image1

Het fenomeen Valentino Rossi....

Valentino Rossi: Acribie, hartstocht en veel talent....

MotoGP is als 23 rijders van start gaan en Valentino Rossi wint! Dat is waar miljoenen van Rossi fans steeds opnieuw, en dat al jarenlang, op hopen! Dat gebeurd dan wel niet meer zo veel als vroeger, maar als het gebeurd zijn de fans helemaal buiten zich. Wat moet je eigenlijk over Valentino Rossi nog schrijven? Natuurlijk heeft de charismatische Italiaan veel "nijders" en "haters", één ding laat zich echter niet verloochenen: Een Valentino Rossi laat wat populariteit betreft legenden zoals een Giacomo Agostini, Mike Hailwood, Angel Nieto & co. moeiteloos achter zich!!!

Rossi vierde op 18 Augustus 1996 met Aprilia zijn eerste GP overwinning in de 125 cc in het Tsjechische Brno. Tussen Rossi's eerste zege in Brno en zijn laatste voor een paar weken terug in Assen liggen exact 7916 dagen. "The Doctor" won met zijn 38 jaar en 130 dagen de Dutch TT in Assen wat zijn zijn 115e Grand Prix overwinning betekende! Rossi "overleefde" verschillende generaties van coureurs en klassen en werd wereldkampioen in de 125 ccm, 250 ccm, 500 ccm, 990 ccm, 800 ccm en 1000 ccm...

Daarbij reed hij met banden van Dunlop, Michelin, Bridgestone, en nu dus weer Michelin. VR reed voor Aprilia, Honda, Yamaha en Ducati om uiteindelijk terug te keren naar Yamaha. Hij wisselde van twee-naar viertaktmotoren, van een ééncilinder naar een tweecilinder en vandaar op een viercilinder Honda NSR 500. Na de NSR 500 begon het Honda's vijfcilinder 990 ccm tijdperk, en ook met deze "raket" van Honda werd Vale wereldkampioen!!!

Sinds 2004 vermaakt "The Doctor" zich uitsluitend met viertakt viercilinder motoren. Bij Yamaha lijnmotoren (al 12 jaar), bij Ducati (2011 en 2012) met V4 motoren. Geen enkele MotoGP rijder heeft op zoveel verschillende circuits gereden als VR.mVan Indonesië tot in Turkije, van China tot in Brazilië, hij kent alle circuits. Toen de Red Bull Ring van Oostenrijk in 2016 in de MotoGP kalender terugkeerde, hier reed de MotoGP sinds 19 jaar niet meer, was Rossi de einige rijder die het circuit reeds kende!!!    

Mannen als Jorge Martinez en Emilio Alzamora waren zijn tegenstanders.

Valentino Rossi bestreed zijn eerste MotoGP's toen het woord elektronica nog niet echt bestond! Tegenwoordig benut Rossi de voordelen van bijvoorbeeld de elektronische gasgrip meesterlijk! Zou men morgen deze "hulpen" uit de MotoGP verbannen wordt Rossi zonder al te grote tegenstand wereldkampioen! In 1996 versloeg VR viervoudig 125 cc wereldkampioen Jorge Martinez. De sterk gepositioneerde Spanjaard behaalde daarna als teameigenaar vier Wereldtitels met Alvaro Bautista, Gabór Talmacsi, Juliën Simón en Nico Terol...

Ook Emilio Alzamora behoorde tot VR tegenstanders. De ex 125 cc wereldkampioen is de ontdekker van Marc Marquez en is tot op de dag van vandaag als Marc Marquez manager en ridingcoache. Daarnaast begeleid Alzamora het Honda Moto3 team met Assen winnaar Arin Canet en Enea Bastianini...

VR heeft zowel in de 500 cc als ook in de MotoGP klasse alle tegenstanders overleefd en ja, in zijn schaduw laten staan. Van Max Biaggi tot Seté Gibernau, Casey Stoner en Jorge Lorenzo. Dat terwijl VR na de komst van laatstgenoemde nog slechts twee WK titels (2008 en 2009) wist te winnen!

Echter in 2015 was Rossi opnieuw heel dicht voor een WK titel. Een niet echt sportief optreden van vooral Marc Marquez was de eigenlijke oorzaak dat "Vale" in 2015 zijn tiende, eigenlijk best verdiende, MotoGP titel niet wist te winnen...

Na zijn beroemde Sepang clash tegen Marquez moest VR immers tijdens de laatste race in het Spaanse Valencia vanaf de laatste startplaats vertrekken om uiteindelijk als vierde te finishen!

 

Zo kreeg Lorenzo met veel hulp Marquez uiteindelijk de titel op een presenteertablet geserveerd. Een belachelijke vertoning van beide Spanjaarden, wel een actie waardoor VR er waarschijnlijk nog een miljoen fans bij kreeg, inclusief ondergetekende!

Men had het gevoel dat iedereen liever VR als wereldkampioen gezien hadden! In 2016 vond Lorenzo schijnbaar weinig ruggensteun binnen de Yamaha box, waarschijnlijk één van de hoofdoorzaken dat hij naar Ducati vertrok! 

Achteraf heeft men kunnen zien dat Rossi ook deze "psycho oorlog" in zijn voordeel heeft beslist, Lorenzo vertrok vrijwillig naar Ducati. Daar heeft de Spanjaar een moeilijk begin achter de rug, staat achtste in het WK achtste en vormt tot op heden geen enkel gevaar voor Rossi in 2017. Sterker nog, beide Italianen Andrea Dovizioso en Danillo Petrucci degraderen de Spanjaard regelmatig en bij Ducati overweegt men Petrucci 2018 op een fabrieks Ducati te zetten!

Natuurlijk heeft Vale ook zijn minder lovenswaardige kanten, maar zelfs de grootste fans van Ducati, Honda of zelfs Marc Marquez, die zelf een buitengewoon getalenteerde coureur is, moeten toegeven: Alles wat Valentino Rossi heeft gepresteerd is gewoon meer dan grandioos en gewoon niet te evenaren! 

In verhouding tot Vale staan op de verschillende sociale media zoals Twitter, Instagram of Facebook zelfs de grootste Italiaanse "voetbalgoden" in de schaduw! Rossi is niet alleen snel, hij kan ook een motorfiets ontwikkelen, Rossi is vaak de maatstaaf voor zijn collega's als het om bandenkeuze gaat!

Daarnaast weet hij zijn populariteit uitstekend te benutten uit als het tot een deklaaf met de veiligheidscommissie komt om circuits veiliger te maken. De laatste keer was dat in Barcelona dit jaar toen (vooral) op verzoek van VR de laatste chicane terug omgebouwd werd!   

Rossi's statistiek: 225 podiumplaatsen in 356 GP's...

Een kijkje in Rossi's statistiek is werkelijk indrukwekkend. Negen WK titels waarvan zeven in de Koningsklasse. 115 GP zeges waarvan 89 in de <<Premier klasse, de 500 cc MotoGP, absoluut record. 64 Pole-Positions, 95 snelste raceronden en 225 podiumplaatsen in maar liefst 356 MotoGP wedstrijden! 10 MotoGP zeges alleen al in Barcelona en in Assen, zeven keer won VR achterelkaar, van 2002 tot 2008 zijn thuisrace in Mugello.  

Wel is VR altijd een soort van "vijandbeeld" nodig geweest om zich te motiveren. Eerst was dat Max Biaggi, daarna Seté Gibernau en Jorge Lorenzo. Daarna kwamen Casey Stoner en Marc Marquez...

Echter ook het fenomeen Valentino Rossi is nu met zijn 38 jaar gematigder en rustiger geworden. Iets wat natuurlijk ook met zijn enorme levenservaring te doen heeft. Rossi is uitgekookt en ervaren genoeg om de sterk opkomende teamgenoot Maverick Viñales (3 overwinningen maar ook twee crashes) wat psychologische "oorlogvoering" betreft parool te bieden. Op de M1 is er trouwens weinig te merken van die 38 jaar en hoezo gematigder? 

Daarnaast is VR ook veel energie nodig om andere opgaven in het MotoGP paddock te vervullen. VR is eigenaar van de Merchandisingfirma VR46 Apparel, een bedrijf met een miljoenen omzet. Daarnaast runt hij het SKY VR 46-raceteam met rijders in de Moto2 en Moto3! Ook heeft Rossi minstens een dozijn jonge talenten onder contract in zijn VR46 Academie. Het moge duidelijk zijn dat als Rossi zich als coureur terugtrekt hij zijn imperium uitbreid met een eigen MotoGP renstal/team! 

Eigenlijk valt er Rossi weinig voor te werpen, op een leeftijd waar de meeste van zijn “soortgenoten” al minstens tien jaar teammanager of ridingcoache zijn en 20 kilo meer op de weegschaal brengen, is VR nog drie keer vicewereldkampioen geworden! Rossi’s duurzame successen komen niet vanzelf. Over zijn kunnen en talent valt niet te discuteren. Daarbij is Vale zegehongeriger als alle anderen, knowhowgierig, hardwerkend, gepassioneerd en weloverwogen...

In al deze jaren was de Yamaha star slechts één keer serieus geblesseerd, kuit en scheenbeenbreuk tijdens de zaterdagochtendtraining van Mugello in 2010! Zes weken donderde VR tijdens zijn rentree op P4 over de finish tijdens de Duitse MotoGP..

Valentino Rossi geld als een onvermoeibare “knutselaar” en dat niet alleen bij Yamaha, maar ook bijvoorbeeld ook bij zijn helmleverancier AGV of zijn leerfabrikant Dainese waar hij permanent naar verbeteringen en veiliger oplossingen zoekt…

Tja, over wat kan een Valentino Rossi zich nog echt verwonderen/verbazen zou men kunnen vragen? Oké zijn laatste WK titel is inmiddels alweer acht jaar geleden, een ergerlijke schoonheidsfout. Maar het is niet alle dagen feest, ook niet voor Valentino Rossi. Alhoewel met de energie en de vechtlust die hij nog steeds aan de dag legt heeft hij waarschijnlijk nog tijd genoeg om die zo begeerde tiende WK titel te behalen....

In ieder geval moest Rossi`s toenmalige Honda als ook Ducati Teamchef Livio Suppo zich behoorlijk corrigeren wat zijn opmerking van Mei 2012 betrof toen hij zei: <<De nieuwe Sharon Stone is niet Sharon Stone.>> Dit toen nadat bekend had gemaakt dat hij er aan het eind van het seizoen mee zou stoppen en Hondadus op zoek moest naar een nieuwe Toprijder, ja wereldkampioen!!!

Met andere woorden liet Suppo weten: Rossi heeft geen toekomst en komt voor Honda niet in aanmerking! Realistisch gezien is Valentino Rossi ook als tweede of zelfs derde voor Yamaha tien keer zoveel waard als een Dani Pedrosa bij Honda die sinds twaalf jaar op de Repsol Honda zit en eeuwig aan de WK titel “voorbij schampt”....

 

Waarom dit artikel over Valentino Rossi, heel simpel. Ik had dit gelezen bij onze Duitse collega's van Speedweek en het sprak me ergens wel aan en dus heb ik het zo goed mogelijk vertaald en nu dus geplaatst. We zijn dan wel een Superbike site, dit vond ik echter, zij het wat overdreven geschreven misschien, een mooie ovatie aan het fenomeen Valentino "The Doctor" Rossi.....

 

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |