image1

Superbike-WM: Alex Lowes en Kawasaki: Een ironisch (nood) lot?

Donny 21.11.2019

Verloor Alex Lowes zijn plaats in het Yamaha fabrieksteam omdat hij in de eerste race tijdens het Jerez event in Spanje door Champ Jonathan Rea hoogstpersoonlijk werd "afgeschoten"?

De ironie meende het schijnbaar goed met de Brit die 2020 de teamgenoot van dezelfde Jonathan Rea bij Kawasaki is.

Hoe deze these stand komt: Een passage in het contract van de toenmalige Yamaha "fabriekspiloten" Lowes en van der Mark belegd hun contracten voor 2020 automatisch zouden worden verlengt mits dat beide rijders zich na het Jerez event (7 t/m 9 juni) in de WK Top 3 bevonden! 

De WK stand voor het Jerez event zag er als volgt uit: 1. Alvaro Bautista, 263 pt. 2. Jonathan Rea 220 pt. 3. Alex Lowes 140 pt en vierde was Michael van der Mark met 134 punten. 

Tijdens de eerste race was Lowes op weg naar P3 totdat hij in de laatste bocht, laatste ronde werd afgeruimd door Champ Rea!

Terwijl van der Mark als tweede 20 punten afruimde stond de Brit ipv van met 16 punten voor P3 met lege handen na de eerste race.

Tijdens de Tissot Superpole race crashte de ongelukkige Brit op P4 liggend opnieuw terwijl van der Mark opnieuw een tweede plaats scoorde.

 


Tijdens de tweede "normale" race schoof Lowes in de eerste ronde opnieuw een keer onderuit om vervolgens als 14e nog twee puntjes te pakken.

Michael van der Mark wist, mede geholpen door een crash van Bautista (Ducati), deze tweede race middels een beresterke race te winnen.

Middels deze "crashorgie" toverde Lowes zijn voorsprong van 6 punten op MvdM om in een achterstand van maar liefst 46 punten en viel terug naar WK plaats P4 achter zijn teamgenoot!

Kort voor het Laguna Seca/USA event kreeg de sympathieke Brit te horen dat hij 2020 in het Yamahe fabrieksteam plaats moet maken voor de Turk Toprak Razgatlioglu.

Zo gezien was het waarschijnlijk geen toeval dat Lowes er tijdens de presentatie van de nieuwe Yamaha R1 niet bij was: Schijnbaar hadden Yamaha het boek Lowes toen al gesloten!

Voor de "mooie zier" bemoeide Yamaha zich aanvankelijk de snelle Lowes bij één van hun klantenteams (GRT Yamaha/Ten Kate Yamaha) onder te brengen doch na vier jaar in het fabrieksteam te hebben verbracht voelde de Brit daar logischerwijze weinig voor.

Bij Honda blitste de 29 jarige Brit af en tijdwijze zag het er echt naar uit dat niemand de WK derde van 2019 wou hebben!

Als men daarbij bedenkt dat Lowes 2019 zijn beste seizoen ooit reed?

Gelukkig voor Lowes werd hij het tijdens het Magny Cours/Frankrijk event eens met Kawasaki en tekende maandags, in een Restaurant/Tankstation aan de autosnelweg, zijn Kawasaki contract.

Na Yamaha's ietwat vreemde beslissing de WK derde van 2019 de looppas te geven en 2020 voor Toprak Razgatlioglu te kiezen zou men ook kunnen zeggen dat Lowes dubbel "mazzel" heeft gehad.

Pech in positieve zin dat Lowes door Champ Rea in Jerez van zijn Yamaha werd gereden en daardoor bij Yamaha buiten de boot viel. 


Lowes geluk was echter dat Kawasaki Razgatlioglu niet in het Kawasaki fabrieksteam "promoveerden" waarop de teleurgestelde Turk het aanbod van Yamaha aan te nemen!

Geholpen door Toprak's beslissing geen Kawasaki meer te willen rijden en Lowes plaats bij Yamaha in te nemen krijgt de Brit op tzijn beurt de "superkans" 2020 voor het meest succesvolle WorldSBK team voor 2020 te mogen rijden.

Speedweek haakte na bij Lowes: Alex, is het een ironie van het lot dat je 2020 voor Kawasaki rijdt? << Het is inderdaad best wel grappig. >> zo Lowes, << Ik kan sowieso goed met Johnny (Rea) opschieten en verheug me erop met hem samen te werken. >>

<< Het valt me sowieso gemakkelijk goed met andere mensen overweg te kunnen maar desondanks tot de laatste bocht met ze te vechten .>>

<< Ik hoop dat we goed met elkaar overweg kunnen. Zo niet is het ook geen probleem. >>

<< Tijdens de tests is het team natuurlijk veel geholpen als we goed samenwerken. En als mijn Yamaha ervaring ertoe kan bijdragen de Kawasaki te verbeteren is dat mooi meegenomen .>>

WorldSBK test Alex Lowes: Al na drie ronden gelukkiger als bij Yamaha?

Inmiddels hebben Kawasaki, Lowes en Rea hun eerste gemeenschappelijke test achter de en de Brit kijkt dik tevreden terug naar zijn eerste "werkdag" met zijn nieuw "arbeidsapparaat".

De eerste test in het Spaanse Aragón/Spanje waar oa Ducati (Redding/Davies) en Yamaha (vd Mark/Razgatlioglu) aanwezig waren als derde af en was aan het eind van de tweede dag 0.724 sec langzamer dan WorldSBK debutant Scott Redding (Ducati).

<< De eerste dag reed ik wegens de slechte weersomstandigheden slechts 30 rondes. >> verteld Lowes. << Hoewel alles nog nieuw voor me is zijn de eerste indrukken erg positief. >>

<< Deze bike heeft een aantal eigenschappen waar ik erg van hou.>> 


<< Ik weet dat ik me de tijd moet nemen om deze bike te leren kennen. Ik heb uit mijn fouten uit het verleden geleerd toen ik van het Brits Superbike kampioenschap naar het WorldSBK overstapte. >>

<< Of toen ik bv van de Suzuki op de Yamaha stapte. Toen probeerde al gelijk me de eerste dag te bewijzen en crashte waardoor ik mezelf natuurlijk mooi voor schut zette. >>

<< Nu probeer ik eerst de Kawasaki te begrijpen. >>

 << De bochten uit is de ZX-10RR beter als mijn vorige bike. >> meent de Brit, << Dat verlangt echter ook een andere rijstijl. Met de Yamaha is het simpel gevoel voor de voorband te krijgen. >>

<< De Kawasaki heeft echter een totaal ander karakter. >>

<< Maar zo gezien, tijdens deze eerste test hebben we ons vooral met bv de zitpositie, clip ons ec bezig gehouden. Zoals ik zeg, ik wil me eerst aan deze bike gewennen en dan...>>

Kawasaki won met Johnny Rea vijf WK titels op rij, is de ZX-10RR de verwachte Super-Superbike?

<< Geen motorfiets rijd vanzelf. >> onderstreept Lowes, << In de motorracesport gaat het naast de motor ook om het team en de rijder. >>

<< Het was echter zo dat ik me na drie ronden al beter voelde als met een aantal dingen die hiervoor had. Het team legt me geen druk op, tot de seizoenstart in Phillip Island/Australië gaat het om het kennen leren.>>

<<Ik ben gelukkig. Na jaren steeds dezelfde mensen om me toe te hebben gehad was het doorhte slechte weer mooi eens niet zoveel rondes te rijden. >>


<< Zo kon ik zien hoe de monteurs en het hele team werken terwijl die konden zien hoe ik werk. >> 


<<Het Engels van mijn crewchef Marcel Duinker is fantastisch, hij is een zeer opgewekt en vrolijk persoon met heel veel (Kawasaki) ervaring. >>

<< Ik ben er van overtuigd dat Marcel me heel veel kan helpen. >>

Hoe zo'n test als die in Aragón nu is in te schatten is erg moeilijk te zeggen. Feit is echter dat zowel Lowes als ook Razgatlioglu tijdens deze eerste test beide snel onderweg waren!

WorldSBK wintertest 2019 MotorLand Aragón combined results day 1 and 2:

1. Scott Redding        GBR Aruba.it Racing – Ducati       1:49,929   111 Laps *
2. Chaz Davies          GBR Aruba.it Racing – Ducati       1:50,185    67 Laps *
3. Jonathan Rea         GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK  1:50,416    27 Laps
4. Alex Lowes           GBR Kawasaki Racing Team WorldSBK  1:50,653    87 Laps *
5. Toprak Razgatlioglu  TUR Pata Yamaha WorldSBK Team      1:50,657    83 Laps
6. Michael van der Mark NED Pata Yamaha WorldSBK Team      1:50,941    59 Laps
7. Garrett Gerloff      USA GRT Yamaha WorldSBK Jun. Team  1:51,133    77 Laps
8. Federico Caricasulo  ITA GRT Yamaha WorldSBK Jun. Team  1:52,477    96 Laps
9. Leon Camier          GBR GBR BARNI Racing Team (Ducati) 1:52,902    41 Laps
 * = met Qualifyer

Foto credit: Kawasaki/donnyfoto.com

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |