image1

Argentinië: Nieuw circuit en nieuwe uitdagingen voor het WorldSBK 2018…

Het Motul FIM Superbike World Championship bereid zich voor op de één na laatste wedstrijd van dit seizoen. Deze keer gaat het voor alle rijders en teams naar het onbekende en nieuwe Circuito San Juan Villicum in Argentinië, het eerste WorldSBK in dit land.

Ondanks dat Jonathan Rea in Frankrijk al tot viervoudig wereldkampioen werd gekroond mag er aangenomen worden dat de Kawasaki coureur zijn honger naar nieuwe records nog steeds niet is gestild.

In Magny Cours trok de Noord Ier middels zijn achtste zege op rij gelijk met Superbike legende Troy Bayliss wat het winnen van de meeste races op rij betreft.

Mocht Rea er in slagen de eerste race in Argentinië te winnen is hij ook "alleenhouder" van dit record. De Champ kennende zal hij er natuurlijk alles aan doen om ook deze titel aan zijn records toe te voegen! 

Daarnaast heeft Rea een oog geworpen op het record van het meeste aantal WK punten in één seizoen en het behalen van het meeste aantal overwinningen.

Rea is nog lang niet aan het einde dus wat records betreft. Overigens is Rea ook degene die de laatste race, Chang International Circuit/Buriram/Thailand 2015, op een nieuw circuit en nieuw land in de kalender wist te winnen. 

Hier kan Rea echter alleen maar gelijk trekken met Marco Melandri die de laatste 10 jaar twee keer op een nieuw WorldSBK circuit in een "nieuw" land wist te winnen!

Jammer genoeg moeten we vaststellen dat het na Magny Cours alleen maar achter Rea spannend kan worden.

Op het nieuwe Circuito San Juan Villicum begint waarschijnlijk pas echt de strijd tussen WK tweede Chaz Davies (Ducati) en WK derde Michael van der Mark (Yamaha) om het vicewereldkampioenschap.

Ondanks dat Davies in Frankrijk nog steeds last had van een slepende schouderblessure (2 x sleutelbeenbreuk in Juli) scoorde de man uit Wales een prachtige tweede plaats achter Jonathan Rea de tweede race.Tweede achter Rea maar voor zijn rivaal om het vicewereldkampioenschap 2018 Michael van der Mark die derde werd!

Ook bij Ducati staat trouwens een “record” aan: Mocht Davies komend weekend erin slagen een podiumplaats te pakken betekend dat de 888e podiumplaats voor Ducati in het Superbike WK.

Het zelfde geld natuurlijk ook voor Davies Ducati teammaatje Marco Melandri en Ducati "privé coureur Xavi Forés. Wie weet zijn deze beide fris “ontslagen” Ducati coureurs zo geladen dat één van hun de 888e zege voor Ducati weet te pakken...

Ondanks dat Michael van der Mark zijn achterstand op regerend vicewereldkampioen Chaz Davies in Magny Cours van 20 naar 26 punten zag groeien heeft de Nederlander zijn doel om WK tweede te worden niet opgegeven.

In de vier nog komende races zijn er nog 100 kostbare WK punten te verdelen en de Yamaha rijder komt naar Argentinië met de wetenschap dat hij van de laatste vijf races vier keer op het podium stond!

Het is alweer een tijdje geleden dat van der Mark op het hoogste tredje van het podium stond. Echter met zijn twee zeges in het Engelse Donington heeft de Nederlander echter laten zien tot wat hij in staat is.


Wie weet is het nieuwe Circuito San Juan Villicum de juiste gelegenheid voor de Nederlander…

Eerst even wat personele veranderingen: Na de “massa ontslagen” voor en tijdens het Magny Cours event zullen we in Argentinië drie nieuwe gezichten in actie kunnen zien.

Voor de in de MotoGP verhuisde Jordi Torres (MV Agusta) komt de Chileen Maximilian Scheib in de plaats. Bij Team Pedercini Kawasaki neemt de 18 jarige Spanjaard Gabriele Ruiu de plaats in van de zelf opgestapte Yonny Hernandez. 

 

Bij het TripleM Honda WSBK Team neemt de ervaren Fransman Florian Marino het zitje over van de vorige week ontslagen Amerikaan Patrick Jacobsen over.

Deze drie coureurs stammen alle drie uit het Europees Superstock 1000 kampioenschap overigens!

Ook achter de Top 3 Rea, Davies en van der Mark word het erg spannend. Tom Sykes wil Kawasaki deze laatste vier races laten zien en bewijzen hoe snel hij nog is en een nieuw circuit in een nieuw land is natuurlijk een top uitdaging voor de Brit.

Mr. Superpole ontbreken echter als WK vierde 36 punten op Michael van der Mark op P3. De wereldkampioen van 2013 moet op zijn beurt echter oppassen voor Marco Melandri (Ducati) die als WK vijfde nog slechts 23 punten achterstand op Sykes heeft!

Alex Lowes (Yamaha) heeft de laatste races behoorlijk wat terrein verloren en viel uit de Top 5. De actueel WK zesde heeft inmiddels 37 punten achterstand op Melandri.

De Brit moet echter op zijn hoede zijn voor de wisselvallig maar steeds opnieuw verrassende Xavi Fores (Ducati) op P7. 

Middels zijn derde plaats in de eerste race van Magny Cours wist de Spanjaard zijn achterstand op Lowes 19 punten te verkleinen!

 

Vanaf P8 t/m P11 strijden Eugene Laverty (Aprilia), zijn Aprilia teamgenoot Lorenzo Savadori, Toprak Razgatlioglu (Kawasaki) en BMW "piloot" Loris Baz om een Top 10 klassering in het WK 2018.

Het verschil tussen WK achtste Eugene Laverty en de nummer elf in het klassement, Loris Baz, bedraagt slechts 19 punten! 

Als laatste komen we dan bij Honda, het merk waar waarschijnlijk het hele seizoen door het hardste gewerkt word!

 Na een middelmatig Frankrijk event hopen Leon Camier, Jake Gagne en het Red Bull Honda Team in Argentinië op onbekend en nieuw terrein een stap voorwaarts te kunnen maken!

Vier van de actuele WorldSBK coureurs wisten in de afgelopen 10 jaar een zogenaamde premièrerace in een "nieuw land" te winnen. Marco Melandri lukte dat zelf twee keer, in 2011 Aragón/Spanje met Yamaha en in 2014 in Sepang/Maleisië met Aprilia.

Tom Sykes triomfeerde in 2012 met Kawasaki in Moskou/Rusland. Een jaar later, in 2013, won Eugene Laverty de eerste race in Istanboel/Turkije en in 2015 zegevierde viervoudig wereldkampioen Jonathan Rea in Buriram/Thailand.

Eugene Laverty is overigens de enige rijder die, als MotoGP rijder, Argentinië geschiedenis heeft. Dit echter op het Autodromo Termas de Rio Hondo.

Hier de actuele Top 11: 

1. Jonathan Rea          Kawasaki   470
2. Chaz Davies           Ducati     335
3. Michael van der Mark  Yamaha     309
4. Tom Sykes             Kawasaki   273
5. Marco Melandri        Ducati     250
6. Alex Lowes            Yamaha     213
7. Xavi Forés            Ducati     194
8. Eugene Laverty        Aprilia    134
9. Lorenzo Savadori      Aprilia    125
10.Toprak Razgatlioglu   Kawasaki   120
11.Loris Baz             BMW        1152019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |