image1

Comeback Ten Kate Racing in zicht?

Ten Kate kort voor deal met nieuwe hoofdsponsor?

WorldSBK promotor Dorna is er vast van overtuigd dat het gerenommeerde Nederlandse Ten Kate Racing Team tijdens de eerste Europese race in het Spaanse Aragón in de startopstelling zal staan!

Na de pijnlijke scheiding van Honda 2018 is de keuze wat een ander motor betreft eigenlijk heel beperkt.

Sinds 2004 was Ten Kate Racing Honda het visitekaartje in het Superbike WK, in 2007 veroverde het team met de Brit James Toseland de WK titel. Tot en met 2014 werden er races (Jonathan Rea) gewonnen.

Doch ook Rea wist voor zijn overstap naar Kawasaki met de in de jaren gekomen Honda CBR 1000 RR Fireblade niet verder te komen dan WK derde.

Ook de nieuwe CBR bracht niet het gewenste resultaat en het ten Kate Team stond er opnieuw allleen voor!

Als dank voor het vele werk wat het ten Kate team in eigen regie voor Honda verrichte kreeg het gerenommeerde team dan 30 oktober 2018 te horen dat Honda hun partnerschap met het Nederlandse Honda team per direct wenste te beëindigen!

Honda heeft besloten 2019 samen met de Japanse "edeltuner" Moriwaki als officieel fabrieksteam met door Honda zelf gebouwde motoren in het WorldSBK terug te keren.

Moriwaki neemt het Italiaanse Althea Racing mee aan boord die verantwoordelijk zijn voor de logistiek en hospitaliteit. Ook Althea Racing kunnen 2019 beschikken over een Honda CBR 1000 RR maar dan in eigen regie!De Britse routinier Leon Camier en de Japanner Ryuichi Kiyonari zullen de beide fabrieks Honda's gaan bemannen terwijl de Italiaan Alessandro Delbianco de Althea Honda gaat sturen. 

Voor het ten Kate Team is er eigenlijk niet veel keuze wat "vrije motormerken" betreft: MV Agusta, Aprilia en Suzuki! Een paar weken terug ging het gerucht dat ten Kate voor 2019 een deal met Yamaha heeft met de Fransman Loris Baz als coureur!

Doch in een kort maar krachtig schrijven tussen donnyfoto.com met ten Kate teammanager Kervin Bos blijft van dit verhaal weinig of eigenlijk niets over. << Zeker wat coureur(s) betreft. >> aldus Bos!

<< Ik hoop dat we in de komende week een contract met een nieuwe hoofdsponsor kunnen afsluiten. >> zo de ex coureur Bos. << Pas als dat allemaal rond is kunnen we beslissen met welk motormerk we in zee zullen gaan. >>

<< En pas daarna kijken we wie er eventueel als rijder(s) in aanmerking komen. >> De keuze van één of twee coureurs is waarschijnlijk het kleinste probleem voor ten Kate Racing.  

De keuze wat het motormerk betreft is duidelijk gecompliceerder. << We moeten een keuze treffen die ook voor ten Kate Motoren voordeelhaft is. >> zo ten Kate's teammanager verder.

Immers, ten Kate is Nederlands grootste Honda dealer met verkoopcijfers van ca. 850 Honda's (bron Speedweek.com) per jaar op de relatief kleine Nederlandse motormarkt!
Desondanks speelt werelds grootste motorfietsen fabrikant achter BMW, KTM, Yamaha, Kawasaki en Suzuki slechts de zesde viool in de Nederlandse Motorhandel.

Dat heeft er vooral mee te doen dat Honda de laatste jaren nauwelijks wat nieuws (of moois) te bieden heeft! Overigens loopt het Honda contract wat ten Kate Motoren betreft eind 2019.

De neven ten Kate, Gerrit en Ronald, denken er dan ook sterk over na om zich middels een sterk tweede motormerk breder op te stellen. Waarmee ze dan automatisch ook een (nieuwe) grondsteen kunnen leggen voor ten Kate Racing!

 


Ten Kate Racing heeft veel invloed op ten Kate Motoren. >> aldus Bos. << We willen in de toekomst opnieuw een fabrieksteam worden of op zijn minst een door een fabriek ondersteund team! >>

Nemen we het Nederlandse marktaandeel wat de verkoop van motoren betreft in betracht, de capaciteit van de actuele Superbikes en de bestaande teamcontracten komen er eigenlijk maar drie motormerken als partner in aanmerking: BMW, Yamaha en Suzuki. 

Collega Ivo Schützbach haakte na bij de verschillende motormerken. << Natuurlijk hadden we interesse aan een traditierijk ten Kate Team gehad, >> aldus BMW Motorsport directeur Marc Bongers.

<< Maar tot dusver heeft er niemand bij ons iets aangevraagd. Daarbij zouden we sowieso onmogelijk de benodigde delen kunnen leveren voor de eerste Europese race in Aragón. >> aldus de Nederlander.

<< Nadat zich de performance van de Yamaha R1 2018 zo sterk ontwikkeld heeft hadden veel teams interesse aan ons. >> verriet Yamaha's "tuninggoeroe" Andrea Dosoli. << Dat is natuurlijk positief en ook lovenswaardig voor ons racesport programma. >>

<< De actuele stand is echter dat we niet meer teams kunnen ondersteunen/beleveren. >>


Yamaha's focus is momenteel voor 100% op Crescent (Pata Yamaha WorldSBK Team) en het GRT Yamaha WorldSBK Team gericht. >>

<< Mocht er nog een team met een R1 willen deelnemen kunnen we hun een R1 race Kit/delen aanbieden die aan de concessieregels van het FIM reglement voldoet. >>

De lucratiefste deal schijnt actueel bij Suzuki te liggen. Suzuki Japan zou zich, geruchten ten volge, bereid hebben verklaard ten Kate Racing materiaal te leveren in de grote van ca. 500.000 Euro!

Dat schijnt duidelijk meer te zijn als alle aanbiedingen die het Nederlandse team voor 2019 heeft voorliggen. Deze motorfietsen zouden, mocht dit verhaal kloppen, dan door de Japanse Suzuki "edeltuner" Yoshimura gebouwd gaan worden!

Yoshimura en Suzuki behoren in het Amerikaans Superbike kampioenschap (MotoAmerica) al jaren tot de hoofdrolspelers (2017 kampioen met Toni Elias) en betoonden al vaker zich graag in het WK te willen "meten".

Een partnerschap tussen ten Kate Racing en Suzuki zou het Superbike WK natuurlijk erg goed doen en ook organisator Dorna heeft oren naar dit scenario die het Superbike WK alleen maar ten goede kan komen.

 


Ook een deal met BMW zou voor zowel ten Kate motoren, BMW en ook voor ten Kate Racing lucratief kunnen zijn.

Immers in het noordoosten van Nederland bevind er zich actueel geen "grotere" BMW dealer meer en gezien ten Kate Neerlands grootste Honda dealer is zou dit voor beide partijen wel eens van voordeel kunnen zijn.  

Met Suzuki, BMW, Ducati, Kawasaki Yamaha en Honda zou het Superbike WK niet alleen opnieuw over zes verschillende motormerken beschikken maar ook weer over 19 of zelfs 20 coureurs!

<< Het ten Kate team heeft me verzekerd dat ze, indien mogelijk, dit seizoen nog in het WK Superbikes te willen terugkeren. >> zo Dorna sportdirecteur Gregorio Lavilla. << Ze willen in dit kampioenschap blijven, ook in de toekomst. >>

<< We wachten op een voorstel van hun plannen, als traditierijk team zijn ze zeer welkom. We kunnen en willen het ten Kate Racing helpen zo snel mogelijk terug te keren. >> Hoe deze hulp eruit gaat zien liet de Spanjaard echter open!

Natuurlijk wil de Dorna graag dat het Nederlandse team zo snel mogelijk terugkomt. Immers een WK met "slechts" achttien deelnemers is echt mager te noemen.Met de comeback van het ten Kate Team keert er niet alleen een sterk team terug maar hebben we ook een enigszins acceptabel aantal deelnemers!

Wij, donnyfoto.com, drukken het ten Kate Team de duimen! 

Hieronder kijken we nog even op de "race geschiedenis" van ten Kate Racing terug en zien we opnieuw hoe groot en belangrijk de rol van dit Nederlandse team in het Superbike/Supersport wereldkampioenschap was/is.

 

Het team bracht in het totaal maar liefst 19 Superbike en 17 verschillende Supersport coureurs aan de start waarbij een aantal grote namen en ex wereldkampioenen de ten Kate revue passeerden.

Hierbij de diverse "invallers" niet bijgeteld!

Naast James Toseland's Superbike in 2007 wist het oer Nederlandse team maar liefst 39 Superbike races te winnen en 118 podiumplaatsen te behalen! 

In de Supersport 600 werden er zelfs negen wereldtitels gewonnen met oa "eigen kweek" Michael van der Mark.

In deze spectaculaire klasse wist het team maar liefst 68 keer te zegevieren en nog eens 142 podiumplaatsen te boeken wat het totaal op maar liefst 260 podiumplaatsen brengt!

Veel rijders verdanken het Nederlandse ten Kate Team hun successen in hun verdere loopbaan/carrière in deze prachtige sport, iets wat maar al te gauw en snel vergeten wordt!

Jaar   Rijder             Land     P1   P2   P3  Podiums  WK
2004   Chris Vermeulen   (AUS)     4    4    1      9     2
2005   Chris Vermeulen   (AUS)     6    5    3     14     2
       Karl Muggeridge   (AUS)     0    0    0      0    11
2006   James Toseland    (GBR)     2    5    4     11     2
       Karl Muggeridge   (AUS)     0    0    0      0    12
2007   James Toseland    (GBR)     6    3    1     10     1
       Roberto Rolfo     (ITA)     0    0    0      0     8
2008   Carlos Checa      (ESP)     2    3    2      7     4
       Ryuichi Kiyonari  (JAP)     3    0    1      4     9
       Kenan Sofuoglu    (TUR)     0    0    0      0    18
       Jonathan Rea      (GBR)     0    0    0      0    26
2009   Jonathan Rea      (GBR)     2    0    5      7     5
       Carlos Checa      (ESP)     0    2    2      4     7
       Ryuichi Kiyonari  (JAP)     0    0    2      2    11
2010   Jonathan Rea      (GBR)     4    5    1     10     4
       Max Neukirchner   (GER)     0    0    0      0    18
2011   Jonathan Rea      (GBR)     2    0    3      5     9
       Ruben Xaus        (ESP)     0    0    0      0    17
2012   Jonathan Rea      (GBR)     2    4    0      6     5
       Hiroshi Aoyama    (JAP)     0    0    0      0    18
2013   Jonathan Rea      (GBR)     1    2    1      4     9
       Michel Fabrizio   (ITA)     0    0    1      1     7
       Leon Haslam       (GBR)     0    0    0      0    13
2014   Jonathan Rea      (GBR)     4    1    4      9     3
       Leon Haslam       (GBR)     0    0    1      1     7
2015   Michael vd Mark   (NED)     0    0    3      3     7
       Sylvain Guintoli  (FRA)     0    0    1      1     6
2016   Michael vd Mark   (NED)     0    2    4      6     4
       Nicky Hayden      (USA)     1    0    3      4     5
2017   Stefan Bradl      (GER)     0    0    0      0    14
       Nicky Hayden+     (USA)     0    0    0      0    17
2018   Leon Camier       (GBR)     0    0    0      0    12
       Jake Gagne        (USA)     0    0    0      0    17

World Supersport 600:

Jaar   Rijder             Land     P1   P2   P3  Podiums  WK:
2000   Karl Muggeridge   (AUS)     1    1    1      3      5 
2001   Pere Riba         (ESP)     1    1    0      2      6
       Fabien Foret      (FRA)     2    0    0      2      8
2002   Fabien Foret      (FRA)     4    1    0      5      1
       Iain MacPherson   (GBR)     0    1    1      2      7
2003   Chris Vermeulen   (AUS)     4    4    0      8      1
       Karl Muggeridge   (AUS)     3    0    1      4      4
       Broc Parkes       (AUS)     0    0    1      1     13
2004   Karl Muggeridge   (AUS)     7    1    0      8      1
       Broc Parkes       (AUS)     0    4    1      5      2
2005   Séb. Charpentier  (FRA)     6    3    0      9      1
       Katsuaki Fujiwara (JAP)     2    1    1      4      3
2006   Séb. Charpentier  (FRA)     6    0    1      7      1
       Kenan Sofuoglu    (TUR)     2    2    3      7      3
2007   Kenan Sofuoglu    (TUR)     8    3    1     12      1
       Séb. Charpentier  (FRA)     0    0    0      0     11
2008   Andrew Pitt       (AUS)     5    3    1      9      1
       Kenan Sofuoglu    (TUR)     1    0    0      1     19
2009   Kenan Sofuoglu    (TUR)     3    1    2      6      3
       Andrew Pitt       (AUS)     0    2    0      2      6
2010   Kenan Sofuoglu    (TUR)     3    7    3     13      1
       Michele Pirro     (ITA)     1    0    1      2      5
2011   Florian Marino    (FRA)     0    0    0      0      8
       Fabien Foret      (FRA)     1    3    2      6      3
2012   Broc Parkes       (AUS)     0    0    3      3      5
2013   Michael vd Mark   (NED)     0    1    2      3      4
       Lorenzo Zanetti   (ITA)     0    0    1      1      5
2014   Michael vd Mark   (NED)     6    3    0      9      1
       Lorenzo Zanetti   (ITA)     1    0    0      1      4
2015   Kyle Smith        (GBR)     1    0    2      3      52019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |