image1

Superbike WK 2019: 11 Teams 18 coureurs?

Superbike WK 2019: 11 teams, 18 courers en toch ten Kate Racing?

Zoals elk jaar opnieuw verkondigde WorldSBK organisator Dorna ook voor 2019 dat het aanbod van teams en rijders groter is als dat de Dorna capaciteit heeft!

Doch de waarheid is heel anders. Het seizoen 2019 gaat namelijk in Phillip Island/Australië zonder Aprilia en MV Agusta, Red Bull Honda, TripleM Honda en Guandalini Yamaha van start. 

Met Kawasaki, Ducati, Yamaha, BMW en Honda blijven er nog slechts vijf motormerken over van de zeven die we hadden!


Het MV Agusta team valt definitief ook af als team terwijl het Milwaukee Aprilia overstapt naar BMW. Het Italiaanse Althea Racing Team (2018 BMW) blijft dan maar stapt 2019 met de jonge Italiaan Alessandro Delbianco over naar Honda.

Het ten Kate Honda team wordt zo te zeggen “vervangen" door een combinatie van het Japanse Moriwaki en het Althea team met als coureurs de Brit Leon Camier en de Japanse Superbike routinier Ryuichi Kiyonari.

Niet alleen ten Kate Racing werd door deze vreemde beslissing van Honda getroffen. Ook het DuitseTripleM Honda World Superbike Team met de Amerikaan Patrick Jacobsen hadden bij Honda het nakijken.

Teameigenaar Matthias Moser had enorm veel geld in dit nieuwe project geïnvesteerd daar Honda hem langjarige steun had toegezegd.
Voor Moser een reden om het team helemaal te sluiten en het WorldSBK de rug toe te keren!

Ook het Guandalini Yamaha Team is er 2019 niet meer bij. Di betreft dan wel geen Topteam maar is desondanks een team minder.

Echt nieuw zijn dus alleen maar Moriwaki zelf en het GRT Yamaha team met Marco Melandri en de Supersport 600 wereldkampioen van 2018 Sandro Cortese.

Zoals we al meermaals hebben geschreven hebben we ook van een aantal sterke rijders afscheid moeten nemen zoals een Xavi Fores (Ducati), Loris Baz (BMW) en Lorenzo Savadori (Aprilia).


Was er voor een maand terug nog sprake van dat het Spaanse Orelac Kawasaki team naast Leandro Mercado ook de jonge Gabriele Ruiu een kans zou geven zo is dit project nu definitief “begraven”. 

Orelac Kawasaki gaat 2019 met de Argentijn Leandro Mercado verder en er komt alleen een tweede rijder bij als die het het daarvoor benodigde budget kan stemmen! 

Wat dan weer betekend dat we actueel een startveld tellen van slechts 18 coureurs!  

Wat de inbreng van het zo oer-Nederlandse 2019 in het Superbike WK gaat worden is noch steeds onduidelijk.

Het team dat eind 2018 te horen kreeg dat Honda, na een bijna 25 jarige samenwerking, 2019 met Moriwaki Japan in zee gaat werkt hard aan een comeback in dit op productiemachines gebaseerde WK.

Dat het er misschien toch nog goed uitziet wat de "comeback" van het succesvolle Nederlandse team valt een beetje af te leiden uit het feit dat het grootse deel van het WorldSBK personeel per 1 januari weer in het Overijselse Nieuwleusen aan de slag zijn gegaan!

Hopelijk klopt dit gerucht! Met welk merk en met wie wordt strikt geheim gehouden. Tot nog toe is men wat informatie betreft zeer spaarzaam vanuit de tean Kate Racing centrale!


Of het wel of niet gaat lukken voor de eerste ronde in 22 t/m februari in het Australische Phillip Island van de partij te zijn is net als al het andere onduidelijk!

Ook of het zo succesvolle Nederlandse team met één of twee coureurs gaat uitrukken en met wie is niet bekend. Een gerucht dat de jonge Italiaan Lorenzo Savadori één van de gegadigden is net zo onduidelijk als al het andere.

Het belangrijkste is dat we, denk ik, allemaal hopen dat we überhaupt het ten Kate team 2019 in actie zullen gaan zien!

 

Voor de rest is momenteel weinig nieuws zei het dat het TeamGo Eleven van Kawasaki naar Ducati is overgestapt en de snelle Ier Eugene Laverty de nieuwe Panigale V4 R gaat bemannen!

Ook bij Laverty was het net als bij Marco Melandri vijf voor twaalf wat het krijgen van een zitje voor 2019 betrof.

Ook het optreden van het Ducati Team Motocorsa met de Italiaan Lorenzo Zanetti schijnt nu al op de kip te staan. Het schijnt dat het team al voordat het seizoen überhaupt is begonnen budgettair al in de problemen zit!  

Zonder het Ducati Team Corse en eventueel het Ten Kate Racing Team hebben we momenteel dus niet meer dan 18 permanente deelnemers, verdeeld onder 11 teams. 2018 waren dat er nog 13! Wel wat magertjes eerlijk gezegd.

Voor 2019 is de Dorna, net als voorgaande jaren, van plan het veld "op te vullen" met wildcard coureurs om die een mogelijkheid te geven zich op wereldniveau te meten.

Jammer genoeg was deze "formule" van de Dorna weinig succesvol in de voorgaande jaren en hebben we, Leon Haslam dan niet meegerekend, weinig spectaculairs kunnen ontdekken

Jammer genoeg waren die wildcard coureurs die we in actie hebben kunnen zien niet meer dan, niet boos gemeend, statisten! 

We gaan het zien en drukken naast het ten Kate team ook WorldSSP 600 coureur Rob Hartog de duimen dat het allemaal gaat lukken wat Nederlandse deelname betreft!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder de actuele deelnemerslijst voor 2019:

Kawasaki Racing Team WorldSBK:       Jonathan Rea         (GBR)   Leon Haslam     (GBR)
Aruba.it Racing Ducati:              Chaz Davies          (GBR)   Alvaro Bautista (ESP)
Pata Yamaha Official WorldSBK Team:  Michael vd Mark      (NED)   Alex Lowes      (GBR)
SMR Shaun Muir Racing BMW:           Markus Reiterberger  (GER)   Tom Sykes       (GBR)
GRT Yamaha:                          Sandro Cortese       (GER)   Marco Melandri  (ITA)
Honda Moriwake Althea:               Leon Camier          (GBR)   Ryuichi Kiyonari(JAP)
Kawasaki Puccetti Racing:            Toprak Razgatlioglu  (TUR) 
Team Pedercini Kawasaki Racing:      Jordi Torres         (ESP)
Barni Racing Team Ducati:            Michael Rinaldi      (ITA)
Althea MIE Honda                     Alessandro Delbianco (ITA)
Orelac Racing VerdNatura:            Leandro Mercado      (ARG)        
Team GoEleven Ducati:                Eugene Laverty       (ESP)

Ducati-Team Motocorsa                Lorenzo Zanetti      (ITA)   Alleen Europese races???
Ten Kate Racing                      ???                          Vanaf Aragón/Spanje???    
2019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |