image1

Van BMW tot Yamaha: De Laguna Seca statistieken…

Sinds 2009 is BMW met de S1000RR in het Superbikes WK vertegenwoordigd, in Laguna Seca scoorde het Duitse merk tot dusver twee podiumplaatsen. Ook op het spectaculaire  Mazda Raceway Laguna Seca circuit domineert  Ducati zoals op vele andere circuits in het WK Superbikes. Geen wonder ook eerlijk gezegd immers tot aan Kawasaki nu was er ook geen andere fabrikant die zoveel investeerde als Ducati! 

Aprilia: Aprilia wist in het verleden drie keer in Laguna Seca te winnen, de eerste keer was het de Australiër Troy Corser in 2000 die de eerste race toen won....Pas dertien jaar later, in 2013 won de Ier Eugene Laverty de tweede race en een jaar later, in 2014, was het Marco Melandri (ITA) die de eerste race voor Aprilia winnend afsloot...

De laatste podiumplaats van het Italiaanse merk stamt uit 2014 en is van de Fransman Sylvain Guintoli. Guintoli werd hier toen twee maal tweede werd en later ook wereldkampioen. Afgelopen seizoen, 2016, werden Alex de Angelis en Lorenzo Savadori hier in de eerste race respectievelijk negende en zesde, de tweede race beëindigde geen van beiden….

 BMW: BMW wist hier alleen als fabrieksteam in het jaar 2013 twee podiumplaatsen te veroveren. Chaz Davies beëindigde de eerste race toen als tweede, zijn toenmalige teamgenoot, net als nu dus, Marco Melandri werd in de tweede race derde. In 2016 was de Spanjaard Jordi Torres in Laguna Seca de beste BMW rijder.

Torres werd in de eerste race achtste, tijdens de tweede race verbeterde Torres zich op plaatszes. De Duitser Markus Reiterberger moest deze race wegens een rugblessure missen, in zijn plaats reed de Italiaan Raffaele De Rosa die in de eerste race uitviel en in de tweede race keurig elfde werd….

 Ducati: Ducati is het team wat hier als het te verslagen team geld. Ducati is hier met 12 overwinningen en maar liefst 37 podiumplaatsen het met afstand succesvolste team ooit. Hier wonnen in het verleden SBK grootheden als Ben Bostrom, Troy Bayliss, Pierfrancesco Chili en Ruben Xaus voor het prestige merk uit Bologna. 2013 en 2014 waren de enige Superbike jaren dat er in Laguna Seca geen Ducati rijder op het podium stond!!!

Na dit zogenaamde "Panigale rampjaar" wist Chaz Davies echter in 2015 beide races te winnen! Echter een jaar later, 2016, wisten beide fabriekscoureurs Davide Giugliano en Chaz Davies de eerste race door crashes niet te beëindigen!

Tijdens de tweede race werden Giugliano en Davies respectievelijk tweede en derde achter de Brit Tom Sykes (Kawasaki) wat tevens het eerste dubbelpodium voor Ducati was sinds 2004. Toen werden  James Toseland en Regis Laconi tweede en derde achter Chris Vermeulen (Honda)….


Honda: Honda wist in Laguna Seca slechts vijf keer te winnen. De Amerikaan race legende John Kocinski won hier in 1997 beide races. Colin Edwards kende hier vaak wat minder geluk en wist alleen in 2002 de tweede race te winnen...

De Australiër Chris Vermeulen daarentegen wist hier een dubbele zege te boeken, namelijk in 2004. De laatste podiumplaats van Honda in Laguna Seca was de derde plaats van Nicky Hayden in 2016. Hayden bracht het totaal aantal van podiumplaatsen daarmee op 15 voor Honda….

Kawasaki: Kawasaki behaalde hier in 2016 hun eerste en enige dubbelpodium, hier won namelijk Jonathan Rea nipt de eerste race voor zijn langjarige teamgenoot Tom Sykes, en ook de tweede race was een prooi voor de groenen en werd gewonnen door Sykes...

Met in het totaal zes overwinningen en 16 podiumplaatsen staat Kawasaki tweede in de statistiek. Tijdens de laatste acht verreden races vindt men na elke race steeds een Kawasaki rijder in de Top vier! Sinds 2014 ging het bergop en staat er na elke race minstens  één Kawasaki rijder op het podium….

 

MV Agusta: MV Agusta’s beste resultaat in Laguna Seca zijn drie tiende  plaatsen van de Brit Leon Camier. In 2014 in race twee en 2015 in beide races. In 2016 scoorde de lange Brit voor het Italiaanse  traditiemerk hier een elfde plaats tijdens de eerste race, in de tweede viel hij uit...

Echter MV Agusta en Camier worden gaandeweg het seizoen steeds sterker en zouden zich komend Laguna Seca weekend in de statistieken weleens een behoorlijk stuk omhoog kunnen werken….

Yamaha: Yamaha wacht al zestien jaar op een Yamaha zege in Laguna Seca! De enige overwinningen die het Japanse merk met de stemvork hier in het verleden wist te behalen stammen alweer uit het jaar 1998! Toen was het  de Japanner Noriyuki Haga die de eerste race winnend afsloot. In het jaar 2000 werd “Nitro Nori “ hier tijdens de eerste race nog tweede om aansluitend de tweede race nipt voor Colin Edwards te winnen...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 2016 scoorde Alex Lowes hier een vijfde plaats tijdens de eerste race, in de tweede, toen normaal voor de onstuimige Brit, crashte hij (weer eens).  De in 2016 lang geblesseerde Fransman Sylvain Guintoli werd in Laguna Seca vervangen door Niccolò Canepa. De uiterst sympathiek Italiaan sloeg zich dapper en scoorde een P 10 in race 1 en prima achtste plaats tijdens de tweede race. Voor 2017 ziet het er voor de “Blauwen” waarschijnlijk veel beter uit en gaandeweg het seizoen “sluipen” Lowes en onze landgenoot Michael van der Mark steeds dichter richting podium….

Ter informatie: De Amerikaanse Superbike wereldkampioen van 2009, Ben Spies, reed zijn races op Amerikaanse bodem niet in Laguna Seca maar op het Miller Motorsports Park. Spies domineerde in 2009 toen beide races en werd later als SBK Wereldkampioen van 2009 gekroond…

2020  Donnyfoto.com   Datenschutzerklärung |Impressum |