image1

Weinig tot niets zeggende WorldSBK test in Misano…

Eerste, tevredenstellende, WorldSBK test voor Ten Kate Racing en Loris Baz…

Praktisch alle teams maakten van de gelegenheid gebruik om voor de komende vier races die in de komende zes weken geabsolveerd worden nog deel te nemen aan een tweedaagse test op het Misano World Circuit Marco Simoncelli in Italië. 

Waarschijnlijk was het hoogtepunt van deze test de comeback van het ten Kate Racing Team met de Fransman Loris Baz. Gedeeltelijk viel deze test in het water doordat het beide dagen niet helemaal droog bleef door meerdere “regenbuitjes”. 

Deze test was natuurlijk in eerste erg belangrijk voor het Nederlandse team en Loris Baz om na jaren met Honda gewerkt te hebben eindelijk van start te gaan met het nieuwe project: Yamaha.

Daar de rest van het veld tijdens de laatste twee events, Assen/Nederland en Imola/Italië, hun afstand op elfvoudig winnaar en WK leider Alvaro Bautista (Ducati) behoorlijk wisten te verkleinen was deze test zeker belangrijk om vooral in de kleinere details de puntjes op de i te zetten om beter voorbereid naar Jerez te komen!

Doch zoals gezegd speelde het weer de rijders en teams dusdanig parten dat er eigenlijk alleen in de namiddag van deze twee testdagen echt getest kon worden.

Daarnaast was iedereen natuurlijk erg nieuwsgierig naar de verrichtingen van Loris Baz en Ten Kate Racing.


Loris Baz komt in de regen goed terecht. De Fransman won zijn eerste Superbike race in de regen van Silverstone in 2012. (race 1) Ook zijn beste MotoGP™ resultaat, 2015 vierde in San Marino, pakte Baz op een nat circuit.

Zo had Baz, na zeven maanden absolute Superbike/ MotoGP™ abstinent, volop de gelegenheid zijn nieuwe Yamaha R1 op alle fronten te testen.

Na de eerste dag kritiseerde de Fransman eigenlijk alleen maar dat er zo weinig actie op het circuit was. Wat de Yamaha R1 betreft waren zowel Baz als ook het Ten Kate team best tevreden wat hun eerste gezamenlijke “optreden” betreft.


<< Ik vond het niet zo heel erg om onder deze omstandigheden te beginnen. We hadden een hoop dingen te doen wat de standaard dingen betreft zoals bijvoorbeeld, zithouding, voetrusten, kuipdelen en andere details. >> was Baz’s commentaar.

<< Daarnaast moest/moet het team zich natuurlijk “aanvrienden” met de Yamaha elektronica. Ik ben totaal gerelaxt aan deze test begonnen en heb vooral geprobeerd een goed gevoel voor de motor te krijgen. Ik denk dat we na deze eerste test heel tevreden kunnen zijn. >>

Ook Ten Kate Teammanager Kervin Bos kijkt terug op een geslaagd eerste optreden met de Yamaha R1. << Wat de performance betreft zit er eigenlijk geen verschil tussen de andere Yamaha’s. We hebben allemaal dezelfde elektronica en identieke motoren. >>

<< Zoals te zien is maken wij gebruik van PVM velgen en Nissin remmen. Loris was afgelopen vrijdag bij Yamaha waar we oa zijn zitpositie, tank, voetsteunen, remhevel en nog een paar dingen hebben aangepast. >>

<< Maar tussen “proefzitten” of met op bike op het circuit rijden zit een groot verschil. Daarbij stonden de rondetijden niet op de voorgrond. >>

<< We hadden er eigenlijk op gerekend dat het donderdag droog zou zijn zodat we gas zouden kunnen geven maar het mocht niet zo zijn. Al met al zijn we na deze test meer dan tevreden. >> aldus Bos.
Regerend en viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea liet, onder een zware griep lijdend, tijdens deze twee testdagen waarschijnlijk de snelste rondetijd noteren.

Waarschijnlijk heet dat men bij Kawasaki's "grootste concurrent" Ducati geen tijden bekend wensten te maken zodat de tijdenlijsten van deze test eigenlijk nietszeggend zijn! 

Via via kwam er dan toch nog een snelste tijd van 1:35,1 min. van Bautista naar buiten die gereden zou zijn met een qualifyer. Of deze tijd correct is of niet is dus open.

Deze tijd is overigens exact dezelfde tijd als die van Michael van der Mark (Yamaha) die deze test dus als tweede of derde afsloot!


Beide BMW coureurs Tom Sykes en Markus Reiterberger hadden deze twee testdagen een groot aantal nieuwe delen te testen. Echter de zo langverwachte motorupdate, wat meer motorvermogen/topspeed moet brengen, was er niet bij.

Daarvoor testen beide rijders oa een aantal software updates en een nieuwe achterbrug.

Tijdens deze test kwamen er een paar ex WorldSBK coureurs in actie. Daar Leon Camier blessure bedingt absoluut nog steeds niet fit is liet het Moriwaki Althea Honda Racing team naast Ryuichi Kiyonari ook nog de Spanjaard Xavi Fores en de Japanner Yuki Takahashi “aanrukken”.

Ryuichi Kiyonari reed alleen tijdens de tweede dag een paar ronden. De Japanner raakte tijdens een Suzuka test, open wond aan zijn hand en een gebroken rib, geblesseerd, zijn deelname in Jerez is echter niet in gevaar.

Deze twee ex WorldSBK “piloten” testen een aantal nieuwe dingen waarbij de in het Brits Superbike op Honda rijdende Fores het snelste was.

Overigens maakte Honda bekend dat Camier ook in Jerez/Spanje over een dikke week niet van de partij zal zijn.

De Brit wordt hier vervangen door Honda testrijder Yuki Takahashi waarmee we dus twee Japanners aan de start gaan zien in Jerez de la Frontera.

Nu we toch bij de "lappenmand" zijn: Eugene Laverty, die in Imola beide polsen brak, zal net als in Italië in Spanje vervangen worden door de Brit Tommy Bridewell.

De Ducati Panigale V4 R coureur scoorde in Imola een prima twaalfde en elfde plaats. Uit de lappenmand komt Leandro Mercado (Kawasaki) in Jerez terug.

De Argentijn brak zich in Aragón/Spanje tijdens het eerste Europa event zijn linkerhand en werd zodoende tot een langere pauze gedwongen. 

Tijdens de Misano test was overigens ook de Italiaan en ex-WorldSBK prof Niccolo Canepà voor Yamaha van de partij.

Deze "Misano test" gaat de boeken in als een onspectaculaire test wat nieuws betreft. Het zij dan de crashes van Jonathan Rea en Michael van der Mark tijdens de eerste dag.

Tijdens de tweede dag crashten Loris Baz (Yamaha), Leon Haslam (Kawasaki), beide BMW coureurs Tom Sykes en Markus Reiterberger BMW en beide Ducati "piloten" Alvaro Bautista en Chaz Davies!

Dus wachten we maar af tot volgende week, van 7 t/m 9 juni, als het WorldSBK circus in het Spaanse Jerez weer van start gaat...

Tijden WorldSBK test Misano donderdag:

1. Jonathan Rea          Kawasaki 1:34,9 min*
2. Álvaro Bautista       Ducati   1:35,1*???
3. Michael van der Mark  Yamaha   1:35,1*
4. Alex Lowes            Yamaha   1:35,2
5. Sandro Cortese        Yamaha   1:35,4*
6. Leon Haslam           Kawasaki 1:35,8*
7. Marco Melandri        Yamaha   1:35,8*
8. Tom Sykes             BMW      1:35,9
9. Loris Baz             Yamaha   1:36,6
10.Markus Reiterberger   BMW      1:36,7
11.Javier Fores          Honda    1:36,8
12.Ryuichi Kiyonari      Honda    1:38,5

Geen rondetijden bekend gemaakt:

    Alvaro Bautista      Ducati
    Chaz Davies          Ducati
    Michael Rinaldi      Ducati
    Samuele Cavalieri    Ducati

*met een Qualifyer

Tijden WorldSBK test Misano woensdag:

1. Jonathan Rea          Kawasaki 1:35,5 min
2. Alex Lowes            Yamaha   1:35,7
3. Tom Sykes             BMW      1:35,9
4. Leon Haslam           Kawasaki 1:36,4
5. Michael van der Mark  Yamaha   1:36,5
6. Sandro Cortese        Yamaha   1:36,8
7. Loris Baz             Yamaha   1:36,9
8. Markus Reiterberger   BMW      1:37,3
9. Javier Fores          Honda    1:37,7
10.Marco Melandri        Yamaha   1:37,8
11.Yuki Takahashi        Honda    1:39,0

Geen rondetijden bekend gemaakt:

12.Chaz Davies           Ducati
13.Alvaro Bautista       Ducati
14.Michael Rinaldi       Ducati
15.Samuele Cavalieri     Ducati
16.Niccolo Canepa        Yamaha
17.Jordi Torres          Kawasaki

Foto credit: WorldSBK, Kawasaki, BMW, donnyfoto.com


2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |