image1

Brno/Tsjechië race 2: Fenomenale zege van Alex Lowes...

Eerste WorldSBK zege voor Alex Lowes, Michael van der Mark tweedes, Rea out....

De Britse Yamaha coureur Alex Lowes wist afgelopen weekend in het Tsjechische Brno in zijn  4 jarige Superbike carrière eindelijk zijn eerste race te winnen. Michael van der Mark maakte het Yamaha feestje compleet door 2.167 seconde achter Lowes als tweede te finishen die op zijn beurt een dikke 5,5 seconde voorsprong had op vicewereldkampioen Chaz Davies (Ducati).

De in grote getale aanwezige toeschouwers kregen deze tweede race een spectaculaire show maar ook één van de meest dramatische

races te zien. Na Lowes winst hebben in 2018 maar liefst zes verschillende rijders races weten te winnen! De één-twee van Lowes en van der Mark betekende ook Yamaha's eerste "dubbel" sinds hun comeback als fabrieksteam in het WorldSBK!

Of Lowes en van der Mark nu wel of niet profiteerden van het vroege uitvallen van Jonathan Rea (Kawasaki) blijft open maar beide Yamaha rijders reden een beresterke race!

Michael van der Mark nam vanaf de start gelijk de leiding en kwam als eerste uit de eerste ronde terug. Echter al in ronde 2 "perste" Lowes zich aan zijn teammaatje voorbij en reed op sublieme wijze zijn eerste WorldSBK zege tegemoet, verdiend!

Direct nadat Lowes aan van der Mark voorbij was gegaan kreeg Michael van der Mark bezoek van een vanaf P8 komende Marco Melandri (Ducati) die ook gelijk aan de Nederlander voorbij ging.

 


In de derde ronde echter kreeg het publiek een aantal dramatische, bijna ongelofelijke scènes voorgespeeld. Het begon met het gevecht om P6 en P7 tussen beide Kawasaki teamgenoten Tom Sykes en Jonathan Rea.

In een verwoede (blinde) poging van Rea om aan Sykes voorbij te komen raakten beide rijders elkaar waarbij de regerend wereldkampioen onderuit ging en het einde oefening was!

Zag het er na de zaterdagrace nog zo uit dat de "Champ" in Tsjechië opnieuw zijn puntenvoorsprong zou vergroten wat hem bijna onaantastbaar zou maken ging hij nu met lege handen naar huis! 

Dat beide Jonathan Rea en Tom Sykes niet de beste vrienden zijn is een publiek geheim doch beide Kawasaki fabrieksrijders arrangeerden zich tot dusver naar buiten en ook teamintern erg professioneel.

Echter na het "incident" in Brno lijkt vooral Rea de "strijdbijl" tegen zijn teamgenoot weer te hebben opgegraven. Rea beschuldigd Sykes er namelijk van hem moedwillig van de motor te hebben gereden iets wat gezien de TV beelden te betwijfelen valt!

Nuchter gezien leek het er verdacht veel op dat de manier waarop Rea aan Sykes voorbij wou meer met pure zelfoverschatting te doen had als dat men Sykes onsportief rijgedrag zou kunnen veronderstellen!

Schijnbaar denkt Rea dat als hij, na zelf twee grove fouten in dezelfde bocht te hebben gemaakt, dat andere rijders dan voor hem moeten remmen om hem vervolgens voorbij te laten!

Ik denk persoonlijk dat het zo niet kan zijn en dat de "Champ" de schuld bij zichzelf moet zoeken en niet bij zijn teamgenoot! Wordt vervolgt!

In de vijfde ronde trof het de op P2 liggende Marco Melandri. In zijn gevecht met Michael van der Mark en Chaz Davies (Ducati) reed de kleine Italiaan plotseling rechtdoor een grindbak in. Echter met veel moeite kreeg Melandri zijn Panigale weer vlot om zijn weg als 18e te vervolgen! Oorzaak: Afgebroken remhevel! Daarbij was Melandri op dat moment absoluut de snelste man op het 5,4 km lange Brno circuit!

In de vijfde ronde maakte Tom Sykes een schuiver maar hield zijn Kawa aan de praat om zijn weg als 17e te vervolgen, voor Marco Melandri!

De schuiver van Sykes betekende tevens dat we deze race geen Kawasaki op het podium te zien kregen en was het voor het eerst sinds Sykes en Rea het Kawasaki team vormen dat beide rijders geen punten behaalden! Marco Melandri lukte het tenminste nog als 15e een WK puntje mee te pikken!

Na driekwart van de race leiden de beide Yamaha rijders en baande zich een Yamaha duel aan om de zege die Lowes dus in zijn voordeel besliste. Na 5 jaar als permanente WorldSBK coureur eindelijk zijn eerste zege!

Overigens debuteerde Lowes hier in Brno in 2011 als invaller voor Jonathan Rea in het Honda Castrol Team. Een 15e plaats in race 1 en een crash in de tweede was toen zijn resultaat!

Chaz Davies kon het tempo van de beide Yamaha's niet mee gaan en consolideerde zijn kleine voorsprong op een opnieuw sterk rijdende Eugene Laverty (Aprilia).

Middels zijn derde plaats keerde Davies dan wel terug op het WorldSBK podium doch de achterstand van de "Walesman" op Jonathan Rea bedraagt maar liefst een vorstelijke 65 WK punten! Het gevaar voor Davies en Ducati komt in dit geval van achteren!

Door zijn sterke optreden in Donington en in Brno ontbreken de Nederlander nog slechts 9 punten op de tweede plaats van Davies in het WK!

Ook Aprilia's Eugene Laverty reed opnieuw een beresterke race en in een pakkende race werd de Noord Ier prima vierde. Ook Laverty's Aprilia teamgenoot Lorenza Savadori reed opnieuw een sterke race maar moest zich aan het eind als 5e met slechts 0,3 sec. geslagen geven tov Eugene Laverty!

Het lijkt erop dat Aprilia eindelijk uit het diepe dal komt waar het lang in vertoefde! Voor beide Aprilia rijders en het Milwaukee Aprilia team waren die de beste resultaten tot dusver in het WorldSBK! Aprilia binnenkort (ook) podiumrijp?  

Natuurlijk een beetje geholpen door de pech van enkele toppers vierde Ducati's jongste talent en WorldSBK Rookie Michael Ruben Rinaldi met P6 zijn beste resultaat in zijn prille Superbike carrière.

 


Rinaldi moest er hard voor werken en liet routiniers als Leon Camier (Honda) en Xavi Fores (Ducati) als 7e en 8e achter zich.

Achter Fores Een 3 seconden achter Fores werd er hard gevochten om de plaatsten 9 t/m 12 tussen de Turk Toprak Razgatlioglu (Kawasaki), de Spanjaard Román Ramos (Kawasaki), de fransman Loris Baz (BMW) en de Amerikaan Jake Gagne (Honda) die ook in deze volgorde over de finish kwamen.

De Amerikaan Patrick (PJ) Jacobsen (Honda) pakte een 13e plaats terwijl Yonny Hernandez (Kawasaki) en Marco Melandri de laatste WK punten deelden!

Wat het WK betreft deed Michael van der Mark de beste zaken en passeerde niet alleen Tom Sykes voorbij maar heeft zoals gezegd zijn achterstand op de vicewereldkampioen van 2017, Chaz Davies, gereduceerd naar slechts 9 punten, interessant!

Echter de komende race is in het Amerikaanse Laguna Seca. Hier was Chaz Davies in het verleden altijd sterk stond in "the USA" sinds 2013 6 keer op het podium waarvan drie overwinningen!

Dit in tegenstelling tot Michael van der Mark wiens beste WorldSBK resultaat hier een 4e plaats was in 2016 race 1. We zullen het zien....

De actuele Top 5: 1. Jonathan Rea (Kawasaki) 270 Pt, 2. Chaz Davies (Ducati) 205 Pt, 3. Michael van der Mark (Yamaha) 196 Pt, 4. Tom Sykes (Kawasaki) 179 Pt en vijfde is Marco Melandri (Ducati) met 157 punten....  

Brno/Tsjechië World SBK race 2...

1  ALEX LOWES             GBR Pata Yamaha Offi. WSBK Team  Yamaha YZF R1       2'00.320
    18 Laps = 97,254 Km in 36'23.516 Min. = 160,344 km/h

2  MICHAEL VAN DER MARK   NED Pata Yamaha Offi. WSBK Team  Yamaha YZF R1          2.167
3  CHAZ DAVIES            GBR Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R      7.649
4  EUGENE LAVERTY         IRL Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF        9.422
5  LORENZO SAVADORI       ITA Milwaukee Aprilia            Aprilia RSV4 RF        9.716
6  MICHAEL RUBEN RINALDI  ITA Aruba.it Racing - Jun. Team  Ducati Panigale R     12.967 PR
7  LEON  CAMIER           GBR Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR       17.341
8  XAVI FORES             ESP Barni Racing Team            Ducati Panigale R     20.293 PR
9  TOPRAK RAZGATLIOGLU    TUR Kawasaki Puccetti Racing     Kawasaki ZX-10RR      23.613 PR
10 ROMAN RAMOS            ESP Team GoEleven Kawasaki       Kawasaki ZX-10RR      24.670 PR
11 LORIS BAZ              FRA GULF ALTHEA BMW Racing Team  BMW S 1000 RR         25.106
12 JAKE GAGNE             USA Red Bull Honda WSBK Team     Honda CBR1000RR       25.212
13 PJ JACOBSEN            USA TripleM Honda WSBK Team      Honda CBR1000RR       28.172 PR
14 YONNY  HERNANDEZ       COL Team Pedercini Racing        Kawasaki ZX-10RR      31.659 PR
15 MARCO MELANDRI         ITA Aruba.it Racing - Ducati     Ducati Panigale R     32.407
16 TOM SYKES              GBR Kawasaki Racing Team WSBK    Kawasaki ZX-10RR      36.305
17 LEANDRO MERCADO        ARG Orelac Racing VerdNatura     Kawasaki ZX-10RR      39.367 PR
18 ONDREJ JEZEK           CZE Guandalini Racing            Yamaha YZF R1         44.976 PR
-------------------------------------------------Race niet beëindigt-----------------------
   JORDI TORRES           ESP MV Agusta Reparto Corse      MV Agusta 1000 F4       13 Laps
   JONATHAN REA           GBR Kawasaki Racing Team WSBK    Kawasaki ZX-10RR        16 Laps
PR = Privé rijder/Team2019  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |