image1

Waar staat Ducati zonder Álvaro Bautista?

09.03.2019, de zorgen van Davies & co...

Dat Aruba.it Ducati fabrieksrijder Chaz Davies bij lange niet concurrentwaardig is met de nieuwe Panigale V4 R wimpelde men bij Ducati af als het gevolg van zijn crash tijdens de laatste wintertests in 2018.

Hierbij liep de vicewereldkampioen van 2018 een vervelende en schijnbaar hardnekkige rugblessure op. Doch de realiteit is volgens onze collega's van het Duitse Speedweek heel iets anders. 

Na ex MotoGP coureur en WorldSBK Rookie Álvaro Bautista's "one man show" tijdens de traditionele opening's race op het Australische Phillip Island is de nieuwe V4 R "in aller monde"

En daarbij gaat het niet alleen om het duidelijk zichtbare topspeed verschil van de revolutionaire Superbike uit Bologna.

Echter als we Bautista even "niet meetellen" is de zevende plaats van Chaz Davies tijdens de tweede "normale" race op zondag het beste Ducati resultaat!

Zonder Bautista zou heel de wereld zich hebben afgevraagd wat voor flop de nieuwe Ducati Panigale V4 R is!

De jonge Michael Rinaldi (Barni Ducati) was met zijn negende plaats na de eerste race zelfs de beste Ducati rijder met een slordige 25 seconden achterstand op winnaar Bautista.

 


Voor Davies kwam het nog dikker als tiende met ruim 27 seconden achterstand! 

Ook zondag tijdens de nieuwe Tissot Superpole race, die nog niet eens over een halve raceafstand gaat, verloor de V4 R coureur als tiende opnieuw 14 seconden op Bautista.

Op het eerste gezicht lijkt deze zevende plaats in de derde race twee dan wel veel beter doch zijn achtstand op Bautista bedroeg opnieuw ruim 26 seconden!Zo bezet Davies met een voor zijn doen schamele 15 WK punten de achtste plaats in het WK.

De beide privé Ducati's van Eugene Laverty (Team Goeleven) Michael Rinaldi (Barni Racing) scoorden respectievelijk twaalf en negen punten en staan tiende en twaalfde in het WK.

Ondanks dat Aruba.it Davies probeert Davies te "beschermen" wat zijn blessureleed betreft verried de 32 jarige in een gesprek met Speedweek.com: << Mijn gezondheid is geen probleem. Ik "struikel" met mijn nieuwe bike overal een beetje en kan eigenlijk niet eens precies zeggen waarom. >>

<< Ik ben pas bij 40 procent wat het gevoel voor de bike betreft. Het ontbreekt me vooral aan tijd die ik op de motor verbreng. Gelukkig wisten we ons tijdens de voorafgaande tests in Australië tot aan de races duidelijk te verbeteren, ookal ziet het er op papier misschien niet zo uit. >>

<< Met racebanden ben ik beter en sneller als over één snelle ronde. Daar maak ik me echter geen zorgen over, ik ben nu eenmaal niet de man voor die ene snelle ronde. >>

<< Uiteraard ben ik teleurgesteld in hoe het tot dusver loopt, met zulke resultaten hebben we niet gerekend. >>

Bautista, die in Australië zijn eerste Superbike race reed, is volgens kenners in een typische MotoGP stijl onderweg.

Is dat de weg om met de V4 R snel te zijn? << Pfff wat moet ik daarop zeggen. Aan mijn rijstijl kan ik weinig veranderen. >> peinst Davies. << Wat zou ik moeten doen, men benen laten amputeren? Je stijl is nou eenmaal je stijl. >>

<< Natuurlijk vergelijken we Alvaro's data met de onze en proberen er wat van te leren. Echter op het ene circuit past een bepaalde rijstijl nu eenmaal beter als op het andere. >>

<< Duidelijk is echter dat het Phillip Island Grand Prix circuit Alvaro's rijstijl meer tegemoet komt als de mijne. >>

Zoals ik al zei, het ene circuit past nu eenmaal beter bij een bepaalde rijstijl als het andere. >>

<< Daarom hebben we geen drastische dingen veranderd aan V4 R maar proberen stap voor stap voorwaarts te komen om zo de motor beter leren te begrijpen. >>

<< Ik verwacht geen wonderen en moet gewoon geduld hebben. >> 

Voor mijn gevoel moet men het hele verhaal rondom "Super Bautista" een beetje in een ander licht zien en wat "afzwakken". Wat natuurlijk niets aan de prestaties van Bautista's in Australië afdoet, in tegendeel.

Wat veel mensen en media echter vergeten is het feit dat de Spanjaard behoorlijk wat "voorsprong" heeft tov de andere ex Ducati Panigale V2 coureurs zoals een Davies.

Immers rijdt Bautista op een Panigale V4 R, een bike diens "genen" duidelijk uit de MotoGP stammen, een bike die hij kent dus!

Foto credit: Ducati en donnyfoto.com

2019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |