beschikken over veel Ducati knowhow wat natuurlijk van groot belang is als het erom gaat de nieuwe Panigale V4 snel te ontwikkelen en er een “Winning Machine” van te maken! 

Vooral Melandri is met zijn 36 jaar en zijn enorme ervaring uit zowel de MotoGP als ook uit de Superbikes van grote waarde voor Ducati. Sinds Laguna Seca gaat het met Milwaukee Aprilia en Eugene Laverty eindelijk bergop.

<< Dit was een echte bevrijding voor mij, >> zo de 13 voudige WorldSBK racewinnaar na zijn twee podiumplaatsen,  << Ik ben niet één van die verbitterde coureurs die met zijn vinger op anderen wijst als de resultaten niet zo zijn als ze zouden moeten zijn. >>

<< Deze twee podiumplaatsen waren een persoonlijk genoegdoening, ik wou mezelf perse bewijzen dat ik nog tot iets in staat ben. Dat duurde een jaar langer als ik verwacht had. >> 

<< Daarbij heeft mijn in Thailand opgelopen blessure me niet echt geholpen heeft natuurlijk. We waren aanvangs het seizoen echt goed op weg. Ik ben een winnaar type, ik wil altijd op het podium staan! >>

In 2009 en 2010 was de Noord Ier, beide keren met Honda,  vicewereldkampioen in het Supersport 600 WK.
Laverty en Aprilia kennen elkaar goed en vierden samen in 2013 nog het vicewereldkampioenschap achter Tom Sykes (Kawasaki).

In 2014 stapte Laverty noodgedwongen over naar het Crescent Suzuki Team waarmee hij echter alleen de openingsrace in Phillip Island (AUS) wist te winnen en één derde plaats Sepang (THA).

In 2015 en 2016 stapte de Noord Ier over naar de MotoGP waar hij echter met derderangs materiaal onderweg was waarmee podiumplaatsen onmogelijk waren. Ook na zijn terugkeer in 2017 in het WorldSBK wist de eerzuchtige Laverty geen podiumplaats te scoren.

 


Het grootste probleem actueel heeft waarschijnlijk Milwaukee teammanager/eigenaar Shaun Muir. De Brit danst tussen 2, ja zelfs 3 stoelen wat de voorbereiding van het seizioen 2019 betreft!

Net nu het eindelijk voorwaarts gaat verder met Aprilia, terug naar BMW met de ondersteuning van BMW München of een nieuwstart met Ducati en vanaf het begin erbij zijn met het Panigale V4 project!

Muir steekt niet onder stoelen of banken dat hij geïrriteerd is dat Aprilia zich hoofdzakelijk op de MotoGP concentreert en zoekt naar een oplossing voor 2019. Ondanks dat Laverty zijn "voelsprieten" elders aan het tasten zijn wil de Milwaukee boss het liefst samen met Laverty verder!

<< Dit is geen gemakkelijke tijd voor Shaun, >> is Laverty zich bewust, << Juist op het moment dat Shaun erover nadenkt wat hij 2019 gaat doen behalen we de eerste goede resultaten. >>

<< Alles wat we dit jaar gepresteerd hebben gaat op naam van Shaun Muir Racing terug. We rijden sinds een jaar met dezelfde motorfiets. Veel mensen laten zich misleiden door de leeftijd van de RSV4 maar toen deze motor kwam was hij zijn tijd ver vooruit! >>

<< Bij Aprilia hebben ze 2017 elke mecanicien die precies weet hoe de Aprilia RSV 4 tikt in het MotoGP team gehaald. >> aldus Laverty tov het Britse MCM, << Pas sinds Laguna Seca 2018  is deze bike podiumrijp om het zo te zeggen. >>

<< Ik realiseerde me al langer dat ik degene bij ons in de box ben die deze motor het beste kent! Dus heb ik voorgesteld dat we nu volgens mijn plan verder gaan. >>

<< Wij konden 2017 onze problemen niet snel genoeg oplossen. Een fabrieksteam had onze problemen afgelopen winter misschien kunnen oplossen, wij waren daar gewoon niet toe in staat. >>

<< Maar afijn, wat geweest is geweest. Als we tijdens de volgende test alles zo op een rijtje krijgen zoals ik me dat voorstel dan is deze motor opnieuw in staat races te winnen.

Het is trouwens interessant om te zien hoe plotseling bepaalde voorwaarden en afspraken wegvallen als je podiumplaatsen binnenhaalt! >>   

<< Met mijn resultaten uit de laatste drie events heb ik laten zien tot wat ik in staat ben. >> onderstreept de vicewereldkampioen van 2013 nog een keer duidelijk.

<< Het  Aruba Ducati fabrieksteam weten uit de MotoGP hoe ze alles uit de nieuwe V4 moeten kietelen en ik heb daar werkelijk veel interesse in. Een sterke Ducati Line-up met mij en Chaz Davies is exact wat dit project nodig is. >>

<< Ook de jonge Michael Rinaldi als derde rijder en talent erbij is een goed plan. Doch voor een nieuw te ontwikkelen motorfiets is Ducati ervaren coureurs nodig. Races winnen is natuurlijk mooi voor mij en daarom wil ik dan ook de voorwaarden scheppen dat ik dat kan bereiken. >>

Zoals al gezegd wil Ducati het liefst verder met Davies en Melandri.

Mocht Melandri toch besluiten naar het Yamaha Satelliet Team van Mirko Giansanti (GRT) te “verhuizen” hebben zich naast Eugene Laverty ook Michael Ruben Rinaldi, Xavi Fores, Tom Sykes ook de MotoGP coureurs Alvaro Bautista en Scott Redding bij Ducati aangemeld!

Ducati Corse's Sporting Director Paolo Ciabatti liet zich deze week ontvallen dat hij zich kan voorstellen dat de getalenteerde Spanjaard Alvaro Bautista de overstap naar het WorldSBK maakt!

Of Laverty en Aprilia hun stijgende lijn kunnen voortzetten zullen we half september in het Portugese Portimaó kunnen zien als we aan de laatste 4 races van dit seizoen  beginnen...

Hieronder Eugene Laverty's WorldSBK en MotoGP carrière in cijfers:

Jaar  Kategorie Poles Races  Podiums P1    P2     P3   WK 

2008 Supersport  0     2     1     0     0     1    21
2009 Supersport  1     14     8     4     4     0    2
2010 Supersport  5     13     10     8     1     1    2
2011 Superbike   0     26     6     2     3     1    4
2012 Superbike   0     27    6     1     3     2    6
2013 Superbike   2     27    19     9     4     6    2
2014 Superbike   0     24     2     1     0     1    10
2015 MotoGP 0 0 0 0 0 0 22
2016 MotoGP 0 0 0 0 0 0 13
2017 Superbike   0     26     0     0     0     0    10
2018 Superbike   0     14     2     0     0     2    8

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |