image1

WorldSBK Star Marco Melandri: Ik heb de kracht niet meer…

Donny  20.08.2019 19:15

Vier WorldSBK events heeft Marco Melandri nog te bestrijden alvorens de GRT Yamaha coureur eind 2019 zijn helm en ledercombi definitief in de kast hangt.

Kort voor de zomerpauze gaf Melandri bekent dat hij na de seizoenfinale in het Arabische Qatar zijn carrière wil beëindigen.

Daarmee neemt een lange en grootse, maar ook met enkele ongelukkige passagen getekende loopbaan in Qatar zijn einde.

<< Ik heb geen kracht meer. >> zijn de woorden van de kleine Italiaan. 

22 jaar lang bedreef Melandri racesport op WK niveau waarbij het de laatste tien niet echt meer “rond” liep voor de Italiaanse vedette.

Dat niet meer zo rond lopen begon in 2008 toen de extravagante coureur van Honda (WK 8e) naar Ducati overstapte.

Doch Melandri kon überhaupt niet overweg met de toenmalige V4 waar Casey Stoner 2007 wereldkampioen mee was geworden.

Een bescheiden 17e plaats was het eindresultaat voor de uit het Italiaanse Ravenna stammende Melandri. 

Ook daarna had “Machio” niet echt een gelukkig handje bij het vinden van nieuwe werkgevers en dokte viermaal bij fabrieksteams aan die kort daarna hun arrangement als factory team beëindigden.


Een decade die bij de inmiddels 37 jarige 250 cc wereldkampioen van 2002 diepe sporen achterliet.

De ellende begon toen het Kawasaki MotoGP fabrieksteam zich 2008 plotseling terug trok, dit ondanks dat de Japanners met Melandri overeenkomst tot eind 2009 hadden gesloten.

2009 ging Melandri dan, noodgedwongen, verder met een soort van overblijfsel van het Kawasaki fabrieksteam, Hayate Racing.

De kleine man scoorde met de sterk verouderde Kawasaki echter beachtelijke resultaten, waaronder een tweede plaats in Le Mans/Frankrijk, en sloot het WK als sterke tiende af.

In 2010 kwam Marco bij het team van Fuasto Gresini (Honda) onder maar ook hier liep het niet rond, geen podiumplaatsen en opnieuw WK tiende.

Voor 2011 besloot Melandri, op aandrang van Yamaha, de MotoGP te "verruilen" voor het WorldSBK waar de snelle Italiaan middels 15 podiumplaatsen, vier zeges en als vicewereldkampioen weer helemaal opbloeide.

Doch opnieuw was de toen 30 jarige Melandri op het verkeerde moment op de verkeerde plaats!!!

Aan het eind van het seizoen beëindigden Yamaha, ondanks Marco's tweejarig contract, hun arrangement als fabrieksteam!

Doch Marco had de aandacht getrokken van een team wat nog niet zo heel lang in het WorldSBK onderweg was en in 2012 voor de titel wilden gaan: BMW Motorrad Motorsport.

Marco bedankte het Beierse motormerk door BMW op Donington de eerste race en de eerste race überhaupt voor het Beierse motormerk te winnen.

2012 stond Melandi maar liefst elf maal op het podium won zes races en sloot het WK als derde af.

Deze derde plaats had op zijn minst een tweede kunnen zijn zoniet BMW's eerste WK titel.

 

Melandri was duidelijk op WK koers tot dat BMW halfweg het seizoen uit het niets bekend maakte eind 2012 als officieel fabrieksteam de stekker te zullen trekken!

Dit ondanks dat Marco (opnieuw) een tweejarig contract met het Beierse Motormerk had!

Dit had tot gevolg dat zowel Marco als ook het hele om hem toe gebouwde team in no time hun motivatie verloren en waarschijnlijk ook het vicewereldkampioenschap.

Veel insiders waren het er toen over eens dat BMW in 2012 waarschijnlijk een wereldtitel (Max Biaggi) hebben laten liggen. 

Het jaar erop reed Marco samen met Chaz Davies in een door BMW ondersteunt semifabrieksteam (BMW Motorrad GoldBet SBK) waar "Machio" 12 keer op het podium stond, drie keer wist te winnen en WK vierde werd.

Voor 2014 dokte Melandri bij het Italiaanse Aprilia aan waar hij na wat "aanpassingmoeilijkheden" met de snelle RSV4 elf podiumplaatsen veroverde waaronder zes overwinningen.

Ondank zijn zes overwinningen reikte het voor de snelle Marco niet verder dan een "slechts" vierde plaats in de einstand!

Echter ook Aprilia trok zich eind 2014 uit het Superbike gebeuren terug en transfereerde Melandri, tegen zijn wil, terug in de MotoGP.
                                                                                                       
De stemming tussen Aprilia en Melandri was echter zo "vergiftigd" dat men na 8 races strijdend uit elkaar ging.

Na deze opnieuw pijnlijke scheiding voor zowel Aprilia als ook voor Melandri laste de vicewereldkampioen in zowel de MotoGP (2005) als ook het WorldSBK (2012) een pauze van een jaar in om dan in 2017 met het Aruba.it Ducati fabrieksteam een nieuwe aanloop te nemen.

In 2017 pakte Melandri 13 podiums maar “slechts” één overwinning: Misano race 2. Het WK beëindigde Marco op de vierde plaats.

In 2018 wilde Ducati met Melandri en Davies het tij keren en de titel met Melandri en Davies naar Bologna halen. 

Na een sterk begin van Marco, twee zeges in Phillip Island/Australië, ging het daarna langzaam maar zeker wat de titel betrof bergaf.

Tien podiumplaatsen, twee zeges en P5 in het WK was te weinig voor Ducati.

Had Marco nog gehoopt 2019 met de nieuwe Panigale V4R te mogen rijden zo besloot Ducati voor 2019 Marco's plaats aan de Spanjaard Alvaro Bautista te geven.  

Lang leek het erop dat Marco's loopbaan 2018 een einde zou nemen doch na lang heen en weer vond de Italiaan op het nippertje een “zitje” in het GRT Yamaha

Dit hoogstwaarschijnlijk vooral door zijn langjarige en goede relatie met Yamaha Europe "racechef" Andrea Dosoli!

Na een redelijke seizoenstart met twee podiumplaatsen (derde in Phillip Island en Aragon) zakte Marco gaandeweg het seizoen opnieuw steeds verder terug.

Of dit nu aan Marco ligt of aan de GRT Yamaha is en blijft voorlopig open. Doch dat Marco in een diep dal steekt is duidelijk te zien aan zijn actueel negende plaats in het WK.

Gezien al deze feiten is het misschien wat gemakkelijker Marco’s beslissing te begrijpen en te accepteren hoewel het gewoon jammer is dat types als een Melandri uit het racewereldje verdwijnen.

<< Mijn keuzes waren niet verkeerd doch het tijdpunt was steeds verkeerd. >> blikt Melandri op de laatste jaren van zijn grootste carrière terug. << Ik moest zo vaak van team/motor wisselen om dan telkens weer bij nul te beginnen. >>

<< Dat is erg vermoeiend. Misschien had ik dat nog een jaar zo kunnen doorgaan maar het gaat gewoon niet meer. Ik wil meer tijd voor mijn gezin hebben en eindelijk eens dingen doen die ik mooi vind. >>

<< Natuurlijk ga ik de adrenaline en een aantal vrienden missen. Ik voel echter diep in me dat de tijd gekomen is om ermee te stoppen. >>


<< Elk verhaal heeft een begin maar moet ook een einde hebben. >>

Zoals gezegd, voor het WorldSBK (en ons) is het jammer dat types als een Melandri zich uit het Superbike WK terugtrekken.

Een Melandri die oa met een Max Biaggi of een Carlos Checa om podiumplaatsen vocht is één der laatsten uit die generatie.

Ookal werd "Machio" zoals zijn vrienden hem noemen, er wel eens van beticht "ster allures" te hebben tegen ons, donnyfoto.com, was dat nooit het geval, dit integenstelling tot een paar anderen!


Marco Melandri behoort nog tot die generatie en types die hun mening voor niets en niemand niet onder stoelen of banken steken.

Die types, persoonlijkheden, die we in het huidige WorldSBK/MotoGP paddock missen.

Ja indrukwekkende personen en geen babyfaces....

Hieronder nog een aantal "plaatjes" van Marco met mooie herinneringen met Marco....

 

 

 

 

 

 

 

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |