image1

10 redenen voor een spannend Superbike seizoen 2018...

Tien goede redenen waarom het Superbike WK 2018 wel eens erg interessant kan worden...

Voor het Superbike WK en ook de andere klasses in het WorldSBK worden de kaarten 2018 nieuw gemixt. En desondanks alle kritiek die ondergetekende vaker uitte wat een aantal nieuwe regels en wetten voor betreft zullen we nu eens proberen de dingen wat positiever te zien!

Goed nieuws is: In tegenstelling tot de Formule 1 waar de Grid girls verbannen worden blijft in het WorldSBK, en ook in de MotoGP, alles bij het oude en blijft een Grid met Girls vertegenwoordigd!

Tijdens de eerste race dit seizoen hebben we in het Australische Phillip Island spannende en spectaculaire races kunnen zien! Mocht dit samenhangen met de nieuwe regels dan zou 2018 wel eens spannend en mooi seizoen kunnen worden!

In Phillip Island wordt er altijd op het scherp van de snede gereden, ook in 2017 was het hier close racing wat inhoud dat dit niet echt een maatstaaf voor het nieuwe seizoen is.

Maar laten we er eens van uitgaan dat de Dorna en de FIM gelijk krijgen en het niveau zo hoog blijft als dat in Australië het geval was dan staat er inderdaad een mooi seizoen voor de deur! 

Hieronder 10 argumenten waarom het seizoen wel een erg mooi zou kunnen worden en op waarom we het Superbike WK 2018 moeten volgen! 

 

 


1. Het nieuwe reglement...

Voor Superbike organisator Dorna was het geen probleem dat Jonathan Rea en Kawasaki drie keer op rij de WK titel behaalden. Doch men heeft ingezien dat het de races duidelijk aan spanning en spektakel ontbrak en de interesse van de fans terugliep! Daarom probeert men 2018 middels technische regels/ingrepen de hegemonie van Kawasaki, en ook Ducati te doorbreken.

 


Het reglement is in principe zo dat men de te "succesvolle" teams uitremt om de minder succesvolle teams/motormerken de kans te geven op hetzelfde niveau te komen als de Toppers!

Of dit wat aan de dominantie van de snelle Kawasaki rijder zal veranderen is moeilijk te zeggen. Echter, we hebben in Australië kunnen zien dat Rea echt alles moest geven maar op de finishlijn door Marco Melandri (Ducati) geklopt werd!

2. Aantal motormerken...

Doordat het Grillini Team zich onverwacht maar noodgedwongen uit het Superbike WK moest terugtrekken ontbreekt Suzuki 2018 in het WorldSBK 2018.

Radio Paddock fluistert echter dat het Duitse HPC Suzuki Team het nog steeds niet heeft opgegeven om 2018 eventueel aan alle Europese WorldSBK evenementen deel te nemen. Aragon/Spanje zou dan het eerste event kunnen worden met de Suzuki GSX-R 1000! 

Met de deelname van Kawasaki, Ducati, Yamaha, Aprilia, Honda, BMW, Honda, en MV Agusta is dit een wereldkampioenschap die wat de verschillende motormerken betreft zijn gelijke niet kent!

3. Vier trainingen, 3 SBK races...

Het tijdplan voor het WorldSBK 2018 werd op wens van de verschillende teams veranderd. Nog in 2017 waren er drie vrije trainingen van een uur, in 2018 worden dat er vier van 45 minuten.

Een ander (goed) planis dat de Dorna met de gedachte speelt om tijdens het Donington/Engeland en het Portimaó/Portugal weekend in plaats van twee drie races te verrijden. De eerste race gewoon op zaterdag, en net als vroeger in de mooiste tijd, twee races op zondag! Echter er gaat nu al het gerucht dat één groot motormerk hier op tegen is???

4. Nieuwe namen en ex MotoGP rijders...

Ex MotoGP coureur Yonny Hernandez is met zekerheid een interessante nieuwtoegang in het Superbike WK. De driftkunstenaar uit Colombia treed aan voor het Team Pedercini Racing (Kawasaki) en zal over vrijwel hetzelfde materiaal kunnen beschikken als het Kawasaki fabrieksteam!

Interessanter is denk ik de terugkeer van de Fransman Loris Baz uit de MotoGP. De eigengereide Baz stond als Kawasaki fabrieksrijder menigmaal op het WorldSBK podium en is een echte vechter, ja een spectakelman die het risico niet schuwt!.

Ook van Kenan Sofuoglu protegé Toprak Razgatlioglu kunnen we het één en ander verwachten. De pas 21 jarige Turk (21) sloot zijn eerste Superstock 1000 seizoen als tweede af en verraste tijdens de wintertests de Superbike elite met snelle rondetijden.

5. Nieuwe teams...

Moeilijk in te schatten is de Amerikaan Patrick (PJ) Jacobsen die 2017 nog in de Supersport 600 onderweg was maar 2018 met het nieuwe, Duitse, TripleM Honda World Superbike Team debuteert. Integenstelling tot het Red Bull Honda team vertrouwt het team niet op de Cosworth elektronica maar rijdt vanaf het begin met de elektronica van Magneti Marelli!

Ook het Red Bull Honda team zal naar alle waarschijnlijkheid vanaf Buriram/Thailand met de Italiaanse elektronica debuteren!

Een ander debuuterend team is het Orelac Racing VerdNatura (Kawasaki) met als coureur de Argentijn Leandro Mercado. Het team is echter niet echt nieuw op het WorldSBK paddock daar het al sinds enige jaren actief is in het WIM World Supersport 600 WK...

6. Nieuwe records...

 

 

 

Gaat Jonathan Rea 2018 alle records breken? Met vier wereldtitels is de Brit Carl Fogarty de meest succesvolle Superbike coureur alle tijden. Daarnaast heeft "Foggy" met 59 zeges ook de meeste race overwinningen achter zijn naam staan.

Jonathan Rea heeft tot dusver 3 titels en 54 zeges behaald dus hoogst waarschijnlijk zal de Kawasaki coureur wat deze statistiek 2018 aan zijn landgenoot, voorbeeld en vriend voorbijstreven!



7. Nederlandse inbreng...

Natuurlijk zijn in de eerste plaats alle ogen gericht op Yamaha fabriekscoureur Michael van der Mark die vorig seizoen, zijn debuutjaar bij Yamaha, het seizoen als WK zesde afsloot. Dan hebben we in het Europees Supersport 600 kampioenschap twee Nederlandse coureurs, Rob Hartog en Wayne Tessels, beiden op Kawasaki.

De Europees Supersport 600 rijders rijden echter samen met de coureurs uit het WorldSSP 600 hun race, het enige verschil is dat de Hartog en co alleen in Europa rijden. Aan het eind van het seizoen is diegene met het hoogste aantal WK punten Europees Supersport 600 kampioen!

Even terug naar 2017: Rob Hartog verloor 2017 met slechts één puntje verschil het Europees kampioenschap aan de Estlander Hannes Soomer! Naast Rob Hartog en Wayne Tessels in het SSP 600 EK rijdt de jonge (20) Jaimie van Sikkelerus (Honda) in het SSP 600 WK.

Een grote inbreng wat Nederlandse rijders betreft vinden we in de FIM WorldSSP 300 klasse. Met Scott Deroue (Kawasaki), Robert Schotman (Kawasaki), Glenn van Straalen (KTM), Koen Meuffels (KTM), Dennis Koopman (Yamaha), Joep Overbeeke (Yamaha), Walid Khan (Kawasaki) en Ryan Vos (KTM) hebben we maar liefst acht Nederlandse rijders in deze nog recente klasse!

 

 

Samen met de drie rijders uit het Supersport 600 gebeuren tellen we dus maar liefst 11 Nederlandse coureurs in het Superbike seizoen 2018!  

8. Minder permanente coureurs, meer Wildcard rijders....

Door het wegvallen van het Grillini Racing team (Suzuki) blijven er van de aanvankelijke 21 permanente rijders slechts 19 over. Echter de Dorna ziet dit als een mogelijkheid 2018 een fiks aantal gastrijders de gelegenheid te geven om zich met de beste Superbike rijders ter wereld te meten.


In Australië bijvoorbeeld hadden we met Europa routinier Troy Herfoss (Honda), Daniel Falzon en Wayne Maxwell, beide Yamaha, 3 Australische gastrijders aan de start.

In het Italiaanse Misano en het Britse Donington rijdt waarschijnlijk de Brit Leon Haslam voor het Kawasaki Puccetti team. Ook Yamaha testrijder Niccoló Canepa rijdt komend seizoen meerdere Wildcard inzetten en voor het Tsjechië event worden er "Wildcards" (Jakub "Kuba" Smrz?) verdeeld!   

9. De terugkeer naar "oude" en nieuwe circuits...

Nog in de bouw is het Villicum Circuit in het Argentijnse San Juan. Daar wordt koortsachtig gewerkt om het nieuwe circuit voor 12 Oktober klaar te krijgen zodat men aan het contract met de Dorna kan voldoen met een Argentijns WorldSBK debuut.

Eerlijk gezegd hoopt ondergetekende dat het niet lukt en we zodoende heerlijk naar het Spaanse Jerez de la Frontera kunnen reizen! De terugkeer naar het prachtige berg en dal circuit van het Tsjechische Brno is een Highlight voor zowel alle coureurs als ook voor ons fotograven, heerlijk....

10. Paddock Show....

Nog niet helemaal uitgewerkt is het plan om de toeschouwers dichter bij de rijders en het hele Superbike gebeuren te brengen. Wat betekend een (nog) opener Paddock met nog meer show en interviews met de Superbike stars op het paddock.

 

 

In het Arabische Qatar vond voor het eerst de huldiging na de races op het paddock plaats. De Dorna overweegt om ook tijdens een aantal races het paddock nog meer te openen en de huldigingen op een special daarvoor gebouwd podium te laten plaatsvinden, op het paddock dus....

Zo, dat zijn een aantal punten waarvan men kan zeggen, ja het gaat (weer) voorwaarts met het WorldSBK en ik hoop dat de bemoeienissen van de Dorna en De FIM dat zullen brengen wat men ervan verwacht: Meer spanning en spectakel op het circuit....

Aan de andere kant blijf ik sceptisch wat het punt betreft dat hard werkende technischie worden belemmerd in het ontwikkelen van hun motoren!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |