image1

Ducati rekent op een reactie van Kawasaki en Co.

Ducati heeft met de nieuwe Panigale V4 R een ware wervelwind doen oplaaien in het WorldSBK 2019.

Samen met ex MotoGP coureur Alvaro Bautista won het traditierijke Italiaanse motormerk maar liefst 11 van de 13 tot dusver verreden races. 

Bij Ducati gaat men er dan ook sterk vanuit dat de concurrentie 2020 met soortgelijke motoren met MotoGP techniek zal antwoorden.

Wat hierbij echter wat op de achtergrond is geraakt is het feit dat tot dusver alleen Bautista met de nieuwe Panigale races wist te winnen. Okay, ook vicewereldkampioen 2018 Chaz Davies wordt toenemend sterker met de V4 R.

 

De man uit Wales wist in Imola de Superpole te winnen en in de Tissot Superpole race WK leider Alvaro Bautista naar P3 te verwijzen om zelf direct achter Jonathan Rea en Kawasaki tweede te worden.

Het zou best eens kunnen gebeuren dat over niet al te lange tijd beide de Ducati fabrieksrijders onder elkaar de plaatsten 1 en 2 gaan uitmaken!

Het optreden van Ducati dwingt Kawasaki, Yamaha, BMW en Honda om nieuwe concepten te bedenken en motoren te ontwikkelen om met Ducati mee te kunnen komen.

Het concepten en de ontwikkeling van de Ducati Panigale V4 R werd/wordt bij Ducati natuurlijk meer dan sterk beïnvloed door de sluwe Gigi Dall'Igna, Ducati’s General manager!
Dall'Igna is een man, die net als in het verleden bij Aprilia, de reglementen erg goed leest en daarbij steeds bepaalde “vrijruimten” vindt om die dan excellent om te zetten.

Met de bijna 40.000 Euro kostende Ducati Panigale V4 R is de ex Aprilia goeroe opnieuw een meesterwerk gelukt met een bike die zich als warme broodjes laat verkopen.

Dall'Igna gaat (en hoopt) er dan ook vanuit dat de andere motorfietsfabrikanten niet lang op zich zullen laten wachten wat het toepassen van MotoGP techniek in hun bikes betreft.

 << Natuurlijk verheugen ons zeer over het feit dat de V4 R zo goed op de markt is aangekomen. >>


<< En natuurlijk zijn we ook overgelukkig met de resultaten op het circuit tot dusver. >> zo de bebaarde Italiaan tov Sky Sport.

<< Ik ben er echter van overtuigd dat de andere motorfietsfabrikanten op korte termijn de door ons ingeslagen weg zullen volgen. Daar bedoel ik mee dat ze bijzondere producten zullen gaan produceren en aanbieden. >>

Om een homologatie voor een bike te krijgen moeten er op zijn minst 125 van deze motoren geproduceerd worden en in de handel te krijgen zijn.

Aan het eind van het homologatiejaar moeten er dan 250 van deze motoren van de band zijn gelopen en per 31 december van het daarop volgende jaar 500 stuks.

Voor de grote Japanse fabrikanten en ook een BMW vormen deze aantallen geen hindernis.

Echter Yamaha bekritiseerde de denkwijze van Ducati en deed dat voor kortsleden opnieuw: De maximale koopprijs van een Superbike moet in het reglement worden vastgelegd!

Midden de jaren 90 waren Yamaha de eersten die toen een nieuw Yamaha R1 lieten homologeren die duidelijk afstamde van de toenmalige M1 laten homologeren.

Ondergetekende herinnerd zich nog maar al te goed aan de sound van deze bike tijdens de eerste test met Ben Spies en Tom Sykes in het Portugese Portimaó.
Een sound waarbij de MotoGP techniek niet te overhoren was en de liefhebbers kippevel bezorgde!

Doch tussen de Yamaha van nu en de nieuwe, ja schijnbaar succesvolle, Ducati V4 R zit qua techniek een groot verschil. 

Begin maart 2019, na Bautista’s meer dan overtuigende winst in Phillip Island/Australië, uitte Yamaha racebaas Andrea Dosoli zich ook al eens kritisch over de door Ducati ingeslagen weg.

Het is dan ook niet zo heel erg verwonderlijk dat de stemming van de Italiaanse Yamaha goeroe er na de elf zeges van Bautista er niet beter op geworden is.Ter herinnering: Dosoli bekritiseerde vooral de volgens hem ongelijke behandeling van de FIM en de Dorna wat de verschillende motorfietsfabrikanten betreft.

Vooral het feit dat de nieuwe Panigale bijna de maximaal  geoorloofde kostprijs van bijna 40.000 Euro overschrijd irriteert de Yamaha boss.

De “normaal” gehomologeerde bikes van de overige fabrikanten kosten gemiddeld iets meer dan de helft van dat wat de Panigale kost! 

Met zijn kritiek betoond de Yamaha goeroe echter duidelijk dat zijn kritiek niet Ducati gericht is maar aan de FIM (Fédération Internationale de Motocyclisme)!

<< Yamaha engageert zich niet in het Superbike WK om pure racemachines te ontwikkelen, dat doen we in de MotoGP. >> aldus Dosoli in een interview met Corsedimoto.

<< Yamaha doet in het voor productiemotoren bestemde kampioenschap mee om met de aldaar opgedane kennis en informatie motorfietsen te bouwen die aan de behoeften en de veiligheid van hun klanten te voldoen. >>

<< Dat was trouwens ook de doelstelling van het Superbike wereldkampioenschap. >>


<< Ik geloof niet dat Yamaha op korte termijn van plan is een motorfiets te bouwen die ca 40.000 Euro gaat kosten. >>

<< Maar misschien kunnen we de Dorna en de FIM stimuleren de homologatieprijs als extra parameter in het reglement te verankeren. >>

Actueel lijkt het erop dat Kawasaki, Yamaha, BMW en Honda tegen de bekende bierkaai vechten en zo te zeggen achter lopen.

Doch realistisch is dat actueel alleen Alvaro Bautista races met de nieuwe Panigale V4 R wist te winnen ondanks dat deze nieuwe V4 R natuurlijk een revolutionare bike is in het Superbke WK.

Ook in het Italiaans (CIV) en Brits Superbike (BSB) word er actueel met Ducati's nieuwe "wapen" gewonnen.

Zo kunnen we er denk ik van uitgaan dat Ducati en Gigi Dall'Igna er voor gezorgd hebben dat er waarschijnlijk een nieuw tijdperk gaat aanbreken wat het WK Superbikes betreft!

We gaan het zien....

 

 

 

 

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |