image1

WorldSBK 2020: Bijna de puntjes op de I???

Donny 15.12.2019

De jaarlijks weerkerende stoeltjesdans voor het seizoen 2020 bevind zich, op een paar "zitjes" na, alweer in de eindfase. Desondanks lopen we het nog een keer snel door en beginnen bij de fabrieksteams.

Bij vijfvoudig wereldkampioen Kawasaki was vijfvoudig wereldkampioen Jonathan Rea al gezet. Het laatste "betere" zitje naast Champ Rea wordt 2020 ingenomen door de WK derde van 2019 Alex Lowes.

Ook bij Kawasaki's grootste "belager" Ducati is alles fiks. De "Welshman" Chaz Davies blijft aan boord terwijl Brits Superbike kampioen Scott Redding komend seizoen zijn debuut als opvolger van WK tweede Alvaro Bautista zal maken.

Yamaha zorgde in 2019 waarschijnlijk voor de grootste verrassing door voor 2020 de 23 jarige Toprak Razgatlioglu bij Kawasaki "weg te lokken".

Naast de Turk zal Michael van der Mark opnieuw een aanloop met Yamaha op de WK tetel nemen.

Ook bij het Duitse BMW Motorrad WorldSBK Team werd een nieuwe coureur ingelijfd.

Naast de wereldkampioen 2013 Tom Sykes maakt WorldSBK en MotoGP routinier Eugene Laverty zijn opwachting voor 2020.

 

Met de komst van de Ier gelukte ook de "Bayern" een echte verrassing.

Mooi detail: In 2013, het jaar waarin Sykes (Kawasaki) wereldkampioen werd, veroverde Laverty (Aprilia) het vicewereldkampioenschap.

Bij Honda was het een hele tijd lang erg onoverzichtelijk en spannend wat de Japanners voor hadden.

Daarbij zat het eraan te komen dat Honda 2020 als officieel HRC (Honda Racing Corporation) fabrieksteam wou aantreden wat 2020 dus het geval is.

Daarvoor "lokten" HRC verrassend vicewereldkampioen 2019 Alvaro Bautista (16 zeges Ducati) bij Ducati weg waarmee de Japanners aangeven dat het menens is!

Aanvankelijk was de plaats naast Bautista voorbehouden aan de Japanner Takumi Takahashi doch plotseling besliste Honda Japan voor 2020 de Britse routinier Leon Haslam te contracteren! 

Al met al een interessant deelnemersveld wat de fabriekscoureurs betreft en ook in de privéteams vinden er een aantal interessante veranderingen plaats...

Actueel zien de officiële fabrieksteams 2020 er als volgt uit:

Kawasaki: Jonathan Rea         (GBR) Alex Lowes          (GBR)
Ducati:   Chaz Davies          (GBR) Scott Redding       (GBR)
Yamaha:   Michael van der Mark (NED) Toprak Razgatlioglu (TUR)
BMW:      Tom Sykes            (GBR) Eugene Laverty      (IRL)
Honda:    Alvaro Bautista      (ESP) Leon Haslam         (GBR)

De privé teams 2020?

Ook bij de privé teams zijn (bijna) alle "topplaatsen" vergeven en zijn er eventueel drie zitjes (nog) niet helemaal zeker.

Pijnlijk punt in de "racerij" is en blijft dat veel rijders, ondanks dat ze in een WK rijden, een behoorlijke zak met duiten mee moeten nemen om überhaupt ergens te kunnen rijden!

Het gevolg daarvan is dat veel sterke (sub) toppers en jonge talenten moeilijk aan concurrentwaardig materiaal kunnen komen wat ook nog eens betaalbaar is!

Dat dit de "doorstroming" en het doorbreken van jonge talenten behoorlijk in de weg staat moge duidelijk zijn.

De grootse aandrang onder deze "privé" teams gold vooral de "zitjes" bij GRT Yamaha, Puccetti Racing (Kawasaki), Ten Kate Yamaha Team en Barni Racing (Ducati).

Bij deze teams spelen vooral de sponsorgelden een grote rol wat hun rijders betreft. GRT Yamaha was de eerste van deze vier sterke teams die alles op een rijtje hadden.

GRT liet al vroeg in het seizoen weten 2020 met FIM Supersport 600 vicewereldkampioen 2019 Federico Caricasulo in zee te gaan.

 

Doch de plaats naast de Italiaan bracht opnieuw weer een (Yamaha) verrassing met zich mee door voor 2020 de Amerikaan Garrett Gerloff te arrangeren! 

Waarschijnlijk kwam deze deal vooral onder de druk van Yamaha Amerika en de Dorna tot stand om eindelijk weer een Amerikaan in het WK te hebben! !

Het Puccetti Racing (Kawasaki) moest eerst het verlies van Razgatlioglu (en hoofdsponsor Turkije) verwerken doch het aanbod van rijders voor het Italiaanse topteam was groot.

Uiteindelijk koos teammanager Manuel Puccetti voor routinier en dus WorldSBK terugkeerder Xavi Fores.

Bij Barni Ducati was men wat langer nodig alvorens men voor 2020 besloot met de in 2019 lang geblesseerde Leon Camier in zee te gaan.

Ook actueel is de Brit geblesseerd aan zijn schouder maar als alles past is hij eind januari weer fit.

Last but not least is natuurlijk de vraag of het Ten Kate Racing Yamaha team 2020 met één of met twee coureurs aan het seizoen gaan beginnen.

 Mochten het er twee worden is hier in principe nog een zitje vrij. Actueel is echter alleen zeker dat het 2020 verder gaat met Loris Baz. 

Werd er vooreerst een soort van mondelinge afspraak met Sandro Cortese gemaakt zo schijnt het nu zo te zijn dat het team de Duitser vrij laat ergens anders te ondertekenen!

Het Moriwaki Althea Mie team gaat 2020 functioneren als satellietenteam van het officiële HRC team.

Hier geld hetzelfde als bij ten Kate Yamaha, en is het niet bekend of dit één of twee bikes gaan worden.

Actueel is alleen de Japanse (Honda) routinier Ryuichi Kiyonari gezet. Tot dusver heerst er (opnieuw) een diep stilzwijgen wat de definitieve plannen voor 2020 zijn.

Wel vallen er bv de namen van Sandro Cortese en Mattia Pasini (Moto2) doch alles onofficieel.

Bij het Team Pedercini Racing (Kawasaki) was men het allang eens met WK elfde Jordi Torres aan boord terwijl WorldSBK terugkeerder Lorenzo Savadori de teamgenoot van de Spanjaard gaat worden.

Bij het GoEleven Ducati neemt 2020 de jonge Italiaan Michael Rinaldi de plaats in van de naar BMW vertrokken Eugene Laverty.

Al in Qatar maakte het financieel niet echt op rozen gebette Orelac Racing VerdNatura Team bekend dat men in 2020 opnieuw van de partij zal zijn en stelden onlangs de Chileen Maximilian Scheib als coureur voor.

Voor 2020 worden er twee nieuwe teams aan het startveld toegevoegd. Deze twee zullen, om budgettaire redenen, alleen aan de Europese races deelnemen.

Deze teams, het Team Motocorsa Ducati en het Team Brixx Ducati hebben in 2019 per wildcard al een beetje WorldSBK lucht gesnoven wat schijnbaar goed aankwam. 


Het Britse Team Motocorsa maakte onlangs bekend 2020 van start te gaan met de Argentijn Leandro "Tati" Mercado. 

Mercado en Rinaldi zijn bv mooie voorbeelden van de snelle jongere talenten die "uitgeremd" worden door verkeerd materiaal en te weinig geld!

Het uit het Brits Superbike kampioenschap stammende Team Brixx Ducati team was aanvankelijk van plan met tweevoudig Europees Superstock 1000 kampioen (BMW) Sylvain Barrier uit te rukken.

Doch actueel is hier niets officieel bevestigd!


Hieronder de privé teams/rijders die zeker zijn van deelname 2020:

Puccetti Racing:   Kawasaki     Javier (Xavi) Fores  (ESP)
Ten Kate Racing:   Yamaha       Loris Baz            (FRA)
Barni Racing:      Ducati       Leon Camier          (GBR)
GRT Yamaha:        Yamaha       Federico Caricasulo  (ITA) Garrett Gerloff  (USA)
Team Pedercini:    Kawasaki     Jordi Torres         (ESP) Lorenzo Savadori (ITA)
Go Eleven Ducati:  Ducati       Michael Rinaldi      (ITA)
Team Orelac:       Kawasaki     Maximilian Scheib    (CHL)
Moriwaki/Althea    Honda        Ryuichi Kiyonari     (Jap)
Team Brixx Ducati  Ducati       Sylvain Barrier???   (FRA)

Op dit moment zijn er 21 rijders gezet. Mochten Moriwaki/Althea Honda en ten Kate Yamaha alsnog een tweede rijder presenteren zijn we bij 23 rijders.

Dat is waarschijnlijk ook het maximale wat de Dorna wil!

In deze nieuwe constellatie zouden we 2020, alle genoemde teams meegerekend, 6 Kawasaki's, 5 Ducati's 2020, 5 Yamaha's, 3 Honda's en 2 BMW's op de startgrid zien!

Daarbij "beloofd" de Dorna (opnieuw) meer Wildcard inzetten voor 2020 doch, sorry Dorna, functioneren deed dat eigenlijk nooit in al die jaren! 

Jonathan Rea had het aanvangs 2019 erg moeilijk met de sterk acterende Alvaro Bautista die het WK middels zijn "crashfestijn" de Champ zijn vijfde WK titel "schenkte".

Echter in 2019 hebben we kunnen zien dat bv Alex Lowes, Michael van der Mark en Toprak Razgatlioglu beduidend dichterbij zijn gekomen waardoor we 2020 wel eens een spannend seizoen kunnen verwachten. 

Daarnaast hebben we met Scott Redding, Xavi Fores, Federico Caricasulo, Garret Gerloff, Lorenzo Savadori, Maximilian Scheib en Sylvain Barrier zeven nieuwe/bekende gezichten wat op zich ook positief is natuurlijk...


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Foto credit: WorldSBK en donnyfoto.com

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |