image1

BMW 2019 met Markus Reiterberger en Tom Sykes...

BMW en Shaun Muir Racing 2019 samen...

Na lang de spanning erin te hebben gehouden maakte BMW afgelopen weekend bekend dat het Duitse "oermerk" zich 2019 als semifabrieksteam zullen inbrengen in het World Superbike wereldkampioenschap.

De Bayerische Motorwerken gaan daarvoor een samenwerking aan met het SMR (Shaun Muir Racing) team van de Brit Shaun Muir, het huidige Milwaukee Aprilia Team.

De Duitser Markus Reiterberger, drievoudig IDM (Internationaal Duits Kampioenschap) kampioen en FIM Superstock 1000 Cup winnaar van dit seizoen en de Britse wereldkampioen van 2013 Tom Sykes zullen de nieuwe 2019 BMW S 1000 RR's gaan bemannen.

Na vijf magere jaren wat het WK Superbikes betreft wil BMW zich eindelijk weer met de titelstrijd gaan bemoeien en wil men Shaun Muir Racing vanuit de BMW centrale in München/Duitsland met meer arrangement ondersteunen als dit tot dusver het geval was.

Afgelopen week troffen zich Teamboss Shaun Muir en BMW projectleider Marc Bongers en een aantal BMW verantwoordelijken om de laatste details voor de komende jaren vast te leggen. 

<< We willen ons arrangement in de motorsport duidelijk versterken, de uiteindelijke plannen zullen we in ca. twee bekend maken. >> aldus de Nederlandse projectleider.  
Ondanks strenge geheimhouding lekten er toch een paar dingen naar buiten. Onder anderen dat BMW en Shaun Muir Racing hebben een langere samenwerking in het oog hebben genomen.

Shaun Muir verkondigde in het verleden steeds opnieuw dat hij een samenwerking van minimaal een driejarige samenwerking aanstreeft. De afgelopen twee jaar, 2017 en 2018, was de Brit als Milwaukee Aprilia onderweg.

Daarvoor, in 2016, debuteerde het Milwaukee BMW team in het WorldSBK na in 2015 met de Australiër Joshua Brookes en Yamaha het Brits Superbike kampioenschap te hebben gewonnen! Shaun Muir Racing (SMR) zorgt 2019 voor de logistiek inclusief hospitality en het grootste deel van het personeel.

BMW levert de elektronica en het daarbij behorende personeel en gaat net als men van 2009 t/m 2013 deed in eigen regie en in een eigen raceafdeling racemotoren bouwen!

Hoe goed en hoe sterk de nieuwe S1000RR uiteindelijk gaat worden is natuurlijk nog niet in te schatten, voorgesteld wordt hij op de motorbeurs EICMA in Milaan begin november.

Zeker is dat het financiële arrangement van BMW bij lange niet meer zo groot/hoog zal zijn als dat tijdens de 5 jaar als fabrieksteam het geval was.

Zeker is echter ook dat BMW zich de komende jaren niet zoals dat de laatste 5 jaren  geval was alleen met de motoren en elektronica zal bezig houden.

De Bayern concentreren zich in de toekomst op het geheel, dus het frame, achtervork enz enz...In het verleden waren de teams daar zelf voor verantwoordelijk wat een extreem hoog kostenplaatje betekende.   

Verantwoordelijk voor deze "reuzensprong" voorwaarts is de nieuwe BMW Motorsport directeur dr. Markus Schram die dit project met SMR Racing die dit project persoonlijk ingeleid schijnt te hebben.

Teambaas Chaun Muir maakte er nooit een geheim van veel bewondering voor "Reiti" Markus Reiterberger te hebben zolang de pas 24 jarige Bayer op een BMW rijdt!

 

Na het behalen van drie IDM titels en dit seizoen het Europees Superstock 1000 kampioenschap heeft men ook bij BMW begrepen welk een ruwe diamant men de laatste jaren op de BMW R1000RR heeft zitten.

Ook de keuze van Reiti's teamgenoot Tom Sykes is geen toeval. De wereldkampioen van 2013 heeft altijd beweert dat de S1000RR het karakter van een echte racemotor heeft.

<< Marco Melandri vocht met deze motor om de wereldtitel, in de Superstock 1000 klasse boekte men ongelofelijke resultaten met deze motor. >> waren de woorden van Sykes enige tijd geleden nog!

<< Ik geloof niet dat ik met BMW een risico inga. Ik geloof dat er meer racesport mentaliteit in de S1000RR steekt als in de Japanse motoren! >>

<< Uiteindelijk gaat het om de basis van de machine en ik bewonder sinds jaren wat ik daar zie. >> aldus Sykes.

<< Ik heb veel ervaring met verschillende motormerken, banden, veerelementen en elektronica. Dat is de reden waarom we de Kawasaki zo snel ontwikkelen konden. Als je met de juiste mensen samenwerkt kun je dit bereiken. >>

Tom Sykes is één van de meest succesvolle Superbike coureurs ooit. De laatste negen jaar reed de Brit voor Kawasaki en van 258 races stond de 33 jarige baarddrager 107 keer op het podium waarvan 34 keer als winnaar.

Met 47 Superpole overwinningen is de Sykes "alleen recordhouder". In 2013 was Sykes met Kawasaki wereldkampioen en sinds 2013 beëindigde hij het WK altijd in de Top 3.

BMW verboekte in het Superbike WK van 2009 en 2013 12 overwinningen, 41 podiumplaatsen, 12 snelste racerondes en 1 Superpole zege.

Marco Melandri behaalde in 2012 als WK derde het beste seizoenresultaat voor het Bayerische motormerk.

De laatste BMW podiumplaats veroverde de kleine Italiaan tijdens de eerste race op 20 oktober 2013 waarin hij tweede werd... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


   

2019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |