image1

Was Imola Rea's grote ommekeer?

Jonathan Rea definitief terug aan de Top?

Jonathan Rea keerde in het Italiaanse Imola terug op de zogenaamde “winnaarstraat”. Nadat de Noord Ier tijdens alle trainingsessies de snelste was moest hij in de Superpole alleen Chaz Davies (Ducati) voor laten gaan.

Daarna wist de actuele WK tweede zijn eerste race van dit seizoen met 7.832 seconden voorsprong op WK leider Alvaro Bautista (Ducati) te winnen.

Ook de Tissot Superpole race, een sprintrace over 10 ronden, viel de Kawasaki rijder ten prooi.

Deze race won Rea, na een hard gevecht met vooral Chaz Davies, met respectievelijk 2.141 en 6.864 seconden voorsprong op beide Ducati factory rijders Chaz Davies en WK leider Alvaro Bautista.

Na zo'n zege ziet men het spiegelbeeld van de winnaar en als hij dan zijn helm afzet zien we hem zoals hij werkelijk is.

De motorsport fans zien alleen het feest in het Parc Fermé en op het podium.

Echter direct daarna zijn de rijders alweer volop gefocusseerd op dat wat er daarna komt. Dan denken ze alweer aan de volgende race of aan het volgende raceweekend.

Dan zijn ze in gedachten alweer bij de volgende kans om opnieuw een race te winnen.Rea was natuurlijk gewend aan het winnen. Immers in de laatste 4 jaar waar hij titel na titel won schreef de Noord Ier Superbike middels al zijn zeges (73!) WorldSBK geschiedenis.

Daarbij reed de Ier van record naar record. Dan is het best te begrijpen dat zijn 10 tweede plaatsen achter Bautista behoorlijk aan de psyche van de Champ knaagden.

Nog slimmer werd het toen ook Michael van der Mark (Yamaha) in Assen de Champ naar de derde plaats verwees!

In zo’n situatie is het waarschijnlijk enorm moeilijk juist die motivatie te vinden om verder te winnen.

Daarvoor ben je een (goed) plan nodig. Je bent iemand nodig door wie de druk zich opbouwt.

Dat waren 2019 voor Rea Bautista en Ducati. Die wisten een zeer sterk pakket te snoeien en de Champ in de problemen te brengen.

Zo kwam Rea zwaar voorbelast naar Italië en had zichzelf wat te bewijzen in Imola wat hij dan ook deed.

En eerlijk is eerlijk, Rea heeft deze beide overwinningen niet aan Bautista of de rest van het rijdersveld te verdanken, de Champ was in beide races volledig op zich gesteld!

Met elf overwinningen op rij hebben Ducati, het team en Bautista laten zien dat ze hun huiswerk goed hebben gemaakt waarmee ze een mijlensteen voor Rea in de WorldSBK kalender van 2019 neerlegden.

Doch in Imola wisten Jonathan Rea (en Kawasaki) dan eindelijk terug te slaan en met twee overwinningen op rij.

Een derde zege op rij bleef de Noord Ier waarschijnlijk verweerd nadat de tweede “normale zondagrace” door de heftige regenval werd afgelast.

In een gesprek met WorldSBK commentator Steve English sprak Rea over zijn opluchting terug op de winnaarstraat te zijn.

<< Ik ben met een andere mentaliteit naar Italië gereisd als aan het begin van het seizoen. >> zo Rea, << In Australië te verliezen was erg hard voor me. >>
<< Op Phillip Island was het zo slecht dat we over een Phillip Island syndroom spraken. Maar in Buriram/Thailand en Aragon/Spanje was het ook niet beter. >>

<< We werden door Ducati en Bautista gewoon zoek gereden. Al in Assen wisten we met onze bike wat terrein goed te maken. >>

<< Maar Imola was niet alleen een overwinning het was ook een fantastisch weekend. We waren vanaf de eerste training snel. >>

<< Het was zo mooi weer een weekend zoals Imola te beleven en ik heb werkelijk geprobeerd al deze momenten te genieten. >>

<< Ik mag me echter niet teveel laten meeslepen en denken dat we nu elk weekend kunnen winnen. Dat wordt heel erg moeilijk.

We moeten van race naar race het beste geven en het maximale eruit halen. Ik heb voor Imola gezegd dat het moment is gekomen om het kampioenschap te veranderen. >>

Ik weet hoe belangrijk een nieuwe schwung zijn kan. Ik wou in Imola met alle geweld winnen, alleen als je wint loop je steeds 5 punten in. >>

<< Als je daarna ook steeds weer wint komen er mooi wat punten bij elkaar. Het zou mooi zijn geen punten meer te verliezen, het is definitief tijd. >>

<< Het is belangrijk voor ons Alvaro te laten zien dat we back on top zijn. Ook Chaz (Davies) kende een sterk Imola weekend en maakte een reuze stap naar voren. >>

<< Zijn Superpole ronde was buitengewoon sterk. >>

Het blijft af te wachten of Imola de grote ommekeer was of niet. Voor Rea was het in ieder geval een opluchting eindelijk weer eens te winnen en te weten dat hij nog kan winnen.

Alhoewel, met 10 tweede plaatsen en een derde ben je uiteraard een absolute topper natuurlijk! 

Doch deze Imola overwinningen zijn ook voor het team een opluchting en zorgt voor nieuwe motivatie.

Het feit dat Rea samen met de meestal zeer terughoudende Crewchief Pere Riba op het podium stond spreekt boekdelen en geeft aan hoe belangrijk deze zege was.
In het verleden stonden er al veel teamleden met de Champ op het podium doch als Riba op het podium opduikt is het echt bijzonder en dus een heel belangrijke overwinning!

Het was een overwinning waarbij men Kawasaki het gevoel hadden permanent onder druk te staan. Sterker nog, door het succes van Ducati en Bautista voelde het alsof ze met de rug tegen de muur stonden. 

Doch voor de zondag waren Kawasaki en Rea er van overtuigd nog sneller en beter te zijn.

Maar veiligheid gaat, zeker op het gevaarlijke Imola, voor alles en nuchter gezien heeft men waarschijnlijk de juiste beslissing genomen om niet te rijden.

Hoewel de Britten allemaal bereid waren voor de tweede race! Aan de andere kant was Rea misschien blij niet opnieuw in de zure appel te moeten bijten.

We hebben kunnen zien dat als Davies in vorm is hoe snel hij is wat voor Rea misschien een mogelijkheid was geweest (extra) punten goed te maken.

Maar hoe en wat een tweede race zou hebben kunnen verlopen is natuurlijk niet te voorspellen.

Gezien de uitspraken van een paar rijders die melden dat het water in de snelle bochte veel aquaplaning veroorzaakte moge het duidelijk zijn dat dit te gevaarlijk was en deze beslissing gewoon juist was.

Voor Rea en Kawasaki echter geen reden en tijd duimpjes te draaien. 

Het enige wat er tot dusver gebeurd is dat Kawasaki en Rea voor tenminste één raceweekend de Bautista/Ducati trein hebben kunnen stoppen.

Doch dat is één van de vele races en komen er nog heel veel wat betekend werk aan de winkel voor de "groenen".

Dit "werk" begint niet 8 juni in Jerez maar komende week in het Italiaanse Misano waar een tweedaagse test zal plaatsvinden.

Waarschijnlijk zal het tijdens deze test al zeer warm zijn zodat rijders en motoren zich alvast aan de hete Spaanse zon van Jerez kunnen wennen.
<< We komen naar Jerez met de wetenschap dat onze tests in het verleden daar altijd zeer goed waren. >>

<< Maar we weten ook dat deze test veel moeilijker en belangrijker wordt. Tijdens de wintertests zijn de omstandigheden in Jerez optimaal met een meestal perfecte asfalttemperatuur. >>

<< Maar tijdens het komende raceweekend zijn de omstandigheden veel moeilijker. >>

<< Dan is het daar veel warmer. De sleutel om in Jerez te winnen gaat dan ook over de levensduur van de banden. Tijdens het Jerez event is het altijd erg warm, ja zeg maar heet. >>

<< Als de temperatuur stijgt moet je en set-up zien te vinden die het je mogelijk maakt constant snel te zijn. >>

<< Alvaro en Ducati waren wat dit punt betreft erg sterk maar we zullen zien wat we kunnen doen. >>

We testen voor Jerez nog in Misano en moeten proberen ons programma af te werken. >>

De vreugde aan het winnen? Die wordt snel door de opluchting vervangen als men heeft bereikt wat men zich voorgenomen had.

Doch dan verandert zich dat in de vraag: Hoe kan ik opnieuw winnen?

Hier nog even snel de actuele Top zes:

1. Alvaro Bautista      (ESP) Ducati     263
2. Jonathan Rea         (GBR) Kawasaki   220
3. Alex Lowes           (GBR) Yamaha     140
4. Michael van der Mark (NED) Yamaha     131
5. Leon Haslam          (GBR) Kawasaki   108
6. Chaz Davies          (GBR) Ducati      85
2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |