image1

WorldSBK: Nieuwe tijdplan voor FIM WorldSBK...

WorldSBK: Met nieuw tijdschema is de zondag weer een echte "Racedag"... 

Voor de start in het laatste gedeelte van het Superbike seizoen druppelde het geheim naar buiten dat de Dorna het tijdplan voor de zondag totaal gaat veranderen. Dit nieuwe tijdschema, wat voorlopig alleen de zondag betreft, was eigenlijk gedacht voor het komende seizoen 2019.

Doch de Dorna en FIM hebben besloten bij wijze van experiment deze regeling al tijdens de laatste 2 Europa races toe te passen. Het betreft dus het weekend van 14 t/m 16-09-2018 in het Portugese Portimaó en het weekend van 28 t/m 30-09-2018 in het Franse Magny Cours.

In 2016 werd de regel ingevoerd, dit tot grote ergernis van veel WorldSBK fans, media en insiders in en buiten het SBK paddock, dat tijdens de Europa events de races zullen worden opgedeeld over twee dagen:

De eerste race op zaterdag om exact 13.00 uur, race 2 op zondag ook om exact 13.00 uur. Het is natuurlijk een publiek geheim dat dit allemaal puur om de TV rechten ging/gaat!

Bij de overzee races wijkt het tijdschema van Europa door tijdverschuivingen natuurlijk af. Dit besluit nam de Dorna zogenaamd om daarmee de Formule 1, die om ca 15.10 uur starten, uit de weg te gaan!

 


Het grote nadeel is echter dat voor het publiek de zo te zeggen “hoofdrace”  al om 14.00 uur voorbij is en veel bezoekers zich op weg naar huis begaven!

Dat na de Superbike race nog de Supersport 300 en Superstock 1000 races verreden worden, die beide hoogst interessant en spannend zijn, interesseert het merendeel van het publiek schijnbaar niet echt.

Wij, donnyfoto.com, en vele van onze collega’s, teams en rijders (in alle klassen) hebben nog steeds erg veel moeite met deze regel. Voor dieze regel kwam gebruikten wij bijvoorbeeld de vrijdag om onze zo te noemen “verplichte figuren” te maken, die foto’s die je nodig bent voor klanten, persberichten ec.

Op zaterdag hadden we dan tijd voor het maken van speciale dingen met experimentele camera instellingen of bijvoorbeeld het zoeken naar speciale achtergronden!

Deze tijd hebben we nu niet meer, zaterdagmorgen begint het om 9 uur met een Warm-up van 20 minuten, dan kort daarop 2 keer 12 minuten Superpole en daarna de eerste race! Eerlijk gezegd te hectisch en in plat Nederlands "Geen bal meer aan!"

Met het nieuwe tijdschema wat er nu vanaf Portugal komt wordt eigenlijk alles omgedraaid. Vanaf Portimaó begint het zondag om 11.30 met de Superstock 1000 race, vervolgens rijden de Supersport 300 coureurs om 12.45 hun race en weer een uur later, om 13.45 gaan de heren coureurs in de World Supersport 600 van start.

Na deze drie meestal spannende en spectaculaire races volgt dan om 15.15 uur de tweede race der WorldSBK Superbikes.

In 2019 ziet het er dan een beetje uit als in de MotoGP daar 2019 de Superstock 1000 helemaal wegvalt blijven er drie klasses over: De WorldSSP 300, de FIM WorldSSP 600 en het WK Superbikes.  

In de bovengenoemde volgorde zullen dan ook de races op zondag plaatsvinden en probeert de Dorna het publiek een hele zondagmiddag “race entertainment” aan te bieden.  

In deze samenstelling is de tweede Superbike race ook weer een waardige afsluiter van een Superbike weekend en ik denk dat dit een goed idee is.

Of er eventueel voor de zaterdag ook een nieuw tijdschema komt is momenteel niet bekend...

Zondags tijdschema af Portimaó/Portugal:

11.30 Uur  Superstock 1000 EK race.
12.45 Uur  Supersport 300 WK race.
13.45 Uur  Supersport 600 WK race.
15.15 Uur  Superbikes WK race 2.

 

 

 

 
Foto credit: WorldSBK-donnyfoto.com

 

 

 

2019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |